Witam
Co¶ dla mi³o¶ników Wschodu. W³a¶nie powstaje ciekawy film:
Mongol. Part One (2007)
Russian title: Mongol. Film pervyj
History / Epic / Biography. 120 min. Dolby Digital
Produced with Andreyevskiy Flag Film Company (Russia), Kinofabrika (Germany), X-Filme Creative Pool (Germany), Neftex (Kazakhstan).
http://www.ctb.ru/movie/photo-gallery.jsp?...&id=25&Ciekawe kiedy trafi na nasze ekrany?
pozdrowienia Vislav
Witeczka.
O, nie powiem, screeny klimatyczne, temat baaardzo, baaardzo ... przynajmniej dla mnie, zarażonego wirusem
Silkroad nestorianina rasy kaukaskiej ...
Nie liczyłbym na masową widownię w Polsce, w obsadzie nie ma Gibsona i Pazury
.Że o Brodzik nie wspomnę...
Toshiro Mifune też tak jakby już nie żyje.
Chcąc utrzymać się w powszechnym na Freha nurcie wszechkrytycyzmu żachnę się jeno na widok bursztynowej szabli +3, jako rozstrzygającego argumentu w dyskusji na filmowym pictorialu.
Aleeee ...
Aleeee ...
Aleeee ...
Witam
Ta bursztynowa szabla to jest chyba tylko atrapa dla potrzeb krêcenia filmu, mo¿e treningu.
Na plakacie wygl±da 'przyzwoicie'
pozdrowienia Vislav
Zapowiada siê conajmniej miodnie. Niestety przypuszczam, ¿e w Polsce bêdzie dostêpny tylko w internecie... Aczkolwiek nie wykluczam te¿ opcji, ¿e po sukcesie w Rosji (je¿eli bêdzie) mo¿e film trafi i do naszych kin. W ka¿dym razie czekam z niecierpliwo¶ci± na film.
Dodatkowo - rysunki strojów i wyposa¿enia:
http://old.ctb.ru/base/films/66/4pozdrowienia Vislav
Je¿eli chodzi o sukces...
Powiem tak, film 9. Rota(The 9th Company), który widzia³em jaki¶ rok temu(nie k³amiê sprawdzi³em datê utworzenia:) ) dopiero dzisiaj czy wczoraj mia³ premierê u mnie w Bydgoszczy.....
Naprawdê nie chcê, aby tak by³o te¿ z tym filmem :D
Witam
Pojawi³y siê 4 nowe fotogalerie - ponad 100 zdjêæ w wysokiej rozdzielczo¶ci.
Obejrza³em z przyjemno¶ci± - ciekawe jak wypadnie film. Kiedy¶ uda sie go obejrzeæ
Фотогалереиpozdrowienia Vislav
Coraz lepiej, coraz lepiej...
My¶lê, ¿e Eklektyczni czekaj± niecierpliwie na pojawienie siê obrazu.
Parê filmów o stepie ju¿ pope³niono. Ten, jak dot±d, wygl±da najlepiej.
Kole¿ankê mam, chirurga plastycznego.
Dam se zrobiæ sko¶ne oczy ...
Sko¶ne s± d¿ezi ...
Ciekawym obrazem jest te¿ film pope³niony w 2005 roku przez BBC pod tytu³em Czingis Han jest to paradokument oparty na Tajnej Historii. Graj± tam mongo³owie i chiñczycy i jako¶ nie widzia³em "przemalowanych" europejczyków.
pozdrawiam
Zgadza siê, zgadza. Troszke jednak tr±ci³ mi "bibisiwszyszn±"(neologizm taki), czyli - niby wszystko piêkne i kolorowe ale troszkê sztuczne, pozowane, ma³o realne. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.
nie znam sie na mongo³ach, ale zajawka wygl±da jak dla mnie atrakcyjnie
http://trailers.hatak.pl/page.php?al=alias3640
Yo!
Obejrza³em se toto do snu.
Zasn±³em dopiero przed napisami koñcowymi
Ogólnie film by³ fajny, szabelkami siê siekali, krew siê la³a i plenerki pikne...
Ale ma nastêpuj±ce wady:
- fabu³a siê mocno rwie, jest akcja i nagle skok kilka lat dalej i znowu akcja, ciê¿ko jest czasem skumaæ,
- podobno by³ to film o czyngis chanie, a mia³o siê wra¿enie ¿e o jakim¶ so³tysie raczej :p, nie by³o nic o jego najazdach poza ziemie mongolskie.
W sumie film do obejrzenia, ale bez rewelacji
Zgadzam sie zarazem niezgadzam z przedmówc±.
To fakt pod wzglêdem fabu³y jest troszkê pokrojone i s± du¿e skoki pomiêdzy latami. W du¿ej mierze fabu³a pokrywa siê z tajn± histori± mongo³ów (prócz niewoli Temud¿yna, niestety zaopmnia³em gdzie). Co do ubiorów fajne niepowiem ciekawe, tak samo ubiór niektórych kobiet, yurty. W uzbrojeniumamy duzy wp³yw chin, ale tak¿e i szerokie szable czasem widac.
Slavo z tego co zrozmialem jest to pierwsza czê¶æ obejmujaca okres zrzeszenia mongo³ów w jedno plemiê o jednkaowym prawie.
Co nale¿y wspomnieæ jeszcze to doskonale sklecone dialogi mog±ce oddaæ mentalno¶æ plemion koczowniczych (np tekst o w³asno¶ci w±troby oraz o d³ugowieczno¶ci)
Witam. W³a¶nie skoñczy³em og±dac film '' MONGOL''. my¶la³em ¿e podczas tego filmu mo¿na jednocze¶nie ogl±dac i wykonywac inne czynno¶ci i prawdê mówiac musia³em prze³o¿yc na inny termin szycie filcowej tuniki. Film niesamowity. Brak s³ów
greslav
Co¶ mi siê chyba nie podoba³o jak ogl±da³em(mo¿e chodzi³o o te skoki w czasoprzestrzeni), ale jak obejrza³em ca³o¶æ i zacz±³em siê zastanawiaæ to wysz³o mi, ¿e film naprawdê dobrze oddaje klimat ¿ycia stepowego, kultury Mongo³ów ich przyzwyczajeñ(przynajmniej tak jak to sobie wyobra¿a³em). S³owem podoba³o mi siê:P
A gdy tu pomy¶leæ, ¿e to pierwsza czê¶æ...Zaczynam siê jako¶ u¶miechaæ sam do siebie i czekam na kolejn± porcjê najazdów mongolskich
Pozdrawiam
Zordon
Oglada³em tylko zwiastun i mam pytanie do znaj±cych ju¿ film: co to za fiku¶na formacja walcz±ca konno dwoma dziwacznymi szablami?
Oczywi¶cie chodzi mi o filmowe wyt³umaczenie
pozdrawiam
Abrat
mam takie pytanie , czy mo¿na wypo¿yczyæ ten film w wypo¿yczalniach DVD ??
Za odpowied¼ z góry dziêkujê.
podtrzymuje pytanie Abrata
i jeszcze jedno: lucznictwo mongolskie przetrwalo tyle wiekow w niezmienionej formie, strzela sie na wielu regionalnych festiwalach, Nadann jest tym najwiekszym, jednym slowem wiemy jak to wyglada
a jednak na filmie wyraznie widac straszliwe niedbalstwo w tym temacie: naciaganie luku do polowy, bez zekiera, strzaly przypominaja pociski orkow z LOTR i osiagaja jakies kosmiczne odleglosci
powinni sie wstydzic
CYTAT(Astiv @ 10:27 09.01.2008)
mam takie pytanie , czy mo¿na wypo¿yczyæ ten film w wypo¿yczalniach DVD ??
Za odpowied¼ z góry dziêkujê.
Niestety. Film ten mia³ premierê ¶wiatow± 10-08-2007. Jeszcze nie podano daty premiery w Polsce co dopiero mówic o wydaniu DVD.
greslav
CYTAT
Oglada³em tylko zwiastun i mam pytanie do znaj±cych ju¿ film: co to za fiku¶na formacja walcz±ca konno dwoma dziwacznymi szablami?
Szable sa chiñskie to jedyne co moge powiedzieæ...reszcie nale¿y sie przemilczenie (chodzi o tych orków na ko0niach ;))
CYTAT
i jeszcze jedno: lucznictwo mongolskie przetrwalo tyle wiekow w niezmienionej formie, strzela sie na wielu regionalnych festiwalach, Nadann jest tym najwiekszym, jednym slowem wiemy jak to wyglada
a jednak na filmie wyraznie widac straszliwe niedbalstwo w tym temacie: naciaganie luku do polowy, bez zekiera, strzaly przypominaja pociski orkow z LOTR i osiagaja jakies kosmiczne odleglosci
Odpowiem tylko na te pytania na które znam odpowied¼ ;)
- bez zekiera równiez strzelano/ pozatym powiem szczerze ¿e nierozumiem okreslenia: naci±gniêcie retroreflexa do po³owy
- choæ groty by³y kute przez kowali (zazwyczaj w óweczesnym czasie "ruchomych"), to strza³y ka¿dy z wojowników sam robi³, mo¿e akurat zdjêcia obje³y tych ",mniej zdolnych" ;) (czyta³em wzmianki o koczownikach w tamtym czasie, o posiadaniu osobnych nozy do wyrobu strza³)
- pierwszy mongoslki zabytek pisany to s³ynny kamieñ z napisem g³osz±cym o tym ¿e jeden z ³uczników wracajac ze zwyczieskiej wojny z Chorezmem wystrzeli³ na 330 s±¿ni (przytaczam z pamiêci wiêc, nie¶cis³o¶æ mo¿e byæ)
- tak jak do wszystkiego mo¿na siê przykleiæ - np do jurt :P
Pzdr
-
Hej
Ja siê na serio pyta³em, tych co film widzieli. Nie na¶miewam siê z tego pomys³u, bo po co skoro i tak jest niehistoryczny, jak zreszt± wiele innych pomys³ów w dziesi±tkach innych filmów.
Zaciekawi³o mnie kim oni s± wg autora scenariusza? W zwiastunie najpierw siek± przeciwników D¿ingisa, a potem on ich rozstrzeliwuje z ³uków. Chyba, ¿e rosyjska ekipa filmowa chcia³a pokazaæ pierwowzór swoich oddzia³ów specjalnych, za których plecami sz³y oddzia³y NKWD strzelaj±c do wszystkich, którzy siê raczyli cofaæ.
Ot z ciekawo¶ci pytam.
Poza tym po co siê czepiaæ, to jest film, czytaj - jaka¶ tam wizaja arystyczna (bo ponoæ film to sztuka - przez du¿e Sz i tfórczo¶æ przez du¿e Tfu
) re¿ysera i scenarzysty (z reszt± ekipy), a nie kronika filmowa z czasów D¿ingis Chana. Wa¿ne czy siê dobrze ogl±da
O ¿yciu nomadów wolê ogl±daæ filmy National Geographic.
pozdrawiam
Abrat
Witam. Mimo wszystko i tak polecam ten film. Wed³ug mnie ogl±danie tego filmu jest o wiele lepsze niz innych historycznych produkcji USA gdzie ich wszechobecny patriotyzm wylewa sie z ekranu i paskudzi nasze dywany. W produkcji rosyjskiej nie znajdziecie superbohatera który po otrzymaniu dziesieciu strza³ w plecy dokonuje zemsty i umiera trzymajac amerykañska flagê w d³oni. To jest ta ró¿nica która sprawia ¿e filmy produkcji pañstw wschodu oglada sie z ciekawo¶cia.
greslav
Hmmm Hmmm to chyba niewidzia³e¶ Japonskiej wersji D¼ingisa ;)
Muszê przyznac ze zada³e¶ mi gwozdzia. Faktycznie nie ogl±da³em. Z którego roku jest film i jaki jest dok³adny tytu³?
Ja bardzo prosze bez offtopów, bo siê bajzel robi.
Zawsze przecie¿ mo¿na za³o¿yæ odrêbny temat dla kolejnego obrazu - i tego siê trzymajmy, dobrze ?
Pozdrawiam
Rabiega
Film ogl±da³em przedwczoraj i moje wra¿enia s± jak najbardziej pozytywne.Dziwiê siê jednak,¿e nikt jeszcze nie wspomnia³ o jak¿e klimatycznej muzyce i d¼wiêku.
Ja ten film sobie jako¶ obejrzê w najbli¿szym czasie, zdjêcia s± Fascynuj±ce...
Film obejrza³em i jestem mile zaskoczony. Piêkne scenerie, fajny temat i tylko ta ostateczna bitwa taka trochê z "W³adcy pier¶cieni"
Przerzucam siê na filmy zza wschodniej granicy
A sobie w koñcu obejrza³em ten film - Rewelacja!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.