Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak Dobrze Wywa¿yæ Miecz?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Harald_Viking
Jak w temacie. Zawsze mnie interesowa³o jak sie wywa¿a miecz. Dotychczas stosowa³em metodê prób i b³êdów, ale chcia³bym sie wreszcie nauczyæ prawie idealnie wywa¿aæ g³ownie. Ma kto jaki sposób?
Prosze pomoc. Z góry dziêki
Morgoth
to raczej kwestia "osobista" jedni wola jak miecz ciagnie w dó³ inni na odwrot...
Harald_Viking
Chodzi mi bardziej o równe wywa¿enie. Zeby nie ci±gnê³o ani w dól, ani w góre. Rêka sie tak szybko nie mêczy. Z tym nie ma problemu, ¿eby ci±gne³o w dó³ czy góre. Interesuje mnie rózne wywa¿enie.
Morgoth
to chyba bardziej metoda prób i b³edów, moj jest wywazony na 3 palce od jelca:P i jest fantastyczny:D
Halfgar
Morgoth miecz to nie szabla i wywa¿enie 3 palce od jelca jest niehistoryczne, a poza tym sam sobie "zabierasz" si³ê ciosu. Nie uzyskasz mieczem szybko¶ci szabli, wiêc nie kombinuj ...

Haraldzie co prawda nie jestem kowalem i nie znam siê na technologii, ale tak na ch³opski rozum ... wywa¿enie miecza zale¿y od:
1. klinga - d³ugo¶æ i waga samej klingi bez jelca i g³owicy
2. g³owica

Je¶li chcesz uzyskaæ przeci±¿enie w kierunku sztychu dajesz l¿ejsz± g³owicê. Miecz bêdzie l¿ejszy, ale wywazony bardziej do przodu, co mo¿e utrudniaæ walkê nim mimo wagi. Osobi¶cie s±dzê, ¿e powiniene¶ podejrzeæ wywa¿enie broni innych kowali i wprost spytaæ siê o szczegó³y. Dla takiego przyk³adu powiem, ¿e w traktacie Starzewskiego wywa¿enie szabli jest 14 cm od jelca. I przy mieczach to by tez pasowa³o. Mo¿esz zmniejszyæ do 10 cm i te¿ bêdzie ok. Miecz zachowa swoj± si³ê i lekko zwiêkszysz jego szybko¶æ. Musisz doj¶æ do tego ju¿ sam za zasadzie prób, ¿eby umieæ dopasowaæ g³owicê do miecza.

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Nie wiem osobi¶cie dla czego trzy palce o djelca tonie chistorycznie. Wiem natomiast ¿e palec palcowi nie równy. widzia³em trzy palce o szeroko¶ci ³±cznej 9 cm (pozdrowienia dla W³odeczka maleñstwa). A z tego co mi wiadomo egzemlarze od 10 do 15 wieku - jednorêczne - posiadaj± zaleznie od typu i zastosowania klingi (barziej ni¿ od daty chistorycznej - ale to te¿ ma znaczenie) od oko³o 7,5 do 18 cm od jelca.
Halfgar
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 10:49 06.10.2006) *
Nie wiem osobi¶cie dla czego trzy palce o djelca tonie chistorycznie. Wiem natomiast ¿e palec palcowi nie równy. widzia³em trzy palce o szeroko¶ci ³±cznej 9 cm (pozdrowienia dla W³odeczka maleñstwa). A z tego co mi wiadomo egzemlarze od 10 do 15 wieku - jednorêczne - posiadaj± zaleznie od typu i zastosowania klingi (barziej ni¿ od daty chistorycznej - ale to te¿ ma znaczenie) od oko³o 7,5 do 18 cm od jelca.

Nie mówimy o wyj±tkach smile.gif na ogó³ palec ma ok 1-1,5 cm, i takie wywa¿enie jest dla miecza co najmniej dziwne, zw³aszcza, ¿e sam podajesz miêdzy 7,5 a 18 cm smile.gif
Harald_Viking
Musisz doj¶æ do tego ju¿ sam za zasadzie prób, ¿eby umieæ dopasowaæ g³owicê do miecza.

Halfgar>> Dziêki za podpowied¼ icon_wink.gif Widze, ¿e jednak nie da sie od razu idealnie wywa¿yæ miecza icon_sad.gif szkoda. Ja w³a¶nie tak± technike stosuje (metoda prób). Ale dzieki blinkie.gif
Pozdrawiam
Halfgar
Wiesz zrób tak ... zrób sobie kilka rodzajów testowych g³owic o ró¿nej wadze, bierzesz klingê i dopasowuj g³owicê najpierw na "lekko" i wtedy sprawdzasz na ile taka waga g³owicy pasuje do miecza. Jak chodzi w rêku i tak dalej. Wtedy ustalasz koñcow± wagê g³owicy i masz smile.gif
Khobrakitt
Jak tam Harald ?? Robisz miecz dla mnie?
Harald_Viking
Wiesz, kurcze, narazie wyprostowa³em resora, bo teraz cholera studnie kopiemy i z czasem baardzo krucho. Jak go zrobie to machne kilka fotek i pode¶lê. Nic siê nie bój icon_wink.gif
Pozdro
Morgoth
halfgar, Ty chyba nie dok³adnie czytasz tematy w których sie udzielasz (???) przeczytaj moj pierwszy post w tym temacie, w którym napisa³em ze to raczej kwestia osobista jak kto wywaza miecz... a potem przeczytaj ten drugi, gdzie poda³em przyklad mojego miecza, nie narzucam nikomu nic i nie twierdze ze to idelane wywazenie dla 100% walczacych wiec nie rozumiem oco Ci chodzi?
mi to pasuje, Tobie nie, i tyle. ok? cool.gif
Halfgar
Morgoth ... czytam bardzo uwa¿nie, ale wiesz ... tu jest forum rekonstrukcyjne a nie fantasy i je¶li jest mowa o wywa¿aniu mieczy to operujmy tym co by³o a nie na zasadzie "jak komu wygodniej". Bo zaczn± powstawaæ kwiatki typu miecz wywa¿ony idealnie w jelcu (bo tak jest fajnie). Poda³em przyk³ady z szabli, nawet one nie by³y wywa¿ane za blisko jelca, ¿eby nie straciæ si³y uderzenia. Ja wiem, ¿e na wczesnych turniejach liczy siê pierwszy cios (miêdzy innymi z dlatego zrezygnowa³em z wczesnych), ale to nie oddaje prawdziwej walki. Jak bywasz na Wolinie, we¼ do rêki miecze ruskich i zobacz jakie one maj± wywa¿enie. Ja mia³em ... to by³o ok 10 cm od jelca i moim zdaniem jest to jakie¶ optimum od którego mo¿na wyj¶æ do dalszych prób.
Harald_Viking
O widzisz, dzieeki smile.gif
K³aniam
Morgoth
to lece zalat g³ownie betonem zeby lepiej ciagnela w dó³ crazy.gif

P.S w³asnie wzia³em linijke i zmierzy³em ile wychodzi z tych 3palców icon_wink.gif wychodzi ok 8cm, Ty piszesz o ok 10cm, roznica nie jest porazajaca, wiec chyba nie jest tak do konca ze mna jeszcze tak mrocznie co? n ochyba ze te 2cm to juz dla Ciebie za duzo?
wnioski: nie rzucaj sie orazu z mrocznosciami i fantasy, wystarczy o cos zapytac lub troche d³uzszy dialog i sie okazuje ze nie jest zle.

"Pozdrawiam Wia¶ Ciule" tongue.gif
Halfgar
Ok, te 3 palce mnie zmyli³y. 8 cm to ca³kiem fajne wywa¿enie, ale mam inne pytanie. Jakie wywa¿enie mia³y miecze u skandynawów? Bo to co poda³ Rafa³ to wywa¿enie przekrojowe. Mo¿e u Petersena co¶ bêdzie na ten temat?
Razoslaw
Petersen by³ z³ym cz³owiekiem...
edit:
przepraszam, pomyli³y mi siê peterseny Skandynawski z Niemieckim
Keylan
niewiem mo¿e postaraj siê zdobyæ dane jakiego¶ konkretnego zachowanego egzemplarza, do¶æ dok³adna replika powinna byæ w porz±dku. Ale technicznie drobne przesuniêcia ¶rodka ciê¿ko¶ci mo¿esz uzyskaæ troszke powiêkszaj±c lub zmniejszaj±c g³owice(ga³ke) i jelce, je¶li pierwszy raz robisz miecz to najlepiej narysuj go sobie na papierze w skali 1:1 i rzrysuj na nim drgania harmoniczne itp(jak by¶ siê bawi³ w matme to mo¿esz nawet policzyæ punkt ciê¿ko¶ci) wcze¶niejsze zaplanowanie tego co siê chce uzyskaæ mocno ci pomo¿e w pó¼niejszej obróbce, nie kuj jesli niewiesz co chcesz wykuæ.
Harald_Viking
CYTAT(Keylan @ 20:50 14.10.2006) *
niewiem mo¿e postaraj siê zdobyæ dane jakiego¶ konkretnego zachowanego egzemplarza, do¶æ dok³adna replika powinna byæ w porz±dku. Ale technicznie drobne przesuniêcia ¶rodka ciê¿ko¶ci mo¿esz uzyskaæ troszke powiêkszaj±c lub zmniejszaj±c g³owice(ga³ke) i jelce, je¶li pierwszy raz robisz miecz to najlepiej narysuj go sobie na papierze w skali 1:1 i rzrysuj na nim drgania harmoniczne itp(jak by¶ siê bawi³ w matme to mo¿esz nawet policzyæ punkt ciê¿ko¶ci) wcze¶niejsze zaplanowanie tego co siê chce uzyskaæ mocno ci pomo¿e w pó¼niejszej obróbce, nie kuj jesli niewiesz co chcesz wykuæ.

1.Egzeplarz-sk±d?
2.Wiem jak zwiêkszaæ ¶rodek ciê¿ko¶ci.
3.Wiem co to g³owica.
4.Nie kujê pierwszy raz miecza, o czym mo¿na przeczytaæ w pierwszym po¶cie tego tematu.
5.Jak zak³ada³em temat, chodzi³o mi o dobre wywa¿enie za 1-szym, góra za drugim razem, o czym równie¿ mo¿na przeczytaæ w którym¶ moim po¶cie.
Dziêki za troske icon_wink.gif
Zdrówko
Jugger
Chyba sie powtarzam (na pewno juz sie powtarzam):

Miecze "wikinskie" byly wywazone miedzy 20-23% dlugosci klingi. wg badan z 2002 roku na 17 egzemplazach pozwalajacych na takie oceny.

see ya
Harald_Viking
Dziêki, o to mi konkretnie chodzi³o.
Dzieki za wszystkie Wasze podpowiedzi.
Zdrówko
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.