Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Ikonografia Cymba³ów
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Leszek Pelc
Szukam ikonografii cymba³ów przed 1600 . Macie co¶ ?
Lecheor
Bêdzie sporo po 1500, a przed 1400 w³a¶ciwie nic - na Zachodzie praktycznie nieznane (wiele osób pope³nia b³êdy sugeruj±c siê d³u¿szymi plektronami przy cytrach)

A od 1400 do 1500 tak od rêki:

BNF Français 143, fol. 65r (czêsto reprodukowane)
BL Add. 15426 f.86r (niepewne)
BL Add. 18851 f.164r (b. dok³adne, "typ niemiecki")

Carentan (Normandia), ko¶ció³ Notre-Dame, witra¿, po³udniowy fragment rozety (niepewne)

Barotolomeo della Gatta, Assunta z Museo Diocesano W Cortonie (b. dok³adne, ciekawy typ)

A najlepsze przedstawienie cymba³ów jest TUTAJ, ale to po 1600...
Jak znajdê co¶ jeszcze, to dam znaæ.
Leszek Pelc
Dziêkujê , zw³aszcza za Barotolomeo della Gatta - bardzo ciekawe , chyba najsmuklejsze cymba³y jakie dot±d ogl±da³em ( do dzisiaj za takie uwa¿a³em poni¿szy wizerunek ). Ciekawe te¿ jest podparcie strun w trzech punktach . Chêtnie zobaczê nastêpne , je¶li siê znajd± .
Lecheor
A opis tego Twojego to nie lacha? smile.gif
Bo ja nie wiem co to za fresk...
Nastêpne mog± same do Ciebie przyj¶æ, je¶li wrzucisz maila na PW.
A co do smuk³o¶ci - zauwa¿ podobieñstwo do kilku XV-wiecznych cytr perkusyjnych (takich, jak dzisiejszy chicotén czy tambour de Béarn), nic tu nie sugerujê (bo dot±d mnie ten temat nie wci±gn±³), ale mo¿e byæ to ciekawe powi±zanie przy badaniu ewolucji cymba³ów.

P.S.
Dorzucam nowe:

BL Add. 34294, fol. 37r; Godzinki Sforzów, iluminowa³ Giovanni Pietro Birago, Mediolan 1490 - bardzo ³adne, ale strun nie chcia³o mu siê domalowaæ;
BL Royal 2 A. XVI, fol. 98v; Psa³terz Henryka VIII, 1530-1547, trapezoidalne z pokryw± ;
Bruksela, Biblioteka Królewska Alberta I, MS 9511, f.15, Brewiarz Filipa DObrego, Drzewo Jessego;
Gobelin z Luwru (nr kat. OA7355), ciekawe, bo w kszta³cie "¶wiñskiego ³ba";
(o witra¿u z Krakowa nie wspominam, bo to oczywiste i powszechnie znane)
i jeszcze:
Frankfurt a. M., ko¶ció³ karmelitów, malowid³a na sklepieniu prezbiterium (po 1430), jest tam w ch** anio³ków, jeden ma ca³kiem fajne trapezoidalne, ale smuk³e i niesymetryczne cymba³y.
jest jeszcze anonimowy drzeworyt, trudno daæ namiary... zob. mo¿e: M. Lehrs, Kritischer Katalog Tafelband 8, Taf. 225, reprodukowany te¿ u Page'a, The 15th-Century Lute: New and Neglected Sources, EM 9, 1981, s. 15 (il. 10).
I mo¿e jeszcze to:
Manchester. katedra, drewniana konsola (jeden z wielu anio³ków, ok. 1480, trapezoidalne).
Leszek Pelc
Dziêki za namiary . Moje cymba³y pochodz± z Austrii - Dornbach , Filialkirche St. Katharina . Dosta³em je kiedy¶ równie¿ mailem od jednej z Frehowiczek .
Lecheor
Dziêki! A ja ju¿ ruszam ty³ek do skanera...

Dornbach... ministrowie mnie dzi¶ prze¶laduj±
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.