Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Prace magisterskie i doktorski
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Vudu
Witam

Przegl±daj±c literaturê zwi±zan± z uzbrojeniem ¶redniowiecznym zauwa¿y³em i¿ nie ma ostatnio dobrych wydawnictw na ten temat. Szczególnie brak jest pozycji o wysokim poziomie merytorycznym, na których mo¿na by siê wzorowaæ. Pozostaj± zawsze ksi±¿ki starsze z lat 60-80, ale te nie odpowiadaj± w pe³ni obecnemu stanowi wiedzy i znalezisk archeologicznych.

Wydaje mi siê jednak¿e ¿e s± prowadzone jakie¶ badania, pisane jakie¶ prace( choæby magisterskie lub doktorski) w tym temacie, które nie s± wydawane z powodu ma³ego zainteresowania tematem i kosztów wydania.

W zwi±zku z tym mam pytanie: czy osoby bêd±ce autorami takich prac nie byli by sk³onni na udostêpnienie wyników swojej pracy w Internecie?

I jeszcze jedno, proszê osoby maj±ce dostêp do autorów tych¿e prac by spytali je o mo¿liwo¶æ udostêpnienia tych¿e prac.
Tomaszek
je¶li chodzi o sprawy szeroko pojêtej artylerii na przyk³ad to prof Tadeusza Mariana Nowaka polecam... koles zajmuje siê artyleri± (w tym tak¿e i rakietow± devil.gif ) wszêdzie i zawsze... trudno znale¼æ jego "cokolwiek" - naj³atwiej w "materia³ach do historii wojskowo¶ci" - do których usi³ujê dotrzeæ, ale nie wpuszczaj± mnie do biblioteki Wy¿szej szko³y wojsk zmechanizowanych we Wroc³awiu, bo jestem cywilem (AAALE BRYNDZA!!!!) - jak kto¶ ma znajomych wojskowych, wy¿szych stopniem, to polecm poczytanie bo kole¶ (TM Nowak) jest nie do wygiêcia - daje radê ogólni... to tyle... papa
Zawisza
" trudno znale¼æ jego "cokolwiek" - naj³atwiej w "materia³ach do historii wojskowo¶ci" - do których usi³ujê dotrzeæ"

Tomaszek a których nr materia³ów poszukujesz i jakich artyku³ów to mo¿e uda mi sie co¶ wyszperaæ.

pozdr
Tomaszek
³ooooo³... to by by³ wypas... to mo¿e tak:

Tadeusz Nowak Zagadnienia techniki rakietowej w pi¶miennictwie europejskim XIII - XV w. "Studia i materia³y do historii wojskowo¶ci" t. XVII cz. 1. warszawa 1971 str 3 - 24.

to tak na antre ( o ile nie zr±ba³em pisowni crazy.gif ), bo je¶li chodzi o to wydawnictwo (????) czy mo¿e raczej seriê ("Studia i materia³y do historii wojskowo¶ci") to wciagam jak leci wszystko bigsmile2.gif zw³aszcza XV wiek - druga po³ówkê...

to tyle... jakby ci sie uda³o co¶ "wytentegesiæ" to by by³o cacano... w ramach wdziêczno¶ci mogê wys³ac foto TATU hehehe.gif
papa
T.

PS - gdyby¶ mia³ cokolwiek co moznaby nazwaæ "spisem tre¶ci" do tego¿ ww. wydawnictwa - za³atwia³oby to bardzo wiele - prawdê mówi±c nie wiem, co jeszcze chcê, bo nie wiem, co tam dok³adnie jest jester.gif
polecam siê pamiêci...
Piotr Niemir Kotowicz
Mój kolega napisa³ pracê magistersk± p.t. "Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne na Lubelszczy¼nie" - niestety nie ma du¿ych szans aby wysz³o to drukiem jako ca³o¶æ - brak funduszy. My¶lê jednak ¿e powoli bêdzie to publikowa³ w jaki¶ periodykach archeologicznych...

P.S. Magisterka ta spoczywa w archiwum Katedry Archeologii UMCS
Jarobor
Witam

A nie ma mo¿liwo¶ci "publikacji" tego typu prac w internecie np. w pdf-ach?

pozdrawiam
Villentr
Je¶li kogo¶ intersuje moge udostêpniæ swoj± magisterkê blinkie.gif pt: "¦redniowieczne uzbrojenie mieszczan na Pomorzu Zachodnim w ¶wietle ¼róde³ archeologicznych". A.D. 2002 U£, a tak¿e daæ namiary na magisterki moich kumpli

Poza tym mam spisik tytu³ów do literatury z medievistyki i historii wojskowo¶ci, aleæ sporo tego wiêc desperatów bic.gif prosze o kontakt osobisty. (nawiasem mówi±c takie mam wykszta³cenie king2.gif)

Dla ogólnego zorientowania polecam "Uzbrojenie w Polsce 135-1450" red. A. Nadolski lub "Uzbrojenie w Polsce 145-1500" red. A. Nowakowski - w uk³adzie i tre¶ci podobne, ale wyra¼nie obydwie pozycje wyr±xnie oddzielaj± uzbrojenie wczesno¶redniowieczne i pó¼ne, a nawet poczatki renesansu.

Warto te¼ zajrzeæ do "Leksykonu zamków w Polsce" Leszka Kajzera - mo¿e nie ma tam wszystkiego ale w wiêkszo¶ci przypadków jest tam wiêcej informacji ni¿ na wiêkszo¶ci tablicach informacyjno-historycznych w owych zamkach.
Pozdrófka hehehe.gif
Tomasz z £añcuta
Có¿ - niechwal±c siê - bigsmile2.gif jam uczyni³ jakie¶ 5 lat temu co¶ takiego jak praca magisterska na temat - Zmiany w wojskowo¶ci polskiej od Grunwaldu po wyprawê mo³dawsk± Jana Olbrachta" na UJcie - zawar³em w niej po krótce historiê wojskowo¶ci ¶redniowiecznej do XV w i w szczególe sam XV w.
Ludka
Witam!

Ja mam na swoim koncie "Materialy archeologiczne z Pomorza i Wielkopolski jako wyraz kontaktow slowiansko skandynawskich we wczesnym sredniowieczu".

Ludka Excalibur

Jest dostepna w bibliotece Instytu Archeologii UW
Jarek
Witam! Pope³ni³em kiedy¶ pracê magistersk± "Sztuka wojenna Anglosasów do podboju normañskiego" (albo podobnie). Mam gdzie¶ w wersji elektronicznej - niestety wciê³o mi obrazki sad3.gif . Pozdrawiam.
Vudu
Witam

Ponawiam pro¶be o udostêpnienie prac w internecie, bo z w³asnych do¶wiadczeñ wiem ¿e do magisterek na macie¿ystych uczelniach autorów dociera nieznaczna liczba osób a i szanse na ich wydanie zazwyczaj du¿e nie s±.

Je¿eli autorzy nie maj± czasu na ich opublikowanie w sieci to prosze o kontakt, postaram siê w tym pomóc w miarê mo¿liwo¶ci.
tara83
Witam! Mam pro¶bê, czy móg³by mi kto¶ przes³aæ swoj± pracê na temat ruchu rycerskiego , albo przynajmniej jakie¶ przydatne materia³y jakie uda³o Wam siê zdobyæ? Ja obecnie tak¿e próbuje napisaæ pracê na temat dzia³alno¶ci ruchu rycerskiego w Polsce, ale nie uda³o mi siê zgromadziæ zbyt wiele literatury na ten temat, wiêc proszê o pomoc!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.