Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kraków - Multimedialne Rekonstrukcje
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Grafika, makiety, prezentacje multimedialne
Viator
Sklep interentowy Merlin ma w ofercie dwa na pierwszy rzut oka interesuj±ce dyski:

CYTAT
Wirtualna rekonstrukcja Krakowa - okres romañski
producent: MM Interactive
no¶nik:CD-ROM

cena rynkowa: 47 z³
nasza cena: 43,5 z³

Wymagania sprzêtowe:
Procesor Pentium 200 MMx
64 MB RAM
CD ROM x8
50 MB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta d¼wiêkowa SoundBlaster 16
Windows 95/98

jêzyk: polski

Wszystkie elementy rekonstrukcji zosta³y wygenerowane komputerowo:
400 km - terenu wraz z ro¶linno¶ci± i sieci± wodn±
ponad 30 budowli sakralnych
oko³o 1000 budowli mieszkalnych
zabudowa gospodarcza, miejsca targowe, wioski rybackie, pola uprawne, grody rybackie, sieci dróg, wa³y i mosty

Poznanie miasta u³atwiaj±: wirtualne wycieczki, plany, punkty widokowe, animacje poszczególnych obiektów. Ca³o¶æ uzupe³nia muzyka, komentarze lektora i informacje historyczne.

Pe³en opis w: http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/243915

oraz drugi:

CYTAT
Wirtualna rekonstrukcja Wawelu - okres romañski
producent: MM Interactive
no¶nik:CD-ROM

cena rynkowa: 34,5 z³
nasza cena: 32 z³

Wirtualna rekonstrukcja Wawelu to odtworzono na podstawie najnowszych badañ historycznych i archeologicznych wygl±d Wawelu z okresu X-XII w. Komputerowa prezentacja daje unikaln± mo¿liwo¶æ "spacerowania" po Wzgórzu Wawelskim i zrekonstruowanych obiektach. Wyj±tkowo wiernie odtworzone realia ówczesnego Wawelu uzupe³nione s± historycznym komentarzem, animacjami i planami obiektów oraz trójwymiarow± prezentacj± faz rekonstrukcji.

Pe³en opis w: http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/476168

Ciekawe na jakim poziomie to zrobione. ¯adnych nazwisk autorów ani o¶rodków badawczych zaanga¿owanych w temat nie ma w opisie ani na za³±czonym skanie ok³adki.

Czy kto¶ z Was ju¿ to widzia³? Warto kupiæ?

Pozdrawiam - Viator
KubaT
http://www.mminteractive.pl/ - strona producenta. Mo¿na tu zobaczyæ kilka obrazków z owych prezentacji.
Hasintus
Fragmenty wirtualnej rekonstrukcji starego Krakowa mo¿na obejrzeæ ¶ci±gaj±c z tej strony http://www.infogenia.pl/A_flejter_wersja_H...ent.html#12.4.1 . Nawet ciekawe.
Pozdrawiam
Abrat
Mam rekonstrukcjê Wawelu i jak na mój gust (z którym nikt siê nei musi zgadzaæ smile.gif) do¶æ to nudnawe.
jednym s³owem po jednorazowym ogl±dniêciu ju¿ do tego nie wróci³em oraz nie pokusi³em siê o rekonstrukcjê Krakowa.
z opisu tej drugiej:
"W rekonstrukcji tej nie przewidziano samodzielnego poruszania siê U¿ytkownika. Mo¿liwe jest tylko obserwowanie gotowej trasy."

jak na wspó³czesne mo¿liwo¶ci to nie za wiele.
Rekonstrukcja Krakowa jest nowszym produktem i byæ mo¿e jest zrobiona lepiej (rendering itp.)
ale to jest byæ mo¿e smile.gif

pozdr.
Abrat
PS Na PW jeszcze siê odezwê.
Têgowoj
Swojego czasu zwiedzaj±c Wawel naby³em p³ytkê z wirtualna rekonstrukcja Wawelu –( by³o to kilka lat temu- wtedy to chyba by³a jej premiera) cena nie by³a wygórowana bo 5z³ dla osób zwiedzaj±cych.

Rekonstrukcja zrobiona dosyæ ciekawie choæ nie rzuci³a mnie na kolana. Szczególnie siatkowe/geometryczne przedstawienie zabudowañ ¶wieckich jak i sakralnych. Trzeba sporo wysi³ku aby pokumaæ te wszystkie linie. Pomys³ sam w sobie bardzo fajny i mam nadzieje ¿e rozwinie siê i ¿e kolejne wersje (je¿eli takie powstan± – bêd± lepsze).

Poszukam p³ytki w moich archiwach (czyt. stosie p³yt wszelakich) crazy.gif i sprawdzê kto to robi³ itd…
Pozdrawiam
Abrat
CYTAT(Têgowoj @ 02:37 19.09.2006) *
Rekonstrukcja zrobiona dosyæ ciekawie choæ nie rzuci³a mnie na kolana. Szczególnie siatkowe/geometryczne przedstawienie zabudowañ ¶wieckich jak i sakralnych. Trzeba sporo wysi³ku aby pokumaæ te wszystkie linie. Pomys³ sam w sobie bardzo fajny i mam nadzieje ¿e rozwinie siê i ¿e kolejne wersje (je¿eli takie powstan± – bêd± lepsze).

ja opisywa³em pó¼niejsz± wersjê z renderingiem powierzchni ¶cian budynków ale te¿ nie za 5 z³ smile.gif

pozdr.
Abrat
m_q
Od kilku lat mam "Wirtualną rekonstrukcję Krakowa - okres romański" - nawet znośna (trzy wirtualne trasy zwiedzania, kilka interaktywnych - 360'- punktów widokowych, do wielu obiektów są zrobione widoki wnętrza, nawet z kilku miejsc).

"Wawelu" nie kupiłem, bo jest dosyć prymitywny i nudny (tylko rotacja budowli) - widzialem go już na wystawie "Wawel zaginiony".

Teraz przymierzam się do kupna DVD "Kraków 1000 lat temu"
( http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/476082#fullinfo )
widziałem fragmenty na wystawie "Kraków w chrześcijańskiej Europie X-XIII w." w Muzeum Historycznym - robi wrażenie:
http://www.mhk.pl/okno.php?item=wystawycza...t.11-krakow.jpg
http://www.mhk.pl/okno.php?item=wystawycza...t.13-skalka.jpg
widać, że minęło te 5 lat rozwoju animacji komputerowej...
Witko
Fajnie by by³o gdyby by³ Kraków animowany na czasy gotyku. np. miasto za Kazimierza Wielkigo. Mo¿e siê kiedy¶ doczekamy.
Viator
Obejrza³em, i zgadzam siê z m_q, ¿e nawet w wersji renderowanej "Wirtualny Wawel" pozostawia niedosyt, zarówno od strony informacyjnej jak i graficznej. Mo¿e trudno oczekiwaæ od takiego wydawnictwa ¿eby sz³o ³eb w ³eb z najnowszymi osi±gniêciami komercyjnej wizualizacji (gier komputerowych itd) ale jednak kiedy porównujê tê p³ytê np. z nienajnowszymi ju¿ programami (gra+wirtualne zwiedzanie) typu Aztec czy Egipt, wypada blado.

Jakie¶ 15 lat temu pracuj±c w warszawskim Visitronicsie widzia³em wirtualn± rekonstrukcjê starówki zamojskiej w granicach renesansowego za³o¿enia - ratusz jak ¿ywy, setki kamienic, detal architektoniczny - miodzik. Oczywi¶cie, to by³o robione na stacji roboczej na platformie MicroStation, gdyby przerabiaæ to na zwyk³y PC trzeba by zapamiêtac z tego tylko wybrane ujêcia i trasy, ale to ju¿ tylko kwestia objêto¶ci dysku - raz zrobiwszy taki model mo¿na z niego szybko i tanio wygenerowaæ tysi±ce widoków, a wg mnie same mo¿liwo¶ci modelowania nie zosta³y w "Wawelu" dostatecznie wyzyskane.
Raddeo
Jako ¿e jest to mój pierwszy post na forum, to wypada siê przywitaæ, tak wiêc: Witam

A teraz ju¿ na serio i na temat. Obejrza³em film "Kraków 1000 lat temu - Wirtualna Rekonstrukcja" i jedno mnie gryzie. Który wiek przedstawia owa animacja? Je¶li braæ tytu³ dos³ownie to dostajemy XIw, na Merlinie.pl podaj±, ¿e przed po³ow± XIIIw. Wiêc narazie mo¿naby jako¶ to okre¶liæ na okolice XIIw (tak te¿ my¶la³em). Tyle ¿e po zag³êbieniu siê w temat wyczyta³em, ¿e "Za pocz±tek tworzenia murów obronnych mo¿na uznaæ rok 1285 kiedy ksi±¿ê Leszek Czarny wyda³ pozwolenie na podjêcie prac budowlanych.". Problem w tym, ¿e animacja piêknie pokazuje Kraków otoczony murami. Dalej ta sama strona twierdzi ¿e TA baszta jest jedn± z najstarszych pozosta³o¶ci po murach (czy co¶ w tym stylu). Idziemy na inn± stronê www - widzimy Bramê Floriañsk± której dolna czê¶æ wygl±da ponoæ tak, jak w czasach gdy powsta³a. Niestety nigdzie nie widaæ tu elementów drewnianych, z których zbudowane s± wszystkie pokazane w rekonstrucji bramy. Pomy¶la³em, ¿e mo¿e za pierwsze mury uznaje siê ju¿ w pe³ni kamienne, ale chyba gdzie¶ znalaz³bym informacje o wcze¶niejszych konstrukcjach?
Jeszcze dwa screeny z w/w prezentacji: LINK
Wiem, ¿e odkopujê temat stary jak ¶wiat ale jest mi to do¶æ potrzebne.

P.S. Ma kto¶ z Was mo¿e dostêp do jakie¶ mapy przedstawiaj±cej do¶æ dok³adne u³o¿enie wspomnianych murów?
Igor z Bêdzina
Raddeo
Ale na grafikach przedstawionych przez Ciebie nie ma murów, jest tylko wa³ ziemno drewniany... czyli przed 1285. Je¶li zapoznasz sie ze struktura wystêpowania surowców w okolicy Krakowa to mury obronne najprawdopodobniej by³y by zbudowane z wapienia którego pe³no w okolicy. I z którego jest zbudowana m.in Baszta Floriañska.
m_q
CYTAT(Death-wish @ 23:17 19.12.2010) *
Raddeo
Ale na grafikach przedstawionych przez Ciebie nie ma murów, jest tylko wa³ ziemno drewniany... czyli przed 1285. Je¶li zapoznasz sie ze struktura wystêpowania surowców w okolicy Krakowa to mury obronne najprawdopodobniej by³y by zbudowane z wapienia którego pe³no w okolicy. I z którego jest zbudowana m.in Baszta Floriañska.

Poza tym zarówno zalinkowana brama "Na gródku" (nota bene - nie wy¶wietla siê bo serwis blokuje hotlinki) jak i Brama Floriañska to Kraków lokacyjny a rekonstrukcja przedstawia wa³y i drewniane bramy przedlokacyjnego Oko³u (którego zreszt± pierwotne miasto lokacyjne nie obejmowa³o) a zalinkowana rekonstrukcja przedstawia bramê która prawdopodobnie sta³a na Grodzkiej gdzie¶ w okolicach dzisiejszego pawilonu z witra¿ami Wyspiañskiego. To dwa ró¿ne systemy obronne z ró¿nych okresów historii miasta a do tego po³o¿one w dwóch ró¿nych miejscach.

CYTAT(Raddeo)
P.S. Ma kto¶ z Was mo¿e dostêp do jakie¶ mapy przedstawiaj±cej do¶æ dok³adne u³o¿enie wspomnianych murów?

Tu jest zdjêcie makiety - od lewej Wawel (na wzgórzu), Okó³ (otoczony wa³ami) i pó¼niejszy Kraków lokacyjny z Rynkiem (skupisko zabudowañ bez wa³ów - jego centrum to obecny Rynek G³ówny):
http://www.ma.krakow.pl/x/zdjecie/2471%3B/...ci/4_noc_muzeow

Dok³adny opis i mapy s± choæby w pierwszym tomie "Dziejów Krakowa".
Raddeo
Dziêki za odpowied¼. Dla mnie ka¿da d³uga obronna konstrukcja z pionowymi ¶cianami i miejscem dla stra¿ników to mur, st±d te¿ moje pytanie smile.gif
To teraz muszê gdzie¶ zdobyæ "Dzieje Krakowa". Jeszcze raz dziêki.
Igor z Bêdzina
Radeo
wracaj±c do kwestii materia³ów z których jest zbudowana Brama Floriañska. Za czasów panowania Wac³awów, Przemys³a, £okietka i Kazimierza Kraków by³ wielokrotnie arena walki, co powodowa³o ¿e jego mury musia³y byæ unowoczesniane. To ¿e dzisiaj w Bramie Floriañskiej nie widaæ elementów drewnianych nie oznacza ¿e ich nie by³o wcale. Kolejne boje o Kraków równiez powodowa³y pewne zniszczenia w murach które trzeba by³o usuwaæ.
Raddeo
Ekhm. Jak wspomnia³em gdzie¶ czyta³em (nie pamiêtam adresu strony), ¿e w dolnej czê¶ci Bramy ca³y czas widaæ materia³ z którego by³a pierwotnie zbudowana, m.in. to mnie zmyli³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.