CYTAT(JC @ 20:17 06.09.2006)
Gdzie mogê dostaæ skóre naturaln±, niebarwiona i niewoskowan±, po prostu tak± na buty, najlepiej na terenie GOP-u???? Za pomoc z góry dziêkujê. Pozdrawiam
A po co ci taka skóra?
Skóra wyprawy chromowej, niebarwiona ma taki kolor (dla mnie trudny no opisania) bardzo jasno niebieski prze³amany niekiedy lekk± szaro¶ci±. Skóry garbowanej ro¶linnie raczej nie dostaniesz tak ³atwo na ¶l±sku.
Poza tym co masz na my¶li pisz±c "skóra naturalna"? Przecie¿ dermy nikt ci nie poleci
Mo¿e chodzi o skórê z NATURALNYM licem? Opiszê dla co mniej obytych:
Skóra ma warstwê licow±, czyli szlachetn± czê¶æ i warstwê mizdrow±. W procesie produkcyjnym skórê siê dwoi, czasami nawet troi.
Wykonuje siê to na specjalistycznych maszynach z no¿ami ta¶mowymi, a ma na celu wyrównanie i uzyskanie zadanej grubo¶ci skóry. W procesie dwojenia niejako odpadem jest dwoina. Je¶li ma ona odpowiedni± grubo¶æ, przecina siê odpad kolejny raz uzyskuj±c wyrównan± skórê bez lica i troinê.
W ramach dok³adnego opisu tematu, opiszê zamsz:
Skóry zamszowa (welurowe) to skóry wyprawione od strony mizdry, posiadaj± one lico które w tym wypadku stanowi "lew± stronê skóry" (np. buty dla piechoty z okresu napoleoñskiego) . Stronê mizdry poddaje siê szlifowaniu. Uwaga!!! nie myliæ ze skórami typu NUBUK, które to wyprawia siê od strony lica i je szlifuje.
Czêsto siê zdarza (ba notorycznie), ¿e przy kupnie skóry czy wyrobów ze skóry, mówi siê to jest zamsz, a faktycznie ma siê przed sob± zwyk³± dwoinê.
Tu wchodzimy w temat sztucznego lica, niektórzy w ramach ma³o obeznanego klienta (czytaj rycerza : ) nazywaj± tak± skórê "LICOWAN¡".
Dwoinê pokrywa siê ró¿nymi ¶rodkami, m.in. foliuje siê. Ja potocznie mówiê, ¿e skóra licowana to skóra z plastikiem zamiast lica. Skóra taka traci bardzo wiele ze swoich cech. Traci choæby zdolno¶æ przepuszczania wilgoci, przez co chodz±c w takich butach (mam tu na my¶li g³ównie codzienne obuwie) zamykamy stopê w swego rodzaju worku foliowym i dziwimy siê, ¿e stopy brzydko pachn± w butach ze skóry, albo mówi siê ¿e wypoczynki skórzane odparzaj± - to nie skóra odparza, a ten ..... plastik
Wiêc co masz na my¶li pisz±c o skórze naturalnej ?