Przegl±da³em ten dzia³, ale nie znalaz³em og³oszenia o tej imprezie (mam nadziejê, ¿e niczego nie przegapi³em). Nie jest ona w pe³ni po¶wiêcona rekonstrukcjom historycznym, a jedynie po czê¶ci, ale mam nadziejê, ¿e bêdzie tu pasowac.
Je¶li chodzi o moj± osobê zajmujê siê g³ównie planszówkami historycznymi i wargamingiem, st±d pocz±tkowo to og³oszenie by³o pisane pod tym k±tem.
Konwent „Pola chwa³y”
Miejsce: Zamek Królewski w Krakowie-Niepo³omicach
Kiedy: 7-8 pa¼dziernika 2006 (sobota-niedziela)
Koszty
1. Samo uczestnictwo w konwencie jest bezp³atne.
2. Przewidziano darmowe noclegi w odleg³ej o 70m od miejsca konwentu szkole (trzeba oczywi¶cie mieæ ze sob± ¶piwór i karimatê), bêdzie tam te¿ dostêpny prysznic i inne wygody. Dla osób poszukuj±cych noclegu w bardziej komfortowych warunkach organizatorzy przygotowali szereg propozycji (zarówno tañszych, jak i dro¿szych) w oparciu o dostêpn± na miejscu bazê hotelow±. W tej ostatniej sprawie trzeba siê kontaktowaæ z organizatorami, najlepiej z g³ównym organizatorem, dostêpnym pod adresem: kamp1813@wp.pl . Nie ma obowi±zkowych noclegów, je¶li kto¶ jest w stanie za³atwiæ to we w³asnym zakresie, uwa¿amy to za najlepsze rozwi±zanie.
3. W sobotê wieczorem, podczas krótkiej przerwy w rozgrywkach, bêdzie wspólny darmowy grill dla uczestników konwentu. Niewykluczone, ¿e bêdzie zorganizowane darmowe wy¿ywienie w trakcie ca³ej imprezy dla ogó³u uczestnicz±cych (trwaj± jeszcze starania o to u du¿ych sponsorów i w³adz lokalnych).
Podsumowuj±c, organizatorzy postarali siê by koszty imprezy dla uczestników by³y mo¿liwie najmniejsze, nie da siê unikn±æ tylko kosztów jednego rodzaju – kosztów dojazdu.
Charakter konwentu
Impreza pomy¶lana jest jako promuj±ca ró¿ne oblicza historii i ró¿ne rozrywki z histori± zwi±zane. W¶ród tych rozrywek bêd± w szczególno¶ci gry bitewne i planszowe (organizatorem konwentu s± osoby ze ¶rodowiska wargamingowego). W imprezie wezm± udzia³ reacteringowcy, czyli osoby zajmuj±ce siê rekonstrukcj± historyczn± (bractwa rycerskie, grupy odtwarzaj±ce jednostki wojskowe z okresu napoleoñskiego czy II wojny ¶wiatowej, grupy zajmuj±ce siê tañcami dawnymi np. tañcami dworskimi z okresu renesansu), modelarze, mi³o¶nicy historii etc. Przewidziana jest du¿a liczba uczestników, organizatorzy licz± na to, ¿e poza osobami zajmuj±cymi siê tym hobby uda im siê pokazaæ je i zainteresowaæ nim osoby zupe³nie nowe. Nie bêdzie to wiêc jedynie impreza w gronie starych znajomych; ma ona charakter zupe³nie otwarty. Uda³o siê te¿ uzyskaæ wsparcie w³adz lokalnych, które zgodzi³y siê udostêpniæ na potrzeby konwentu ca³y Zamek w Niepo³omicach, wiêc miejsca z pewno¶ci± dla nikogo nie zabraknie.
Tematyka konwentu
Wargaming:
- Pokazy systemów, figur, modeli, elementów nastawnych i niewielkich dioram
- Turnieje w wybranych systemach
- Prezentacja u¿ytych materia³ów i technik modelarskich
- Zabawa wargamingowa
Gry planszowe:
- Pokazy
- Rozgrywki i turnieje
Pokazy grup rekonstrukcyjnych:
- Pokaz mody dworskiej, tañce dworskie, mundury z epoki renesansu
- Pokaz musztry, szermierki, strzelania z muszkietów i dzia³ artyleryjskich
- Zabawa plenerowa, parada regimentu
- Zaproszenie do zabawy osób z publiczno¶ci, mo¿liwo¶æ bezpo¶redniego udzia³u w pokazach
- Wyk³ady historyczne na tematy zwi±zane z histori± wojskowo¶ci
Prezentacje multimedialne:
- Co to jest wargaming
- Historia Niepo³omic na zdjêciach sprzed lat
- Historia jako pasja
- Techniki modelarskie
Modelarstwo historyczne:
- Diorama zamachu na Franza Kutscherê w Warszawie (1944)
- Diorama bitwy pod Lutyni± (1757)
Pozosta³e:
- Prezentacja komercyjnej oferty sklepów i firm modelarskich, ksiêgarni i wydawnictw historycznych, po³±czona ze spotkaniami z autorami ksi±¿ek po¶wiêconych historii wojskowo¶ci.
Gry planszowe na konwencie
Na konwencie zamierzamy graæ i prezentowaæ gry planszowe. Mimo, ¿e impreza nastawiona jest przede wszystkim na gry historyczne czy te¿ z histori± w jaki¶ sposób zwi±zane, znajdzie siê miejsce dla wszystkich. Pod wieloma wzglêdami bêdzie to impreza podobna do warszawskiego „Grenadiera”, który odby³ siê na wiosnê 2006 roku. Z tej imprezy czerpano wzorce i pocz±tkowo „Pola chwa³y” mia³y byæ jedynie krakowskim wydaniem „Grenadiera”. Osobista znajomo¶æ organizatorów obu imprez nie by³a te¿ bez znaczenia co do wyboru odpowiednich wzorców i okre¶lenia charakteru imprezy. St±d te¿, jak na „Grenadierze”, tak i tutaj jest miejsce dla wszystkich i wszyscy mog± czuæ siê zaproszeni.
Nocleg i rozgrywki w nocy
Darmowy nocleg dostêpny bêdzie w pobliskiej szkole b±d¼ w sali do grania, jak kto woli. W Zamku na sta³e czuwa ochrona, co powinno zapewniæ bezpieczeñstwo uczestnikom imprezy. Mo¿na bêdzie graæ w nocy, nawet przez ca³± noc – pod tym wzglêdem nie ma ¿adnych ograniczeñ.
Oficjalna strona konwentu
http://polachwaly.wargaming.pl/
Tam te¿ mo¿na znale¼æ wiêcej szczegó³ów odno¶nie ca³ej imprezy. Polecam zw³aszcza zapoznanie siê ze zdjêciami samego miejsca imprezy, planami dojazdu, dok³adnymi godzinami rozpoczêcia.
Kontakt dla mi³o¶ników planszówek, bowiem t± czêsc koordynujê na konwencie (wiem, ¿e forum o czym innym, ale przy okazji jest to ogólnie namiar na mnie, kontakt do g³ównego organizatora jest wy¿ej):
Mój mail: raleen@gmail.com
Forum Strategie: http://strategie.rwi.pl/
Naj³atwiej znale¼æ mnie na tym forum z tej racji, ¿e jestem jego g³ównym administratorem.
Pozdrawiam
Ryszard Kita (Raleen)