Cze¶æ!Mam pytanie co do noclegu w lesie b±d¿ na jakim¶ takim wyje¿dzie.Znalazlem tematy w których s± jakie¶ ló¿ka z worków lnianych,s³oma,siano ipt rzeczy,ale czy 2 lub 3 platy filcu by nie wystarczy³y??Podczas gdy jes siê w drodze te"³ó¿ko" jest zwiniete tak jak ¶piwór a jak trzeba isæ w kimê to siê rozk³ada jak karimata.Czy to by da³o radê???Czy to jaki¶ wymys³ z fantasy,wladca pier¶cieni itp???A epoka to IX-XI w.Z góry dziêki i pozdro:)
Witam
Filc i jego 'gorsza' odmiana woj³ok (w odró¿nieniu od filcu, woj³ok posiada mocno zró¿nicowane w³ókna - od grubych wewn±trz do delikatnych po zewnêtrznej stronie. Wykonuje siê go raczej podczas produkcji rzemie¶lniczej ni¿ przemys³owej) jest w pe³ni uzasadnionym historycznie materia³em.
Choæ trzeba powiedzieæ, ¿e w RR wyra¼nie niedocenianym.
Ponadto nale¿y stwierdziæ, ¿e ma wiele zalet - nie jest higroskopijny, ma bardzo dobre w³a¶ciwo¶ci termoizolacyjne, jest sprê¿ysty przy ¶ciskaniu. Równie¿ przy swojej objêto¶ci jest lekki.
Mo¿na powiedzieæ wymarzony materia³ na odpowiednik karimaty. Sam u¿ywam p³at filcu do spania na ziemi na swoich wyprawach.
Dla poprawienia komfortu spania mo¿na zrobiæ legowisko z cienkich ga³±zek plus suche li¶cie i igliwie.
Co do bezpo¶rednich potwierdzeñ historycznych jak na razie nie trafi³em, a prawdê mówi±c specjalnie nie szuka³em - u¿ycie filcu by³o dla mnie naturalne.
Szczerze polecam.
pozdrowienia Vislav
Filc jako taki we wczesnym średniowieczu był znany (była o tym mowa np. w temacie o
ubraniach filcowych. W książce p. Ireny Turnau "Hand-Felting In Europe and Asia. From the Middle Ages to the 20th Century" jest informacja, że w miastach nadadriatyckich co najmniej od pol. XIII w. używano filcowych materacy do spania, i były one na tyle popularne, ze słowo "plstnica" (od "plst"- pilśń, filc) oznaczało łÃ³żko, miejsce do spania. Jak dla mnie, rozwiązanie całkiem prawdopodobne i na wczesne średniowiecze.
Pozdrawiam!
Vlasta
CYTAT(Vislav @ 19:43 29.10.2006)
[...] Co do bezpośrednich potwierdzeń historycznych jak na razie nie trafiłem, a prawdę mówiąc specjalnie nie szukałem - użycie filcu było dla mnie naturalne.
Szczerze polecam.
pozdrowienia Vislav
Witam
Doprecyzowując - miałem na myśli nie użycie filcu jako takiego, lecz w formie 'materacy' na naszym obszarze geograficznym.
pozdrowienia Vislav
witam,
Vislavie móg³by¶ mi powiedzieæ jakiej grubo¶ci filcu u¿ywasz jako karimaty? Chcia³bym optymalnie wywa¿yæ objêto¶æ vs. ciep³o.
pozdrowienia
Juz rok uzywam filcu o gubosci 6-8mm jako karimaty - sprawdza sie swietnie. Taki filc+welniany koc i w namioci mozna spac przy -5. Ponizej nie sprawdzalem.
Pozdrawiam, Ivan.
HA! Ja mam filc 0,8 w³a¶nie
Do tego sianko i gruby p³aszcz i jest jak w uchu. Przetestowane w lutym 2009
A jak nie sianko to du¿o li¶ci pod zad lub ¶wierkowych ga³±zek.
CYTAT(Czcibor @ 13:20 21.02.2008)
witam,
Vislavie móg³by¶ mi powiedzieæ jakiej grubo¶ci filcu u¿ywasz jako karimaty? Chcia³bym optymalnie wywa¿yæ objêto¶æ vs. ciep³o.
pozdrowienia
Witam
Po ró¿nych próbach u¿ywam p³ata filcu o wymiarach ok. 170 x 170 i grubo¶ci # 3 mm. Z³o¿ony na pó³ ma wystarczaj±c± grubo¶æ. £atwiej siê zwija w rulon, ponadto przy silnym deszczu mo¿e s³u¿yæ jako dodatkowe okrycie.
pozdrowienia Vislav
I masz chyba Wiesiu racjê bo ten mój jest niewygodny w transporcie i ciê¿ki jak .....
No ciê¿ki.
Sk±d taki filc wzi±æ? ¬róde³ka wspó³czesnego filcu "podko³nierzowego" oferuj± bardzo ma³e kawa³ki, ja próbowa³em zszywaæ ¶piwór z pasków po 0,5 m ale to nie bardzo idzie. Jakby¶, Najdiffie, ju¿ co¶ znalaz³, to daj mi cynk, OK?
CYTAT(Viator @ 07:49 12.11.2009)
Sk±d taki filc wzi±æ? ¬róde³ka wspó³czesnego filcu "podko³nierzowego" oferuj± bardzo ma³e kawa³ki, ja próbowa³em zszywaæ ¶piwór z pasków po 0,5 m ale to nie bardzo idzie. Jakby¶, Najdiffie, ju¿ co¶ znalaz³, to daj mi cynk, OK?
Np. taki filc -
http://www.contakt.pl/product_info.php?pro...3bdd92c63604f2c ?
Z tego co wiem jest to filc we³niany, firma ta sprzedaje tak¿e przez Allegro.
Dziêki. Spytam ich, ale je¶li to jest typowy filc techniczny, to to nie bêdzie ani we³na, ani ¿aden inny naturalny surowiec.
Kiedy¶ ich pyta³em i to chyba jednak jest we³na. Spróbuj poszukaæ jeszcze filc polerski - to tak¿e bardzo czêsto we³na.
Viatorze mój psiworek jest zszyty w³a¶nie z takich pasków 50cm na ile¶ tam. I to zmniejszonych bo przed szyciem wrzuci³am je do automatycznego folusza
by zrobi³ siê trochê grubszy no i straci³ niestety na wymiarach.
Nie mam go pod rêk± ¿eby sprawdziæ, ale zu¿y³am bodaj¿e 8 takich pasków, zszywaj±c na g±sienicê po cztery na jeden bok.
Wyszed³ worek w który wchodzê ca³a z g³ow±, dodatkowymi kocami i jeszcze jest luz.
Filc podko³nierzowy ma zwyczaj czasem roz³aziæ siê ale wtedy od czegó¿ wspania³y automatyczny folusz i zaraz siê we³enka grzecznie zbija z powrotem.
Psiwór testowany chyba na wszystkich zimowo-jesiennych wyprawach - jest lekki, porêczny i nie ma stracha w nocy ¿e stopa b±d¼ inna czê¶æ cia³a bêdzie z niego wystawaæ :-D
z pozdrowieniami
Rosamar
Niczym go nie podszywa³a¶, to jest wór z samego filcu? OK. No w³a¶nie, powinienem chyba ³±czyæ go na zak³adkê... dziêki!
Viator, Allegro ma takie filce, ale na mi³o¶æ bosk± nie kupuj grubego tak jak ja
0,8 grubo¶ci to mêczarnia w podró¿y.
Z tym, ¿e na Allegro jest filc techniczny, sk±d wzi±¼æ rêcznie szarpany? Pytaj innych bo ja nie mam sinopopielatego pojêcia
Vislav powinien wiedzieæ.
Zreszt± kiedy¶ szuka³em w internecie to jest du¿o firm oferuj±cych filc (techniczny) w Polsce.
Pozdrawiam.
12-sto milimetrowy filc stosujê na Wyprawach, ale konnych. Idealny pod siod³o jako pad a w nocy s³u¿y za pos³anie.
Tyle ¿e to nie jest filc techniczny tylko jaki¶ dziwny mechaty woj³ok, którego sporo (z 15 p³yt metr na metr) upolowa³am kiedy¶ na allegro. Wygl±da obrzydliwie bo jest zrobiony nie z czystej we³ny a z folowanej sier¶ci i chyba we³ny odpadowej.
Pozostaje monitorowaæ aukcje, bo czasem ró¿ne firmy robi± wyprzeda¿e piwnicowo-strychowe i takie pere³ki mo¿na tam trafiæ.
a w jakiej kategorii na Allegro szukac?
Tam jest takie pole
Puste i wpisz po prostu "filc"
a nie lepiej materac dmuchany zgarn±æ? ;P
Wiesz co to dok³adnie za obrazek?
Vegetius Renatus, Flavius De re militari 1512
Strona 35 albo 34 zale¿y od wydania, Autor chcia³ byæ drugim Da Vinci, wiec ksi±¿ka roi siê od nurków, wozów bojowych, balonów podwodnych i sk³adanych drabin oblê¿niczych
takie zawini±tko na plecach, czyli zwijane ³ó¿ko.
„³ó¿ko sk³adane z cienkim materacem, piernatem, wezg³owiem, par± prze¶cierade³, poduszkami, ko³drami i siennikiem, w który po opró¿nieniu ze s³omy zawija siê ca³e ³ó¿ko.”
„Niektórzy podró¿uj± wierzchem i wo¿± z sob± pod siod³em ma³y pikowany materac grubo¶ci palca, szeroki pó³tora stopy, z³o¿ony na pó³”
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.