Czarny: od Bzowskiego, rzecz jasna
CYTAT(Lecheor @ 16:40 03.12.2007)
A co to za opis?
Rzeczywi¶cie, pos³u¿y³am siê RRowym ¿argonem. Lecheleorze,
czternastka to po prostu XIV wiek. Jak jeszcze czego¶ nie bêdziesz wiedzia³, to pisz ¶mia³o na priva, nie okazuj niewiedzy przy wszystkich!
Czemu angielski tytu³, skoro powinien byæ w langue d'oïl?
Ano dlatego, ¿e na angielskiej "stronie o namiotach" tak w³a¶nie sta³o. Przecie¿ nie zaryzykowa³abym w³asnego prze³o¿enia tych dwóch s³ów na ³acinê, bo jeszcze wtedy by¶ siê ze mnie ¶mia³
Flamandzki manuskrypt z kompilacj± kilku wersji Roman d'Alexandre (poza wersj± Aleksandra z Pary¿a s± te¿ pó¼niejsze, w tym ¶rednioangielska), Oxford, Bodleian Library, MS. Bodl. 264, fol. 44r, 70v.
Mogê uzupe³niæ swój wcze¶niejszy post o Twój pe³niejszy opis? Czy mo¿e wolisz, ¿eby sta³o czarno na bia³ym, ¿e ja nie wiedzia³am, a Ty tak
Datowanie na szczê¶cie przepisane prawid³owo.
Uff, co by to by³o, gdyby mi siê palec potkn±³... Ju¿ wiem, czym straszyæ dzieci
CYTAT
na trzech dziurkach
Czy to regu³a? Polecam przygl±daæ siê uwa¿niej ikonografii.
Zdecydowanie regu³a: dzi¶ rano mia³ trzy dziurki, i wieczorem znowu.
Przygl±dam siê oczywi¶cie nie ikonografii, tylko swojemu fletowi, bo to o nim mowa.
Ca³kiem sporo, zw³aszcza na P³w. Iberyjskim.
O, ¶wietnie! Napisz o nich co¶ wiêcej, wtedy bêdziesz autorem ju¿ drugiej warto¶ciowej informacji od w tym temacie.
CYTAT
go¶æ najwyra¼niej jedn± rêk± radzi sobie na dwojnicy
Na czym???
Strasznie mi przykro - musia³am bardzo niejasno formu³owaæ my¶li, bo ju¿ trzeci raz czego¶ nie rozumiesz... Mia³am oczywi¶cie na my¶li instrument, który trzyma ten pan na obrazku z nied¼wiedziem (ale co to jest nied¼wied¼, to wiesz? W razie czego na privie po¶lê Ci nazwê ³aciñsk±
).
Dwojnica to nazwa, z jak± siê do tej pory spotka³am na stronie go¶cia, który takie produkuje. Ale je¶li znasz inn±, mniej miksiarsko-folkow± nazwê, napisz. Najlepiej w dopiero trzecim po¶cie