Bardzo proszê szlachetnych znawców polskich produkcji niezale¿nych o wypowiedzi
Osobi¶cie nie wytdaje mi siê ¿eby by³ to film historyczny, ale przyznaæ muszê, ¿e mo¿na um¿eæ ze ¶miechu
! Komedia po prostu nieziemska
!!
Pozdrawiam!
Ale¿ oczywi¶cie nie traktujmy go jako film historyczny chodzi³o mi bardziej o walory prze¶miewczo-humorzaste
Jak dla mnie historycznie i humorzasto kicha straszna i szkoda czasu na ogl±danie.
O, to jednak nakrêcili ten film, bo mi znikn±³. Wie kto¶ gdzie zdobyæ /¶ci±gn±æ (ukra¶æ
), a mo¿e kto¶ ma...
Jak dla mnie dobry film na odmó¿d¿enie ¶mieszny i nietuzinkowy :P.
A tak apropo autora to mi te¿ zniknoa³ i szukam. ¯ycze wiêc powodzenia w poszukiwaniach i do³anczam sie do pytania
.
Pomys³odawc± filmu, autorem scenariusza itp by³a Kompania Satyryczna M3.
Jednym z jej cz³onków jest redaktor Pawe³ Jaworski z torunskich nowosci:
http://www.nowosci.com.pl/a tu jeszcze cos
http://www.album-grunwaldzki.iq.pl/afera1409/index.phpSam pomys³ , jak i robione wczesniej w radio gra odcinki, by³y ca³kiem niez³e. problemem, jak w wielu podobnych wypadkach, sta³o siê prze³o¿enie krótkiej, zwariowanej formy na pe³nometrazowy film. sprawa trochê siê na szwach rozlaz³a. Proza ¿ycia tez doprzuci³a swoje na etapie realizacji.
Ale na planie by³o w pytkê. mia³em okazje kilka razy zamienic s³owo z p. Joann± Brodzik i (tu ma³y OT)powiem wam jedno: ta kobieta ma diab³a w oczach, ot co! nic dziwnego, ze faceci tarc± dla niej g³owê. 500 lat temu by³aby dla jakiego¶ dominikanina murowan± kandydatka na stos. i g³own± atrakcj± nocnych fantazji
pozdrawuiam
purvis
Ha ha ha Smiech to zdowie!!
Film przedni!!!
Film niezły (zwłaszcza geneza dwóch mieczy grunwaldzkich)
Ale porównane z "Czarną Żmiją" gdzie stroje "z epoki" mieszały się z celowymi żartami kostiumologicznymi czy produkcjami "historycznymi" Pythonów może wpędzić w kompleksy...
Jasne ¿e do mistrzostwa Pythonów daleko ale pokaza³o siê ¶wiate³ko w tunelu
Witam!
Co¶ nie moge nigdzie dostaæ tego filmu, a bym chêtnie obejrza³. Prosze wiêc o ma³± pomoc, bo ani w necie, ani w wyporzyczalniach narazie nic nie znalaz³em
.
Pozdrawiam
Film jest ju¿ (jako nowo¶æ) w wypo¿yczalniach DVD (przynajmniej w Krakowie).
W Empiku widzialem te¿ do kupienia, ale cena zwala z nóg (prawie 40 z³).
Zaszaleli¶my z moim Panem i kupili¶my p³ytkê w Empiku... film zwala z nóg... ale polecam go ogl±daæ w lekkim stanie upojenia
wiêkszo¶æ filmu spêdzili¶my co prawda na szukaniu znajomych, ale kilka scen jest znakomitych...
W³a¶nie obejrza³am... Ca³kiem dow****ne, choæ do Pythonów to im jeszcze du¿o brakuje. Patrz±c na nazwiska, z których parê np. ozdabia³o sob± 'Vinci' liczy³am mo¿e trochê na co¶ wiêcej...
Po stronie plusów na pewno zapisaæ nale¿y animacje (krucjaty... ha, ha!), jajcarskie cytaty z ró¿nego rodzaju filmów, i genezê dwóch mieczy grunwaldzkich - ROTFL ! Z tego bêdê kwiczeæ po cichu i znienacka przez nastêpne parê dni. Po stronie minusów - film wygl±da w paru miejscach trochê jak na si³ê do kupy zlepiony, tudzie¿ historyjka szwankuje.
Ale niech im bêdzie... za te miecze
Chochlik drukarski natomiast dopad³ listê aktorów na ok³adce DVD
Dla mnie bezkonkurencyjny by³ Boñczak w podwójnej roli: i¶cie motypajtonowskiego S³awnego Historyka i malowniczo wal±cego gruchê mnicha Sznajdera....
ps. przepraszam za polonizmy w nazwach w³asnych
Witam!
Film siê uda³o mi ¶ci±gn±æ, no i nie powiem, ¿e zwa³owy bywa - mi siê b. podoba³a animowana historia Zakonu i krzewienia w¶ród pogan kultury chrze¶cijañskiej
ni i wspomniane ju¿ nagie miecze. Film bardzo weso³y.
Pozdrawiam
PS
Fajny te¿ by³ kole¶, który przy drodze robi³ laski
coz ten film to totalna klapa. Uwazam , ze stac Polakow na lepszy film. Moze sie doczekamy czegos dobrego kiedys
Kuna!
Gra³em w tym filmie - lecê go kupiæ. A jakie imprezy by³y po scenach.
Dziêki za ten temat. Ju¿ straci³em nadziejê, ¿e film siê uka¿e.
Ogólnie film w za³o¿eniu mia³ byæ zwariowany na klasê kultowych zwariowanych polskich komedii.
By³a scena z:
"Robiê laski"?
Tak mnie nurtuje jedno pytanie:
Czy film nie nazywa siê aby:
... Afera na zamku...
bo chyba nie:
...Draka na zamku...
???
Jasne, ¿e "Afera".
Poprawiono
.
CYTAT(Rze¼niczek @ 20:05 22.11.2006)
By³a scena z:
"Robiê laski"?
By³a, by³a...
Przy ww. tekście jako żywo przypomniala mi sie scena z Silesii Minor 2005 przy próbach odpaleniu piły i deklaracja niejakiego Parysa...
A sam film jest brutalny. Na trzeźwo moze wywołać frustracje i pomstowanie na stracony czas. W lekkim upojeniu i w dobrym towarzystwie niektórych moze nawet skłonić do analizy histerycznej. No i przeboj krucjatowy "Ziele"...
Pozdrawiam,
eRe
Ech... Musze zobaczyc finalna wersjê, bo w domku lezy sobie "beta" sprzed paru lat. Mój luby gdzies tam siê pêta³ na planie i mu siê zosta³a
[quote name='Rita' date='10:51 24.11.2006' post='172894']
Ech... Musze zobaczyc finalna wersjê, bo w domku lezy sobie "beta" sprzed paru lat. Mój luby gdzies tam siê pêta³ na planie i mu siê zosta³a
Obejrzysz sobie za tydzieñ, o ile masz DVD i Andrzejki aktualne. Pozdrawiam
Andrzejki aktualne - porównamy sobie obie wersje i znajomych poszukamy
Obejrza³em film i niezbyt mi siê spodoba³. Jest tak zwariowany, ¿e a¿ ciê¿ko go na trze¼wo ogl±daæ. Niepotrzebnie dali te scenki z historykiem. Film wzorowany na parodiach ciê¿kich angielskich komedii - mo¿e w Anglii zrobiæ karierê, ale w Polsce nie wydaje mi siê ¿eby odniós³ sukces.
Jednak warto go obejrzeæ i poszukaæ znajomych twarzy. Np. w¶ród le¶nych ludzi z Toruñskiej Roty Pieszej czy z orszaku Wielkiego Mistrza - XIII Wolna Chor±giew.
No fakt - linia scenariusza le¿y, ale super wstawki animowane
I te nie¶miertelne ciuchy XIII Wolnej na planie... Stare czasy mi siê przypomnia³y, ja ich pozna³am w³asnie onego lata kiedy ten film krêcili :D
Je¶li siê nie mylê to by³ rok 2001.
A Wielki Mistrz ma moj± nie¶mierteln± kolczugê z krzy¿em na piersi z drutu miedzianego, Wied¼min moje mroczne gotyckie naramienniki. A ja wygl±dam jak turbomrok w he³mie krucjatowym, z narêczakami gotyckimi i wielkim mieczem dwurêcznym. To by³y czasy...
Film SUUUUUUUUUUPER, ale trzeba by³o obej¿eæ go dwa razy(raz po spo¿yciu
). Oby wiêcej takich. No i ten wiatraczek, mi¶ i bokserki
, ¿e nie wspomnê o Partyzantach
Widzia³em jedynie animowany pocz±tek na youtube. Niez³y. Czy to lecia³o ju¿ kiedy¶ w TV?
Najbardziej jednak nurtuje mnie ile p³acono wam statystom?
Statysci mieli p³acone mich±.
Za pewn± formê wynagrodzenia mo¿na te¿ uznaæ nacieranie oliw± przez dziewczyny z charakteryzacji, ¿eby¶my siê ³adniej na planie ¶wiecili.
CYTAT(Purvis @ 10:21 22.09.2009)
Statysci mieli p³acone mich±.
Za pewn± formê wynagrodzenia mo¿na te¿ uznaæ nacieranie oliw± przez dziewczyny z charakteryzacji, ¿eby¶my siê ³adniej na planie ¶wiecili.
Hehe a serio? Jak wygl±da³ casting?
Kontrola Drogowa wymiata
"Bêdzie mandacik"
Czasami przy filmie zasypia³em, jednak jest ca³kiem niez³y chocia¿, spodziewa³em siê nieco lepszego... No có¿, mimo to obejrzyjcie - oceñcie.
Pozdrawiam!
có¿, do Pythona to temu filmowi daleko.. i gagi te¿ jakie¶ takie na si³e. no i nie ma filmu bez Szyca oczywi¶cie. No ale to moje zdanie tylko xD
ja mia³em okazjê film ogl±daæ daaawno temu po raz pierwszy w doborowym gronie ludzi, którzy wymienieni s± gdzie¶ na koñcu listy p³ac. SPI zawali³o, bo film przetrzymywa³o wieki, co zaowocowa³o tym, ¿e pierwsze próby gry aktorskiej obecnych "gwiazd TV" mo¿na by³o poznaæ du¿o pó¼niej ni¿ same gwiazdy.
film osobi¶cie polecam pod warunkiem, ¿e kto¶ lubi pythonów, ale potrafi powstrzymaæ siê od porównañ do nich. s± oczywi¶cie podobieñstwa w humorze grupy M3 i legendarnych pytek, ale nie jest to w ¿aden sposób "polska podróbka/odpowied¼" do dzia³alno¶ci tych wspania³ych brytyjskich komików.
z ciekawostek: SPI wyda³o materia³ d³ugo¶ci 92 minut, oryginalny film by³ o ponad kwadrans d³u¿szy. moim zdaniem wyciêto wiêkszo¶æ najciekawszych scen, obawiam siê, ¿e wersja re¿yserska raczej siê nie pojawi
Mo¿na to gdzie¶ ¶ci±gn±æ?
na torentach, p2p je¶li jako¶ - nie popieram piractwa, wiêc proponujê kupiæ kr±¿ek lub mogê po¿yczyæ (w poznaniu)
Niestety, nie bêdê jecha³ po p³ytê na drugi koniec Polski.
Zaraz spróbujê ¶ci±gn±æ.
Link jest nie od tego co trzeba ;-(
Jako¶ takdziwny. Z jednej strony niby tam fajny, ¶mieszny, pierwsza scena z nadje¿d¿aj±cym na koniu kim¶ tam i ta muzyczka a'la espaniol, a z drugiej strony...tak lekko po wuju, czasem jako¶ tak ³yso siê wydawa³o. Jakies takie mieszane uczucia mam.
kojarzysz scenê w której kontur je? wydaje siê taka md³a.. "dajcie mi arbuza! raus!".. wyciêto tam ze 2 minuty naprawdê przezabawnego materia³u w którym knechci organizuj± konkurs na styl jedzenia ró¿nych owoców i zabawiaj± siê w sêdziów podnosz±cych kartki z wynikami... ot takich odciêtych smaczków brakuje dla wyrazisto¶ci filmu. wspomniana scena z konnym, który tak jedzie raz dalej, raz bli¿ej, czasem galopuj±c na wstecznym... on te¿ ma swoje spotkanie z "radarowcami".. przez moment jest animowana scena gdzie r±czka prze³±cza kana³ w TV i jest jaki¶ "guru"(te¿ animowany) ¶piewaj±cy co¶ ala regge. trwa to parê sekund, ca³y kawa³ek ma ponad 2 minuty, a kreskówka mia³a byæ niewiele krótsza (ods³uchaæ mo¿na
>TUTAJ <, choæ podejrzewam, ¿e i tak ka¿dy zna ten kawa³ek. podobnie jak "krzy¿ack± dru¿ynê"... przyk³adów mo¿na mno¿yæ mieli z czego kroiæ, uznali, ¿e co¶ siê sprzeda mniej i szersze grono powinno dostaæ tylko ten materia³ który kupi± - to s± efekty.
Mo¿e kto¶ podrzuciæ poprawny link? Bo ten wys³any prze rympa³a to nie jest to
Wojtku zwany Rudym - to mo¿e ja jednak tak bardziej ³opatologicznie.
Na tym forum nie przytaczamy linków wiod±cych do stron bêd±cych na bakier z prawem autorskim.
Licz±c na sprawne ³±cza synaptyczne u zainteresowanych, podlinkowa³em Chomiczówkê.
Taki mia³em zamiar.
I go zrealizowa³em.
Mam Chomiczówkê i nie zawaham siê jej u¿yæ.
Link prowadzi dok³adnie tam, gdzie chcia³em.
Chomiczówka dla chomików.
Chomik, chomikowi, z chomikiem, o chomiku itd.
Anielka skojarzy³ b³yskawicznie i bezb³êdnie.
A teraz si±d¼ i pokombinuj.
Pozdrawiam -
R.R., który zawsze wysy³a to co trzeba.
P.S. Wojtku zwany Rudym - Poznañ le¿±c po¶rodku Polski nie mo¿e byæ na jej koñcu...z której strony by nie patrz±c.
Przepraszam, nie zrozumia³em.
Mo¿e z tym koñcem Polski przesadzi³em, ale wystarczaj±co daleko.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.