Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Imiona Xiiiw
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Rolandd
Witam, na pewno znacie jakie¶ imiona z XIII w . B±d¼cie tak mili i napiszcie je tutaj. Szuka³em ale wyskakuj± jakie¶ bzdurne tematy nie pasuj±ce do tego czego oczekujê . Z góry sdziêkujê
Icek Flajsz
Warto popatrzeæ na imiona fundatorów ko¶cio³ów i dzie³ sztuki z tego okresu. Jako przyk³ady np. Jaksa, ¦wiatos³aw, W³adys³aw/Wodzis³aw itp. Bardzo popularne by³y typowo polskie imiona - Leszek, Mieszko, Boles³aw/Bolko - wystarczy popatrzeæ na imiona ksi±¿±t dzielnicowych tego okresu. Na ¦l±sku i w Ma³opolsce (g³ównie w miastach) spotykano imiona pochodzenia niemieckiego (skutek uboczny kolonizacji) - Herman, Dieter, Albert czy Konrad.
Zordon
Hmm z tym Boles³awem, Mieszkiem, Leszkiem bym nie mówi³ o czêsto¶ci...
Jak sam zauwa¿y³e¶ s± to imiona ksi±¿±t i poprzednim królów, ksi±¿±t.
Pamiêtam, ¿e nie by³o to w tradycji nadawaæ w tym okresie imona panuj±cych, by³y one jakby zastrze¿one dla nich. Zanika ta tendencja pó¼niej. Co ciekawe, nikt do dzisiaj nie nazywa siê u nas Jezus(co np. w krajach latyno-amerykañskich jest masowe, same Hesusy:) )
Pozdrawiam
Zordon
Rolandd
Dziêki wam za pomoc ale mo¿e macie jaki¶ spis imion XIII w. albo jakich¶ z tego okresu ¿eby blo z czego wybieraæ
Icek Flajsz
Zordonie, pytanie było o same imiona, a nie o to w jakich sferach społecznych się pojawiały. Tak czy inaczej przyznaję Ci rację, raczej spotyka się je w kręgach rządzących smile.gif. A jeśli chodzi o spis imion XIII-wiecznych to raczej coś takiego nie istnieje. Trzeba by siąść i pogrzebać, które imiona jeszcze wtedy nie występowały, a które miały rację bytu.
Pozdrawiam.
Karat
Proponuje wikipedie. Jest tam obszerny spis imion.
Lil
Witam
Kiedyś pisałam pracę zaliczeniową ze średniowiecza na temat Imiona w Małopolsce w XIII wieku, na podstawie spisu urzędników w Małopolsce. Po ogólnym przeliczeniu czestotliwości wystepowania,a raczej powtarzalności występowania, wyszło mi, że bardzo popularne były : Stanisław, Wojciech i Jakub, było tez tam fajne imię Jacenty
Pierwsze trzy imiona wiadomo Świeci...
pozdrawiam
Viator
Znalaz³em gdzie¶ w sieci francuskie zestawienie imion arystokracji z okresu wypraw krzy¿owych - setki imion, zarówno mêskich jak i ¿eñskich - ale to s± francuskie imiona. Mo¿e odgrzebiê, ale czy Ci siê to przyda? O kogo Ci w³a¶ciwie dok³adnie chodzi? Tzn. jaki obszar kulturowy Ciê interesuje? Nigdzie nie napisa³e¶ ¿e Polska; zreszt± i Polska (ziemie polskie) w XIII w. to kilka "kultur".
Vlasta
W katalogu Biblioteki Jagiellonskiej trafi³am na tak± pozycjê: Maria Malec Imiona chrze¶cijañskie w ¶redniowiecznej Polsce, Kraków 1994. Mo¿e tam co¶ ciekawego bêdzie...
garion
S³awa!

Mam pytanie:
Czy istnieje jakie¶ imiê, które opisuje kogo¶ wysokiego, d³ugiego, szczup³ego?
Rabiega
CYTAT(garion @ 19:02 16.04.2007) [snapback]186771[/snapback]
Czy istnieje jakie¶ imiê, które opisuje kogo¶ wysokiego, d³ugiego, szczup³ego?

Tia.

Roman.
Lecheor
clap.gif

Jeszcze jedno, byæ mo¿e nie lepsze (a w³a¶ciwie to chyba to¿same icon_mrgreen.gif ): Choj...

Kiedy¶ w jakiej¶ testacji widzia³em Nicolaus dictus Choy.
Viator
A jak¿e... pan Podbipiêta sie k³ania. Longinus, znaczy d³uga¶ny.

¦mieszne, u nas w firmie szefem spawalników jest p. Longin W[-]. Prorocze imiê mu dali na chrzcie: wyrós³ jak topola, móg³by zagraæ Podbipiêtê jak nic. W rubryce "cechy szczególne" by³ego d.o. mo¿na by mu wpisaæ definicjê Gariona: wysoki, d³ugi, szczup³y. icon_mrgreen.gif

A na serio:
CYTAT
LONGIN
Pochodzenia ³aciñskiego, od s³owa longus (d³ugi, daleki). Oznacza mê¿czyznê wysokiego wzrostu. Zdrobnienia: Longinek. Inne formy: Longinus, Longiniusz. Obce formy: Longin (ogólnie przyj. forma), Longinus (niem.). Forma ¿eñska: Longina.
PATRON:
¦w. Longin, ¿o³nierz rzymski. W tradycji chrze¶cijañskiej imiê ¿o³nierza, który w³óczni± przebi³ bok ukrzy¿owanego Jezusa, a pó¼niej nawróci³ siê. Zgin±³ jako mêczennik. (Wspomnienie 15 marca).

Albo jeszcze inne:
CYTAT
WYSZEMIERZ
Pochodzenia staros³owiañskiego. Oznacza: bardzo wysoki i dzielny. Zdrobnienia: Wyszek. Inne formy: Wyszemir, Wyszomir. Forma ¿eñska: Wyszemira, Wyszomira.

A mo¿e by takie?
CYTAT
GOLEM
Pochodzenia staros³owiañskiego. Oznacza: bardzo wielki. Zdrobnienia: Golemek. Forma ¿eñska: Golema.

I jeszcze jedna ciekawostka (mnie siê inaczej kojarzy smile.gif )
CYTAT
NABARWIEL
Pochodzenia staros³owiañskiego. Oznacza: najbardziej wielki.

Tak, tak... Wielka Ksiêga Imion Onetu nie k³amie... (?)
Lecheor
Ten Golem to ³ganie w ¿ywe oczy, chyba komu¶ siê skojarzy³o, ¿e kiedy¶ taki ³azi³ ulicami Pragi, wiêc musi byæ s³owiañski, pewnie jeszcze pija³ Staropramen icon_wink.gif S³owo jest oczywi¶cie hebrajskie, zainteresowani niech czytaj± Sefer Jecirah, Zohar i zaopatrz± siê w du¿y zapas gliny.

Wyszemierz i Nabarwiel wygl±daj± mi na wspó³czesne (po)twory jêzykowe, za bardzo bym nie ufa³. Mo¿e lepiej z³apaæ w d³onie Bullê Gnie¼nieñsk± i sprawdziæ tamtejsze Sulidziady, Mglichy i inne?
Rabiega
Aj, waj...

גולם to nie ¿art, ja was upraszam uprzejmie אמת na karteczkach nie wypisywaæ, chyba ¿eby szybciuteñko pierwsza litera wymazaæ, wymazaæ, bo biada nam, oj biada, biada ...

Rabin Kaha³u Freha

P.S. T³umaczenie dla "niewirtualnych rycerzy, co to szcz± w i³¿eckie ognisko od lat trzech i kolczej nie zdejmywaj±, zbytnio jej nie mocz±c przy tem" : zgadzam siê z Lecheorem.

Chocia¿ to goj.

Tfu, tfu, tfu...
Lecheor
Rebe! Jaki¿ goj, jaki¿ goj! ¯e cadyk le¿ajski rejwach robi³, ¿e niby szynkê jad³em, to goj od razu? A ¿e dziad æwieræ wieku na arendzie, to goj? A ¿e mamele od trzeciego roku prowadza³a do chederu, to goj? O tym, ¿e z jesziwy wyrzucili, to sza, ale jaki goj Rebe? Jaki goj?
Gloria z Krakowa
Nie wiem jak z imieniem;), ale s³owo "golem" w jêzykach po³udniowos³owiañskich (np. serbski, bu³garski) istotnie oznacza co¶ drastycznie przero¶niêtego. Niech i nawet bêdzie to zapo¿yczenie; w koñcu równie¿ nasi praojcowie korzystali czasem z dorobku innych kultur:-)
Lecheor
Ja regularnie widujê golemów na ulicy, w ¶rodkach miejskiej komunikacji i na konferencjach prasowych polityków koalicji.
Viator
Lecheorze kochany, do rzeczy - to jednak nie karczma.

A np. ³aciñski przydomek a potem szwedzkie (a mo¿e nie tylko) imiê Magnus (wielki cz³owiek - w znaczeniu i dos³ownym i przeno¶nym)?
Lecheor
No tak, jak najbardziej, ale to imiê endemiczne, charakterystyczne tylko dla Skandynawii (pojawia siê te¿ w Norwegii i na Islandii). Nale¿y podkre¶liæ, ¿e pojawia siê po chrystianizacji (co w pewnym sensie jest oczywiste).

Z przydomkiem jest inny problem, bo chyba czê¶ciej odnosi³ siê do wielko¶ci w sensie przeno¶nym (np. Albertus Magnus), ale czasem dosyæ trudno to jednoznacznie rozstrzygn±æ (Carolus Magnus - z której strony go nie patrzeæ, to wielki).

Do kwestii golemów obiecujê nie wracaæ icon_wink.gif
davemustaine
Witam. Otworzy³em sobie ksi±¿kê Spo³eczeñstwo Polski ¦redniowiecznej i wypisa³em pare imion z rozdzia³u "Pochodzenie rycerstwa ¶l±skiego".

Walko, Miron, Ikon, Miros³aw, Henryk, ¯yros³aw, Mois³aw, Grabisza, Przybys³aw, Marcim, Boris, Bronis³aw, Borys³aw, Borzywoj, Wielis³aw, Lassota, Chwalis³aw, Dzir¿ys³aw, Peregryn, Gniewomir, Ilikowic, Jan, Poltko, Iwan, Walvan, Wojs³aw, Jaksa,

"Skoro przy wyborze imion kierowano siê ich tre¶ci± ("wró¿b± przysz³ych losów") lub mod±, to z faktu ¿e do po³owy XIII w. przewa¿aj± na ¦l±sku imiona s³owiañskie, i po 1250r. ogólnochrze¶cijañskie i staroniemieckie nie wynika dla spraw stosunków etnicznych nic wiêcej ni¿ to, i¿ wspó³cze¶nie niektórzy gustuj± w literaturze krajowej, inni za¶ w iberoamerykañskiej. Z rozpowszechnienia imion germañskich na terytorium ¶redniowiecznego ¦l±ska mo¿na tylko wyci±gn±æ wniosek o atrakcyjno¶ci ówczesnej kultury niemieckiej, prze¿ywaj±cej w tym czasie szczególny rozkwit..."

Napisa³em to po to aby udowodniæ, ¿e nie trzeba mieæ czysto S³owiañskiego imienia aby byæ Polakiem smile.gif

¬ród³o:Spo³eczeñstwo Polski ¦redniowiecznej - Zbiór Studiów - Marek Cetwiñski - Warszawa 1981

Je¿eli kto¶ chcia³by to mogê udostêpniæ ca³y ten rozdzia³ poniewa¿ fajnie jest opisana sprawa imion.

K³aniam siê
Mendog
Umieszczam link do strony ze spisem ¶wiêtych , powinno wystarczyæ tongue.gif
http://www.catholic-forum.com/saints/patron02.htm
Znajduj± siê to tak¿e opisy ¶wiêtych aniol.gif
Rabiega
Jeszcze trochê imion, tym razem - ¶l±skich, podajê za "Ksiêg± Henrykowsk±" :
Kwiecik, G³±b, Pirosz, Ko³acz,Krzepisz, ¯uk, Dobrogost,Przybys³aw, Boguchwa³, Gostach, Siecies³aw, Witos³aw, Ilik, Wilk, Dzier¿ys³aw, Dzier¿ek, Jeszko, Mojek, Cieszybor, Sulis³aw, ¯eruch, Zbros³aw, Strze¿ywoj, Dalebor, Dobrosza, Rac³aw, Bogwa³, M¶cis³aw, Bogusz(a), Przec³aw, ¯upczy, Grabisz, Cieszko...i wiele innych.

Rabiega
Anulka
Tylko uwaga na Henrykowsk±, bo tam siê sporo ch³opstwa przewija³o. Vide ¯uk i Nietopyrz, no i oczywi¶cie s³ynny Kwiecik smile.gif

CYTAT(Rabiega @ 21:54 13.11.2007) *
Jeszcze trochê imion, tym razem - ¶l±skich, podajê za "Ksiêg± Henrykowsk±" :

[Edit, ¿eby nie mno¿yæ postów]
No i ok, ch³opskie s± kul, tylko warto zaznaczyæ kontekst smile.gif

A poniewa¿ zajadle kolekcjonujê imiona, to dorzucam swoje (w miarê mo¿liwo¶ci z kontekstem - wszystko przytaczam za: Ryszard Kiersnowski, "¯ycie codzienne na ¦l±sku w wiekach ¶rednich"

zmarli w XIII w, zakonnicy z opactwa Wincentego na O³binie we Wroc³awiu, prawdopodobnie osoby zwi±zane z klasztorem
¦wiêtos³aw, Leonard, Gostko, Ryksa, Lucjan, Pirwosz, Jakub, Herbord, Wojs³awa, Engelbert, Tomko, Sulibrat, Bloceja, Boles³aw, Sulis³awisa, Marcin, Fryderyk, Mi³os³aw, Filip, Wac³aw, Pakos³aw, Razik, Herelmus, Werminus, Dionisja, Rados³awa, Gunter, Reseta, Depold, Radwan, Henryk, Sygrod, Gos³awa, Konrad, W³o¶cibor, Radost, Rac³aw, Przybys³awa, Dzier¿ykraj, Bolemys³, Wojs³awa, S³awicha, Nieradka, Niesebudka, Bratumi³a, Mi³ochna, Bratosz, Wszebor, Mi³osz, Bobrawka, Gi³pis³awa, Go³ka, Dobromir, M³odota, Stojgniew, Bo¿ebór, Niedobka

z Henrykowskiej, przemieszane "bogate ch³opstwo" z "ziemianami" (nie jestem specjalistk±, ale wg Autora ró¿nice siê rozmywa³y)
oprócz Rabiegowych jeszcze babki: Bogudarka, Trzeszka i panowie Gniewko, Stanko, Alsyk.

z dokumentów dla klasztoru w Trzebnicy (g³ównie ch³opi - dostawcy towarów)
Bogdan, Sulen, Matu³, Su³uj, Gêba, Wies³o, Godziesz, Nieseb±d, Go¶cirad, £atko, Boguchwa³, Bie³ek, Kuczko, Dalestryj, Radost, Dobruñ, Krupa, Modlibóg, Poskosz, Krzepusza, Mi³os³aw, My¶libór, Siestrzewit, Mi³obrat, Skowroniec, ¯uk, Radosz, Nietopyrz, Kêdzierza, D±brosza, Suchorza, Ogorza³a - ogólnie ponad sto imion ch³opskich
rybacy: Radoñ, Kr±g, Godek, Golik, Chrapek, Okuñ

z ró¿nych ¼róde³ - imiona ¯ydów (przekrój od XIII - XVw)
Merkelin z Ziêbic, Józef i Chazkiel (którzy, nietypowo jak na ¯ydów, kupili sobie po wsi), Mosze, Per, Israel, Kaule, Abraham, Toneman, Isaak, Salemlechem, Sweman, Faber, Józef, Aaron, Efraim (ci ostatni to chyba ofiary pogromów z koñca XIV we Wroc³awiu lub G³ogowie)
Rabiega
A ja, Dobrodziejko, z premedytacj± taki misz-masz zacytowa³em. ¦redniowiecze to przecie¿ nie tylko rymcerze. Powiem wiêcej - s± oni w mniejszo¶ci. Zdecydowanej.
Temat dotyczy zreszt± imion w ogóle.
Nie wiem dlaczego, ale jak dot±d to tylko same mêskie przytaczano.
Jako szowinistyczna mêska ¶winia takie¿ przytoczy³em.
Co na to u¿ytkowniczki forum ?
Mo¿e warto zacytowaæ i miana ¿eñskie, jako inspiracjê dla tworzenia poprawnych aliasów dla Pañ ?

K³aniam -

Rabiega
Anulka
Przepisujê na gor±co z Tropem rycerskiej przygody Wojciecha Iwañczaka. Imiona inspirowane opowie¶ciami rycerskimi, odnotowane w Czechach:

1183 - Trojanus, syn szlachcica na Morawach
1341 - Troianus, rybak, mieszczanin z Nowego Pilzna
1234 - Ector, ¿o³nierz
1264 - w Pradze Isalda, córka Malichiae, obywatela praskiego
1309 - mieszczanin praski Roland
2. po³. XIV w.: Bruncvík, Parcifal, Rulant
Lecheor
Dziêkuj±c Anulce za to bardzo ciekawe uzupe³nienie, chcia³bym zwróciæ uwagê na jedn± rzecz:
CYTAT
1264 - w Pradze Isalda, córka Malichiae, obywatela praskiego

Isalda jest prawdopodobnie ¯ydówk±. Malichia to prawdopodobnie zniekszta³cone Malachia (tj. Malachiasz) - imiê raczej niepopularne w¶ród chrze¶cijan.

Warto by³oby sprawdziæ, czy w XIII-wiecznej Pradze ¯yd móg³ rzeczywi¶cie byæ uznany za obywatela. Je¶li tak, to trzeba podkre¶liæ, ¿e nada³ córce imiê wyj±tkowo "trendy" i mocno odstaj±ce od judaistycznej tradycji.
Libu¹e
Obywatelem z pe³nymi prawami raczej nie by³, ale bogatym mieszczaninem-bardzo prawdopodobne.
To jest dobre, je¿eli o czeskie i nie tylko imiona chodzi smile.gif
milamber
wiele imon siê tutaj pojawi³o ale mo¿e kogo¶ zainteresuje geneza slowiañskich imion. Mianowicie owe imiona mo¿emy podzielic na jedno- lub dwucz³onowe. Imiona jednocz³onowe pochodzi³y g³ównie od przymiotników lub rzeczowników pospolitych i noszone by³y g³ównie przez ch³opów (np. Poznan, Goszczon, Kochan, Wygnan, Krszczon, Baran, Szyd³o, K±kol, Broda, ¯y³a, Uchacz, £opata, ¯aba, Rus, Cich). choc ja osobi¶cie w nich nie gustuje. natomiast imiona dwucz³onowe sk³ada³y siê z dwóch cz³onów - leksemów (np. imiê Boles³aw sk³ada siê z leksemów 'bole-' i '-s³aw). i teraz po koleji:
bor "walka" (Borzymir, Dalibor)
ciech "uciecha, pociecha" (Ciechos³aw, Wojciech)
gniew (Gniewomir, M¶cigniew)
mir "pokój, spokój, dobro" (Chociemir, Mirogod)
s³aw "s³awa" (S³awomir, Go¶cis³aw)
dom (Domarad)
goj "lek, obfito¶æ, pokój", (Czêstogoj)
woj "wojownik" (Wojs³aw, Czêstowoj)
wuj "wuj" (Go¶ciwuj, M¶ciwuj)
¿yr "pokarm, ¿ycie" (Doma¿yr, ¯yros³aw)
rat "wojna, walka" (Racimir, Rats³aw)
tylko trzeba sobie zdawac sprawe, ze sa to raczej wcze¶niejsze imiona lecz my¶le, ¿e to dobry temat aby t± wiedz± siê podzielic.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.