Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pas ³añcuchowy
> Ubiór i dodatki > Ubiory staro¿ytne > Inne ubiory staro¿ytne
Jack Daniels
Szukam wyra¿nej fotki celtyckiego pasa ³añcuchowego. Posiada mo¿e kto¶ takow±?
Teyrnon
Witam..
Zapewne chodzi Ci o pas łańcuchowy dla wojownika celtyckiego..
Niestety mam tylko to co zamieściłem poniżej..
Zdjecie numer jeden to pas łańcuchowy znaleziony w grobie wojownika celtyckiego na cmentarzysku w Iwanowicach.. Na drugim zdjęciu widać także pas łańcuchowy ale całkiem innej konstrukcji i charakterystyczny dla okresu lateńskiego B czyli okolo 350-200 r.p.n.e.

jesli przypadkiem znajde coś jeszcze to umieszcze..

powodzenia!

p.s. Ten drugi pas jest prawdopodobnie z grobu kobiecego więc nie wiem czy Cie interesuje ;)
Jack Daniels
Dziêkuje, to juz co¶. Ma kto¶ mo¿e jakie¶ rysunki, co by mozna na podstawie tego zrekonstruwoaæ pas tego typu? Z góry dziêkuje za pomoc
Bjordhallen
jedyne zdjêcie pasa ³añcuchowego, który by³ u¿ywany przez celtyckich wojowników widzia³em w ksi±¿ce

Jerzego G±ssowskiego pt "Mitologia Celtów" str. 32

jak bêdziesz mia³ szczescie to znajdziesz w bibliotece :]
Teyrnon
przegrzeba³em materia³y na kompie i znalaz³em jeszcze co nieco.. ;)
na dniach wrzuce bo teraz nie mam ju¿ si³y.. smile.gif cierpliwo¶ci :D
Teyrnon
zmieni³em zdanie.. strasznie mi sie nie chce obrabiaæ i wrzucaæ na serwer fotek.. podaj swojego maila to Ci to po prostu wy¶le smile.gif

pozdrawionka
Puk z Górki
Wprawdzie Jack Daniels nie sprecyzowal, o jaki pas mu chodzi, ale Teyrnon chyba slusznie domniemywa, ze o pas wojownika. Pas z Monachium to czesc stroju kobiecego. Wydaje mi sie, ze rekonstrukcje takiego pasa (i to dosc wiarygodne, tj z sensownym zastosowaniem czesci skorzanych, mozliwoscia regulacji itp) widzialem w ostatnim numerze "Z Otchlani Wiekow". Ale rekonstrukcja takiego pasa, zwlaszcza odmiany zwanej "panzergurtel" to bardzo trudna sprawa, od strony czysto rekodzielniczej. Nie kazdy kowal to wykuje, a zanim wykuje, to sie zdrowo naklnie.
Indar
Zrobi³em ma³e porz±dki, po edycji postów nie by³o wiadomo o co chodzi. Teyrnon, mo¿e jednak znalaz³by¶ chêæ na wstawienie tych zdjêæ?
W razie potrzeby, mogê przywróciæ posty - proszê ew. pisaæ do mnie.
I.
Maximus Aemilianus
Jutro wyje¿d¿am na wykopaliska, lecz gdy powrócê wrzucê fotki badañ rentgenem ³añcuchów wojowników celtyckich i kilka innych ujêæ ³±ñcucha z Iwanowic.

Poza tym chcia³bym wspomnieæ, ze ³añcuchowych pasów w¶ród Celtów u¿ywali rónie¿ druidzi. Mia³y one w takim kontek¶cie najczê¶ciej sprz±czkê w formie g³owy koñskiej. Postaram siê wrzuciæ rónie¿ ilustracje i takich pasów.

Pozdrawiam!

Maximus Aemilianus
Puk z Górki
CYTAT(Maximus Aemilianus @ 23:14 04.08.2007) [snapback]197081[/snapback]
Poza tym chcia³bym wspomnieæ, ze ³añcuchowych pasów w¶ród Celtów u¿ywali rónie¿ druidzi. Mia³y one w takim kontek¶cie najczê¶ciej sprz±czkê w formie g³owy koñskiej. Postaram siê wrzuciæ rónie¿ ilustracje i takich pasów.

O! To dosc ciekawe. Wprawdzie nie wyobrazam sobie sprzaczki w ksztalcie konskiej glowy (jezeli juz, to klamre), ale z checia obejrze ilustracje. A skad wiadomo, ze byly to pasy uzywane przez druidow? O ile wciaz myslimy o tym samym: o pasach lancuchowych, za pomoca ktorych mocowano pochwe miecza.... Znane sa KLAMRY w ksztalcie zwierzecych glowek (w tym rowniez z ziem polskich, bodajze z Wszedzenia i Swierkowca), ale to tylko KLAMRY, a reszta pasa byla wykonana materii organicznej. No i byly to pasy kobiece....

Pozdrawiam, Puk
Maximus Aemilianus
oczywi¶cie mia³êm na my¶li klamrê.
nie mogê teraz znale¼æ kopletnego pasa z g³ówk± koñsk± w miejscu klamry, lecz z tego co pamiêtam ró¿ni³ siê on od tych "do mieczy" znanych chocia¿by z Iwanowic.

przepraszam za s³±b± jako¶æ, ale mam tylko to:

DenWer
CYTAT(Jack Daniels @ 17:43 19.10.2006) *

Witaj.

Proponuje ¿eby¶ zajrza³ na t± stronkê internetow± http://www.archeoart.org/publicat.html Jest to Artyku³ o pasach wojowników celtyckich z propozycjmi rekonstrukcji pasa ³añcuchowego i pasa z materii organicznej i metalowymi kó³kami do rapci. Jedna z nowszych publikacji, powinna ci siê spodobaæ.
S± tam prawie wszystkie rodzaje pasów ³añcuchowych z podzia³em na zachodnio celtyckie i wschodnio celtyckie taj jak ustali³ to A. Rapin. W Polsce prócz Iwanowic pasy wyst±pi³y w G³owninie gr. 2-3 1904, gr. 1/1930 i gr. 6/1930 (nawiasem mówi±c s± one super) w Sobocisku gr. 1/1952 i fragmenty takiego jednego z Krakowa - Nowej Huty Pleszowa. G³ownin i Sobocisko jest w publikacji Z. Wo¼niak, Osadnictwo celtyckie w Polsce, Kraków 1970, lub w ¼ród³owych znajdziesz tam, pas z Krakowa jest w P. Poleska, Celtycki mikroregion osadniczy w rejonie podkrakowskim, Kraków 2006.
Aedan
Trochê obrazków pasów ³añcuchowych u¿ywanych w LT B do C. Oczywi¶cie nie wyczerpuje to zagadnienia, by³y i inne typy. Tak czy inaczej rysunek z J. Filipa pokazuje 3 typy, typologia wg "Guerre et armement chez les Gaulois" Brunaux i Lambota parê kolejnych ( chronologicznie od lewej do prawej) rysunek kolejny prawdopodobnie wg Rapina bo w jego artykule w publikacji zbiorowej 'I Celti' pokazuje sposób u¿ycia, chronologia jest jasno wskazana strza³k±. W okresie C2 pasy ³añcuchowe stopniowo zanikaj± nie zmienia siê jednak sposób zawieszenia - po prostu elementy metalowe zostaj± zast±pione organicznymi najprawdopodobniej skór± pozostaj± jedynie metalowe haki i kó³ka, ewentualnie skuwki. Wspomniany w po¶cie wy¿ej artyku³ "Nouvelles propositions sur la suspension des épées laténiennes" F. Mathieu równie¿ godny polecenia, rozwija koncepcjê A.Rapina. Ciekawym pasem £añcuchowym (choæ tu bardziej by pasowa³o okre¶lenie niemieckie "Panzergurtel" jest egzemplarz znaleziony w Bre¿icach na S³owenii tym bardziej interesuj±cy, ¿e prawie identyczny egzemplarz znaleziono w Aleksandrowicach pod Krakowem.
pas z Aleksandrowic

Brunaux

Rapin

Filip

(w wiêkszym rozmiarze pliki mo¿na pobraæ z mojego chomika Aedan z folderu dokumentacja ró¿na)

a 'koñskie g³ówki' pasuj± mi bardziej do pasów ¿eñskich w tym typie kliknij tu

linki dzia³aj±, z pewno¶ci± dzia³a link do ca³ego chomika gdzie wymienione pliki mo¿na znale¼æ w folderach: dokumentacja ró¿na, miecz z aleksandrowic/opis i La Tene... równie¿ parê zdjêæ pasów, równie¿ po³±czonych z mieczami lateñskimi
A swoja drog± w±tek bardziej mi pasuje do dzia³u "Uzbrojenie staro¿ytne"
Aedan
CYTAT(Jack Daniels @ 17:43 19.10.2006) *

Proszê bardzo: rekonstrukcja pasa typu Ceretolo z Ipelskego Predmostia, S³owacja.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.