Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptur XIII w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Rolandd
Witam, uszy³em sobie kaptur , który wyszed³ bardzo dobrze ma d³uuuugi ogon trochê za pas i wtym jest problem ¿e gdy mam za³o¿ony kaptur ogon przewa¿a materia³ i kaptur zje¿dza mi z g³owy. Czy maciwe jakie¶ pomys³y jak pokonaæ ogon??
Vislav
Obci±æ?? smile.gif

pozdro Vslv
Rabiega
Założyć za pas ? smile.gif
To akurat nie żart...

Kłaniam.
Rolandd
Obcinaæ bym nie chcia³ ale nie rozumiem o co chodzi w odpowiedzi za pas panie Rabiego
Yhm
chodzi o to ¿e jak masz za³o¿ony kaptur to zak³adasz pas na ogon. potem trochê go wyci±gasz ale tak ¿eby czê¶æ pozosta³a za paskiem.

jaki Ty masz ten ogon ¿e jest tak ciê¿ki ¿e prewa¿a? je¶li tworz±cy razem z ca³o¶ci± kaptura trójk±t to we¼ go rzeczywi¶cie ch³opie obetnij. krasnoludkowe kaptury s± passe no.gif
Rolandd
Jest do kolan bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Jakub Zieliñski
W za³±cznikach sposób wszycia ogona i sposoby wi±zania ogona na g³owie.
Tunia
to ¿e spada to g³ównie kwestia kroju kaptura.
ogon moze byæ dowolnie d³ugi (szy³am takie z d³u¿szymi ni¿ do ziemi) i nie spadaæ z g³owy.
Najprawdopodobniej masz za szeroki ogon w stosunku do reszty, Yhm ma racje mówi±c, ¿e krasnoludkowe kaptury s± passe.

inne sugestie tu podane jak najbardziej s³uszne s± smile.gif
Rolandd
A co mogê teraz zrobiæ ¿eby kaptur nie spada³. My¶la³em o jakiej¶ przeciwwadze no ale nie bêdê przecie¿ nosi³ ciê¿arka
Triss
je¶li jest za szeroki, mo¿esz go przyci±æ ¿eby by³ wê¿szy, przeciwwaga nie jest konieczna, mo¿esz nawet doszyæ dzwoneczek do ogona...
Vislav
Witam

Zrób ze dwie fotki - za³o¿ony na g³owê i po³o¿ony p³asko. Wtedy bêdzie ³atwiej o radê i mniej ¿artów.

pozdrowienia Vislav
Jakub Zieliñski
Przerób ogon kaptura i jego wszycie tak jak w za³±czniku z mojego poprzedniego posta. Fotka te¿ by siê przyda³a bo mo¿e problem jest gdzie indziej.
Poza tym czy ten temat nie powinien byæ w dziale pó¿ne ¶redniowiecze?
Rolandd
Jak tylko bêdê móg³ to zrobiê fotkê i prze¶lê, a temat jest z XIII w wiêc chyba to tutaj

Robi³em kaptur z wykroju z tej strony http://www.bog.org.pl/stroje/wykroje/kaptur1.html
Jakub Zieliñski
Ok to w takim razie te rzeczy które da³em w za³±cznikach s± du¿o za pó¼ne, wykroje kapturów na 13 s± inne ni¿ to co wys³a³em.
Czy w 13 wieku wystêpowa³y tak d³ugie ogony? Poproszê o ikonografiê, nie pytam z³o¶liwie, ale nie spotka³em siê wcze¶niej z czym¶ takim.
Rabiega
Je¶li to XIII, to raczej nie z liripipe ...
Vislav
CYTAT(Rolandd @ 20:53 10.10.2006) *
Jak tylko będę mógł to zrobię fotkę i prześlę, a temat jest z XIII w więc chyba to tutaj

Robiłem kaptur z wykroju z tej strony http://www.bog.org.pl/stroje/wykroje/kaptur1.html

No właśnie, jeżeli góra kaptura wygląda tak jak na drugiej osobie w tym linku - to przy długim i cięższym ogonie będzie miał tendencję do zsuwania się do tyłu. Na wysokości czoła powinien być zaokrąglony w dół tak jak czapka - może to ta przyczyna.

pozdrowienia Vislav

p.s. no i oczywiście zastrzeżenia Rabiegi i Jakuba - takie długie to później, no i oczywiście status społeczny. Nie wiem czy jesteś tak obrzydliwie bogaty, aby mieć tak dłuuuugi ......
Rolandd
Ale podobno tylko we francji czym d³u¿szy rym cz³owiek wy¿ej postawiony. Tak czyta³em

"oczywi¶cie, istniej± ró¿ne wariacje. Je¶li brakuje materia³u, to mo¿na nie doszywaæ ogona (choæ nale¿y pamiêtaæ, ¿e np. we Francji jego d³ugo¶æ oznacza³a pozycjê spo³eczn±), "
http://www.bog.org.pl/stroje/wykroje/kaptur1.html - w pi±tym akapicie jest napisane
Aiuto
po pierwsze ,ta strona to straszna ramota, sa tam rozne "kwiatki" i racZej odpusc sobie ja jako natchnienie krawieckie, po drugie kaptury z takim ogonem to XIVw . w XIII jeszcze takich nie bylo .
Proponuje obejzec stara a niezawodna jak sie okazuje "Biblie MaciejweskiegO " tam masz duzo kapturowXIII ( datowana jest na 1250)
Rolandd
mhm. A jaka d³ugo¶æ pasuje na XIII w??
Rolandd
Oraz pytanie : co to jest liripipe
Rolandd
Oto mój kaptur
Rolandd
mówcie co jest nie trak w kapturze lub co o nim s±dzicie
Jakub Zieliñski
Zacznij od odciêcia / radykalnego skrócenia ogona (czyli liripipe [czy Ty wogóle czytasz to co ju¿ ludzie napisali na tym forum? to pojêcie przewala siê w ****ylionie dyskusji o strojach]).
Z linków powy¿ej wynika³oby ¿e albo """"kreza"""" (kretyñskie okre¶lenie wiem, jak kto¶ wie jak to siê nazywa to poprawcie) powinna byæ w±ska i naciêta z przodu (patrz±c z góry "okr±g³a"), albo powinna znajdowaæ siê z przodu i z ty³u pozostawiaj±c ods³oniête barki (patrz±c z góry "prostok±tna"). Ale to chyba za daleko id±ce uogólnienie.
Rabiega
CYTAT(Rolandd @ 16:55 11.10.2006) *
Oraz pytanie : co to jest liripipe

To w³a¶nie "ogon".
Jedna sugestia - nie pisz trzech postów pod rz±d, edytuj, poprawiaj i uzupe³niaj raczej.
Rolandd
oczywi¶cie, przepraszam i dziêkujê za komentarz. Jak co¶ jeszcze jest ¼le to piszcie
kriva
Mam nie¶mia³e pytanie......Czy wielkim grzechem bêdzie, je¶li czê¶æ od szyi w dó³ bêdzie d³u¿sza i nachodz±ca lekko na ramiona i piersi? Oczywi¶cie aby kapur lepiej le¿a³ wszy³am ma³e kliny na ramionach. I czy to nie bêdzie ju¿ za bardzo podpada³o pod opoñczê? Kaptur ma byæ na pierwsz± po³owê XIII i da sie przerobiæ ( po prostu mo¿na go skróciæ, podcinaj±c i tym samym likwiduj±c kliny, które w tej sytuacji bêd± ju¿ niepotrzebne), jednak zale¿a³o by mi na tym, aby by³ odrobinê d³u¿szy, ni¿ te standardowe "krótkie" z BM.
Vlasta
Hej! Nie jestem specjalistk± od XIII w., ale jest takie co¶, jak kaptur ze Skjoldehamn - wprawdzie datowanie ma do¶æ szerokie (1000-1210r.), niemniej zobaczyæ mo¿na (zakrywa ramiona i pier¶). Podobne kapturki s± te¿ tutaj i tutaj - dat. 1180r., czyli do¶æ blisko. Ale moze siê jeszcze kto¶ bardziej kompetentny wypowie...
Pozdrawiam!
Vlasta
kriva
Kaptur z Skjoldehamn ma kliny w postaci rombów, które przedłużają go z przodu i z tyłu, tworząc swoisty "ząb", natomiast ja wszyłam malutkie kliny - trójkąty równoramienne na ramionach, co nie zmieniło zbytnio całokształtu i forma kaptura z BM jest zachowana. Chodziło mi dokładnie o długość kołnierza, czyli krezy, jak niektórzy to zwą smile.gif Trochę się zmartwiłam, ponieważ drugi i trzeci link bardziej odzwierciedla moją koncepcję, a 1180, to zdecydowanie za wcześnie, jak na mnie. Poza tym nie widać tam klinów na ramionach, a niemożliwym jest, aby wełna samoistnie ( bez cięć ) układała się w ten sposób. Spóbuję jednak jeszcze poszukać i poupierać się przy swoim icon_wink.gif Dziękuję za pomoc i pozdrawiam !
Szpak
Witam,

poszukuje przedstawienia kaptura z Psa³terza Nocy, nie mogê siê do niego dostaæ i by³bym wdziêczny za podanie datowania tej ikonografii.

Znalaz³em jeszcze takie cudo http://personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/hoodtp3.html

czy wykrój nadaje siê na ziemie ¶l±ska na drug± po³ówkê XIII wieku ?

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.