Mam pytanko!
Z tego co wiem to na produkcjê jak i posiadanie prochu trzeba miec pozwolenie!
A jak to jest z bombardami, hakownicami oraz wszelakimi bronmi ladowanymi odprzodowo?Czy trzeba na to jakies zezwolenie, itp.?
Z tego co wiem to od nowego roku na bron czrnoprochowa zezwolenie nie bedzie juz potrzebne!
odpowiedz z dobrze poinformowanego zrodla:
na bron palna ladowana od przodu nie potrzebne jest zezwolenie.
[niestety jednak,jak ktos nas dorwie na strzelaniu z hakownicy na przyklad,to moze sie czepic-patrz policja-z tego co wiem moze grozic kara od kolegium po sprawe karna wlacznie]dlatego powinnismy znac przepisy,aby moc sie ewentulanie bronic.z tego co mi wiadomo jesli chodzi o posiadanie [uzywanie] takiej broni,uzywac jej moga oczywiscie tylko osoby pelnoletnie.
proch natomiast objety jest zakazem-produkcja/posiadanie....
no i tu zaczynaja sie schody.
Friese
Te kwestie ju¿ s± prawie jasne. Broñ czarnoprochowa i jej repliki (pre1850) nie wymagaj± zezwolenia,a nawet rejestracji, amunicja do niej, tj. proch czarny jest legalny.
Skoro broñ jest legalna,to i amuncja.Tak jak z wiatrówkami, ¶rut kupiæ mo¿na.Naboje i rakietki do sttarterów tez kupiæ mo¿na.Strzelam tak wyrywkami,bo mi siê rospisywaæ nie chce,bo obecnie w ka¿dej fachowej/bran¿owej gazecie jest o tym sporo napisane.
Friese tamte czasy ju¿ minê³y,a jesli lokalny policjant nadal ¿yje w niewiedzy,to niech siê skontaktuje ze swoim szefostwem w KGP, sk±d udzielono informacji prasie,¿e proch jest legaln± amunicj± do broni czarnoprochowej.
Wytwarzanie prochu w domu,bez stosownej koncesji by³o,jest i bêdzie nielegalne!
Niedowiarków odsy³am do tego serwisu i na ich forum
http://www.giwera.pl/
Horhe wszystko fajnie,co napisali to napisali.im bardziej legalne-tym fajniej,nie ma watpliwosci.mnie tez nie cieszy wizja rozstania sie z moja piszczela na rzecz jakichs panow w mundurach.
jednak zauwaz w jakiej rzeczywistosci nadal zyjemy i nie wmawiaj mi "ze czasy minely",jesli chcesz uchodzic za w miare powaznego.niestety u nas jedno sie pisze a co innego czasem [niestety dosc czesto] zdarza sie w zyciu.mam nadzieje,ze twoje widzenie swiata i rzeczywistosci jak najszybciej stanie sie zgodne z prawda.czego sobie i wszystkim zainteresowanym zycze.
p.s.informacje ktore podalam pochodza od policjanta i to nie od "szeregowca" stojkowego,tylko siegnelam nieco wyzej.
jesli cos sie zmienilo,zaktualizuje swoje informacje.
Friese .
Takie s± realia, "bo to Polska w³a¶nie"!
Niestety mamy "Pañstwo w Pañstwie", gdzie "góra" mówi co¶ innego i nowego, a "dó³" nadal po staremu robi swoje.
Czekam na poparcie czarnoprochowców,ktorych tu sporo na freha,ale siê kryj± po krzakach.
heh..wiesz,nie do konca wiem o co ci chodzi..ale czy nie to samo napisalam w swoim poscie?a ty mowiles dokladnie cos odwrotnego?....albo ja juz faktycznie nic nie rozumiem....
Friese.
Po prostu trzeba sie domagaæ tego co daje nam ustawa,a nie patrzeæ siê wstecz.
a co do tego nie mam najmniejszych ALE.niestety trudno czasem wygrac z banda mundurowych ,ktorzy do ciebie podejda tak a nie inaczej....
smutne ale prawdziwe.
tak czy inaczej nie zamierzam sie poddac bez walki,choc mam nadzieje,ze takowa nie nastapi...
Friese
Witam . W czerwcowym numerze "Przegladu strzeleckiego ARSENA£ " ukaza³ siê ciekawy artyku³ dotycz±cy legalno¶ci czarnego prochu w polsce . W za³±cznikach zeskanowany artyku³.
Pozdrawiam
CYTAT(Friese)
a co do tego nie mam najmniejszych ALE.niestety trudno czasem wygrac z banda mundurowych ,ktorzy do ciebie podejda tak a nie inaczej....
smutne ale prawdziwe.
tak czy inaczej nie zamierzam sie poddac bez walki,choc mam nadzieje,ze takowa nie nastapi...
Friese
Friese je¶li jaki¶ Policjant post±pi wbrew ustawom i prawu czyli np skonfiskuje ci twoj± legaln± broñ to najpierw idziesz do jego szefa je¶li nieskutkuje do prokuratury i najlepiej do adwokata ....
Luudzie , czego wy pianê bijecie? Kilku g³upoty wypisuje a kilku panikuje .Od postawienia zarzutów do prawomocnego wyroku d³uuuga droga. Zalecam spokój i wnikliwe analizowanie sprawy, bo przecie¿ szczegó³ów "armatagate" nikt tutaj nie zna, prawda? Poza tym to nie s³ysza³em ,¿eby policjanty siê takimi sprawami zajmowali /je¶li siê mylê to proszê o¶wieciæ mnie "niewiernego Tomasza"- prawomocne wyroki, orzeczenia itd/ a t± sprawê rozkminia ABWera. Podkre¶lam nie jest dla mnie wiarygodne jakie¶ pismacze bazgranie czy sensacja w tefa³enie. A co do "opinii" - to jest to opinia a nie obowi±zuj±cy akt prawny wiêc na looz wrzucamy drodzy koledzy i kole¿anki . Pzdr
Podejrzewam ¿e sprawa ju¿ dawno le¿y zakoñczona i z³o¿ona do archiwum. Wojtek, dostajesz nagrodê kopacza ;)
Indar ta odpowied¼ Wojtka jest chyba na mojego posta w karczmie gdzie da³em przekierowanie do "ju¿ do¶æ starego tematu" czyli tutaj
chyba w³a¶nie
tutaj odpowied¼ Wojtka powinna siê znale¼æ
Purvis , proszê nie sraj ogniem ,co?
Popatrzy³em i siê nie pop³aka³em. Z artyku³u wynika, ¿e prokurator jeszcze nawet nie zdecydowa³ siê na akt oskar¿enia. I wydaje siê byæ ca³kiem rozs±dny. Z du¿ej chmury ma³y deszcz. Ale to ju¿ tradycja na tym forum, ¿e jak tylko prasa wyskoczy z jakim¶ niepochlebnym artyku³em o RR, nowy u¿ytkownik z ankiet± (pamiêtacie teorie spiskowe przed G600? Wywiad, ABW? :D ), itp itd, to pó³ Frehy trzêsie portkami.
Je¶li Wam za ma³o emocji, to polecam transmisje z Euro:)
Pozdrawiam
Purvis zanim zaspamujemy kolejny temat mo¿e przeczyta³ by¶ co napisa³em wcze¶niej?
w³a¶nie dla tej sprawy zrobi³em oddzielny temat w karczmie ¿eby ju¿ nie odkopywaæ tego do¶æ starego tematu
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.