Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obotryci I Wieleci - Szukam Info...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Li¶ciasty
Witam serdecznie
poszukuje wszelakich informacji o Zwiazku Obotrytów, o ich historii i kulturze materialnej /co jest raczej ma³o relane hehe/. Wiem ¿e s± ksi±¿ki : Turasiewicza "Dzieje polityczne Obotrytów... "oraz Strzelczyka "S³owianie po³abscy" niestety nie uda³o mi siê jeszcze do nich dotrzeæ.
G³ównie w polu mego zainteresowania s± Obotryci, ale te¿ chêtnie dowiem siê o Zwi±zku Wieleckim czy te¿ o innych S³owianach Po³abskich.
Mo¿e kto¶ wie o jakie¶ publikacji z któr± warto siê zapoznaæ. A mo¿e ju¿ jest takowy temacik tylko umkn±³ mi w g±szczy ró¿norodno¶ci na forum icon_cool.gif
Pozdrawiam
enchaton
CYTAT(Li¶ciasty @ 20:42 21.09.2006) *
Witam serdecznie
poszukuje wszelakich informacji o Zwiazku Obotrytów, o ich historii i kulturze materialnej /co jest raczej ma³o relane hehe/. Wiem ¿e s± ksi±¿ki : Turasiewicza "Dzieje polityczne Obotrytów... "oraz Strzelczyka "S³owianie po³abscy" niestety nie uda³o mi siê jeszcze do nich dotrzeæ.
G³ównie w polu mego zainteresowania s± Obotryci, ale te¿ chêtnie dowiem siê o Zwi±zku Wieleckim czy te¿ o innych S³owianach Po³abskich.
Mo¿e kto¶ wie o jakie¶ publikacji z któr± warto siê zapoznaæ. A mo¿e ju¿ jest takowy temacik tylko umkn±³ mi w g±szczy ró¿norodno¶ci na forum icon_cool.gif
Pozdrawiam

Na temat Obodrzytów i Wieletów
popularna ale dobra "Troja Pó³nocy" Zofii Kossak i Z. Szatkowskiego du¿o t³umaczeñ z kronikarzy niemieckich ¶redniowiecznych.
Lech Leciejewicz - "S³owianie Zachodni"
"Kronika S³owian" Helmolda - to mo¿na ¶ci±gn±æ w PDF w ¼ród³ach historycznych.
"S³owianie zachodni" - Andrzej Micha³ek album z do¶æ kiepskimi rysunkami, a jak tre¶æ to nie wiem. Wydany przez Bellonê.
Czcibor
CYTAT(enchaton @ 13:28 16.03.2007) *
"S³owianie zachodni" - Andrzej Micha³ek album z do¶æ kiepskimi rysunkami, a jak tre¶æ to nie wiem. Wydany przez Bellonê.

Zdecydowanie nie!!! Jak tego pana mo¿na jeszcze polecaæ, przecie¿ on jest bardziej skompromitowany od by³ego premiera Leszka M.
Za¶ coby tylko nie krytykowaæ to polecê S³owiañszczyznê Zachodni± Kazimierza Wachowskiego, Poznañ 2000. Ksi±¿ka ma ponad 100 lat, ale autor bardzo wnikliwie zanalizowa³ materia³y ¼ród³owe, tak wiêc nie wiec nie wiele straci³a na warto¶ci.
enchaton
CYTAT(Czcibor @ 19:46 16.03.2007) *
"S³owianie zachodni" - Andrzej Micha³ek - Zdecydowanie nie!!! Jak tego pana mo¿na jeszcze polecaæ, przecie¿ on jest bardziej skompromitowany od by³ego premiera Leszka M.

Niepoleca³ek. Napisa³ek jedynie ¿e to to wysz³o. Podjara³ek siê i w siêgarni przegl±dn±³ek ilustracje, ale mnie ³odrzuci³o bo szpetne byli ³okrutnie. Wojowie s³owiañscy wygl±dali na nich jak banda zbankrutowanych alkoholików i zaniecha³ek zag³êbiania siê w tre¶æ estetom bed±c. A, ¿e Waszeci godocie, ¿e i tre¶æ jezd do bani to szkoda ¿e wpisa³ek to badziewie w to szacowne forum hej!
W tym wieku wysz³o ³ostatnio tak¿e:
Turasiewicz A.., Dzieje polityczne Obodrzyców od IX wieku do utraty niepodleg³o¶ci w latach 1160 - 1164, Warszawa 2004 - ale nie widzia³ek. Kto¶ czyta³?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.