Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wystrój Wnêtrza Chaty Znachora
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
grzegos³aw
Witam. Poszukuje fotek lub prosze o rade jak wygl±da³a chata znachora (lub kogos paraj±cego sie magi± ,zielarstwem) je¶li macie dostêp do takowych zdiêæ lub posiadacie wiedze na ten temat to bardzo bym prosi³ o posty.
Rabiega
To jak w koñcu ?
Znachor ? Magik ? Zielarz ?
Staro¿ytno¶æ ? ¦redniowiecze ? Renesans ?
Hê ?
vroobell
CYTAT(grzegosław @ 18:47 25.09.2006) *
Witam. Poszukuje fotek lub prosze o rade jak wyglądała chata znachora (lub kogos parającego sie magią ,zielarstwem) jeśli macie dostęp do takowych zdięć lub posiadacie wiedze na ten temat to bardzo bym prosił o posty.

Hm, ze zdjęciami może być problem bo wtedy chyba nie mieli aparatów fotograficznych.
A tak na serio to raczej była to zwykła chata tylko wyposażona w większą ilość ziół, kamyków, kostek, narządów wewnętrznych zwierząt i nie tylko czy czego tam jeszcze używali zielarze/znachorzy. Radzę więc poszukać w dziale Architektura traktującym o interesującym Cię okresie.
Stasiek
Grzegos³awie poleca³bym ci film pt. "Znachor" z 1981 roku, tam chata by³a ukazana do¶æ dobrze.
A tak poza tym to najpierw http://www.google.pl/ i poszukaj czego¶. icon_mrgreen.gif
grzegos³aw
film ogl±da³em bigsmile2.gif chodzi mi poprostu o to, bo robie diorame chaty szamana lub czarodzieja nie wiem kim akurat typek jest no i mam ju¿ pewne postepy ale ci±gle by mi sie przydalo cos wiecjej a i jeszcze jedno gdzies na tym forum widzialem fotke takiej chaty gdzie pod strzech± byly deski i i wlasnie chcialbym sie zapytac czy nie jest to mrok ze w chaupce ze strzecha, od srodka patrz±c w sufit widzi sie deski
PS:wiek X-IX
Vislav
CYTAT(grzegosław @ 23:52 07.10.2006) *
film oglądałem bigsmile2.gif chodzi mi poprostu o to, bo robie diorame chaty szamana lub czarodzieja nie wiem kim akurat typek jest no i mam już pewne postepy ale ciągle by mi sie przydalo cos wiecjej a i jeszcze jedno gdzies na tym forum widzialem fotke takiej chaty gdzie pod strzechą byly deski i i wlasnie chcialbym sie zapytac czy nie jest to mrok ze w chaupce ze strzecha, od srodka patrząc w sufit widzi sie deski
PS:wiek X-IX

Witam

Po pierwsze to nie wystrój kreuje postać, tylko postać kreuje wystrój. Musisz najpierw zastanowić się kogo właściwie chcesz odtwarzać.

Szamanizm to nie ten obszar geograficzny i kulturowy. Czarodziej to kategoria fantazy i nie to forum.
Znachor jako alternatywa medycyny to całkiem inne czasy.

Zielarz leczący przypadłości ducha i ciała - na interesujący Cię okres IX-X raczej trudno bedzie zdobyć miarodajne materiały, zresztą jak i dla wielu innych przedsięwzięć rekonstruktorskich dotyczących tamtych czasów. Pozostają analogie i domysły - jednak warto spróbować.

Tak czy inaczej na poczatek gruntowna wiedza odnośnie zielarstwa, leczenia naturalnego; pomoc przy ranach, oparzeniach, złamaniach, zwichnięciach, bólu zęba itd.

Susząc zioła musisz wiedzieć jakie, po co i kiedy były zbierane. Nie wystarczy ponawieszać pod strzechą różnego rodzaju zielska. Do tego różnego rodzaju maście, mikstury itp.

Chata tak jak napisał Vroobel - czyli typowa dla tego okresu. Ciekawe rekonstrukcje chat możesz zobaczyć w Wolinie - polecałbym plecionkową ze ścianami krytymi gliną. Deski sobie odpuść.

Jak połączysz razem wszystkie te elementy, wtedy powstanie wystrój.

pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.