Chcia³bym dowiedzieæ siê czego¶ o uzbrojeniu pieszych wojowników z tego okresu, o tym jakie nosili zbroje, jak± pos³ugiwali siê broni±.
CYTAT(Thorgal @ 18:02 09.09.2006)
Chcia³bym dowiedzieæ siê czego¶ o uzbrojeniu pieszych wojowników z tego okresu, o tym jakie nosili zbroje, jak± pos³ugiwali siê broni±.
Ojj.... dostanie Ci siê za taki temat
Tak siê dziwnie sk³ada, ¿e na tym forum jest od cholery informacji na ten temat. Proponowa³bym przeszukanie i poczytanie, a pó¼niej o zadawanie pytañ.
Pozdrawiam
Sêk w tym ¿e przejrza³em wszystkie osiem stron i nie znalaz³em ¿adnych konkretów, tylko same dyskuje w stylu: to nie by³o tak tylko inaczej, ty nie masz racji. Chyba, ¿e co¶ przeoczy³em. Tematy o zbrojach i broni s±, ale one dotycz± raczej tego sk±d pochodzi i kiedy by³a u¿ywana, a nie: przez kogo.
http://www.medievaltymes.com/courtyard/maciejowski_bible.htmTutaj masz calutk± Bibilê Maciejowskiego, znajdziesz w niej prawie wszystkie odpowiedzi na twoje pytanie.
+++ wyciête przez moderatora +++
(do moderatora: moj b³±d
)
Pozdr.
piechurzy zazwyczaj mieli lekkie zbroje. Broñmi najczê¶ciej stosowanyni by³y w³ócznia ok.2 metry, topór lub miecz. O zbrojach wiem ma³o natomiast je¿eli czegos sie dowiem napisze:-)
Co masz na my¶li mówi±æ "lekkie zbroje"? Mo¿esz to rozwin±æ?
S±dzê i¿ informacje podane przez Siggiego powinny wystarczeæ w zupe³no¶ci. Ewentualnie dla porównania mo¿na zerkn±æ jeszcze w jaki±¶ rycinkê z koñca XIIw.
k³aniam
I.
mówi±c lekkie mia³em na mysli ,,lamelki'' ale jak juz wspomnia³em moja wiedza na temat zbroi jest ma³a
wiêc zaczelem temat: ''jak zrobic zbroie lamelkow±/³uskow±'' -jak zdobyc materia³y? i szukam wszelkich
innych informacji na te tematy
CYTAT(gibon @ 20:15 30.10.2006)
mówi±c lekkie mia³em na mysli ,,lamelki'' ale jak juz wspomnia³em moja wiedza na temat zbroi jest ma³a
wiêc zaczelem temat: ''jak zrobic zbroie lamelkow±/³uskow±'' -jak zdobyc materia³y? i szukam wszelkich
innych informacji na te tematy
Ehh o zbroi ³uskowej jest osobny temat, ale wyja¶niê ci to tutaj ... je¶li robisz Wschód czyli okolice Mazowsza, Rusi, Bizancjum lub Bliski Wschód to pancerze ³uskowe lub lamelki jak najbardziej. W innym wypadku pozostaje ci kolczuga i nie ma co udziwniaæ na zasadzie "bo przecie¿ zdobyli na niewiernych". Otó¿ je¶³i ju¿ zrobywali to pojedyñcze egzemplarze i raczej ich nie u¿ywali, choæby ze wzglêdu na problemy z dopasowaniem takowych. Poza tym u saracenów pancerze ³uskowe moga mieæ jak ju¿ tylko w±ska grupa wojowników - ciê¿kozbrojna gwardia, co w liczbie 14 tysiêcy mameluków nie by³o znacz±c± liczb±. Zreszt± Mamelucy te¿ u¿ywali g³ównie kolczug, wiêc kolczuga jest pewniejsza dla ciebie.
dziêki za szczegu³owe informacje Halfgarze
To wcale nie s± szczegó³owe informacje, tylko bardzo ogólne
. Ale wracaj±c do piechura ... Widzisz ... inaczej uzbrojony bêdzie piechur (sier¿ant) w Ziemii ¦wiêtej a inaczej w Polsce dzielnicowej, czy na zachodzie Europy. Spróbuj u¶ci¶liæ jaki region by ciebie interesowa³. Ale spokojnie kolczuga plus norman i do tego powiedzmy tarcza i topór albo w³ócznia
Mo¿esz te¿ spróbowaæ zrobiæ kusznika
Je¶li piechota to raczej wskazany by³by tasak/ kord a nie miecz, który z zasady by³ broni± rycersk±.
A czy piechur nie móg³by byæ rycerzem? A poza tym piechota tak¿e u¿ywa³a mieczy.
rycerz w zalozeniu byl konnym... sama geneza slowa rycerz o tym mowi
ze czasem schodzili z konia to inna bajka
i owszem piechota pewnie uzywala mieczy, choc tasaki sa popularniejsze ze wzgledu na ceny
ja tam odtwarzam piechura w ful kolczej i wczesny kapalin ,w rêce tarcza i buzdygan zestaw prosty do zrobienia samemu i dobrze siê prezentuj±cy
Najlepsza opcja dla piechura to pikowaniec, kapalin i broñ drzewcowa albo bardzo efektowne po³±czenie tasak i puklerz.
Pikowaniec mo¿e mieæ metalowe nity- bardzo czêsto s± na przedstawieniach, a jako¶ oprócz swojgo nowego pikowañca nigdzie nie widza³em ich zastosowania?
A tu mamy typowych piechurów w wykonaniu moich s±siadów z Królewca (Kaliningradu):
http://img300.imageshack.us/img300/9969/med014ov1.jpgPozdr.
oto XIV-wieczny sprzêt stra¿acki
ale z wyj±tkiem halabardy i "bagnetu", to ulubione cacka 3-nastowiecznej piechoty
a tak na serio - z pewno¶ci± podpiszê siê pod ww. BM - najwiêkszy asortyment
zajrzyj te¿
tu
A có¿ s± s±dzisz Fiodorze o jakiej¶ krótkiej kolczudze typu "haubergeon"za³o¿onej miêdzy przeszywk± a gambesonem??
Wiem, ¿e w Maciejowskim tego nie ma, ale tak sobie my¶lê, ¿e warto by mieæ jaki¶ ciê¿szy zestaw, ¿eby do koñca ¿ycia nie chodziæ do walki jako "pussyfighter".
przeszywką i gambesonem?
a to nie to samo? może chodzi Ci o aketon i przeszywke/gambeson?
tak czy siak uważam, że XIII-wieczna piechota nie powinna się "zakuwać", a "pussyfight" pozostaje dla niej jedyną bezpieczną formą na dziś.
z kolczych posiadam kaptur i rekawice (zakładałem je tylko w ramach bezpieczeństwa) jak dla mnie to max "na piechura"
(podejrzewam, że na ten temat już byla gadka na freha, bo jest to kwestia raczej dyskusyjna
)
Wypada zgodzic mi sie z przedmowca, po to sie organizuje lekkie formacje piesze na imprezach XIII w zeby byly lekkie:) ,po pierwsze nie kazdy musi lubic prac sie "do wyzygania" , a po drugie ( i mysle ze wazniejsze) wreszcie jest mozliwoasc pokazania i wykorzystania w ten sposob w inscenizacjach owej piechoty , a nie tylko spieszonego rycerstwa ,co pomaga w probie ukazania pelnego pola walki (kolejnym etapem bedzie pewnie dodanie i zwiekszenie udzialu konnych w tych inscenizacjach)
z reszta nie tylko w XIII wieku ( n.p w projekcie" Interregnum 1382-85 "obok ciezkozbronych kopijnikow dopuszczamy udzial w dzialaniach "praktycznych" takze lekkozbrojnym )
w tej chwili na Il¿ê przyje¿d¿a zupelnie spora ilo¶æ zbrojnych, by na wiosnê urz±dziæ male 3-nastowieczne "mini Hastings" (ale do tego raczej trzeba by siê wynie¶æ w pobliskie pola
) by³o by nie¼le..
Oczywi¶cie, ¿e chodzi o zestaw aketon/gambeson. Mam zreszt± wra¿enie, ¿e starcia lekkozbrojnych mog± byæ tak samo widowiskowe jak rycerzy. Czyli mamy jako takie pole do popisu.....
Je¶li chodzi o starcia lekkozbrojnych w 3-nastce to moim zdaniem powinny one poprostu wygl±daæ tak jak u wczesnych- standart sprzêtu jest dok³adnie taki sam-otwarte he³my, lekkie pancerze du¿o drzewcówek.
Nierozumiem tylko jednego, maj±c co¶ tak wspania³ego jak BM, gdzie jest pokazane wszystko co jest potrzebne do rekonstrukcji, dlaczego nikt nie robi jednej postaci z Bibli? Popatrzcie, pokazane tam postacie s± na tyle dok³adne, i¿ mo¿na odtwarzaæ jednego bohatera Bibli.
Je¶li kiedy¶ skoñcze robiæ Stratiota, mo¿e siê skusze na tak± opcje, bo sprzêt do piechoty XIII w. nie jest super drogi.
Pozdr.
Nie uwierzysz, ale w³a¶nie przegl±dam BM. Nie licz±c he³mu (bo zostawiê sobie mój "segment") zamierzam sobie sprawiæ taki "maciejowski komplet". K³opot tylko z tarcz±. nie mogê siê doszukaæ ¿adnej typowo piechociñskiej.....
CYTAT
Nierozumiem tylko jednego, maj±c co¶ tak wspania³ego jak BM, gdzie jest pokazane wszystko co jest potrzebne do rekonstrukcji, dlaczego nikt nie robi jednej postaci z Bibli?
nie wiem o kim mowa ale akurat u mnie w bractwie ka¿dy odtwarza takiego piechura
a co do tarczy to polecam od Indara
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 16:09 17.11.2006)
Nie uwierzysz, ale w³a¶nie przegl±dam BM. (...) K³opot tylko z tarcz±. nie mogê siê doszukaæ ¿adnej typowo piechociñskiej.....
z tym mo¿e byæ k³opot, o ile dobrze pamiêtam jedynym "piechurem" z tarcz± w BM móg³ by byæ Goliat
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m27ra&b.gif (w³a¶nie mam tak± tarczkê, ale raczej jej nie u¿ywam do "pussyfight`ów") ,
z tym ¿e jest to postaæ szczególna i mo¿na ró¿nie interpretowaæ szcegó³y jej wygl±du
(np.) i statusu
za to puklerz by³by ca³kiem na miejscu
co do widowiskowo¶ci i popisów piechoty, w tym sezonie mia³y one miejsce na wiêkszo¶ci imprez XIII
http://www.my.opera.com/belyi/albums/showp...picture=2146934 http://bagrit.pl/galeria/img/galeria_17/IMG_5609.jpghttp://bagrit.pl/galeria/img/galeria_17/IMG_5540.jpghttp://bagrit.pl/galeria/img/galeria_17/IMG_5537.jpg CYTAT(Sighrolf @ 18:10 17.11.2006)
(...) Nierozumiem tylko jednego, (..) dlaczego nikt nie robi jednej postaci z Bibli? Popatrzcie, pokazane tam postacie s± na tyle dok³adne, i¿ mo¿na odtwarzaæ jednego bohatera Bibli.
hm.. Sigi
, mo¿e bêdê nieskromny
, ale w³asnie d±¿y³em do tego, by "odtforzyæ" kogo¶ takiego
i generalnie chyba mi siê
uda³o
Witam
Co do tarczy to tak jak Konrad polecam t± od Indara ,sprawdza siê w boju, poza tym nie jest droga.
Te¿ odtwarzam XIII wiecznego piechura czy he³my sekretne by³y oklejane lnem i czy by³y malowane??
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Co do tarcz, to jednak có¶ znalaz³em. Mianowicie:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m42rc&d.gifProcarz ma w ³apce nieco za du¿y puklerz. My¶la³em o czym¶ w tym stylu-> dêbowe deski, umbo i ¶rednica ok. 60 cm....
Delikwent szturmuj±cy wierzê na drabince to chyba jednak rycerz (paski od ostróg wokó³ kostki), chyba, ¿e mam halucynacje.....
I jeszcze co¶ takiego:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...m10va&b.gifI szczegó³y:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...mp;bdetail1.gifKolesie nie maj± nogawic kolczych i ostróg, które w BM sa widom± oznak± przynale¿no¶ci do stanu rycerskiego.
Jednak¿e takie tarcze spotyka siê raczej u konnych......
Fiodor chodzi mi o dok³adnie jedn± postaæ z BM. Nie o to ¿eby wszystkie elementy uzbrojenia by³y z BM, ale ¿eby wszystkie elementy uzbrojenia by³y z jednej postaci z BM, kolorystyka, sprzêt, he³m, broñ... No wszystko co siê da.
Byæ chodz±cym przedstwieniem
Pozdr.
A ja tak przepraszam ,¿e siê wtr±cê z tematem mo¿e i ciut z boku,ale chyba adekwatnym....
Rêkawice...
rêkawice na XIIIw.- dla rycerza i/lub piechura i/lub ³ucznika (czyli w ogóle)---czy istnia³y jakie¶ poza kolczymi, czy w ogóle istnia³y odrêbne rêkawice kolcze czy tylko jako przed³u¿enie rêkawów kolczugi
i w ogóle czy ktos mi mo¿e przedstawiæ typologiê rêkawic? Bo moja wiedza to: ³ychy, klepsydry a potem gotyckie-wiêc podejrzewam,¿e ta moja wiedza jest czego¶ niepe³na....
Czy by³o cos przed ³ychami z blaszaków?
Karwasze i nagolennice....
O ile wiem w XIIIw. u¿ywano blaszanych karwaszy i nagolennic klepanych z kawa³ka blachy...
Czy grzechem dla wyznania ultrasowego (
)by³oby natomiast u¿ywanie karwaszy/nagolennic skórzanych- z samej skóry, albo "bizantyjskich",czyli skóra plus paski blachy?
Witaj
Co do ³uczników to Ci raczej nie u¿ywali rêkawic.
W ikonografii XII/XIII wiecznej czêsto przedstawieni s± rycerze/piechurzy z kolczugami bez mitynek, natomiast co do oddzielnych rêkawic to s± one przedstawione w troszkê pó¿niejszych ¿ród³ach - np Kodeks Manesse.
Przynam szczerze i¿ nie widzia³em oddzielnych rêkawic na rycinach klasycznie XIII wiecznych - ale mog³em nie zwróciæ uwagi. Mo¿na domniemywaæ i¿ wystêpowa³y one i od pocz±tku XIII wieku, ale... Sam z chêci± zerknê na odpowiednie ¿ród³a - jak kto¶ takowe zna.
Co do os³on nóg - najlepiej zerkn±æ do ¿róde³, chocia¿by znana Wszystkim BM. Masz tam na przyk³ad Goliata w takich w³a¶nie os³onach. Z innymi wynalazkami ostro¿nie - a w szczególno¶ci z czym¶ co nazywasz "karwaszami bizantyjskimi", to wymys³ który nijak siê ma do rekonstruowanego okresu. I zaraz posypi± siê gromy
Podsumowuj±c - odpowiedzi na wszystkie pytania s± w szeroko pojetych "¿ród³ach".
k³aniam
Indar
To z opisu zbrojewnikow (Paris, 1296).
Zrodlo - Claude Blair "European armor circa 1066 to circa 1700"
http://pics.livejournal.com/ugnetattor/pic/0002bk2p
CYTAT(Indar @ 18:36 08.02.2007)
Co do os³on nóg - najlepiej zerkn±æ do ¿róde³, chocia¿by znana Wszystkim BM. Masz tam na przyk³ad Goliata w takich w³a¶nie os³onach.
Goliat w ka¿dej Biblii ma na nogach nagolenice, bo tak jest w tek¶cie.
Poza nim chyba nikogo innego w BM w takim opancerzeniu nóg nie u¶wiadczysz
Pozdr.
M.
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 17:47 09.02.2007)
CYTAT(Indar @ 18:36 08.02.2007)
Co do os³on nóg - najlepiej zerkn±æ do ¿róde³, chocia¿by znana Wszystkim BM. Masz tam na przyk³ad Goliata w takich w³a¶nie os³onach.
Goliat w ka¿dej Biblii ma na nogach nagolenice, bo tak jest w tek¶cie.
Poza nim chyba nikogo innego w BM w takim opancerzeniu nóg nie u¶wiadczysz
Pozdr.
M.
jesli chodzi o oslony nog to prosze zajrzec do tego tematu
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6510&st=40 w ostatnich 4 postach widac ze jednak nagolennice byly ale dla bardzo bogatych ;)
Wiem o tym, ale sk±¶ to autor musia³ wzi±¶æ - nie s±dzê by by³a to tylko jego wizja. Zreszt± owa wizja jest podobna do tego co wystêpuje w Manesse - pó¿niejszym, ale jednak nie a¿ tak bardzo.
No ale wchodzimy na niebezpieczne tematy, gdybologiczne - co mia³ autor na my¶li, dlaczego akurat tak a nie inaczej, itp. A z tym ju¿ ostro¿nie.
pozdrawiam
I.
ps. nie zostawcie nam jakiego¶ prezentu za ³o¿kiem w Gniewie
A co s±dzicie o "p³atach ¦w Maurycego" (chyba tak sie to nazywa³o ) dla piechóra 13wiecznego ?
Dla laika posiadacz czego¶ takiego ci±gle wygl±da "lekko" , a wydaje mi sie ¿e by³o by sporo bezpieczniej ni¿ w przeszywce .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.