Trochê obrazków pasów ³añcuchowych u¿ywanych w LT B do C. Oczywi¶cie nie wyczerpuje to zagadnienia, by³y i inne typy. Tak czy inaczej rysunek z J. Filipa pokazuje 3 typy, typologia wg "Guerre et armement chez les Gaulois" Brunaux i Lambota parê kolejnych ( chronologicznie od lewej do prawej) rysunek kolejny prawdopodobnie wg Rapina bo w jego artykule w publikacji zbiorowej 'I Celti' pokazuje sposób u¿ycia, chronologia jest jasno wskazana strza³k±. W okresie C2 pasy ³añcuchowe stopniowo zanikaj± nie zmienia siê jednak sposób zawieszenia - po prostu elementy metalowe zostaj± zast±pione organicznymi najprawdopodobniej skór± pozostaj± jedynie metalowe haki i kó³ka, ewentualnie skuwki. Wspomniany w po¶cie wy¿ej artyku³ "Nouvelles propositions sur la suspension des épées laténiennes" F. Mathieu równie¿ godny polecenia, rozwija koncepcjê A.Rapina. Ciekawym pasem £añcuchowym (choæ tu bardziej by pasowa³o okre¶lenie niemieckie "Panzergurtel" jest egzemplarz znaleziony w Bre¿icach na S³owenii tym bardziej interesuj±cy, ¿e prawie identyczny egzemplarz znaleziono w Aleksandrowicach pod Krakowem.
pas z AleksandrowicBrunauxRapinFilip(w wiêkszym rozmiarze pliki mo¿na pobraæ z mojego chomika
Aedan z folderu dokumentacja ró¿na)
a 'koñskie g³ówki' pasuj± mi bardziej do pasów ¿eñskich w tym typie
kliknij tu linki dzia³aj±, z pewno¶ci± dzia³a link do ca³ego
chomika gdzie wymienione pliki mo¿na znale¼æ w folderach: dokumentacja ró¿na, miecz z aleksandrowic/opis i La Tene... równie¿ parê zdjêæ pasów, równie¿ po³±czonych z mieczami lateñskimi
A swoja drog± w±tek bardziej mi pasuje do dzia³u
"Uzbrojenie staro¿ytne"