Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Inne] Ostap Kindraczuk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Padre
Do kupienia podwójna płyta Ostapa Kindraczuka clap.gif , ukraińskiego barda podróżującego po zakątkach Europy i Azji wraz ze swoją bandurą. W Polsce można go było dotychczas usłyszeć m.in. na ulicach Wrocławia, Krakowa, Szczecina, Zielonej Góry, Poznania. Gry na bandurze uczył go stary, kozacki bandurzysta, który wyszedł po 25 latach z GUŁAG-u, do którego trafił za śpiewanie na ulicy dumki o Mazepie. Ostap, zaproszony do studia nagrał dwugodzinny materiał o historii Kozaczyzny i Ukrainy od początku aż po czasy współczesne. Każda z pieśni poprzedzona jest jego krótkim komentarzem w języku polskim. Ponieważ nie jest on profesjonalnym muzykiem pieśni w jego wykonaniu brzmią nieraz surowo, ale przez to bardziej autentycznie. To materiał dla prawdziwych koneserów. Jako, że Ostap zarabia graniem na życie, dochód ze sprzedaży płyt przeznaczony jest na produkcję następnych, które zostaną mu przekazane, aby mógł sprzedawać je w miejscach, do których dotrze.

Cena: 30 zł + koszty przesyłki
Kontakt: grzegorz_nowicki@vp.pl
Nr konta: 03 11602202 0000 0000 2963 2989 Millennium Bank
oddz. nr 81 Wrocław, ul.Ruska 11/12

Zarejestrowałem w studio radiowym ponad 2 godziny materiału Ostapa Kindraczuka (bandurzysta-kobzarz )
Jest to przekrój przez kozacką pieśń od czsów najdawniejszych aż po XXw. Teraz zastanawiam się czy to wydawać czy tylko puścić w radiu.
Jak sądzicie była by potrzeba nabycia płyty z taką muzyką (ja liczy łem cene jednej płyty koło 20-15 zł ew. wydanie 2 płytowe ok 25 zł )
Oprócz mózyki materiał zawiera komentarze do pieśni.
Pozdrawiam Padre
PS
a gdyby ktoś tego pana nie kjarzył oto link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kozacy_zaporoscy
pan na zdjęciu to On warrior.gif
Ps
płyta była by siłą żeczy wypalana nie tłoczona ale to
na marginesie
Padre
Do Admina:Proszê o przeniesienie tematu bo trafi³ nie tam gdzie trzeba , ewenteulnie muzyka i XVII by mu siê nadawa³a .
Padre
Halfgar
S³ysza³em Ostapa Kindraczuka na ¿ywo dwykrotnie ... w Poznaniu i na Jarmarku Dominikañskim w Gdañsku. Wywar³ na mnie niesamowite wra¿enie i s±dzê, ¿e 25 z³ za dwie p³yty dobrej muzyki to nie jest wygórowana cena smile.gif S±dzê, ¿e chêtnych na kawa³ek naprawdê dobrej ukraiñskiej muzyki znajdzie siê ca³kiem niema³o smile.gif
Remko £ysy
Te¿ s³ysza³em go kilkukrotnie w Krakowie. Chêtnie nabêdê tak± p³ytkê.
Kali
Tez bylbym zainteresowany plytka (plytkami)
Armand
Ostapa mia³em przyjemno¶æ poznaæ ju¿ dawno temu, pojawia siê czasem na wroc³awskim rynku. By³ tam nawet wczoraj smile.gif Tylko z tego, co pamiêtam by³ bardzo niechêtny rejestracji swojego materia³u- opowiada³ mi, ¿e kilka razy go nagabywano o to, i odmawia³... Co zrobi³e¶, by go przekonaæ? smile.gif I jak sam twórca siê zapatruje na pomys³ wydania p³yty?
Marcinek
Nie widze powodow dla ktorych material nie mial by byc ogolno dostepny. 25 zl za 2 plyty to naprawde niewiele, a po co ryzykowac, ze material zniknie gdzies w miedzyczasie...
Jestem za.
Krzysztof
pozostaje pytanie co Ostap na to ¿e kto¶ chce sprzedaæ jego g³os na p³ytce?
Armand
Có¿- nie chcia³em tak bezpo¶rednio, ale podpisujê sie pod pytaniem przedmówcy. Chcia³bym wierzyæ, ¿e sprawy praw autorskich zosta³y z Ostapem omówione...
Padre
Gwoli uspokojenia podejrzliwych nie zaci±gne³em Ostapa potajemnie do studia , ale dokonali¶my tego nagrania wpe³ni ¶wiadomie cool.gif , nagabywany o rejestracjê móg³ byæ niechêtny obcej osobie , tu zadzi³ay pewne mechnizmy "konfraterskie". Co do legalno¶ci wydania tej p³yty to jest ona przedewszystkim wydawana na Jego potrzeby. Szczególy mojego porozumienia z Ostapem pozwole zachowaæ sobie w poufno¶ci. Wiêc po¶adam prawa do rozpowszechniania tego nagrania.
Armand
W takim razie ja te¿ chcê t± p³ytê - polecê z ni± od razu po autograff ;D
Padre
Raczej nie zd±¿ysz w ci±gu kilku najbli¿szych tygodni Ostap wraca na Krym , a sama obróbka to bêdzie tydzieñ icon_sad.gif
KubaT
Bardzo sympatyczny pan. Do nas te¿ kilka razy zawita³ wiêc mia³em okazjê nieraz go pos³uchac i z nim pogadaæ. Raz nawet z kumplem przebrali¶my siê za kozaków i siedzieli¶my tak z nim pó³ dnia. To by³ klimat :D

Ja tak¿e piszê siê na t± p³ytkê.
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Jak juz bêda te p³yty to dajcie jakies og³oszenie, ewentualnie niech ktos da znaæ
Lysy_Gnom
Te¿ chcia³bym zakupiæ te p³ytki z muzyk±
Madeleine
Z racji mojego rodzinnego niemalże zainteresowania kulturą Ukraińską, notorycznego wykupywania wszelkich płyt z muzyką bandurzystów w kijowskich sklepach płytowych, i przymierzania się do zakupu bandury w Kaniowie- każdą płytę, zwłaszcza pana Ostapa zakupię, bez względu na cenę smile.gif
BTW polecam moje ostanie odkrycie bandurowe- płyty pana (jak się pa ukraiński czyta) Wołodymyra Horbatiuka.
Padre
Do kupienia podwójna p³yta Ostapa Kindraczuka clap.gif , ukraiñskiego barda podró¿uj±cego po zak±tkach Europy i Azji wraz ze swoj± bandur±. W Polsce mo¿na go by³o dotychczas us³yszeæ m.in. na ulicach Wroc³awia, Krakowa, Szczecina, Zielonej Góry, Poznania. Gry na bandurze uczy³ go stary, kozacki bandurzysta, który wyszed³ po 25 latach z GU£AG-u, do którego trafi³ za ¶piewanie na ulicy dumki o Mazepie. Ostap, zaproszony do studia nagra³ dwugodzinny materia³ o historii Kozaczyzny i Ukrainy od pocz±tku a¿ po czasy wspó³czesne. Ka¿da z pie¶ni poprzedzona jest jego krótkim komentarzem w jêzyku polskim. Poniewa¿ nie jest on profesjonalnym muzykiem pie¶ni w jego wykonaniu brzmi± nieraz surowo, ale przez to bardziej autentycznie. To materia³ dla prawdziwych koneserów. Jako, ¿e Ostap zarabia graniem na ¿ycie, dochód ze sprzeda¿y p³yt przeznaczony jest na produkcjê nastêpnych, które zostan± mu przekazane, aby móg³ sprzedawaæ je w miejscach, do których dotrze.

Cena: 30 z³ + koszty przesy³ki
Kontakt: grzegorz_nowicki@vp.pl
Nr konta: 03 11602202 0000 0000 2963 2989 Millennium Bank
oddz. nr 81 Wroc³aw, ul.Ruska 11/12

Pozdrawiam Padre
Aubrey
Mialem okazjê pos³uchaæ i poznaæ Ostapa podczas jego pobytu w Poznaniu. Polecam, naprawdê warto pos³uchaæ.
Padre
I cel szczytny wiêc polecam a miko³ajki ju¿ za pasem bigsmile2.gif
Padre
I czekam na opinie o projekcie
Padre
Prosze o komentarze raz jeszcze wszelkie opinie bêd± cenne MP3 podsy³am meilem clap.gif
Padre
P³yta w ciag³ej ofercie clap.gif
Gloria z Krakowa
P³yta pana Kindraczuka ma szansê zostaæ najlepsz± p³yt± folkow± roku 2006. Wystarczy wzi±æ udzia³ w g³osowaniu internautów na nagrodê Wirtualnych Gê¶li.

http://www.gesle.folk.pl/?&akcja=pokaz&rok=2007
skorupa
Swoj± drog±, ca³a historia ostatnich lat pana Ostapa jest bardzo pocieszaj±ca.
Pierwszy raz widzia³em go i s³ucha³em w Poznaniu na Starym Rynku chyba z 5-6 (?) lat temu.
Po prostu serce siê kraja³o. Nogi bose w jakich¶ resztkach sanda³ów, ³achy nêdzarza. Po prostu obraz nêdzy i rozpaczy... Ale ten ¶piew. A tu proszê. Mo¿na mu tylko ¿yczyæ dalszych sukcesów, bo ten cz³owiek na prawdê na to zas³u¿y³. Jego ojciec s³u¿y³ w Poznaniu, w 15. Pu³ku U³anów przed wojn±, dlatego tutaj czêsto bywa.
Antonio de Bellial
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Piszê na tym temacie, poniewa¿ to o czym chcê pisaæ jest bardzo mocno powi±zane z JMP Kindraczukiem, mianowicie chodzi o instrument na jakim gra, czyli bandurê.
Poszukujê ludzi, którzy potrafi± na owej bandurze graæ i wiedz± gdzie takow± mo¿na zakupiæ. Chcia³bym sam siê nauczyæ graæ na bandurze klasycznej, wiêc potrzebna mi informacja powy¿sza. Bardzo dziêkujê z góry za pomoc, a szczególnie swoje s³owa kierujê do ludzi, którzy mogliby mi pomóc w zamówieniu owego instrumentu z Ukrainy, gdzie jeszcze je podobno produkuj±.
Gloria z Krakowa
Zapewne wiele tu nie pomogê, ale pyta³am kiedy¶ o bandurê pana Kindraczuka. Odes³a³ mnie na dworzec PKP z informacj±, i¿ powinnam siê udaæ najbli¿szym kursem do Lwowa, gdzie on kupi³ swoj±:) Jest gdzie¶ w centrum, lecz nie wiadomo gdzie (i trzeba bêdzie pytaæ), komis muzyczny, w którym mo¿na tanio kupiæ stare, u¿ywane bandury (aczkolwiek nie wiem, czy klasyczne). ¯eby za¶ nie mieæ k³opotów z celnikami, nale¿y zaopatrzyæ siê w specjalne pozwolenie na wywóz za granicê starych instrumentów. Pozwolenie kosztuje ok. 10 z³ i zdobywa siê je na miejscu w jakim¶ specjalnym punkcie ulicê dalej. Bardziej zorientowani w temacie na pewno dopowiedz±:)
Widzia³am te¿ parê razy bandury kijowskie na Allegro i w komisie w Krakowie, ale ceny by³y niez³e.

CYTAT(Madeleine @ 14:08 12.09.2006) [snapback]166321[/snapback]
BTW polecam moje ostanie odkrycie bandurowe- p³yty pana (jak siê pa ukraiñski czyta) Wo³odymyra Horbatiuka.

W takim razie ja polecam pana, który nazywa siê Julian Kytasty i który nagra³ p³ytê o angielskim tytule "Black Sea Wind - the kobzari of Ukraine". Te d¼wiêki to nawet nie miód. To upadaj±ce kadzid³o... Ale lepiej wróæmy do tematu;-)
KKE
Witajcie. Pozwolcie, ze sie na tym Forum (na chwile! smile.gif ) wtrace. Wyjasnic najpierw musze, ze sie o nim dowiedzialem (a istnieje od 2002 r.?) dzis poprzez... icon_wink.gif statystyke wwwejsc na http://gesle.folk.pl .

Merytorycznie duzo - i to w takim e-gronie specjalistow od instrumentow dawnych - wniesc nie moge (tez z braku czasu), ale w sprawie Ostapa Kinraczuka (tez uzywana transkrycja "Kindratiuka" lub jeszcze bardziej fonetycznie zmiekczajac "cju", "t'iu", jak na wschodniej Ukrainie rosyjskojezycznej lub w pogranicznym surz'yku) i bandury, najkrocej siegam po (niewiele od ponad 10 e-lat, ale cos tez) http://www.man.torun.pl/cgi-bin/wa?S2=muzy...=Kindr+or+Kytas (z Julianem Kytastym od 2003 r. kontakt e-mail'owy i opowiadal tez o wspolnym graniu Michael Alpert; Ostapa Kindraczuka spotkalem raz w Krakowie, ale skoro na festiwale zapraszal Krzysztof Kubanski, to kontakt musi miec, a okladki [i] cd niestety jeszcze w reku nie mialem, ale u http://folk.pl poszukam, moze uzupelnili [CZY DOBRZE SIE DOPIERO - PO WYSLANIU JUZ TEGO POSTU, REEDYTUJE - DOCZYTALEM, ZE TO PADRE WYDAL?!?]) lub szerzej http://www.man.torun.pl/cgi-bin/wa?S2=muzy...=S&q=bandur , wwwyjdzie np. dosc sie nasuwajace oczywiscie http://bandura.net , ale to oczywiscie na pewno wiecie ode mnie lepiej i za to tu smile.gif "madrzenie sie" prosze o wyrozumialosc, jakos opisac musze. W Polsce na scenach festiwali (bo na ulicach Starowki w W-wie coraz czesciej rozni, tez np. z cymbalami, ale repertuar i poziom trudny do oceny w tych warunkach) z bandura grywali Taras Kompanyczenko (bardziej znany z lira korbowa i - w budowie bandurze bliskiej - kobza) i Jurij Fedynskij http://rozstaje.pl/index2.php?d=zu,65 (tez pewno rozna transkrypcja, np. zmiekczenie nazwiska "Fiedi", po angielsku imie "Yu" lub "You"). Jesli jest zainteresowanie tym instrumentem i (?) mozliwosci organizowania koncertow, to bym zachecal do Stepana Szczerbaka http://lemko.org/archive/julia/julia30a.jpg (a mi fot. - latem, byl w soroczce - zle zrobili angsad.gif ), ktorego mialem zaszczyt poznac w 2004 r. w Kijowie pod Sofia, ktore to jego miejsce jest opisywane w przewodniku (mam autograf! icon_wink.gif ), a jego kasete kupilem u tez wtedy poznanej (i bylem 1. w Polsce, co o nich pisal, wspolna fot. spod metra mam) kapeli "Buttia", ktora wlasnie byla wreszcie 1. raz w Polsce w XII w Lublinie na "Mikolajkach Folkowych" i w te sob. w W-wie na "Malance" - mozna!

A smile.gif glowna intencja mego listu, standardowa na wszystkich nowych forach o pokrewnej Muzykantowi tematyce (ale icon_wink.gif nie wypadalo mi tylko o tym, to wyzej proba, by cos tez na temat) jest prosba, by (a np. Padre i Abdull icon_wink.gif wyjasnia) niezaleznie od tych e-tu dyskusji, jesli wam wygodniej (wasz wybor, ale nie ma powodow, by "zamiast"), przynajmniej informacje i ewentualnie tez odeslania do watkow-zbiorow danych z tematyka Muzykanta zwiazanych, wysylac TEZ na Muzykant@man.torun.pl , jak e-zawsze od IV-1997 r. . Zycze tez tu milych i pozytecznych postow. Pozdrawiam! Do przeczytania i sie znow spotkania (przy mych mozliwosciach czasowych i e-obowiazkach, raczej zdaze na Muzykancie)!
Ania ¯uk
Rzeczywi¶cie post jest napisany ma³o czytelnie, ale proszê ch³opcy, powstrzymajcie siê od z³o¶liwo¶ci!
Ajcek
CYTAT(Ania ¯uk @ 20:49 16.01.2008) *
Rzeczywi¶cie post jest napisany ma³o czytelnie, ale proszê ch³opcy, powstrzymajcie siê od z³o¶liwo¶ci!

W sumie jak siê wytnie nawiasy, to zaczyna mieæ trochê sensu. icon_wink.gif
KKE
Dziekuje wam za zainteresowanie bandura, Ostapem Kindraczukiem i moim listem, w tym zwlaszcza wyszukanymi przeze mnie linkami, jakkolwiek w odpowiedziach niestety nie udalo mi sie doszukac wniesienia czegos na temat. Mam relatywnie malo doswiadczen z forami phpBB (od prawie 11 e-lat konsekwentnie preferuje ListServ'a), a gubie sie tu w wyszukiwaniu chronologii, zmian, nowych watkow, choc na pewno ma to funkcje do roznych celow pozyteczne. Dostalem w ciagu 1 dnia 4 powiadomienia od odpowiedziach, z zacytowana trescia listow, a wwwidze tu tylko 2, czyli - czy dobrze rozumiem - wyciete przez Moderatorke? - czy jest jakis slad (poza tym, co dostalem na e-mail) tu na www, opis, ze, ile, co bylo? Ze wzgledu na moj brak czasu i pelna skrzynke zmuszony jestem tu wylaczyc opcje powiadamiania o dalszych odpowiedziach, czyli jesli ktos cos na temat ma do mnie, to prosze pryw. e-mail'em lub - jesli mialoby taki charakter i sie w temacie miescilo - po prostu na calego Muzykanta (bez zalacznikow, html i ogonkow). Jak rozumiem z waszych zainteresowan, do spotkania sie - co roku staram sie zdazyc choc na czesc - np. latem w w-wskim "Lapidarium" na "Korowodzie Tanca" lub jesienia na Zamku Krolewskim na "Festiwalu Muzyki Dawnej". Dziekuje. Nie zaklocam juz tej tu dyskusji. Pozdrawiam!
Karol "Karol" Ejgenberg http://muzykant.folk.pl http://etno.serpent.pl/cokraina http://kke.cba.pl
m_q
Dzi¶ spotkalem pana Ostapa w jego "sta³ym" krakowskim miejscu (u wylotu Grodzkiej do Rynku) i kupi³em od niego p³ytê, w³a¶nie mi gra...
cool.gif

Co prawda mówi³, ¿e to ostatnia, ale kto wie...
Padre
Szanowni Frehowicze.
Poniewa¿ pomimo up³ywu lat smile.gif zainteresowanie p³yt± nie maleje postanowili¶my wydaæ drug± edycjê nagrania.
Bêdzie ona limitowana , do 50 numerowanych p³yt (kompletów)

Zainteresowanych prosimy o kontakt meilowy.

Pozdrawiam Padre

PS

Najmocniej przepraszam Wszystkich za milczenie z mojej strony w sprawach p³yty , teraz znowu meil w sprawie p³yty bêdzie odpowiada³ smile.gif

Katja
Ostatnio obejrza³am na YT filmik pewnego bandurzysty. Zainteresowa³ mnie ten instrument. Szukaæ, szuka³am, ale nic nie znalaz³am - interesuje mnie, czy w Polsce mo¿na gdzie¶ kupiæ bandurê?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.