Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Proca Rzemieniowa
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Witomir
Czolem! chcialem dowiedziec sie czegos o procach rzemieniowych mad.gif wiem ze sa ich dwa rodzaje rzemieniowo-sznurkowa i rzemienna.Czy takie proce uzywane byly we wczesnym sredniowieczu i jezeli ktos bylby tak dobry i rozwiac moje watpliwosci oraz prosil bym o kilka linkow na ten temat z gory dzieki:smille:
I jezeli by sie znalaz³ jakis link o wykonaniu takowejbroni miotanej z góry dzieki

Zpowazaniem Witomir
Smokomir
Nie wiem co to jest proca rzemieniowa, czy rzemieniowo-sznurkowa icon_wink.gif Skąd w ogóle to nazewnictwo?

Proca to wynalazek jest stary jak świat. icon_wink.gif Jeżeli chodzi o potwierdzenie jej istnienia we wczesnym średniowieczu, to na tkaninie z Bayeux w jednym miejscu widać procarza. Ale z przedstawień raczej nie dowiesz się z czego taka proca była zrobiona...

Co do wykonania procy, to jest to ja swoją zrobiłem ze sznurka lnianego i kawałka skóry - żadna filozofia icon_wink.gif

Pozdrawiam
Witomir
Dzieki slucahj jezeli cie to interesuje to znlazlem link odnoscnie procy na necie o to link http://almanach.ordugh.org/Proca.html?PHPS...730001028039abe jest opis i kilka grafik odnoscie wykonania:)
z powazaniem Witomir
Abrat
Odno¶nie proc zwyk³ych i drzewcowych, jedna z najlepszych stron w sieci na ten temat:
http://www.slinging.org/

pozdrawiam
Abrat
PS mo¿e by jakie¶ zawody procarzy
Witomir
Ciekawa mysl z tymi zawodami ale najpierw musze sobie wypraktykowac strzelanie raczej miotanie w taki sposob aby nie cierpialy przedmioty i osoby w moim towarzystwie hehehe.gif
Abrat
CYTAT(Witomir @ 22:18 08.09.2006) *
Ciekawa mysl z tymi zawodami ale najpierw musze sobie wypraktykowac strzelanie raczej miotanie w taki sposob aby nie cierpialy przedmioty i osoby w moim towarzystwie hehehe.gif

W Ogrodzieñcu macie kawa³ pustej przestrzeni na takie zabawy i mo¿na by machn±æ procami drzewcowymi.
Ja siê piszê jak by co smile.gif

pozdr.
Abrat
PS na pocz±tek trenuj np. pi³k± tenisow± albo ... pomidorem blinkie.gif
Witomir
Dzieki za rady:) napewno skorzystam a co do procy drzewcowej to narazie chce sobie wypraktykowac ale zwykla proce potem przyjdzie czas na cos wiekszego...pozdro
Witomir
Czo³em!
Proce juz mam bigsmile2.gif miotam pociski w wybranym kierunku tlyko gorzej z trafianiem w wybrane przedmioty:P jezeli ktos moze udzielic mi jakich kolwiek rad bende wdzieczny:)

z powazaniem Witomir
Smokomir
CYTAT(Witomir @ 18:27 13.09.2006) *
Czo³em!
Proce juz mam bigsmile2.gif miotam pociski w wybranym kierunku tlyko gorzej z trafianiem w wybrane przedmioty:P jezeli ktos moze udzielic mi jakich kolwiek rad bende wdzieczny:)

z powazaniem Witomir

Obejrzyj wszystkie filmiki ze slinging.org, wypróbuj pokazane tam techniki, zobacz, która Ci najbardziej pasuje. No i trenuj.
Witomir
Czo³em!
Dzieki za odppowiedz i porade:) potrenuje sobie dzisiaj jak skoncze z lekcjami
Z Powazaniem Witomir
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.