Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór Inkwizytora Xiiiw.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Sextus Furius Pavo
salve!
od niedawna jestem w bractwie rycerskim i planuje szyc sobie stroj i tutaj pojawil sie problem bo trzeba wiedziec kogo chce sie odtwarzac a ja sobie wymyslilem ze chcialbym byc Inkwizytorem :D niewiem czy to dobry wybor i czy oni naprawde istnieli czy to tylko fantasy dunno.gif mam nadzieje ze mi pomozecie(bo moje bractwo jest tak samo poczatkujace jak ja icon_rolleyes.gif )

a jezeli juz sie okaze ze cos takiego bylo to prosze o opisanie mi mniejwiecej stroju takiego pana
pozdrawiam
Oric
Inkwizytorzy? Masz podobne zainteresowania jak ja smile.gif
Oni istnieli naprawdê, jako koscielny organ do walki z herezj± i czarownicami. przynajmniej oficjalnie, gdy¿ w pó¼niejszych wiekach swego istnienia skupili sie tylko n akonfiskatach dóbr bogaczy. Jesli chcesz poczytaæ do w twojej bibloiotece powinna byæ ksi±zka "Inkwizycja". My¶l±c o inkwizytorach zapomnij o rzucaniu Fireballi itp. Co do faktycznego ubioru sam jestem zainteresowany.

P³oñ ¶wiêty ogniu.

(jesli chcesz siê czego¶ wiêcej dowiedzieæ o inkwizycji i poznac now± osobê to zapraszam na priva, niech Kongregacja Doktryny Wiary bêdzie z Tob±!)
Rabiega
Strój mnicha, po prostu.
Nader czêsto dominikañski.
Inkwizytorzy nie wyrózniali siê niczym szczególnym.

K³aniam.
S³awek zTarnowa
Witam.

..a poza tym nale¿y dodaæ, ¿e inkwizycja nie mia³a swoich "jednostek specjalnych" w jakis szczególny sposób oznaczonych, a zbrojni w s³uzbie inkwizycji byli ¿o³dakami smile.gif

I..mam pytanie do Pawcia: Nie zrozum mnie ¼le, szanujê chêæ tworzenia ..ale po co tworzyæ od zera je¶li w Tarnowie, lub w okolicach ju¿ istnieje kilka organizacji parahistorycznych przynale¿±cych i w jaki¶ sposób uznanych w rr, do których mo¿na wst±piæ i skorzystaæ z ich kilkuletniego do¶wiadczenia oraz wreszcie- bawiæ siê w wiêkszej liczbie a nie mêczyæ, powielaæ stare b³êdy i przyczyniaæ siê do podzia³ów? To pomaga samemu wzbogaciæ siebie , swoj± ziemiê, któr± siê reprezentuje(jak sama nazwa, z tego co widzê, wskazuje), i czerpac z gotowych, wypracowanych ciê¿k± prac± wzorców nie nara¿aj±c siê na etykietê ¿ó³todzioba na tym forum. Bo sensu tu nie widzê...i pierwsze s³yszê o Chor±gwi Tarnowskiej. Co¶ bli¿ej na priv mogê prosiæ?...sorry za off top.

dopisek po edycji:
ohh...przepraszam za nieporozumienie......ale panowie reprezentuj± przecie¿ Tarnow Podgórny!!...Doradzam sprecyzowanie w nazwie Bractwa....pomo¿e to unikn±c podobnych nieporozumieñ w przysz³o¶ci. U nas juz np. by³a Chor±giew Tarnowska...ale nasze miasto nazywa siê po prostu Tarnów. ¯yczê powodzenia w zabawie!
Sighrolf
CYTAT
Nader czêsto dominikañski.

To w Hiszpanii i do tego w XV w. (Tomasz Torquameda i tego typu klimaty).

Inkwizycja jako taka powsta³a w XII w. i to nie by³ wyspecjalizowany organ ¶ciania, tylko komisja ¶ledcza.

Pozdr.
Sextus Furius Pavo
a mozna prosic o link do jakis zdjec/rycin jak dokladnie ten stroj wygladal??
no i czy oni takze walczyli w bitwach a jesli tak to jaka bronia sie poslugiwali??
Sighrolf
Widzia³e¶ kiedy¶ ¿eby ksiê¿a albo mnisi siê bili?

Pozdr.
Sextus Furius Pavo
CYTAT(Sighrolf @ 10:50 08.10.2006) *
Widzia³e¶ kiedy¶ ¿eby ksiê¿a albo mnisi siê bili?

Pozdr.

a co z zakonnikami np. templariusze
Oric
CYTAT(Pawcio @ 11:01 08.10.2006) *

to nie by³y zwyk³e zakony. Tylko zakony rycerskie, które, przynajmniej w teorii vide Krzy¿acy, mia³y broniæ podró¿nych do ziemii ¶wiêtej. Nie mieszaj historii z erpegi±. icon_mrgreen.gif
Owka
CYTAT(Pawcio @ 11:01 08.10.2006) *

Krótko: a templariusze to templariusze bigsmile2.gif
Zakony rycerskie to ca³kiem inna bajka, ni¿ inkwizycja. Inkwizytorzy w zbrojach przynale¿± do ¶wiata RPG. Ci osobnicy w zbrojach i z broni±, którzy "siê krêcili" przy inkwizycji, nale¿eli do tzw. ¶wieckiego ramienia w³adzy, i byli zwyk³ymi zbrojnymi pacho³kami, nie inkwizytorami!
[edit: o, Oric by³ szybszy]

Je¶li chcesz "robiæ" inkwizytora - to zastanawiaj siê nad strojem duchownego.

Je¶li - a mam wra¿enie, ze raczej to ciê interesuje - chcesz byæ "zakonnikiem w blachach", to poszukaj po zakonach rycerskich. Templariusze, maltañczycy, Krzy¿acy, czy co tam najbardziej siê tobie spodoba (i bêdzie w zasiêgu mo¿liwo¶ci).

Sighrolf, , dominikanie jak najbardziej ju¿ w XIII wieku. Tyle, ¿e nie mieli monopolu;) - inkwizytorzy byli powo³ywani wówczas i spo¶ród franciszkanów, a tak¿e z duchowieñstwa ¶wieckiego.
to ze strony zakonu dominikanów:
CYTAT
The choice of the one who should be judge of the Faith was all the more serious in Pope Gregory IX's opinion, since he feared the danger of a judge too dependent on the prince, in whose service he could slight honesty in the performance of his duties. This was often the case with bishops, especially in Germany. The Pope therefore tended to choose religious, and sometimes secular priests. The first known Inquisitor, Conrad of Marburg, was a secular priest. Soon, however, the Pope turned to the Dominicans, particularly for France (1233) and Languedoc (1234). Two years later he added a Franciscan. In the ensuing years the Inquisitors of Languedoc were regularly Dominicans, those of Provence, Franciscans.

Wiêcej tu:
http://www.op.org/international/english/Hi...inquisition.htm
Sextus Furius Pavo
dziekuje wszystkim za nakierowanie mnie smile.gif wiec jeszcze pomysle nad tym czy odtwarzac inkwizytora poniewaz bardzo lubie walczyc smile.gif
ale jesli mozecie to prosilbym o jakis zdjecia tego stroju
pozdrawiam
Owka
Có¿... masz kilka mo¿liwo¶ci:
- habit dominikañski
- habit franciszkañski
- strój duchownego ¶wieckiego.
Który? Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieæ - zanim kto¶ ci poda informacje, musi wiedzieæ, o co pytasz.

Na pocz±tek radzê przewertowaæ to:
Sanctum Officium
A szczególnie posty m_q - Wielkiego Inkwizytora Frehy ;)

A potem na przyk³ad to:
Habity zakonne
wszebor
Ja bym proponowa³ zacz±æ od wiedzy ogólnej na temat inkwizycji, potem szukaæ o stroju. Zrobiæ sobie habit jest prosto, zrobiæ z siebie idiotê jeszcze pro¶ciej. Jak bêdziesz biega³ po imprezie jako mnich, to przyda³oby siê, ¿eby¶ siê chocia¿ trochê orientowwa³ z czym to siê je....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.