Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepne] Miecz Katowski
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
mendax
witam wszystkich.
jest mi potrzebny "schemat" miecza katowskiego,czyli dokladne wymiary.
prosze o pomoc
Colin
Proponujê siêgn±c po ksi±¿kê Macieja Trzciñskiego "Miecz katowski, prêgie¿, szubienica. Zabytki jurysdykcji karnej na Dolnym ¦l±sku (XIII-XVIIIw.)

Miecze katowskie by³y mniej wiecej rozmiarów pó³toraka...Na koñcu nie mia³y szpica tylko by³y zaokr±glone...
mardinus
Witam.
czyta³em ,¿e miecze katowskie mia³y na koñcu klingi otworek.
Nie wiadomo do koñca w jakim celu by³ on wykonany.

Moim skromnym zdaniem (taka moja ma³a teoria) :-) przywiazywa³o siê do niego linke której koniec mia³ w rêku pokrzywdzony lub sêdzia , i móg³ dos³ownie w ostatnim momencie silnym szarpnieciem poderwaæ ostrze pociagaj±c za linkê.
A tym samym darowaæ karê.

Ale to tylko moja taka ma³a teoria icon_cool.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Khobrakitt
CYTAT(mardinus @ 07:30 21.10.2006) *
Witam.
czyta³em ,¿e miecze katowskie mia³y na koñcu klingi otworek.
Nie wiadomo do koñca w jakim celu by³ on wykonany.

Moim skromnym zdaniem (taka moja ma³a teoria) :-) przywiazywa³o siê do niego linke której koniec mia³ w rêku pokrzywdzony lub sêdzia , i móg³ dos³ownie w ostatnim momencie silnym szarpnieciem poderwaæ ostrze pociagaj±c za linkê.
A tym samym darowaæ karê.

Ale to tylko moja taka ma³a teoria icon_cool.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

hmmmmmmmmm ten otworek dzia³a³ w czasie ciêcia jak pi... przepraszam gwizdek.¦cinany s³ysz±c gwizd napina³ miê¶nie i g³owa ³atwiej spada³a.Jak mówi Halfgar- mniej googlowania i wikipedii, a jak mówi Khobrakitt- mniej emotikon i zadufania w sobie
Purvis
ja z kolei s³ysza³em, ¿e zas³anienie oczu skazanca mia³o na celu to, aby nie by³ swiadoomy nadchodz±cego uderzenia i przez to nie móg³ nag³ym szarpniêciem spierniczyc roboty mistrzowi ma³olepszemu.
A tu jeszcze gwizdek...?
Moze by³y rózne szko³y dekapitacji?

proponujê zbrojowniê na Wawelu. na pewno s± tam miecze katowskie. zabierz ze soba miarkê i wykorzystaj nieuwagê przewodniczki (albo swój urok osobisty icon_cool.gif ). Wagi tak nie sprawdzisz, ale wymiaryy bedziesz mia³.
za³o¿e sioê ze w innych zbrojownmiach tez mozna je znalezc .
mendax
http://www.studiopetit.info/?pageid=2059
znalazlem wymiary miecza
Bary¶
Witam
Ca³kiem spory by³ artykó³ w Gazecie Rycerskiej (2 lub 3 numer), tyle ¿e nie pamiêtam czy by³y tam wymiary. Opisane by³y 3 miecze.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.