Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: A Co Pod He³m? - VIII-IXw
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Klepczar
witam.

noszenie blachy bespo¶rednio na ³bie mi siê nie za bardzo u¶miecha...
i chcia³em uszyæ jak±¶ czapeczke czy jak to siê tam nazywa...
i tu zaczynaj± siê schody...
ale jak to ma wygladaæ? shocked.gif
wiêc pro¼ba;
czy mo¿e kto¶ zamie¶ciæ fotki czego¶ co zak³adacie pod he³m?
plus czego¶ co pe³ni funkcje frasunku?
lub jakie¶ pisane ¼ród³a tego dotycz±ce.
wszebor
Kiedy? Gdzie? Kto? Jaki hełm?
Klepczar
racja g³upi bl±d crazy.gif

VIII-IX
s³owianie
jaki¶ np; ¿eberkowy...

bo chyba nie zak³adasz blachy na go³± g³owê?!?...
Harald_Viking
CYTAT(Klepczar @ 21:42 17.09.2006) *
racja g³upi bl±d crazy.gif

VIII-IX
s³owianie
jaki¶ np; ¿eberkowy...

bo chyba nie zak³adasz blachy na go³± g³owê?!?...

Ja to pod he³m zakladam star± uszatke dziadka. To nie historyczne, ale chyba nikt mi do ¶rodka mi nie bedzie zagl±da³ blinkie.gif Odwied¼ strone www.kram-janettee.prv.pl tam poszukaj pikowanego czepca. On kosztuje bodaj¿e 45 zeta czy cos ko³o tego clap.gif
nieczar
ani "dziadkowe uszanki" ,ani pikowane czepce

po pierwsze jai to ma byc konkretnie helm ,bo jesli chidzi ci o klasycznego zebrowego normana to w 8-9 wieku raczej go nie u¶wiadczysz, prêdzej spangenhelm taki jak te co znaleziono na Morawach, a te akurat helmy mialy integralne tekstylne wyscielenia przyszyte do randu helmu
Harald_Viking
Ja poda³em najprostsze rozwi±zania. Nie kazdy ma na tyle czasu ¿eby szyæ wy¶ció³ke samemu. Ty podajesz historyczn± metode, i dobrze, ale powiedz mi jeszcze...z czego masz tarcze?
Rabiega
CYTAT(Harald_Viking @ 06:41 24.09.2006) *
Ja podałem najprostsze rozwiązania. Nie kazdy ma na tyle czasu żeby szyć wyściółke samemu. Ty podajesz historyczną metode, i dobrze, ale powiedz mi jeszcze...z czego masz tarcze?

Rekonstrukcja ( a taką zajmujemy się na tym forum ) opiera się na znaleziskach, ikonografii, przekazie pisemnym z epoki. Podaj więc łaskawie choć jedno żródło z wyżej wymienionych, na podstawie którego moglibyśmy stwierdzić, że wczesnośreniowieczni wojownicy europejscy nosili uszanki.
Jeśli zaś rekonstrukcją się nie zajmujesz, toś fora pomylił.
O krasnoludzkich hełmach to gdzie indziej.
wszebor
CYTAT(Harald_Viking @ 06:41 24.09.2006) *
ale powiedz mi jeszcze...z czego masz tarcze?

tani chwyt... tarcze wiêkszo¶æ osób robi ze sklejki ze wzglêdu na koszta. nikt nie chce co sezon wydawaæ kilkuset z³otych na historyczn± tarczê. A sklejkowa mi 2-3 sezony wytrzymuje. A historyczna wy¶ció³ka to maks dzieñ pracy. Ja nie mam takowej aktualnie i twierdzê, ze to moje lenistwo, a nie brak czasu, czy koszty....
Atakan al Vefa
http://www.1186-583.org/IMG/jpg/012_017.jpg forma wewnetrznego wyscielenia helmu nawet nie dzien ale okolo 2 godzin roboty
Viator
Harald najwyra¼niej reprezentuje typ ¿ó³todzioba, któremu siê zdaje, ¿e wa¿ne jest tylko to jak siê wygl±da w pe³nym rynsztunku, bo pod he³m to ju¿ nikt nie zajrzy. I cywilnych ciuchów te¿ nie trzeba, bo po co, i tak dalej...
koniu69
Czepce od Jannette odpadaja?
Harald_Viking
CYTAT(Viator @ 14:13 25.09.2006) *
Harald najwyra¼niej reprezentuje typ ¿ó³todzioba, któremu siê zdaje, ¿e wa¿ne jest tylko to jak siê wygl±da w pe³nym rynsztunku, bo pod he³m to ju¿ nikt nie zajrzy. I cywilnych ciuchów te¿ nie trzeba, bo po co, i tak dalej...

Halo, ej¿e, o cywilnych szmatkach nie wspomnia³em ani s³owa!! Ale jak lubicie plotkowaæ i dopisywaæ to czego nie by³o to bardzo prosze. Przecie¿ tego wam nie moge zabroniæ. No tak viator, wg ciebie dla mnie nie jest wazne to co pod helmem(równie dobrze mo¿e byæ go³a blacha), na Wolin czy Rynie pojade w d¿insach i dresie z targowicy, na stopach tenisówki a amiast krajek to kawa³ek wyciêtego prze¶cierad³a owiniêtego wokó³ nogi. To na temat ciuchów. A rynsztunek....Hmmm wg ciebie pewnie bede mial kolczuge z ocynku, albo jeszcze lepiej, z drutu aluminiowego, zamiast przeszywy, to jakas star± kufajke a tarcza z jakiej¶ cienkiej dykty(bo po co targaæ ciê¿kie sklejkowe), miecz z p³askownika albo z listwy aluminiowej - tak?? "I cywilnych ciuchów te¿ nie trzeba, bo po co, i tak dalej..." To akurat jest wyssane z palca, o czym wspomnia³em wy¿ej. Nastêpnym razem dobrze zapoznaj sie z tre¶ci± czyjego¶ posta, a dopiero pó¼niej go komentuj i krytykuj bo plotkarstwa nie zniose. Zapewne nied³ugo zobacze ró¿ne wiadomo¶ci od ró¿nych u¿ytkowników frehy, i jestem przekonany na 100% ¿e bed± to same krytyki pod moim adresem. Oczywi¶cie wszyscy popr± viatora, no bo harald uchodzi tutaj za czarn± owieczke i jak to napisa³ viator ¿ó³todzioba.
Rabiega
CYTAT(Harald_Viking @ 17:49 25.09.2006) *
bo harald uchodzi tutaj za czarn± owieczke i jak to napisa³ viator ¿ó³todzioba.

Jak na razie Harald nie uchodzi tutaj jeszcze za nikogo, bo dopiero co siê zalogowa³ i siedem postów w dwóch tematach pope³ni³, za¶ Viator (imiona i aliasy piszemy z du¿ej litery) jest osob± raczej znan± na Freha i ostro¿ny by³bym z podawaniem w w±tpliwo¶æ jego kompetencji.

K³aniam.
Borg
a jak juz mowimy o stozkowatych ("normanach") to jak jest z pikowanymi kapturami do niego?
Jesli zastosujemy zwyklego pikowanego bobasa to twarz, broda sa nieosloniete, boki glowy tez srednio
czy w XI wieku wchodza w rachube pelne kaptury, takie jak pod kapalin w latach pozniejszych
Rabiega
CYTAT(Borg @ 21:14 25.09.2006) *
a jak juz mowimy o stozkowatych ("normanach") to jak jest z pikowanymi kapturami do niego?
Jesli zastosujemy zwyklego pikowanego bobasa to twarz, broda sa nieosloniete, boki glowy tez srednio
czy w XI wieku wchodza w rachube pelne kaptury, takie jak pod kapalin w latach pozniejszych

Je¶li norman by³ z podwieszan± kolcz± do nosala ( jak np. znalezisko z Jez. Lednickiego - XI wiek), to jest bardzo prawdopodobnym, ¿e jaka¶ wy¶ció³ka pod tym mog³a byæ. Kó³ka kolcze na go³± mordê to kiepski pomys³ raczej. Poza tym - zarostu to siê czepia smile.gif .

Pzdr.
Tasi
CYTAT
http://www.1186-583.org/IMG/jpg/012_017.jpg forma wewnetrznego wyscielenia helmu nawet nie dzien ale okolo 2 godzin roboty

Witam,
takie wy¶cie³anie jak na tej fotce zrobione jest z filcu? bo tak wg. mnie wyglada - poprawcie je¶li siê mylê,
acha i jak to przymocowaæ do he³mu- tzn kto¶ mówi³ ¿e przyszyæ, ale do jakich elementów?

Pozdrawiam, Tasi
Rabiega
CYTAT(Tasi @ 22:02 25.09.2006) *
że przyszyć, ale do jakich elementów?

Filc albo kawałki baraniego lub koziego kożucha.
A przyszyć, czy raczej przywiązać do rantu hełmu, jeśli są powiercone otwory. Jeśli nie ma otworów, to można podkleić. Nie wypadnie to żadną miarą.

Re - koniu69 - czepce Janette ujdą, chciaż to niewielka filozofia uszyć takie cuś samodzielnie, a jaka frajda przy tym smile.gif .

Re - Pawcio - plemnior czyli podszlemnik, a hełm sekretny to już pełen wypas..
koniu69
Re-Rabiega: Alez oczywiscie, ze uszyc samemu, chodzilo mi tylko o wzor. Ale dziekuje za troske o moj rozwoj ;)
Sighrolf
A ja jeszcze dorzuce takie co¶, nieposiadaczom Bibli:
http://img120.imageshack.us/img120/9504/bm192sd4.gif

Ja mam ma³e pytanie, jakie wy¶ció³ki mia³y tego typu spangenhelm'y?

http://img329.imageshack.us/img329/4348/br...genhelmkbe8.jpg

Pozdr.
¦wiêtos³aw
S³awa

Zastanawiam siê czy czepiec pikowany z samego materia³u jakie¶ 20 warstw lub wiêcej wystarczy pod he³m, czy trzeba to jeszcze czym¶ wypchaæ. A he³m to norman.

Niech ¦wiêtowit ma w opiece odpowiadaj±cych.
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Świętosław @ 10:30 22.12.2006) *
Sława

Zastanawiam się czy czepiec pikowany z samego materiału jakieś 20 warstw lub więcej wystarczy pod hełm, czy trzeba to jeszcze czymś wypchać. A hełm to norman.

Niech Świętowit ma w opiece odpowiadających.

20 warstw lnu będzie chroniło głowę prawie tak dobrze jak hełm bigsmile2.gif Lepiej nic więcej nie wciskaj do środka. Mam w czepcu dwie warstwy grubszej wełny, obszyte z obu stron lnem i nie narzekam, mimo solidnej nieraz młÃ³cy... icon_wink.gif
¦wiêtos³aw
SŁAWA

Właśnie oto chodzi że nie mam tyle lnu, lnu będzie na jakieś 4 warstwy a reszta to bawełn może z jakimś dodatkiem i czy to się nadaje. Wiem że to niehistoryczne, ale z kasą u mnie krucho, zresztą trzeba od czegoś zacząć.

Niech Świętowit ma w opiece odpowiadających.
Kacper14
WłÃ³ż do środka watolinę albo ze 2-3 warstwy koca wełnianego.
¦wiêtos³aw
S£AWA

Sprawdza³em tak prowizorycznie te 20 warstw materia³u, to jest ciê¿kie i nie chroni dobrze, materia³ nie jest miêkki a len jest mo¿e dla tego. Zrobi³em tak± czapkê z rowkami i i zdaje mi siê ¿e wysz³a trochê za gruba zwiêksza mi obwód g³owy o 20 cm. Chcia³bym siê dowiedzieæ o ile zwiêksza siê obwód g³owy ( tak orientacyjnie ) bo 20 cm to chyba za du¿o, chocia¿ chroni dobrze.

Bjorn z Dregowii
Je¶li Ciê nie staæ na we³nê, to w³ó¿ do ¶rodka filc - jest historyczny w przeciwieñstwie do watoliny. Je¶li chodzi o grubo¶æ czepca, to mnie wystarcza jakie¶ pó³ centymetra, mo¿e trochê wiêcej. Znajomy przez rok u¿ywa³ wy¶ció³ki z jednej warstwy grubego filcu. Czasem mu siê co prawda robi³o ciemno przed oczami, ale ¿yje, rozmawia, ma dobr± pracê... icon_wink.gif .
¦wiêtos³aw
S³awa

Zobaczê z filcem a na razie przerobiê moj± mega czapê z rowkami i zobaczê co z tego wyjdzie.

Valtur
S³awa!!

Ja znalaz³em co¶ takiego: http://republika.pl/warsztat_eon/warsztat/walka/pc2.jpg

I nie wiem czy takie co¶ siê nadaje jako wy¶ció³ka...Osobi¶cie dopiero zaczynam zabawê w Rycerstwo dlatego zarejestrowa³em siê na forum by zasiêgn±æ rad ekspertów icon_mrgreen.gif
¦wiêtos³aw
S³awa

Moje pikowane czapy nie wychodz± dobrze, dlatego teraz mo¿e spróbuje czego¶ innego. Podkleiæ do he³mu gruby (ok 11-12 mm) filc, i tu moje pytanie czy to wystarczy ?

Z góry dziêkuje za odpowiedz
Luszko
Valtur Tak ten wypych nadaje sie jak najbardziej.

jeśli chodzi o walory ochronne smile.gif choć lepsza wydaje sie czapa z kołnierzem bo chroni od razu tez szyje:)

Pozdrawiam
Alak
A co s±dzicie o tym aby pod he³m nak³adaæ kaptur przeszywany który ochrania³by tak¿e barki i szyje. Co¶ w stylu misiurki tylko, ¿e z materia³u?
MarekWojmir
W sumie to nie wiem, jaka mi wolno uszyc czape pod blache.
Zachodnie pomorze Polski, ok. 950.

Czy sa potwierdzone takiego typu czapy?

Pozdrawiam.
Borg
nie ma...
to wspó³czesny wymys³...jak na mój gust mocno absurdalny i oderwany od ówczesnej stylistyki smile.gif

Pod he³m powiniene¶ nosiæ albo skórzany koszyczek, albo analogiczny uszyty z materia³u. Ewentualnie od XI wieku na zachodzie i wcze¶niej u koczowników pojawiaj± siê kaptury/czepce...pod które pewnie zak³adano kaptury, podobne w kroju do cywilnych, lecz pikowane...
MarekWojmir
CYTAT(Borg @ 18:09 12.10.2008) *
Pod he³m powiniene¶ nosiæ albo skórzany koszyczek, albo analogiczny uszyty z materia³u.

Jak cos takiego mialo by wygladac? Pierwszy raz slysze o koszyku skorzanym. Mogl by mi to ktos wytlumaczyc lub pokazac jakas fote?
Boran
Proszê bardzo.
MarekWojmir
Aaaaah, to ten bzdet sie tak nazywa. Dzieki :D
kacperski1234
wiem ¿e troche nie w temacie ale czy takie rozwi±zanie bêdzie pasowaæ do garnka z pocz±tku XIVw.
Borg
raczej nie...chyba ¿e ze skóry by nie przesuwa³ Ci siê he³m sekretny...
A tak to pikowany czepek... http://www.apud-angeron.de/images/bild-aus-wa-08.jpg
cukier
S³awa wam dobra wiec moje pytanie takie "wypych" nie wiem czy to dobra nazwa chodzi mi o tak± czapaje jak przeszywka pod he³m. Wiêc chcia³ bym sobie tak± uszyæ pod ¿ebrowy datowany na ok. Xw. i teraz czy bedzie to poprawne "historycznie" i czy wykrój robic cos takiego w ¶rodek stary we³niany sweter przepikowac i dorobiæ kawa³ki na ochronê szczêki i karku?? Gdzies takie co¶ widzia³em i chce wiedzieæ czy bedzie zdawaæ egzamin:)
brat grucha:)
Nie rozumiem jak ty chcesz z 3/4 ko³a zrobiæ czepek pikowany...

Poza tym stary sweterek siê moim zdaniem kompletnie nie nada. Je¿eli ju¿ chcesz ultra tanio to zrobiæ, to pochod¼ po lumpeksach za jakim¶ lnianym obrusem- zdarzaj± siê. My¶lê, ¿e z obrusu, b±d¼ dwóch wyjdzie tyle warstw by starczy³o na czepek. Albo zamów gdzie¶ konkretny materia³ na to.
Lutobor ze Swarska
Kolega cukier chce zrobiæ czapkê urodzinow±.

Je¶li ma to byæ czapka pikowana to prêdzej zszyjesz to z 4 kawa³ków podobnych do trójk±ta z wygiêtymi na zewn±trz bokami. Dok³adnie taki sam ma wykrój he³m ¿ebrowy - poszukaj w necie po has³ach spangenhelm, conical helm - google nie boli.

Do ¶rodka runo owcze, fajnie jakby to t³umi³o.

Sam u¿ywam czapki filcowej grubo¶ci ok. 4-6mm, nic nie t³umi lepiej:) Na Targowisku znajdziesz producentkê. Niedawno chyba co¶ wrzuca³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.