Witam wszystkich!
Przegl±daj±c dzi¶ rano nasz szanowny portal onet.pl trafi³em na pewnego ciekawego news'a. Mianowicie jakoby mia³a siê rozpocz±æ produkcja najdro¿szego filmu w dziajech polskiej kinematografii, ponadto w i¶cie gwiazadorskiej obsadzie (w³±cznie z Mel'em Gibsonem, ponoæ w roli króla Jana III
). Ponadto ów aktor mia³by siê zaj±æ równie¿ re¿yseri± tego¿ dzie³a. Tematyk± filmu ma byæ odsiecz wiedeñska ... pytanie co z tego wyjdzie, dobry filmy historyczny jak mo¿na przeczytaæ w zapowiedzi ... czy kolejny widowiskowy "kicz" ...
Zainteresowanych w±tkiem kierujê do przeczytania ca³ego news'a:
http://film.onet.pl/0,0,1414217,wiadomosci.html... a tak¿e do dyskusji nad pomys³em, jako ¿e mnie siê ona bardzo podoba i jak to zwykle bywa w takich przypadkach obawiam sie o jako¶æ wykonania
ostro¿ny jestem co do polskich mega produkcji, na pocz±tku jak zawsze du¿o krzyku a potem wychodzi co¶ co jest kup±. wystarczy spojrzeæ na ostatnie mega hity polskiego kina "Wied¼min"
lub "Ogniem i mieczem" albo "Quo vadis"
jakby¶m sie wszyscy z Freha zrzucili po 10 z³ to by¶my nagrali 1000 razy lepszy film
No tak, na planie "ogniem i mieczem" byli niby ludzie z Ligi Baronów, ale albo nie chciano ich tam s³uchaæ albo i wiedza wspomnianych wy¿ej nie jest na zbyt wysokim poziomie, bo jak dla mnie to pod wzglêdem historycznym "OiM" by³o ... nazwijmy to "¶rednie"
...
Byæmo¿e teraz polscy filmowcy troszkê doro¶li do tematu i pomy¶leli o wspó³pracy z krêgami XVIIw grup dzia³aj±cym w Polsce ... choæ jak znam ¿ycie, to sa to marzenia nierealne
Pomijaj±c ju¿ wszytsko to znam ludzi którzy byli statystami na "OiM" i ponoæ by³a fajna kilku miesiêczna impreza
ponoæ Sobieskiego ma graæ sam Mel- mam nadzieje ze nie bêdzie hasa³ na koniku z wymalowan± twarzyczk± na bia³o czerwono
CYTAT(Andrzej z Sielca @ 21:22 06.10.2006)
Pije jak Polak, żydów też nie miłuje, bedzie musiał tylko trochę przytyć...
No tak nowink± jest fakt, ¿e ów bud¿et w wysoko¶ci 120mln z³ ma byæ przeznaczony jedynie na produkcjê i nie sa w niego wliczone honoraria dla aktorów. Informacja jak na to nie patrzyæ pozytywna, bo tak to te 40mln$ to chyba sam Mel bierzez za udzia³ w filmie. W takim uk³adzie 'mo¿e' wyj¶æ z tego co¶ pozytywnego ... ale po¿yjemy zobaczymy
Skoro film jest zgodny z histori± w 85% to Turcy maj± 15% szans na wygrn± pod Wiedniem :D
Czy ktos wie kiedy ten film ma sie ukazac ??
Produkcja ma ruszyć w 2008 roku ... pewnie ze dwa lata potrwa, także zobaczyć go bedzie można nieprędko
Prosze nie czatowaæ ...
Posprz±ta³em.
Witajcie oto najnowsze wiadomosci na temat filmu, prosto od producenta
"
s³uchowsko Victoria emitowane bedzie w Tróce od poniedzia³ku do pi±tku o
godz 18.45. startujemy 02.07 konczymy 12.09 a wiec 53 odcinki. Powiesc
napisa³ tak jak i scenariusz do filmu cezary Harasimowicz. S³uchowisko
Rezyseruje Janusz Kuku³a, czytac beda P.Adamczyk, K.Gruszka, A.Ferenc i
K. Goszty³a muzyka K. Dêbski
od 15.08 beda widoczne idformacje o calym projekcie na
www.victoria-film.com, forum dyskusyjne na historykach.org - nowa sekcja
Victoria + baner reklamowy i pierwsza recenzja
ksiazka w sprzedazy od 07.09 w Empik
12.09 oficjalna premiera w Wilanowie
"
wasze zainteresowanie projektem VICTORIA jest dla nas bardzo wazne i potrzebne, dlatego pozwalam sobie zaprosic was na strone
www.victoria-film.com
Znajdzecie tam wszystkie informacje o projekcie i duzo niespodzianek jak np mozliwosc wysluchania Victorii-audio w calosci obecnie emitowanej w Trójce
do realizacji filmu jeszcze dluga droga ale juz od 07.09 bedziecie mogli przeczytac powiesc Vctoria, ktora da wam wyobrazenie o tym co zobaczycie na duzym ekranie
pozdrawiam i zapraszam
arkanus
CYTAT(arkanus @ 12:00 04.08.2007) [snapback]197056[/snapback]
wasze zainteresowanie projektem VICTORIA jest dla nas bardzo wazne i potrzebne, dlatego pozwalam sobie zaprosic was na strone
www.victoria-film.com
...
Skoro nasze zainteresowanie projektem jak widaæ istnieje to mo¿e szanowny pan (pani?) Arkanus o¿ywi³ by nieco dyskusjê jako wydaje siê osoba bezpo¶rednio powi±zana z produkcj±?
Ot taka skromna pro¶ba ...
Czo³em!
Tak siê sk³ada, ¿e obszernie omawiane na tym forum filmy Królestwo Niebieskie,
Gladiator i Braveheart, by³y i s± przedmiotem bardzo g³êbokiej analizy zespo³u produkcyjnego Victoriia. Wnioski p³yn±ce z tej analizy wykraczaj± poza ramy dyskusji na forum ( od strony kuchni filmowej ) ale mo¿na to sprowadziæ do nastêpuj±cej diagnozy.
Filmy na ¶wiecie robi siê dla widza a nie dla „ekspertów” jak to ma miejsce w kinie polskim.
¦wiatowa widownia a nawet eksperci, co jest najkorzystniejszym przypadkiem, docenili tzn poszli masowo do kin na Bravehart i Gladiatora. Królestwo Niebieskie by³o jednym wielkim fiaskiem komercyjnym, ze strat± dla producenta rzêdu kilkudziesiêciu milionów USD. Dwa pierwsze zarobi³y szybko i du¿o. Mo¿e kto¶ powie ¿e to prymitywne ale mimo to prawdziwe. Je¶li siê robi dobre kino wynik ekonomiczny zawsze jest pozytywny.
Co by³o zatem przyczyn± fiaska K.N. ?
Znowu mocno upraszczaj±c, fatalny scenariusz. Nie jest nam wiadome dlaczego tak wspaniali fachowcy sknocili sprawê, zas³uguj±c± na sukces ju¿ na samym starcie. Oceniaj±c po efektach mo¿na tylko powiedzieæ, ze zlego scenariusza nawet Skott niczego nie wskóra.
¦wiat biznesu ho³duje zasadzie, i¿ lekcje p³yn±ce z pora¿ek s± znacznie efektywniejsze ni¿ lekcje p³yn±ce z sukcesów.
Maj±c to wszystko na uwadze przyst±piono do pracy nad scenariuszem Victorii w taki sposób by w jak najwiêkszym stopniu unikn±æ tych b³êdów, które pope³niono przy K.N.
Znowu mocno upraszczaj±c, scenariusz K.N. jest rozmyty, bez jasnego i szczerego przes³ania,
bohaterowie s± bez wyra¿anego charakteru a akcja po prostu nudna.
Tak jakby kto¶ chcia³ po³±czyæ wodê i ogieñ z nadziej±, ¿e wyjdzie z tego Wenus.
To nic, ¿e wydano wielkie pieni±dze, aby obraz na ekranie by³ dobry. Jest naszym zdaniem bardzo dobry i co z tego?
Wchodz±c w obszar kina komercyjnego mo¿na popa¶æ oczywi¶cie w inn± skrajno¶æ typu Hollywood. Przyk³adów jest mnóstwo.
Gladiator i Bravehart maj± wszystko, co widzowie lubi± i ceni±, ale najpierw mia³y doskona³y scenariusz. Mimo, ¿e oba nie maj± klasycznego happy endu, po ich obejrzeniu widz czuje zadowolenie i co w kinie komercyjnym bardzo wa¿ne, wracaj± i ogl±daj± wielokrotnie. Jak siê pojawi± p³yty Blue-ray, czy HD DVD bêd± ponownie hitem.
Cezary Harasimowicz napisa³, kilka bardzo udanych i kilka takich sobie scenariuszy. Pisz±c Victoriê wiedzia³, ¿e nie pisze tylko dla polskiego widza ( mo¿e byæ ich oko³o 5 milionów ) bo to zbyt ma³a widownia dla du¿ego filmu. Pisa³ dla widza ¶wiatowego. W zderzeniu z fachowcami scenariusz wypada doskonale. Jest tak dobry, ¿e zdecydowano siê go rozbudowaæ i nadaæ mu formê powie¶ci. Jej sukces lub pora¿ka poka¿± jak to odbiera rynek.
Wnioski z tego p³yn±ce zapewne wp³yn± na to, ¿e film bêdzie jeszcze lepszy.
O ca³ym projekcie informujemy na stronie www.victoria-film.com A wasze opinie, mam nadziejê liczne, po przeczytaniu powie¶ci, bêd± uwa¿nie wys³uchane i wnikliwie analizowane.
Szanownego Pana/Pani± moderator tego¿ dzia³u wita.
O¶mielê siê stwierdziæ, ¿e oczekujemy tu raczej dyskusji n.t. "Victorii", a nie krytyki innych produkcji filmowych. O tak±¿ dyskusje proszê w tym miejscu. Bardzo proszê.
Jako zgry¼liwy tetryk, zapytam tak¿e :
1. Czy opiniowanie produktu przez "ekspertów" (jak mniemam, ten cudzys³ów ¶wiadczy o lekcewa¿eniu tych¿e ?) jest czym¶ nieoczekiwanym i niepo¿±danym, a przez to - niestosownym ?
Kim dla P.T. respondenta s± owi eksperci ? To historycy, bronioznawcy, etnografowie, hobbi¶ci wreszcie ? Czy przeciêtni opiniodawcy w ankietach Interii, dajmy na to ?
2. Z jakimi fachowcami "zderzy³ siê" scenariusz Pana Harasimowicza, je¶li to nie tajemnica (ich nazwiska i tak pojawi± siê jako konsultantów w napisach koñcowych filmu, chêtnie podpowiemy Pañstwu, czy ich umieszczanie bêdzie smakowitym zwieñczeniem, czy najzwyklejszym obciachem) ?
3. Ostatnie pytanie - czy schlebianie gustom przeciêtnego europejczyka (czy, nie daj Bo¿e - amerykanina ), a tym samym bezwzglêdne d±¿enie do sukcesu kasowego jest jedynym priorytetem twórców filmu ?
Nieskromnie i chwalipiêcko ( taki¿ ton wypowiedzi przedmówcy mnie z tego rozgrzesza jednak ) pragnê zwróciæ uwagê, ¿e Pan/Pani za³o¿y³ temat na jedynym w naszym kraju ( bodaj, czy nie w Europie) tak wszechstronnym i otwartym forum rekonstrukcyjnym, w którego tworzeniu bierze udzia³ naprawdê wielu "ekspertów"(patrz domniemana definicja wy¿ej). Opinie wyra¿ane tutaj przez w.w., to nie zawsze s± peany.
Wszelkie kwestie dotycz±ce historii, czasu, miejsca i kultury materialnej okolic Odsieczy Wiedeñskiej s± nieobce u¿ytkownikom Freha.
Zapraszam tedy do dyskusji, bez odwo³ywania siê do aspektów komercyjnych i namawiania do przeczytania powie¶ci.
O powie¶ciach traktuje odrêbny dzia³ forum.
K³aniam nisko - i sugerujê przedstawienie siê, Panie/Pani arkanus.
Taki tu mamy zwyczaj, ¿e nie ukrywamy swej to¿samo¶ci.
Rabbi
byæ mo¿e arkanus szuka darmowej reklamy,
ponad to wydaje mi siê ¿e trudno zrobiæ co¶ gorszego od królestwa niebieskiego,
choæ patrz±c na Polskie mega produkcje jest to mo¿liwe.
W zderzeniu z fachowcami scenariusz wypada doskonale. Jest tak dobry, ¿e zdecydowano siê go rozbudowaæ i nadaæ mu formê powie¶ci. Jej sukces lub pora¿ka poka¿± jak to odbiera rynek.to brzmi zachêcaj±co
podobne g³osy s³ysza³em przed Quo Vadis, Star± Ba¶ni±, Wied¼minem i kilkoma jeszcze innym super produkcjami
No tak ... co by nie mówiæ oczekiwa³em mo¿e nieco innych smaczków ni¿ propaganda sukcesu ... ale zak³adam, ¿e wszystko przed nami ...
Co do szanownych ekspertów i konsultantów historycznych. Fakt faktem zazwyczaj s± to uznane w ¶rodowisku osobisto¶ci, równie¿ naukowe. Zawsze tylko drêczy mnie wtedy pytanie - czy ten 'ekspert' chod¼ raz siedzia³ na koniu, daj Bo¿e przynajmniej z szabl± i próbowa³ choæby ma³± grup± wykonaæ szar¿ê w szyku ... ot niestety, etaty na Uniwerkach nie zapewniaj± takich do¶wiadczeñ!
Moim skromnym zdaniem chcia³bym podsun±æ producentom pomys³ pogadania z kilkoma osobami, które zajmuj± siê praktycznymi aspektami wiedzy historycznej nie jedynie porywaj±cymi dynamik± studiami nad kolejn± teori± jakiego¶ doktorka i polemik± nad ni± ...
Czo³em!
Czo³em Waszmo¶ciom!
Jako, ¿e to mój pierwszy post na waszym szacownym Forum, proszê nie krzyczcie na mnie zbyt g³o¶no...
Ja czym tylko mogê popieram nakrêcenie i ekranizacjê tego filmu. Pochwaliæ siê mogê tym, ¿e tak scenarzystê (Cezarego Harasimowicza) jaki producenta (Mariusz Bia³ka) mia³em zaszczyt poznaæ osobi¶cie... po czym w ci±gu 8-miu godzin przeczytaæ pierwodruk komputerowy (bo jak to inaczej nazwaæ? przecie¿, ¿e nie rêkopis ;) i napisaæ pierwsz± z recenzji ksi±¿ki "Victoria".
Jest kilka dyskusji na zaprzyja¼nionym z waszym forum: historykach w specjalnym dziale "Victoria" - to te¿ jest oficjalne Forum ca³ego projektu Victoria - bo jak ju¿ zapewne wiecie, film to jeden (choæ g³ówny) z jego elementów.
Co do konsultacji, to przynajmniej je¶li chodzi o stronê husarii, to chodz± s³uchy, ¿e jednym z nich bêdzie Radek Sikora, a ten chyba na koniu siedzia³ i kopi± (5,5, metra) do pier¶cienia celowa³...
Takich filmów pro-polskich, krzepi±cych nasz± narodow± dumê teraz trzeba... Nie tych od Hoffmana czy Wajdy, ale tych z patosem, takich jak Braveheart. Z du¿± ilo¶ci± husarii (mojej ulubionej jazdy) z po husarsku zaje¿d¿onymi koñmi tudzie¿ wspomaganiem animacj± komputerow±...
Pozdrawiam
Aj - waj, ile¿ wznios³ych sformu³owañ ...
Sami znajomi scenarzysty, producenta, apologeci forum filmu, którego nie ma, piewcy filmowego patosu i narodowej dumy, któr± trzeba krzepiæ.
A¿ boje siê spytaæ o projekty "zaje¿d¿ania koni po husarsku".
Proszê o wypowiedzi cokolwiek wnosz±ce do tematu - (kolega/kole¿anka) arkanus dyskusjê wyra¼nie ola³/a, zainteresowany/a chyba tylko darmowa reklam± - tak wiêc w przypadku pojawiania siê kolejnych postów nie wzbogacaj±cych naszej wiedzy w temacie projektu - temat zamknê.
K³aniam
Rabbi
CYTAT(KACPEROWSKI @ 08:01 22.11.2006)
Czy ktos wie kiedy ten film ma sie ukazac ??
Ja chyba wiem - mniej wiêcej wtedy kiedy obie wersje Krzy¿aków (¯amojdy i Lindy)
. Pamiêtacie tê sprawê (chyba sprzed 8 lat, albo co¶ ko³o tego)? Mnóstwo górnolotnych s³ów, licytacji kto jest dalej z projektem i czyj film bêdzie lepszy. Olbrychski mia³ nawet zagraæ w obu! No i okaza³o siê ¿e nawet nie mo¿na powiedzieæ ¿e "góra urodzi³a mysz", bo ¿adnego porodu nie by³o. Obie ci±¿e by³y urojone
.
Chêtnie bym obejrza³ Victoriê, ale nie dam z³amanego grosza za to ¿e ten film kiedykolwiek zago¶ci na ekranach.
Oczywi¶cie bêdê siê bardzo cieszy³ gdyby siê okaza³o ¿e jestem sceptycznym, starym zgredem który wszystko widzi w czarnych barwach, a film bêdzie wspania³ym widowiskiem i wielkim sukcesem
Ale historia uczy ¿e szanse s± niewielkie i naprawdê nie ma siê co gor±czkowaæ póki nie rusz± prace na planie.
Pozdrawiam
Adam
Ukaza³a siê powie¶æ Cezarego Harasimowicza "Victoria" bêd±ca jednocze¶nie scenariuszem filmu, ale ju¿ znalaz³em b³±d (sic!) ... dotycz±cy oczywi¶cie kawy :D
Jest te¿ strona filmu:
http://www.victoria-film.com/
Czo³em Waæpanom!
Jak wchodzê na g³ówn± stronê czcigodnego forum freha.pl,
jako pierwsze rzucaj± mi siê w oczy linki:
Witryny polecane przez FREHA.
HISTORYCY.ORG - jako pierwszy od góry z linków. Forum po¶wiêcone Victorii jeste jednym z sub-forów Historycy.org (trochê stats: >33 ty¶ u¿ytkowników, 289 ty¶. postów)
Zamiast spekulowaæ, naprawdê znajdziecie tam wiêkszo¶æ odpowiedzi (niczym FAQ) a je¶li nie, mo¿ecie zadaæ pytania na które kto¶ na pewno odpowie.
Pozdrawiam
(Moderator sub-forum Victoria na www.historycy.org )
CYTAT
znalaz³em b³±d (sic!) ... dotycz±cy oczywi¶cie kawy
a mo¿esz podaæ szczegó³owo jaki to b³±d, ewentualnie na PW?
czyta³em trochê to forum na historycy.org i jednak mam do¶c sceptyczne nastawienie do filmu, mam nadzieje, ¿e b³êdnie. Na pocz±tek musze dorwaæ ksi±¿kê bo wyrokowanie na podstawie zapowiedzi i forum to za ma³o.
Natomiast na podstawie zapowiedzi mogê powiedzieæ, ¿e samo za³o¿enie walki g³ównie religijnej i zde¿enia Islamu i Chrze¶cijañstwa jest dla mnie nieprzekonywuj±ce. Religijne to by³y has³a (czyli propaganda), a walka to sz³a o bardzo konkretne panowanie na bardzo du¿ym obszarze - czytaj dochody z tego obszaru plus zyski ze zmiany uk³adu politycznego i wp³ywów handlowych etc. etc.
pozdrawiam
Abrat
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.