Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wyprawianie Futerek
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Zuchwa³y
Od pewnego czasu kr±¿y mi po g³owie pewien szatañski pomys³... Jedynym problemem, którego nie mogê sam rozwi±zaæ, jest takie wyprawianie skórek, aby nie uszkodziæ znajduj±cego siê na nich futerka...
Konkretnie chodzi mi o wy¶cielenie czego¶ futrem króliczym...
Rabiega
CYTAT(Zuchwały @ 18:47 27.09.2006) *
chodzi mi o wyścielenie czegoś futrem króliczym...

A fe...
Zuchwa³y
czemu fe?? nierozumiem, jest mi³e w dotyku i ³atwo dostêpne... poza jedynym szczegó³em: chcia³bym czarne
Vislav
CYTAT(Zuchwa³y @ 22:03 27.09.2006) *
czemu fe?? nierozumiem, jest mi³e w dotyku i ³atwo dostêpne... poza jedynym szczegó³em: chcia³bym czarne

Witam
CYTAT
Chocia¿ Rzymian uwa¿a siê za odpowiedzialnych za rozpowszechnienie królika poza obszarem Hiszpanii, to nie próbowali oni tworzyæ sztucznych ras z udomowionych zwierz±t, a tylko tuczyli je na miêso albo pozwalali im ¿yæ jak w naturze, tyle, ¿e w zamkniêciu. Ekstermalnie szybka rozrodczo¶æ królików po³±czana ze zwyczajem kopania pozwoli³a im szybko uciec z rzymskich hodowli i opanowaæ okolice; na Wyspy Brytyjskie dotar³y dopiero w czasach normañskich.
Najwcze¶niejsza znana realacja o królikach w Rzymie (Italii) pochodzi z ksiêgi o rolnictwie, napisanej przez Varro ok 36 roku pne, kiedy ten mia³ 80 lat, dla jego ¿ony, Fundanii, która kupila farmê. Zauwa¿a tam, ¿e w Italii spotyka siê dwa gatunki zajecy i jeden gatunek królika, który pochodzi z Hiszpanii.

Selektywn± hodowlê trzymanych w zamknieciu królikow pierwsi prowadzili prawdopodobnie ¶redniowieczni mnisi, którzy, jak Rzymianie, upodobali je sobie jako po¿ywienie i jadali tak¿e p³ody i ¶wie¿o narodzone króliki (gdy¿ nie by³y one uwa¿ane za miêso i mogli je jadaæ w czasie postu!). Hodowla udomowionych królikow przebiega³a w kierunku zwiêkszenia masy cia³a w stosunku do ich dzikich przodków. Czaszka nabra³a innego kszta³tu, a czê¶æ twarzowa powiekszy³a siê kosztem mózgoczaszki, która zmniejszy³a swoje rozmiary. Kolor futra nie by³ prawdopodobnie przedmiotem starañ, mimo i¿ króliki maj± bardzo miêkkie futro. Nie u¿ywano go do wyrobu strojów, gdy¿, jak zauwa¿y³ ju¿ Pliniusz, sier¶æ do¶æ szybko odchodzi od skóry. To, ¿e u dzisiejszych ras spotykamy ca³± gamê kolorów, jest raczej efektem selekcji ze wzglêdów estetycznych, a nie praktycznych.
http://uszata.com/eksplorer/pochodzenie/kim.html

Samo wyprawianie skóry - opis znajdziesz tutaj. Chocia¿ adresowany jest dla innego krêgu ludzi to zasady s± takie same.

pozdrowienia Vislav
Michal
Ja rozumiem ¿e tu prawi± o tym jak samemu wyprawiæ tak± skórkê, ja za¶ zapytaæ chcia³em gdzie ew. mo¿naby takie dajmy na to królicze futerka daæ do wyprawienia - najlepiej centralna Polska...
Czy ma kto¶ mo¿e jakie¶ namiary?? A ile toto mo¿e kosztowaæ ?? Czy warta skórka wyprawki??
Lee
To raczej ciê¿ko doradziæ gdzie konkretnie mie¶ci siê takowy zak³ad, szczególnie na terenie centralnej Polski. Musisz samemu poszukaæ mo¿e w internecie, w co w±tpiê, poniewa¿ znajduj± siê tam jedynie du¿e firmy. Raczej radzi³bym szukaæ w du¿ych miastach. Najlepiej to by³oby jednak gdyby¶ poszed³ do lokalnego ko³a my¶liwskiego i tam zapyta³, jak nie który¶ z my¶liwych by wyprawia³, to z pewno¶ci± ju¿ oni by znali odpowiedniego ku¶nierza icon_wink.gif . Co do op³acalno¶ci to powiem tak, op³aca siê do momentu gdy sam siê nie nauczysz, bo nie masz innego wyj¶cia je¶li potrzebujesz skórki, ale gdy dobrze nauczysz siê wyprawiaæ skórki, to nie bêdzie widaæ ró¿nicy icon_cool.gif . Jedynie przy wyprawianiu ptaków mo¿e siê przydaæ jego pomoc, ale tobie chodzi o królicze futerka.
Brogan
Moje pytanie tez wiarze sie z tym tematem , a mianowicie :

Gdy juz mamy martwego zwierzaczka to jak zdjac z niego ta skorke dobrze i potem krok po kroku co z nia robic zeby byla zdatna do uzywalnosci ??
Ania ¯uk
CYTAT(Brogan @ 15:48 14.12.2006) *
Moje pytanie tez wiarze sie z tym tematem , a mianowicie :

Gdy juz mamy martwego zwierzaczka to jak zdjac z niego ta skorke dobrze i potem krok po kroku co z nia robic zeby byla zdatna do uzywalnosci ??

Wyczy¶ciæ, a o garbowaniu jest tu: garbowanie. Poza tym jest taka opcja: szukaj. Tak wiem, ¿e masz tylko kompa w kafejce internetowej, ale nikt tu specjalnie nie bêdzie wypisywa³ 15 razy tego samego, ¿eby¶ móg³ to znale¼æ w 5 minut i zaoszczêdziæ anger.gif
Rad-an
Garbarnia znajduje siê w P³oñsku (mazowsze pó³nocne) ok 30km od Ciechanowa. Ceny za wygarbowanie skórki króliczej to 10z³ za du¿± i 9z³ za ma³±. Numeru nie pamiêtam, ale jest zdaje siê na "yellow pages"
Piotr Czy¿
Witam
Szukasz w centralnej polsce, mo¿e byc w Radomiu?
Cena za wyprawienie oko³o 17 pln- za lisa.
Po szczegó³y zapraszam na PW
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.