Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £apcie z ³yka i s³omy
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Don Carlos
Czesc!!
Interesuje mnie budowa lapci, najlepiej robionych ze skory, ale moga byc i ze slomy!!
Jak wygladaly?? Jak je robiono?? Jakies zdjecia, rysunki??
Porady jak i z czego zrobic mile widziane!!
Pozdrawiam szef.gif
Jarek Przyby³o
£apcie ze s³omy (o ile to to) widzia³em w jakim¶ skansenie ale by³y ogromne. Nie wiem czy o takie buciory ci chodzi. Aha i jeszcze w kronikach wojennych nt. armia von Paulusa idzie w tiurmu na Sybir.

"niech Ci rapier...."

Jarek P.
Don Carlos
Czesc!!
Nie o takie mi chodzi, ale o takie jakie nosili chlopi pansczyzniani, albo jakie czesto widac na obrazach, grafikach itp. Np polskich lub rosyjskich malarzy!!
Glownie chodzi o najwczesniejsze wzory, ale najlepiej XVI - XVII wiek!!
Pozdrawiam!! szef.gif
Netka
Znalaz³am ³apcie ze s³omy w "Kulturze ludowej s³owian" Moszyñskiego. S± tam dwa przyk³ady ³apci, zachodnie i wschodnie. Nie jest jednak powiedziane z jakiego okresu pochodz±. Jak dorwê sie do skanera to podrzuce ta stronê.
Netka
Oto skan stronki o lapciach, o ktorej mowilam.
Vibivs Silivs Alatvs
witam
Jak datowane s± te chodaki (rys.414 ze skanu)? mierzê w pierwsz± po³owê XV w i chcê zrobiæ sobie mega wie¶niacki strój, najprostrzy i najbiedniejszy. Nie chodzi mi o ¿adne robe, dublety czy dowi±zywane nogawice (bo to mam) tylko o ³apcie, lnian± lub p³ucienn± koszulê i spodnie do kostki. Czy cokolwiek takiego ma szansê istnienia? Szuka³em ju¿ w wielu tematach i materia³ach, ale nie znalaz³em zwyk³ych spodni (ew wi±zanych do p³uciennych gaci). Je¶li macie jakie¶ poms³y na taki strój, dajcie proszê znaæ.
Netka
Niestety Moszyñski nie podaje okresu wystêpowania ani tych chodaków, ani ¿adnych innych rzeczy. To w³asnnie jest ból. Nie wiem wiec od kiedy, ale napewno wystêpowa³y spokojnie jeszcze do poczatku XVIII wieku.
Gunnila
Na wsi wystêpowa³y jeszcze przed II wojn±. Nie jestem pewna jaki dok³adnie by³ splot, ale wiem to od Babci :P
Knappe
...a mo¿e ci¶ takiego?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
W Muzeum Narodowym Ukrainy jest kolekcja takich do obejrzenia .. podobno, ale nie bylem nie widzialem.

Warto dodac do artykulu Moszynskiego .. o czym nie wspomina on zupelnie, ze po ukrainsku ³apcie takie nazywaja sie "³yczaki" .. jak sie mozna domyslec, zapewne od tego ze nie tylko z kory je wytwarzano ale i z ³yka.

Ze starszych wiekow .. znaleziono takowe ³yczaki m.in. w Saltiwskiej mogile. Najstarsze udokumentowane ³yczaki datuje to muzeum na 4 w n.e.

watcher
Randir
Poniewa¿ na pocz±tku tego tematu by³a mowa równie¿ o chodakach skórzanych, wiêc stwierdzi³em, ¿e nie warto zak³adaæ nowego tematu.

W swoim artykule o obuwiu s³owiañskim, na stronie Bractwa Rycerzy Ziemi Sanockiej, Niemir wspomina skórzanych ³apciach wykonywanych z jednego kawa³ka skóry:

CYTAT
Bardziej rozwiniêt± form± chodaków, jest obuwie czê¶ciowo szyte. Prostok±tny p³at skóry ma ¶ciête z przodu naro¿niki oraz pó³koliste wykroje w dwóch przeciwleg³ych brzegach. Wzd³u¿ boków prostych nacinano regularne otworki, przez które przewlekano ¶ci±gacz. Brzegi za¶ wykroi ¶rodkowych zeszywano, dziêki czemu powstawa³ zupe³nie kszta³tny nosek i piêtka. W tak powsta³± "³ódeczkê" wk³adano nogê i zaciskano ¶ci±gaczem. Omawiane chodaki znalezione zosta³y w Wolinie, w warstwach z X wieku i Gnie¼nie. Dzi¶ podobne buty u Górali nosz± miano kierpców.

Czy ktos posiada wykroje lub rysunki, jak co¶ takiego wygl±da³o. Chodzi mi przede wszystkim, gdzie powinny znajdowac sie te pó³koliste wyciêcia. Poza tym interesujê siê, jaki powinny byæ mniej wiêcej wymiary skóry oraz jakiej wed³ug was powinna ona byæ grubo¶ci.

Pozdrawiam!
Randir
Jack Daniels
S³awa!!!

Mam pytanko do frehowiczów. Buszuj±c po internetowni w poszukiwaniu informacji o s³owiañskim ubiorze w wiekach IX-XI napotka³em pare razy na wzmianke o "kapciach z ³yka". Nie chce byæ kolejnym wojem w kolczudze i z szyszakiem wielkopolskim na g³owie. My¶le raczej o odtwarzaniu kogo¶ niespecjalnie majêtnego. Dlatego te¿ zaintrygowa³y mnie tak te kapcie. By³bym wdziêczny gdyby kto¶ na¶wietli³ mi nieco temat i wyt³umaczy³ jak owe kapcie mog³y wygl±daæ(bo jako¶ w±tpie aby przypomina³y dzisiejsze noszone po domu papucie) Jakie¶ zdjêcia , rysunki,wykroje i wogule jakiekolwiek informacje o nich oraz ich wyrobie mile widziane. Z góry dziêkuje za wszelkie udzielone informacje.
Rabiega
£apcie (zwane czasem posto³ami) - z ³yka wierzbowego lub lipowego - jak uzyskaæ surowiec i jak mog± wygl±daæ - spójrz np. tutaj.

K³aniam.
Jack Daniels
Dzieki za link, to siê napewno przyda. Zatem mam ju¿ informacje odnosnie pozyskiwania i obróbki ³yka czyli na czym¶ stoje. Nadal intryguje mnie jednak wygl±d owych ³apci. Czy wyglada³y jak ów sanda³kopodobny wyrób na tej stronce? Czy mo¿e by³y bardziej wygl±dem zblizone do skórzanego obuwia u¿ywanego powszechnie przez wcze¶niaków?
janek
Co¶ takiego znalaz³em u siebie na kompie
co¶ nie co¶ jest o ³apciach napisane - ale zabij nie wiem z jakiej to ksi±¿ki
Jack Daniels
Hmmm, ciekawe...No to ju¿ mam jako tako wyobra¿enie jak to ma wygl±daæ je¶li ju¿ zabiore siê za produkcje 8 Szkoda ¿e nie pamiêtasz z jakiej ksi±zki to skan... icon_sad.gif . Zanim pojde na szaber do miejscowego parku i zaczne po zmierzchu obkorowywaæ boguducha winne wierzby, dêby czy lipy cool.gif Poczekam, mo¿e kto¶ dorzuci jeszcze co nieco na temat wyrobu tego typu obuwia.
Borg
Kazimierz Moszyñski "Kultura ludowa S³owian", PAU,
Cz.1. "Kultura materialna" Kraków 1929
Morrigan
Panie Okulicz-£u¿yn wspomina, ¿e w takich butkach chodzili Prusowie
svart
Muzeum etnograficzne we Lwowie.

pozdrawiam
Dani³o z Raroga
Borg
do sredniowiecza to sie ni jak ma ale w muzeum narodowym maja plecione japonki chyba oryginaly nie pamietam, a wszystko to starozytno-egipskie
Mirmira
Ja mam kapcie z ³yka..robione rêcznie..metoda prób i b³êdów, pociêtych palców oraz ogromnej cierpliwo¶ci. Gotowe kapcie za³o¿y³am na stopy i wsadzi³am pod zimna wode tak, aby nasi±knê³y . Nie zdejmuj±c ich czeka³am, a¿ wyschn±, co zapewni³o idealne dopasowanie siê do stóp. Chodzi sie w takich butkach rewelacyjnie wygodnie. Niestety bardzo szybko przecieraj± siê na pi±tach.

jast
Tutaj jest tutorial robienia ³apci z ³yka.
http://wildwoodsurvival.com/survival/cloth...hoes/index.html
Ladoga
Kilka dobrych zdjêæ http://www.hro.ru/beresta/ru/shoes.html
¦wiêtos³aw
Sława

Czy zakładać coś na nogi (skarpety/owijacze) jak się nosi takie łapcie ?

Sława odpowiadającym
Morrigan
CYTAT(¦wiêtos³aw @ 18:27 20.01.2007) *
S³awa

Czy zak³adaæ co¶ na nogi (skarpety/owijacze) jak siê nosi takie ³apcie ?

S³awa odpowiadaj±cym

No raczej owijacze, Prusowie nosili dziergane skarpety smile.gif
jast
O, a to ciekawe, zawsze wydawa³o mi siê, ¿e nosili onuce jak wszyscy. Czy to pisa³a Okulicz-Kozaryn, czy te¿ informacja skadin±d?
Panna Dziewanna
ja mam pytanie do Jack'a Daniels'a ;) piszesz, ze masz informacje odno¶nie pozyskiwania i obróbki surowców. czy móg³by¶ je podaæ?
Morrigan
CYTAT(jast @ 11:55 22.01.2007) *
O, a to ciekawe, zawsze wydawa³o mi siê, ¿e nosili onuce jak wszyscy. Czy to pisa³a Okulicz-Kozaryn, czy te¿ informacja skadin±d?

Hmm inf z wykopków te¿ i pani Turnau (o ile nie pomyli³am nazwiska ) tez cos tam pisa³a
enchaton
No to patrzajta ludziska jak ch³opina dziarga obuwie z li¶ci kukurydzy. Patrzajta i podziwiajta na galerze hej!

http://buty_z_kukurydzy.w.interia.pl/
muzykus
Bêd±c w zesz³ym roku w muzeum w Bia³owieskim Parku Narodowym widzia³em na wystawce takie posto³y (orygina³y) zapyta³em wiêc przewodnika o nie. Okazuje siê, ¿e by³y one u¿ywane jeszcze w okresie miêdzywojennym przez ludzi pracuj±cych w Puszczy Bia³owieskiej. Jak informowa³ mnie ten¿e przewodnik, a pó¼niej przewodnik po samej Puszczy, s± jeszcze ludzie w samej Bia³owie¿y, którzy to potrafi± robiæ i robi±. Warto pojechaæ i zasiêgn±æ wiedzy u ¼róde³.
Pozdrawiam Muzykus.
Morrigan
Na prze³omie lipiec/sierpieñ jest w Wêgorzewie jarmark, na którym mo¿na kupiæ takie kapcie.
Olenolen
Tzw. posto³y z ³yka wi±zowego (ponoæ twarde, miêksze jest lipowe) robi Pan Czes³aw Sawonik z Kozanówka w Gminie Rossosz (niedaleko Lublina).
Niestety ¿yczy sobie 200 pln za parê.
Pan Czes³aw ma 77 lat wiêc to nie taka z³a cena smile.gif
W³a¶nie zamówi³em próbn± parê. Dam znaæ jak wysz³y.

Jakby kto¶ chcia³ to na pewno pan Czes³aw siê nie obrazi:

Czes³aw Sawonik
Kozanówka 63, gm Rossosz
okolice Lublina
telefon: 83-378-42-89
Lutobor ze Swarska

Nie wiem z czego s± wykonane buty u pana zo³nierza z prawej na dole, ale wygl±da mi to na ³ykopodobn± plecionkê.

Hans Hirtz, Kreuztragung Christi, ok 1440 r.
Saszka
Mam pytanie czy kto¶ próbowa³ robiæ ³apcie wg wzoru z klik? Je¿eli tak to czy wysz³y, i jaka by³a ich trwa³o¶æ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.