Robię łuk płaski z jesionu wg książki Jarosława Jankowskiego "Drewniany Łuk Średniowieczny", którą, nawiasem mówiąc polecam, choć wielkiej konkurencji ony autor w Polsce nie miał. Zastanawia mnie mianowicie jedna rzecz. Myślę, że najbardziej w stanie będą mi mogły pomóc osoby, które również korzystają z tej książki.
Jankowski zamieścił w swojej książce (s. 67) plan wymiarowy łuku płaskiego. Tamże gryf po obu stronach na końcu ma wymiary zbliżone do prostokąta 20 x 10 mm. Zastanawia mnie, czy tak cienki gryf po wycięciu rowków na cięciwę, przy naciąganiu tejże przy strzale nie będzie narażony na pęknięcie? Mam na myśli sam gryf, przecież takie wymiary sprawiają, że przy naciąganiu mógłby się po prostu odłupać. Pytam dlatego, że jest to moja pierwsza praca z przyszłym łukiem i drewnem w ogóle. Zastanawia mnie to tym bardziej, że na stronie 71 jest zdjęcie ukazujące łuk najbardziej przypominający łuk płaski, a gryfy nań wcale nie są tak cienkie, jak na planie! Dlatego proszę o poradę osoby obeznane w tej kwestii, czy może przyjąć przy struganiu większe wymiary końca gryfu?
gryfy nie pêkn± spokojna g³owa. Rowki najlepiej zrobiæ chudym okr±g³ym pilnikiem po bokach ale tak by nie naruszuæ grzbietu ³uku. A ten ³uk z 71 strony to taki specjalny z pogrubionymi koñcami , staropolski .
Aha . Je¶li zrobisz dok³adnie wg wymiarów podanych przez jankowskiego zrobisz ³uk ok 40 kg naci±gu.
Czyli grubo¶æ romion jest tu umowna, chodzi o proporcje.
Po za tym Jankowski , w którym¶ miejscu pisze te¿ ¿eby jakie¶ 10 cm od gryfu w strone majdanu ramie zostawic grubsze , w³asnie zeby uniknac od³upania , jest te¿ inny sposób zabezpieczenia gryfu przed pêkniêciem , naklejasz w miejscu rowku na cieciwe od strony grzbietu , paseczek rogu krowiego albo twardego drewna i to tez rozklada sily wytwarzane przez cieciwe.
CYTAT(Mus @ 14:20 09.09.2006)
Tamże gryf po obu stronach na końcu ma wymiary zbliżone do prostokąta 20 x 10 mm.
Strzelałem z łuku, w którym zastosowano gryfy typu "pin nock", o wymiarze około 9x12mm - łuk ma 35 kilo naciągu i gryfy nie wykazują żadnych śladów zużycia. 20x10 na pewno wytrzyma.
Dziêki Wam za odpowiedzi, pok³adam nadziejê w waszym do¶wiadczeniu. Wszystko zosta³o mi rozja¶nione, zatem bêdê trzyma³ siê oryginalnego planu Jankowskiego.
gryfy wytrzymaja spokojna glowa
a co do tego rysunku... ponizej pan Jankowski pisze e rysunki nie sa przeznaczone dfo skalowania ale to tak na marginesie ;)
Cze jestem nowy na forum od kilku dni zaczolem robic lukiu gluwnie z leszczyny bo rosnie w poblizu ;P moze ktos mi powie jak zrobic pozadny luk o naciagu ok 20 kg. Mam szkole z internatem wiec moge pojawic sie na forum dopiero za tydzien ale weekend jeszcze sie nie skonczyl prosze o pomoc!
Z gory dziekuje!
@Nevi
witamy
³uk takowy mozesz zrobic wedle instrukcji z jednego z tematow na owym forum. problemow wiekszych nie powinno byc bo wszystko jest czarne na bialym. nawet maja linki i nie pobieraja prowizji
polecam ³uk p³aski (leszczyna do zadnego innego chyba sie nie nadaje)
btw. g³ówny/g³ownie itp. pisze sie przez "ó"
A moze dasz mi jakies dokladniejsze wskazowki gdzie jest opis zrobienia luku plaskiego?
bo nie moge znalesc!
a ofkorz ze dam
temat nosi chwalebn± nazwê "Powiem jak zrobiæ ³uk"
trudno go nie zauwazyc ale Tobie sie widze udalo
Heja!
Nevi najwiêcej informacji znajdziesz w filmie "drewniany ³uk i kusza" grupy Lorien dostêpny na allegro za 20 z³ jest tam sfilmowane krok po kroku jak zrobic ³uk p³aski i w ksi±¿ce "³uk drewniany, ³uk ¶redniowieczny" autorstwa Jaros³awa Jankowskiego. Poczytaj tez tematy na forum szczególnie "powiem jak zrobic ³uk". Dziêki tym informacjom raczej bêdziesz ju¿ wiedzial wszystko co i jak. A jak bêdziesz mia³ pytania to pisz po to jest to forum
.
film grupy Lorien nie jest z³y ale jest on oparty w 99% na ksiazce pana Jankowskiego i szkoda 20 z³ociszy
lepiej przeznaczyc je na materia³y (np. dratwe na cieciwe
)
Heja
hmmm...ale jednak luk plaski jest lepiej pokazany. Bo jednak na filmie widac wiêcej niz w ksi±zce... Ale racja ze skopiowali Jankowskiego.
CYTAT(Vanir @ 10:24 16.09.2006)
gryfy wytrzymaja spokojna glowa
a co do tego rysunku... ponizej pan Jankowski pisze e rysunki nie sa przeznaczone dfo skalowania ale to tak na marginesie ;)
witam,
jesli chodzi o budowe lukow,polecam wszystkim 3-czesciowa amerykanska publikacje:"The Traditional Bowyers Bible", jest tez niemieckie tlumaczenie:"Die Bibel des Traditionellen Bogenbaus", ale o ile wiem nie ma tego jeszcze po polsku(myle sie??-pytanie do wszystkich),choc to pozycja z poczatku lat 90-tych...tam sporo rad i dla poczatkujacych i dla doswiadczonych juz..
Tyle, ¿e ta poblikacja dotyczy ³ucznictwa tradycyjnego. Jaskó³ki za¶ przeb±kuj±, ¿e ju¿ nied³ugo ¿ywota tego¿ na forum.
Oby "r" we "Freha" wreszcie "rekonstrukcja" oznacza³o.
Daj nam Bo¿e.
Jaka by³aby szeroko¶æ ramion (mniej wiêcej) ¿eby osi±gn±æ naci±g ok 20 kg?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.