Witam
Na podstawie oto tej strony
http://www.gildia.com/teksty/robert_bagrit/kaptur próbowa³em zrobiæ kaptur kolczy, uda³o mi siê uple¶æ tylko ma³± czê¶æ ukazan± na rycinie 6a (ta najbardziej na dole). Dalszej czê¶ci na podstawie tekstu umieszcznego na tej sronie zrobiæ nie potrafiê (mo¿e to z powodu mojej têpej g³owy) gdy¿ dalszy opis jest jak dla mnie za bardzo popl±tany i niedorzeczny.
Czy kto¶ jest w posiadaniu linków do przepisów na zrobienie podobnego kaptóra, lub móg³by umie¶ciæ jakie¶ wskazówki?
Z góry wielce dziêkuje.
Aras
Bartholomew the Hospitaler
CYTAT(Aras @ 21:02 01.09.2006)
Witam
Na podstawie oto tej strony
http://www.gildia.com/teksty/robert_bagrit/kaptur próbowa³em zrobiæ kaptur kolczy, uda³o mi siê uple¶æ tylko ma³± czê¶æ ukazan± na rycinie 6a (ta najbardziej na dole). Dalszej czê¶ci na podstawie tekstu umieszcznego na tej sronie zrobiæ nie potrafiê (mo¿e to z powodu mojej têpej g³owy) gdy¿ dalszy opis jest jak dla mnie za bardzo popl±tany i niedorzeczny.
Czy kto¶ jest w posiadaniu linków do przepisów na zrobienie podobnego kaptóra, lub móg³by umie¶ciæ jakie¶ wskazówki?
Witaj,
ja równie¿ robiê kaptur na podstawie tej strony i mi wyszed³, nie chwal±c siê :D, prze¶licznie
Fakt, nie mog³em sobie poradziæ ze zrobieniem go z kó³ek 6mm i grubo¶ci 1.6 (bo z takich robiê kolczugê, wiêc chcia³em mieæ ³adny komplecik), ale jak najbardziej uda³o mi siê zrobiæ z kó³ek 8mm i wy¿ej podanej grubo¶ci. Napisz konkretnie czego tam nie rozumiesz, mo¿e jak±¶ fotkê zamie¶æ na czym stan±³e¶. Chêtnie pomogê. Jednocze¶nie proszê o pomoc bo troszkê nie bardzo rozumiem ostatni± czê¶æ tego poradnika (robienie ko³nierza do kaptura) i mam ma³y problemik z ko³nierzem. Mo¿e jutro zamieszczê fotkê mojego kapturka :D
cze¶æ
ja te¿ robi³em kaptur kolczny z tam tej strony i mi wyszed³ ca³y. Je¶li masz problem Aras'ie z nim to zrób sobie prostok±tny pasek który na d³ógo¶æ tak± jak ty masz obwód g³owy+kilka cm na przeszywke. policz ile masz kó³ek, zapisz na kartce i gdy bêdziesz robi³ ju¿ wciêcie na twarz to zrób znowu pasek taki jak wy¿ej tylko odejmij 10 kó³ek i powtarzaj. Jak bêdziesz mia³ ju¿ ''wciêcie na twarz'' to zrób taki d³ugi jak obwód g³owy+kilka cm. i tak dalej rób.
PS.Mój kaptur kolczny to pierwsza rzecz jak± robi³em z kolczy i na dodatek nikt mi nie pomaga³.Nawija³em drut. cio³em go a pó¼niej robi³em kaptur.
darkcezary
CYTAT(darkcezary @ 08:29 03.09.2006)
Nawija³em drut. cio³em go a pó¼niej robi³em kaptur.
Hehe, te¿ tak robiê ¿eby zminimalizowaæ koszty i mieæ wiêksz± satysfakcjê :D Kiedy¶ jak w bractwie, w którym by³em dwóch ludków zobaczy³o jak mi to wychodzi to chcieli ¿ebym im za kasê zrobi³ kilka kilo kó³ek, ale nie mia³em i nie mam na to czasu, lepiej robiæ na w³asny u¿ytek.
Niech mi kto¶ "³opatologicznie" wyt³umaczy jak zrobiæ ko³nierz do tego kaptura, taki aby sp³ywa³ mi na ramiona oraz klatê i plecy. Wiem, ¿e mo¿na to zrobiæ poprzez dodawanie kó³ek (tylko nie mogê za bardzo zrozumieæ z tego opisu w jaki sposób obliczyæ tê ilo¶æ kó³ek o jak± mam zwiêkszaæ ka¿dy nastêpny rz±dek). Poza tym ten sposób to strasznie ¿mudna robota, nie ma czego¶ troszkê szybszego ?
[quote]Niech mi kto¶ "³opatologicznie" wyt³umaczy jak zrobiæ ko³nierz do tego kaptura, taki aby sp³ywa³ mi na ramiona oraz klatê i plecy. Wiem, ¿e mo¿na to zrobiæ poprzez dodawanie kó³ek (tylko nie mogê za bardzo zrozumieæ z tego opisu w jaki sposób obliczyæ tê ilo¶æ kó³ek o jak± mam zwiêkszaæ ka¿dy nastêpny rz±dek). Poza tym ten sposób to strasznie ¿mudna robota, nie ma czego¶ troszkê szybszego ?
O to samo mi chodzi
PS: Ile kó³ek trzeba dodaæ do ¶ciegu który stanowi obwód g³owy na przeszywalnice?
Z góry wielkie dziêki.
Pozdrawiam
Aras
"PS: Ile kó³ek trzeba dodaæ do ¶ciegu który stanowi obwód g³owy na przeszywalnice?"
Ja ten pasek, który mam na czole (maksymalny obwód g³owy) mam d³ugi na 66 kó³ek 1.6x8mm. Obwodu g³owy nie pamiêtam, ale wiem, ¿e kilkana¶cie bodaj¿e kó³ek doda³em. Robi³em to na oko gdy¿ nie mam jeszcze pikowañca na g³owê, ale po za³o¿eniu obecnie kaptura na 2 zimowe czapki :D le¿y fantastycznie, równie dobry efekt mam gdy za³o¿e go na sam kaptur od bluzy. Tak wiêc u Ciebie pewnie te¿ bêdzie podobna ilo¶æ (chyba, ¿e masz z 16 lat i mniejsz± g³owê :P ). A robi±c musisz pamiêtaæ o tym, ¿eby co rz±dek dorzucaæ 6 kó³ek, tak aby otrzymaæ w³a¶nie t± rz±dan± (w moim przypadku 66) liczbê kó³ek,
Póki co mój kaptur le¿y i czekam na instrukcje odno¶nie ko³nierza
hehe tak mam 16 lat ale mam wiêksz± g³owê :D
Co rz±dek chyba trzeba do¿ucaæ 4 kó³ka a nie 6, bynajmniej ja tak robie i kaptur jest ³adny i wygodny,
http://www.gildia.pl/teksty/robert_bagrit/...1.gif/*html/300 <-- Jak narazie wygl±da tak.
Pozdrawiam
Aras
CYTAT(Aras @ 17:45 03.09.2006)
hehe tak mam 16 lat ale mam wiêksz± g³owê :D
Co rz±dek chyba trzeba do¿ucaæ 4 kó³ka a nie 6, bynajmniej ja tak robie i kaptur jest ³adny i wygodny,
Hehe, ale trafi³em z Twoim wiekiem :P
Ja dorzuca³em co rz±dek 6 kó³ek, a rz±dki mia³y takie ilo¶ci kó³ek:
1;6;6+6;12+6;18+6;24+6;30+6;36+6;42+6;48+6;54+6;60+6;66 i koniec :D
a mój kaptur wygl±da tak:
Jak wam siê wydaje, czy otwory na "mordkê" nie s± za du¿e?
Wiadomo, ¿e jak za³o¿ê pikowan± czapê pod to to efekt bêdzie inny i kaptur trochê siê podniesie do góry, tak, ¿e pod brodê mi siêgnie.
tak sobie my¶le ¿e jak na³o¿ysz pod to pikowca to bêdzie troche nad brod±.
A czemu kaptur nie podshity tkaninoj?
Goly kolcz nawet na kal (czepiec), jest niehistoryzcne...)
jak na muj gust to otwór na "mordkê" jest troszke za du¿y ale nawet ³adnie wykonany
Ok to ja mo¿e napisze jak sie robi ko³nierz ;)
musisz policzyæ co ile ostatnio dodawali¶cie kó³eczka jak robi³e¶ "góre" swojego kaptura.I teraz bierzesz i zaczynasz dalej tak samo jak robiles góre dodawac te kó³eczka:)
czyli na przyk³ad:
Na górze kaptura dodawali¶my kó³eczko co 6
dodali¶my otwór na twarz
i teraz dodajemy co 7 kó³eczek
potem co 8
co 9
i tak az nam sie spodoba nasz kaptur ;)
Oto ca³a filozofia
Otwór na twarz mo¿esz zawsze pomniejszyæ lub powiekszyc ¿aden problem ;)
Ale!
Bartholomew ja bym na twoim miejscu zmniejszyl to co dorobi³es pod brod±
Zrób jedna jednostke kolcz± (czyli 4 kó³eczka w 1 taki pasek) i zacznij odrazu dodawac do tego juz kó³eczka .Bo ty jak nazdjeciu widze przed³u¿a³es go bez dodawania kó³eczek az do barków.
Pozdrawiam:
Luszko
PS: W razie jakichkolwiek pytañ pisac
A jak w takim razie zrobi¶ czepiec kolczy? Podajcie jak±¶ metodê, proszê.
Tak samo jak kaptur kolczy tylko zaczynasz tak od "Kołnierza"
dodajesz tylko kółeczka ;)
A Żeby wiedzieć co ile wczepić jedno kółeczko musisz:
a)Policzyć ile użyłeś kółeczek aby zrobić "rondo"wokół dzwonu hełmu(dziura gdzie wpychasz głowę ) :P
b) Policzyć z prostej proporcji x
na 102 kółeczka wokół dzwonu dodajesz jedno kółeczko co 17 kółeczek :P
czyli:
X=(17* TLKWD)/102
X-co ile wczepic kołko
TLKWD -Twoja liczba kółek wokół dzwonu
I to w sumie tyle
Cala filozofia
Pozdrawiam:)
PS:Edytowane bo późno było i troszkę niegramatycznie wyszło;)
Dziêki za instrukcjê. Mam nadziejê, ¿e czepiec 'wyjdzie'.
Pozdrawiam.
Witam
Może komuś się przyda zdjęcie mojego kapturka.
I dla pocieszenia dodam że tekst z nowej gildi rycerskiej na początku wydał mi się zawiły ale wystarczy się dobrze wczytać i powstanie takie cudo :D
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikpozdrawiam
Witam po przerwie,
Luszko, stosowa³em siê do twoich instrukcji i mam jedno pytanie: czy da siê w jaki¶ sposób zniwelowaæ "falbanki" jakie mi powsta³y podczas dodawania kó³ek? W wielu przypadkach widzia³em, ¿e tych "falbanek" nie by³o. Czy to znaczy, ¿e by³y one robione inn± metod±? A mo¿e ¼le wykonujê czepiec? POMOCY!!!!!!
Pozdrawiam;)
jeśli myślę o dobrych falbankach to wszystko jest w porządku:) Jednak prosiłbym o zdjęcie jakieś :)Bedzie mi łatwiej odpowiedzieć na pytanie;) Ale niestety odpowiedz dopiero po Grunwaldzie.Chyba ze będziesz na Grunwaldzie to szukaj Opola w Mazowieckiej:) A jak znajdziesz juz Opole(Opolskie Bractwo Rycerskie) To pytaj o Łukasza;) To razem coś zaradzimy:)Niektórzy robią kaptury w ten sposób ze robią rozszerzenia na czubku głowy później przedłużają skronie i tak do końca szyi:/ Czyli w sumie poszerzaja tylko raz ale źle to wyglada według mnie:P
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikOto i ono tylko jeszcze nie skoñczone
mam nadziejê, ¿e co¶ widaæ ;)
Możesz sprawdzić dla pewnosci czy nie dałeś gdzieś przypadkiem o kilka kółeczek za dużo:)
Ale raczej dobrze wszystko
Nic nie zastąpi zobaczenia kapturka na żywo ale stawiam ze jest ok i sie po prostu z rozbudową ładnie rozejdzie:) Kazdy miał na pewno takie falbanki w trakcie rozbudowy:)
Jestem pocz±tkuj±cym wojakiem, który chcia³by sobie uple¶æ kaptur kolczy :P Niestety ta strona z której korzystacie czyli
http://www.gildia.com/teksty/robert_bagrit/kaptur nie wchodzi mi, czyli wnioskujê ¿e ju¿ nie istnieje. Szuka³em ale nigdzie nie znalaz³em poradnika jak zrobiæ kaptur kolczy. Proszê pomocy !.
Podpisuje sie pod prosba, chociaz mi bardziej chodzi, jak zaczac robic czepiec, chodzi mi o czubek czepca, jak i po ile koleczek po kolei rozszerzac kolejne kregi.
1. Najpierw do jednego kó³ka (centralnego) doczep kilka kó³ek.
2. Doczepiaj nastêpne rzêdy dodaj±c, co jaki¶ czas bonusowe(to trzeba robiæ na wyczucie - jak widzisz, ¿e plecionka po po³o¿eniu na p³askim robi siê "sztywna" na bokach to dodajesz kó³ka bonusowe).
3. Je¶li zrobisz ju¿ ko³o o obwodzie planowanego kaptura(np. takie jak na zdjêciu), to doczepiasz p³at plecionki z ty³u kaptura.
4. Dodajesz ko³nierz robi±c go w ten sam sposób, w jaki zrobiona zosta³a góra.
Link do zdjêæ, które zrobi³em podczas wykonywania kaptura z kó³ek 6/1.6 <lol> :
http://www.speedyshare.com/567636843.htmlTrudno mi to opisaæ s³owami, ale mo¿e zdjêcia trochê Ci pomog±. ;p
Salve !
Czy kaptur kolczy by³ czym¶ podszyty np. skór± ?
Pozdrawiam Marcin.
tak by³ podszywany np lnem od wewn±trz w³±cznie z klapk±. jak mniemam 13wiek?
Salve !
Dziêki Luszko.
Tak 13 w. a dok³adniej 1285-1307.
Pozdrawiam Marcin.
Witam,
mam pytanie dotycz±ce "klapki" w kapturze kolczym. W którym miejscu powinna znajdowaæ siê owa klapka? Trochê poni¿ej brody? I jak d³uga powinna byæ? Je¶li kto¶ ma takowy kaptur kolczy to prosi³bym o foto.
Pozdrawiam
Squax
CYTAT(Squax @ 15:03 20.04.2008)
(...) W którym miejscu powinna znajdowaæ siê owa klapka? Trochê poni¿ej brody? I jak d³uga powinna byæ? Je¶li kto¶ ma takowy kaptur kolczy to prosi³bym o foto.
Rozwi±zania dla XIII w. m.in. masz tu:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/mac...wski_images.htm poszukaj w szczegó³ach do obrazków ze s³ówkiem
coif"Klapki" w XIIIw. przewa¿nie pod
doln± wargê , ja mam "pod nos" w trosce o zêby, tylko muszê wi±zaæ lu¼no, lub wcale, bo utrudnia oddychanie. Podbicie lniane zrobi³em tylko przy os³onie twarzy i jest ok.
Na dobr± sprawê piechór w ogóle nie powinienem mieæ ¿adnej
klapki .
przyk³ady "pod wargê" z BM:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...mp;bdetail4.gifhttp://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...p;ddetail3a.gifpozdrówka,
Bia³y
Witam,
dziêkujê Fiodorze za informacje, ale jakby¶ jeszcze zamie¶ci³ zdjêcie swoje z lu¼na i "zapiêt±" klapk± to by³bym wdziêczny.
Chcê po prostu byæ jak najbardziej historyczny i my¶la³em, ¿e kaptury w XIII wieku by³y zapinane. Natomiast jest to trudniejsza robota ni¿ zrobienie zwyk³ego kaptura kolczego. My¶la³em, ¿e piechota równie¿ takowe posiada³a. Ale nigdzie nie znalaz³em potwierdzaj±cych informacji, a taki kaptur o wiele lepiej wygl±da.
Teraz jeszcze jedno pytanie, bo na forum i Wikipedii pojawiaj± siê ró¿ne informacje na ten temat: kaptury kolcze w XIII wieku (1240-1270) by³y ³±czone z kolczuga i nie stanowi³y oddzielnego pancerza?
Pozdrawiam
Squax
Zdarzaj± siê te¿ oddzielne.
CYTAT(Centaur @ 13:59 29.03.2008)
Podpisuje sie pod prosba, chociaz mi bardziej chodzi, jak zaczac robic czepiec, chodzi mi o czubek czepca, jak i po ile koleczek po kolei rozszerzac kolejne kregi.
Mi te¿ nie wchodzi
Witam,
oto przepis na kaptur kolczy:
"The expanding circle is one of two methods of building the top of a coif. This method makes a circular patch which can then be attached to normal rectangular patches to finish the coif. The other method is to make five triangles and then to sew them together using 45 degree angle seams. I personally prefer the expanding circle method, which does not create any seams. Both methods can also be used wherever you need a circle, and thus come in handy for pouches and other such projects.
The most important step in these instructions is the expansion. Expansion rings are rings which are used to make a weave wider or taller. Without them, the circle would quickly become far too tight to be feasible.
Step 1: add some closed rings to an open ring and then close that ring. Lay the group out as shown. The single open ring (sometimes referred to as the "queen ring") will be the center of your coif. You want to pack a fair number of rings onto the queen ring, but you still should not have any problems getting the rings to lie more or less flat. None of the rings should be pushed into the middle of the queen ring because of the density of the rings. To make this easier, use a larger ring for the queen ring - 3/8" ID if you're using 5/16" ID rings, or 7/16" ID for a 3/8" ID piece, and so on. Call the outer rings Row 1.
Step 2: Add another row of rings in the Euro 4-1 style. That is, add another row of rings such that each ring passes through two adjacent rings in the previous row. I'm sure you can figure it out. Call this Row 2.
Step 3: Go around the circle adding rings through Row 1, in such a way that the rings only pass through one ring in the row. Space them regularly. They should not pass through Row 2 rings.
Step 4: Now add onto that row of normal and expansion rings. Each ring that you add should pass through two of the rings in the previous row, whether they be normal or expansion rings. Notice that each expansion ring now passes through three rings in total - one ring near the center and two in the row you just added.
That's the basic method for building a circular coif top. Just continue to build outwards, expanding when necessary. Unfortunately, there's no good way to give hard numbers for the amount of expansion you have to do; head sizes vary far too much. I generally just eyeball my circles to see if the weave looks too dense or too tight. If the latter, then I expand. Oh, and try not to put your expansions in the same location on different rows. Doing that will cause the coif to deform, creating a noticeable seam and losing the circular shape."
Pozdrawiam
Squax
P.S Poka¿cie swoje kaptury z klapk±
A po przet³umaczeniu dla nie mówi±cych po angielsku;)przepis wygklada tak:
"Rozszerzyæ okr±g jest jedn± z dwóch metod budowania szczytu kornetu. Ta metoda robi ko³ow± ³atê, która mo¿e wtedy zostaæ by³y przywi±zany do normalnych prostok±tnych ³at, by skoñczyæ kornet. Inna metoda ma zrobiæ piêæ trójk±tów i wtedy uszyæ ich razem u¿ywaj±cych 45 szwów k±ta stopnia. Osobi¶cie wolê rozszerzyæ metodê okrêgu, która nie tworzy jakich¶ szwów. Zarówno metody mog± te¿ zostaæ u¿yte dok±dkolwiek potrzebujesz okr±g i w ten sposób wchodzisz zrêczny dla torb i inny takie projekty.
Najwa¿niejszy krok w tych instrukcjach jest ekspansj±. Pier¶cionki ekspansji s± pier¶cionkami, które s± u¿yte, by zrobiæ utkaæ szerszy albo wy¿szy. Bez nich, okr±g szybko sta³by siê daleko zbyt napiêty, by byæ wykonalny.
Krok 1: dodaj jakie¶ zamkniête pier¶cionki do otwartego pier¶cionka i wtedy zamkniêty, ¿e pier¶cionek. Roz³ó¿ grupê jak pokazany. Pojedynczy otwarty pier¶cionek (czasami zwany " pier¶cionkiem królowej") bêdzie centrum twojego kornetu. Chcesz spakowaæ piêkn± liczbê pier¶cionków na pier¶cionek królowej, ale nadal nie powiniene¶ mieæ jakich¶ problemów dostaj±cych pier¶cionki, by le¿eæ mniej wiêcej p³askich. ¯aden z pier¶cionków nie powinien zostaæ pchniêty do ¶rodka pier¶cionka królowej z powodu gêsto¶ci pier¶cionków. Aby zrobiæ tego ³atwiejszego, u¿yæ wiêkszego pier¶cionka dla pier¶cionka królowej - 3/8" ID, je¿eli u¿ywasz 5/16" ID pier¶cionków, albo 7/16" ID dla 3/8" ID kawa³ka i tak dalej. Nazwij zewnêtrznym pier¶cionkom Row 1.
Krok 2: Dodaj inny rz±d pier¶cionków w euro 4-1 styl. To jest, dodaæ inny rz±d pier¶cionków takich, ¿e ka¿de przepustki pier¶cionka przez dwa przyleg³e pier¶cionki w poprzednim rzêdzie. Jestem pewny mo¿esz zrozumieæ to. Nazwij tego Rzêdu 2.
Krok 3: Chod¼ po okrêgu dodaj±cy pier¶cionki przez Rz±d 1, w takiej drodze, ¿e pier¶cionki tylko przechodz± przez jeden pier¶cionek w rzêdzie. Przestrzeñ ich regularnie. Oni nie powinni przej¶æ przez Rz±d 2 pier¶cionków.
Krok 4: Teraz dodaj na ten rz±d normalnego i pier¶cionków ekspansji. Ka¿dy pier¶cionek, który dodajesz powinien przej¶æ przez dwa z pier¶cionków w poprzednim rzêdzie, czy oni byæ normalny albo pier¶cionki ekspansji. Zauwa¿, ¿e ka¿dy pier¶cionek ekspansji teraz przechodzi przez trzy pier¶cionki w sumie - jeden pier¶cionek blisko centrum i dwóch w rzêdzie tylko doda³e¶.
To jest podstawow± metod± dla budowania ko³owego szczytu kornetu. Tylko kontynuuj zbudowaæ strony zewnêtrzne, rozrastaj±c kiedy konieczny. Niestety, nie ma ¿adnej dobrej drogi, by daæ twarde numery dla ilo¶ci ekspansji tobie musz± zrobiæ; g³owa ocenia zmieniæ daleko zbyt du¿o. Ja ogólnie tylko ga³ka oczna moje okrêgi, by zobaczyæ, je¿eli utkaj wygl±da zbyt gêsty albo zbyt napiêty. Je¿eli drugi, wtedy rozrastam siê. Och i spróbuj nie po³o¿yæ twoje ekspansje w tym samym miejscu na ró¿nych rzêdach. Robi±c to spowoduj± kornet, by zniekszta³ciæ, tworz±c widoczny szew i gubi±c ko³owy kszta³t."
Przepraszam bardzo za zgry¼liwo¶æ...ale nie ma to jak English Translator !
CYTAT(Squax @ 17:32 21.04.2008)
Teraz jeszcze jedno pytanie, bo na forum i Wikipedii pojawiaj± siê ró¿ne informacje na ten temat: kaptury kolcze w XIII wieku (1240-1270) by³y ³±czone z kolczuga i nie stanowi³y oddzielnego pancerza?
oddzielne "okr±g³e" kaptury masz m.in. na jegomo¶ciach z:
1250 r.http://www.gothiceye.com/images/large/KN010-2.jpg1277 r.http://www.gothiceye.com/images/large/KN011-2.jpg1308 r.http://www.gothiceye.com/images/large/KN024-2.jpgoraz "prostok±tne" (XIII w. mo¿e ciut pó¼niej)
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=7747CYTAT(Squax @ 17:32 21.04.2008)
(...) jakby¶ jeszcze zamie¶ci³ zdjêcie swoje z lu¼na i "zapiêt±" klapk± to by³bym wdziêczny.
niestety do tej pory nie zosta³em gwazd± obiektywu
, mam tylko z
ods³oniêt± tudzie¿
niezapiêt± klapk±, bo najczê¶ciej tak jest (popracujê nad tym w sezonie
)
zasada samej konstrukcji klapki jest banalnie prosta, u mnie to jest "tójk±t" (dolny "róg" trójk±ta - od po³owy podbróbka) ze sznurkiem zaczepianym przy skroni.
pozdrawiam,
Bie³yj
Salve !
Jak mi ju¿ wyt³umaczy³ Luszko kaptury by³y podszywane np. lnem. A czy mog³a byæ mo¿liwo¶æ ¿eby te "podszycie" by³o np. z paru warstw lnu - taki rodzaj pikowania (chodzi mi o kaptur z kryz±) lub z grubej skóry. Takie co¶ doaje dodatkow± ochronê na barki oczywi¶cie je¶li jest historyczne.
Pozdrawiam Marcin.
Luszko pisz±c ¿e kaptur by³ podszysty lnem mia³ na my¶li kilka przepikowanych warstw lnu (ewentulanie kana³y wypychane runem owczym) , w³a¶nie w celu zapewnienia wyt³umienia.
Ze skór± jest problem, lepiej len.
Salve !
Fizibnschiz wielki dziêki !! Tego potrzebowa³em, ka¿da dodatkowa ochrona siê przyda.
Pozdrawiam Marcin.
To ja mam pytanie ( sorry ze od¶wie¿am temat ) czy owe kaptur/czepiec kolczy by³ u¿ywany w II po³. XVw.??? Jak tak to przez jaki odzia³y i z jakim he³mem???
Bardziej ko³nierze same ni¿ pe³ne kaptury.
Pasuj± do salad, kapalinów, ³ebek p³ytkich.
Czepce kolcze podczepiano wci±¿ do armetów.
A co do oddzia³ów to pamiêtaæ nale¿y ¿e w ¶redniowieczu jako takiej nie mamy unifikacji formacji. St±d ko³nierze nosi³y praktycznie wszelkie formacje od rycerstwa (patrz nagrobek Taszki Koniecpolskiego) po zwyk³ych piechurów, o ile konkretn± personê by³o na to oczywi¶cie staæ.
Dziêki za szybko odpowiedz ;D
Mam inne pytanie, czy kto¶ posiada jakie¶ zdjêcia lub opisan± metodê robienia kaptura metod± 6 w 1 ???? W ogóle takie co¶ wystêpowa³o, czy robiono je tylko metod± 4 w 1...??? Z góry dziêkujê...
oraz jak taki podbródek trzyma³ siê ???
Chodzi mi o trzymanie siê brody.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kto¶ z was zrobi³ do swojego kaptura takie podbicie i móg³by siê podzieliæ do¶wiadczeniem?
Zastanawiam siê jak przeszyæ swój kaptur, ale szczerze nie mam bladego pojêcia jak siê za to zabraæ.
W moim przypadku chodzi o XIIIw.
Z tego, co wcze¶niej by³o poruszone bardziej do mnie przemawia opcja przeszywanych warstw lnu, ni¿ wypychania rowków.
Dlaczego?
Wypchanie rowków (nawet bardzo ma³ych) znacznie zmniejszy³o by ilo¶æ miejsca na nasz± ³epetynê. Ponadto trzeba by by³o robiæ znacznie wiêkszy kaptur, który nie wygl±da³ by tak zgrabnie jak te, na rycinach, pomijaj±c fakt, ¿e mo¿na by by³o zapomnieæ o wci¶niêciu kapalinu na tak± baniê.
Jest wielce prawdopodobne ¿e siê mylê, ale to s± tylko moje przypuszczenia.
Poprawka, tak jak my¶la³em myli³em siê.
Temat równie¿ jest poruszany
TU i
TU i pewnie w 20 innych ukrytych minitematach
W takim razie pozostaje jeszcze kwestia tego, ¿e dalej za bardzo nie wiem jak uporaæ siê z podszyciem kaptura.
By³bym wdziêczny, je¶li kto¶ dysponuje i podzieli³ by siê wykrojem pod pikowañca do kaptura z prostok±tnym ko³nierzem.
TAKIM. Osobi¶cie potrafiê uszyæ jedynie najzwyklejszy czepiec (taki jak z BM) i chcia³ bym zaoszczêdziæ sporo czasu i materia³u na kombinowaniu, zanim stworzê odpowiedni wzór.
Chêtnie us³ysza³ bym równie¿ jakie¶ rady dot. przymocowania kolczego do pikowañca. Najbardziej interesuje mnie ³±czenie na krawêdziach.
Na tym zdjêciu masz praktycznie ca³y wykrój takiego pikowanego kaptura... Je¶li szkoda Ci eksperymentowaæ na tkaninie to zawsze mo¿esz u¿yæ jaki¶ zastêpczych szmat (stare t-shirty, prze¶cierad³a, narzuty, cokolwiek) albo w ostateczno¶ci z papieru. Trochê wiêcej przy tym roboty, ale oszczêdzisz materia³. Aczkolwiek z drugiej strony i tak chcesz szyæ warstwowo, wiêc ¼le skrojon± warstwê mo¿esz wsadziæ do ¶rodka i po problemie. Inna kwestia, ¿e sztukowanie materia³u w ¶redniowieczu by³o na porz±dku dziennym, wiêc nie ma siê co tutaj martwiæ.
Wypychanie a warstwy – tutaj zale¿y od tego czym wypychasz i jak mocno. Je¶li dajesz „ile fabryka da³a” to faktycznie potem mog± byæ problemy z w³o¿eniem he³mu/kaptura kolczego na g³owê. Ale mo¿na zrobiæ tylko lekkie watowanie i powinno byæ ok.
Co do przyszycia kolczej, to podszywa³em swój czepiec na jego krawêdzi dolnej, po ca³ej d³ugo¶ci do ko³nierza pikowanego. Zbieg³o siê prawie co do centymetra. U¿y³em dratwy i szy³em na okrêtkê po ogniwie. Trochê zajê³o, ale efekt by³ bardziej ni¿ zadowalaj±cy. £atwiej siê zak³ada he³m, bo czepiec nie pl±ta siê w ka¿dym mo¿liwym miejscu, ³adnie to wygl±da i jest bezpieczniejsze. Góra krawêd¼ czepca kolczego przyszyta do kawa³ka skóry, który zamontowany by³ na he³mie. Równie¿ po ca³ej d³ugo¶ci, oczko po oczku, z wy³±czeniem czê¶ci twarzowej.
Wygl±da to tak:
Tutaj trochê lepiej widaæ (ty³ jest podniesiony przez odstaj±cy ko³nierz przeszywki)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.