Nie znalaz³em ¿adnych postów odno¶cie tego tematu wiêc zak³adam nowy.
Przymierzam siê do zrobienia takiego cuda , ale nie wiem jak . Mam tylko róg , ale nie wiem gdzie kupiæ ustnik i jaki on powinien byc . Nie znalaz³em terz nic na temat takich rogów w sieci wiêæ prosze o pomoc , aby by³ jak najbardziej historyczny , interesowa³o by mnie wszystko : d³ógo¶æ rogu , zdobienia , ustnik , ¶rednica wylotu i ton jaki ma wydawaæ i jak taki ton uzyskaæ.
Do zrobienia rogu sygnalizacujnego, jak go nazwa³es, nie potrzeba nic wiêcej poza obciêciem i wyg³adzeniem koñcówki
Zanim jednak zniszczysz róg radzê siê upewniæ, czy potrafisz w takowy zad±æ bo z do¶wiadczenia wiem, ¿e nie ka¿demu siê udaje...
Odkopujê temat, bo nie chcê zak³adaæ nowego ;).
Otó¿ to - trzeba umieæ d±æ. Kupi³em sobie róg sygnalizacyjny, jednak¿e niestety nie potrafiê :P. Mo¿ecie powiedzieæ jak to siê robi?
¯eby wydaæ d¼wiêk na jakimkolwiek areofonie musisz wprawiæ powietrze w wibracjê. Dêciaki drewniane maj± do tego stroik, blaszane ustnik na którym siê "pierdzi" ustami. Róg zalicza siê w³asnie do blaszanych. Wysoko¶æ dzwiêku reguluje siê przez u³o¿enie warg (od lu¼nego dla niskich d¼wiêków po napiête dla d¼wiêków wysokich.
Dzieki za radê, ju¿ jako tako wychodzi. Mam nadziejê, ¿e jeszcze trochê poæwiczê i bêdê d±æ bezb³êdnie i dono¶nie ;).
Witajcie
.
Czy kto¶ móg³by mi poradziæ gdzie mo¿na kupiæ róg? Czy kto¶ zna jakiego¶ sprawdzonego wytwórcê? Ile to mo¿e kosztowaæ? (Przepraszam, jestem kompletnie zielona, róg ma byæ prezentem dla przyjaciela, który ju¿ kiedy¶ takowy posiada³. Bêdziemy siê sk³adaæ z przyjació³k±, wiêc, choæ olbrzymich funduszy te¿ nie mamy, liczymy ¿e bêdzie nas na to staæ
)
Z góry piêknie dziêkujê za odpowiedzi
.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.