CYTAT(grzegosław @ 23:52 07.10.2006)
film oglądałem
chodzi mi poprostu o to, bo robie diorame chaty szamana lub czarodzieja nie wiem kim akurat typek jest no i mam już pewne postepy ale ciągle by mi sie przydalo cos wiecjej a i jeszcze jedno gdzies na tym forum widzialem fotke takiej chaty gdzie pod strzechą byly deski i i wlasnie chcialbym sie zapytac czy nie jest to mrok ze w chaupce ze strzecha, od srodka patrząc w sufit widzi sie deski
PS:wiek X-IX
Witam
Po pierwsze to nie wystrój kreuje postać, tylko postać kreuje wystrój. Musisz najpierw zastanowić się kogo właściwie chcesz odtwarzać.
Szamanizm to nie ten obszar geograficzny i kulturowy. Czarodziej to kategoria fantazy i nie to forum.
Znachor jako alternatywa medycyny to całkiem inne czasy.
Zielarz leczący przypadłości ducha i ciała - na interesujący Cię okres IX-X raczej trudno bedzie zdobyć miarodajne materiały, zresztą jak i dla wielu innych przedsięwzięć rekonstruktorskich dotyczących tamtych czasów. Pozostają analogie i domysły - jednak warto spróbować.
Tak czy inaczej na poczatek gruntowna wiedza odnośnie zielarstwa, leczenia naturalnego; pomoc przy ranach, oparzeniach, złamaniach, zwichnięciach, bólu zęba itd.
Susząc zioła musisz wiedzieć jakie, po co i kiedy były zbierane. Nie wystarczy ponawieszać pod strzechą różnego rodzaju zielska. Do tego różnego rodzaju maście, mikstury itp.
Chata tak jak napisał Vroobel - czyli typowa dla tego okresu. Ciekawe rekonstrukcje chat możesz zobaczyć w Wolinie - polecałbym plecionkową ze ścianami krytymi gliną. Deski sobie odpuść.
Jak połączysz razem wszystkie te elementy, wtedy powstanie wystrój.
pozdrowienia Vislav