Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Madonna z Kru¿lowej
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Gloria z Krakowa
Hej, to znowu ja!
Mam pytanko: czy nakrycie g³owy, które ma na sobie Madonna z Kru¿lowej (obrazka pewnie nie muszê do³±czaæsmile.gif mo¿na nosiæ jako uzupe³nienie stroju z I po³. XV wieku? W rycinach tego rodzaju nakrycia wystêpuj± z tego co wiem raczej wcze¶niej... Czy mamy tu do czynienia z celow± archaizacj± wystêpuj±c± Wiadomo Kiedy przy przedstawieniach postaci ¶wiêtych? Je¿eli nie, to mogê, prawda? :-P
I jeszcze jedno: nie widzia³am Madonny od góry; to chyba nie powinno mieæ denka?
Agata Witkowska
Z Madonn± z Kru¿lowej sprawa ma siê nastêpuj±co: ona kiedys mia³a na g³owie koronê, która ktos kiedys odpi³owa³ czy odr±ba³, nie wiadomo dlaczego. Stad to obecne "co¶" co wyglada jak nakrycie g³owy.
Pozdrawiam devil.gif
Agatka
Gloria z Krakowa
£oj! Ale to ca³kiem histerycznie mu wysz³o... cool.gif
Gloria z Krakowa
No dobrze, zostawmy tê biedn± Madonnê i jej koronê (ale ona tam ma na³êczkê z ty³u... dunno.gif ) Nadal nurtuje mnie kwestia poprawno¶ci "podobnego" nakrycia g³owy (XV wiek). Bo ju¿ niby s³ysza³am, ¿e moge zrobiæ co¶ takiego, niestety osobi¶cie nie znajdujê na to potwierdzenia w nielicznych ¼ród³ach jakie posiadam (np. Gutkowska).

Za pomoc to bym jednak by³a d¼wiêczna... blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.