Tylko uwaga na Henrykowsk±, bo tam siê sporo ch³opstwa przewija³o. Vide ¯uk i Nietopyrz, no i oczywi¶cie s³ynny Kwiecik
CYTAT(Rabiega @ 21:54 13.11.2007)
Jeszcze trochê imion, tym razem - ¶l±skich, podajê za "Ksiêg± Henrykowsk±" :
[Edit, ¿eby nie mno¿yæ postów]
No i ok, ch³opskie s± kul, tylko warto zaznaczyæ kontekst
A poniewa¿ zajadle kolekcjonujê imiona, to dorzucam swoje (w miarê mo¿liwo¶ci z kontekstem - wszystko przytaczam za:
Ryszard Kiersnowski, "¯ycie codzienne na ¦l±sku w wiekach ¶rednich"zmarli w XIII w, zakonnicy z opactwa Wincentego na O³binie we Wroc³awiu, prawdopodobnie osoby zwi±zane z klasztorem¦wiêtos³aw, Leonard, Gostko, Ryksa, Lucjan, Pirwosz, Jakub, Herbord, Wojs³awa, Engelbert, Tomko, Sulibrat, Bloceja, Boles³aw, Sulis³awisa, Marcin, Fryderyk, Mi³os³aw, Filip, Wac³aw, Pakos³aw, Razik, Herelmus, Werminus, Dionisja, Rados³awa, Gunter, Reseta, Depold, Radwan, Henryk, Sygrod, Gos³awa, Konrad, W³o¶cibor, Radost, Rac³aw, Przybys³awa, Dzier¿ykraj, Bolemys³, Wojs³awa, S³awicha, Nieradka, Niesebudka, Bratumi³a, Mi³ochna, Bratosz, Wszebor, Mi³osz, Bobrawka, Gi³pis³awa, Go³ka, Dobromir, M³odota, Stojgniew, Bo¿ebór, Niedobka
z Henrykowskiej, przemieszane "bogate ch³opstwo" z "ziemianami" (nie jestem specjalistk±, ale wg Autora ró¿nice siê rozmywa³y) oprócz Rabiegowych jeszcze babki: Bogudarka, Trzeszka i panowie Gniewko, Stanko, Alsyk.
z dokumentów dla klasztoru w Trzebnicy (g³ównie ch³opi - dostawcy towarów)Bogdan, Sulen, Matu³, Su³uj, Gêba, Wies³o, Godziesz, Nieseb±d, Go¶cirad, £atko, Boguchwa³, Bie³ek, Kuczko, Dalestryj, Radost, Dobruñ, Krupa, Modlibóg, Poskosz, Krzepusza, Mi³os³aw, My¶libór, Siestrzewit, Mi³obrat, Skowroniec, ¯uk, Radosz, Nietopyrz, Kêdzierza, D±brosza, Suchorza, Ogorza³a - ogólnie ponad sto imion ch³opskich
rybacy: Radoñ, Kr±g, Godek, Golik, Chrapek, Okuñ
z ró¿nych ¼róde³ - imiona ¯ydów (przekrój od XIII - XVw)Merkelin z Ziêbic, Józef i Chazkiel (którzy, nietypowo jak na ¯ydów, kupili sobie po wsi), Mosze, Per, Israel, Kaule, Abraham, Toneman, Isaak, Salemlechem, Sweman, Faber, Józef, Aaron, Efraim (ci ostatni to chyba ofiary pogromów z koñca XIV we Wroc³awiu lub G³ogowie)