Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Resztki We³ny Co Dalej ?
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Luszko
Witam!

Mam w szafie troche resztek we³ny.I tak siê zastanawiam... Do czego móg³bym j± uzyc? Wiem ze móg³bym ja wpakowa do przeszywki ale jakos tak troche szkoda a g³upio zeby leza³a w szafie a nó¿ widelec ktos wie o jakims fajnym ciuszku(czapeczce itp...) lub przedmiocie który mozna wykonac z takich duzych skrawków ;)

Te fajne rzeczy to na okres oko³ogrunwaldzki smile.gif

Czekam na wasze propozycje! smile.gif

Pozdrawiam i z góry Dziekuje! smile.gif
Shaer
No to ja bym Ci z resztek poleci³a wszelkiej ma¶ci woreczki, naprawdê siê przydaj±!!! A mo¿e damskie nogawiczki(skarpetki)? Tylko w±tpiê czy mog³yby byæ dwie w ró¿nych kolorach(nie wiem jak du¿e to resztki). Czpaki mog³yby byæ, jaki¶ coif(pontnik-dobrze napisa³am?) we³niany z lnian± podszewk±, albo aplikacje z motywem heraldycznym na sukniê dworsk±. Widzia³am te¿ kogo¶, kto mia³ we³niane rêkawiczki(dwupalczaste i trójpalczaste). Nie trzeba na nie du¿o we³ny. A z rzeczy obozowych to przychodzi mi do g³owy patchworkowa poduszka smile.gif.
fizibnschiz
polecam rekawiczki dwu lub 3 palczaste - banalne do zrobienia a i ladne i cieple itd cool.gif
ewenulanietaklie hmmm kulki ass.gif
lol2.gif lol2.gif lol2.gif
D±brówka
Z kilku warstw miêsistej we³ny-woreczek na delkikatne rzeczy [aparat, instrumenty(o ile u¿ywasz...), i inne takie] a prócz tego pi³eczka do zabawy w wolnych chwilach.
Agatka
Ze skrawków, to je¶li masz ich odpowiednio du¿o mo¿esz pokusiæ siê nawet o uszycie kiecki obozowej:) Równie dobrym pomys³em moga byæ kapturki, nogawiczki, sakiewki i ze wszech miar polecane rêkawiczki.
pozdrawiam
D±brówka
A tak btw rzuciliby¶cie we mnie wykrojem/instrukcj± wykonania/ilustracj± takich rêkawiczek, co? tracker.gif

Jak to kieckê... aaa.gif
Rabiega
CYTAT(Dąbrówka @ 21:30 14.10.2006) *
Jak to kieckę... aaa.gif

smile.gif ...No też mi się nie wydaje z żadnej strony, wyszłoby okrycie wiedźmy z "Facetów w rajtuzach" chyba.
Co do rękawic - wydaje mi się, że już coś, gdzieś, kiedyś było na forum ... ale mogę się mylić.

Pzdr.
D±brówka
CYTAT(Rabiega @ 22:43 14.10.2006) *
smile.gif ...No te¿ mi siê nie wydaje z ¿adnej strony, wysz³oby okrycie wied¼my z "Facetów w rajtuzach" chyba.

Mo¿e to jest owa tajemnicza "kiecka obozowa"...

CYTAT(Rabiega @ 22:43 14.10.2006) *
Co do rêkawic - wydaje mi siê, ¿e ju¿ co¶, gdzie¶, kiedy¶ by³o na forum ... ale mogê siê myliæ.

Pzdr.

Wujek Szukaj mówi - nie by³o... Mo¿e jest, i jestem zbyt lewa, by to znale¼æ, ale w takim razie proszê lepszych ode mnie o linka ma³ego...
Zaytz
Yo!

ja podczas szycia korzysta³em z wykroju zamieszczonego poni¿ej. co prawda szy³em ze skóry rêkawice robocze, ale to akurat nie robi ró¿nicy;)

pozdrawiam
Grzyp
Je¿eli ¶cinki s± zbyt ma³e, by uszyæ z nich cokolwiek, a znajdzie siê kilka fragmentów o wymiarach co¶ ko³o 15*15, a do tego jest sie w posiadaniu (jak to jest zazwyczaj) podobnych ¶cinków lnu, to mo¿na siê pokusiæ o zrobienie z tego koñcówek do pacynek ³uczniczych. Wyjd± pacynki jakich prawie nikt nie ma :D (ja zrobi³em sobie czerwone :D przynajmniej ³atwo jest je znaleæ ;p).
Luszko
Hehe smile.gif Kiecka frankensteina smile.gif Nie kiecka zdecydowanie odpada smile.gif Bo po co mi? smile.gif Chyba zeby sprzedac na allegro ;) A Pi³eczki ;D A Pi³eczki to podstawa :D Jakies jeszcze pomys³y ? smile.gif
D±brówka
WIEM!

Zrób sobie prze¶liczne spodnie, których jedna nogawica bêdzie w pasy czerwone i zielone, druga w fioletowe i ¿ó³te, a u góry koñczyæ siê bêd± pstr± szachownic±!
Mo¶ka
z naprawdê ma³ych scinków mo¿na zrobiæ sobie sakwê...Albo duuuuu¿o materia³owych guziczków bigsmile2.gif
jak to s± wiêksze kawa³ki,to mo¿esz sobie zrobiæ kaptur albo kamizelkê (mog± byæ np.dwukolorowe)
Triss
mo¿na te¿ zrobiæ dublet i nogawice dla Osio³ka*

*Osio³ek to Osio³ek K³apouchy w wersji pluszakowej:-)
S³odziutki
Mo¿esz te¿, je¶li ¶cinki s± w takim samym kolorze, robiæ z nich ciep³e zimowe podszewki do dowolnych (chocia¿ raczej mniej wytwornych) strojów wierzchnich.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Lady Draconia
CYTAT
Ze skrawków, to je¶li masz ich odpowiednio du¿o mo¿esz pokusiæ siê nawet o uszycie kiecki obozowej:)

A jak jest z uszyciem p³aszcza ze skrawków we³ny na XIII wiek? Znajoma w³a¶nie taki stworzy³a, nie jest co prawda do kostek, d³ugo¶æ mniej wiêcej siêga do kolan, podobno taki p³aszcz jest historyczny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.