Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gatka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Kacper
Hej, w³asnie trafi³em przypadkowo na filmikitej sztuki walki i chcia³bym sie dowiedzieæ czy kto¶ siê tym zajmuje? Jak wygl±da przydatno¶æ tej sztuki walki? Wygl±da naprawdê ciekawie, zw³aszcza kombinacje kirpan + ta tarczka ma³a, trochê jak puklerz.
Monika ksf
Fajne, he,he. No i mamy zaje.. techniki na SMDF w Gdańsku icon_wink.gif.

tu masz komaentarz jak ulał z tematu obok:
CYTAT(Łukasz Płaza @ 00:05 15.09.2006) *
Wiekszość zaczyna od pokazów - niestety. Niestety dla tego że tacy początkujący zawodnicy nic wielkiego pokazać nie umieją za to uczą się bardzo wadliwych odruchów- np. bicia w miecz albo tarcze przeciwnika. Chodzi o to że jerzeli ma to być szybkie, ładne i zarazem bezpieczne (przy założeniu że większość zaczynając ma szczątkowe opancerzenie) to koniec końców ćwiczy się absolutnie błędne i zbędne żeczy- takie własnie jak walenie na pamięć w tarcze partnera. Takich odruchów wierz mi jest niesamowicie ciężko się potem oduczyć.
Nauka walki żeczywiście powinna zawierać w sobie sekwencyjne powtażanie ruchów, czy nawet całych kombinacji- do momętu aż nie opanuje się do perfekcji ciosu- potem przychodzi czas na ćwiczenie z partnerem i wreszcie sparing. Ale powtarzać należy ataki dążące do trafienia bądź uzyskania przewagi taktycznej- nie zaś takie które prowadzą do efektownej wymiany ciosów ass.gif icon_cool.gif
Kacper
Starczy³o wpisaæ gatka w filmikach na googlach i wyskoczy³o co trzeba . Ch³opaki maja normalne sparingi na drewno, oraz turnieje ale z mocno rygorystycznymi zasdami (w³a¶nie ten filmik wy¿ej) za to je¶li siê popatrzy na techniki zakazane, a obecne w tej sztuce walki to chyba nie jest to czysta, pokazowa forma.
Monika ksf
JAK DLA MNIE TO JEST POKAZOWA FORMA WALKI. TECHNIKI MOCNO SYGNALIZOWANE, BARDZO WRA¯LIWE NA PRZEDCIÊCIA. PCHNIECIA RÓWNIEZ MOCNO SYGNALIZOWANE. CHYBO, ¯E TO MIA£ BYC INSTRUKTARZ, JAK PCHNIEC NIE NALE¯Y ROBIÆ ;).
Kacper
Ostatnia próba obrony czegos na czym siê nie znam: gatka camp 2002.
£ukasz P³aza
Hinduska szko³a walki- spotka³em siê tak¿e z nazw± Kalaripajat. Fajne o tyle ¿e zachowali techniki na ró¿norodn± hindusk± broñ. To co tu widzimy to pokazówka, a na 1 filmiku wogle chyba rozgrzewka. Z tego co wiem to maj± tyle samo szkó³ ile japoñczycy i karzda siê czym¶ ró¿ni. To czym bawi± siê sikhowie jest jak s³ysza³em najbli¿sze prawdziwej hinduskiej walce na szable. Tylko ¿e prawdziwe, bojowe szko³y zapewne przymieraj± g³odem albo szkol± ludzi tam gdzie szanuje siê tradycje- np. w³a¶nie w¶ród Sikhów. Natomiast ci co obje¿d¿aj± ¶wiat z pokazami to niestety raczej teatrzyk w stylu wspó³czesnego shaolin kung-fu.
W telewizji widzia³em ca³kiem ciekawy programik ale g³ównie o technikach rêcznych, sporo w tym by³o gimnastyki i jogi, ale co ciekawe równa liczba ciosów i chwytów- a to wskazuje na prawdziwie bojowe korzenie stylu. By³a te¿ walka na szable talwar i tarcze- podobne jak tu tylko wiêksze. Gdy u¿ywano broni to faktycznie siê ch³opaki pilnowali- ale pokazywali te¿ sparing z u¿yciem wygiêtych kijków i tarcz- i jeden ze sparuj±cych mia³ rozbity ³uk brwiowy. Generalnie bardzo mi siê ta sztuka podoba³a- fajnie ¿e kultywuj± tradycje.
pedro
Czyli tłuką się lekkimi szabelkami po puklerzach i tyle. W sumie to niezły pomysł stanąc tak, żeby nie móc się trafić uderzać sie po puklerzach podskoczyć komicznie dwa razy i ogłosić się zwycięzcą, szkoda że palcaty nie są takie bezbolesne, łatwe i widowiskowe (nie mówiąc o sprzęcie metalowym). Poważnie to na szable widziałem już ładniejsze i bardzej dopracowane pokazy, szczególnie, że oni tu tną cały czas tak samo właściwie - z góry i jak przedmówcy nadmieniali wcale nie celują w siebie.
Właściwie ta sztuka walki przypomina mi szeroko tu omwianego hopaka (nie licząc tego, że ma jakieś korzenie historyczne), ale nie dowiemy się tego póki ktoś z nimi nie powalczy.

Oczywiście mogę się mylić. Moja opinia opiera się jedynie na dwóch filmikach.
Monika ksf
Ale zauważ, dlaczego tak jest. Pierwsza najistotniejsza sprawa, brak ochraniczy, a przez to brak uderzeń w głowę. Zdaje sie, że również w rękę z bronią, za to widac uderznia w nogi, dlatego wygląda to tak "dziwnie", te podskoki i tak dalej. To taka nietypowa konwencja smile.gif.
Marcin Surdel
Mo¿e wra¿enia na temat niebojowo¶ci gatki bior± siê st±d, ¿e pierwsze filmiki pokazuj± w³a¶nie pokaz - i to w dodatku tradycyjne, zrytualizowane formy/kata/uk³ady z muzyk±, i to ewidentnie w ramach pokazu dla publiczno¶ci.
O ile wiem, na Dijon'ach bywali ludzie od gatki, i Tomek Ciaciek mia³ okazjê posparowaæ z jednym z nich.
pedro
To by³o moje pierwsze wra¿enie. W ka¿dym razie jako pokaz mnie to nie zachwyci³o (moje wra¿enie ca³kiem subiektywne). Jestem bardzo ciekawy, co Tomek Ciaciek powie o gatce.
Marek H.
Witam!

Osobiście odebrałem ten pierwszy film jako film z treningu.
Mam wrażenie że trenują oni całkowicie sformalizowane techniki gdzie widać jak na zmianę przeciwnicy wykonują te same sekwencje ataków i obrony przeciwko nim.
Zmieniają takżę układ co kilka powtórzeń

Moim zdaniem bardzo ciekawa forma treningowa

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.