Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Plisowanie Mankietów, Dekoltów
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Borg
Witam
Przegladajac jakas francuskojezyczna stronke znalazlem takie cosiki

Jak to jest wykonywane?
Do jakiego typu ubioru sie nadaja takie zdobienia?
Czy tylko lniane ciuchy czy tez wierzchnie welniene takze>
Czy ktos zna inne zrodla dla tego?
I w koncu czy ma to jakas specjalna nazwę w naszym nazewnictwie?
Z gory dzieki
Pozdrawiam
Kay
Dzieñ dobry

Co do wykonywania - to jest tak jakby taka "mini-przeszywanica" icon_wink.gif. Naj³atwiej zrobisz to poprzez doszycie pod³o¿enia do dekoltu (tudzie¿ mankietów), nastêpnie w³o¿enie miêdzy wierzch i pod³o¿enie jakiej¶ warstwy materia³u ( we³ny) lub kilku warstw cieñszej tkaniny (len) i przeszycie wszystkiego razem.
Wydaje mi siê,¿e mo¿esz te¿ zrobiæ tak± "ozdobê" oddzielnie i gotow± przymocowaæ do dekoltu. S±dzê,¿e w takim przypadku mo¿na by wykonaæ to nawet z innej tkaniny.
Mo¿liwe,¿e by³o to stosowane jako dodatkowa ochrona.
Niestety nie znam nazwy dla tego typu obszyæ, podobnie jest z ikonografi±. Podejrzewam tylko,¿e jest to element charakterystyczny g³ównie dla rycerskich koszul.

Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Czy kto¶ znalaz³ takie fanaberie w ikonografii z tego okresu. Bo szczerze mówi±c ja poraz pierwszy widze tak zakoñczone koszule. Wydaje mi sie,¿e mtoda o której mówi Kay to raczej ukrycie przez osobê szyj±c± braku umiejêtno¶ci do zakoñczenia V-dekoltu.
ale to tylko moje zdanie
pozdrawiam
Damian
CYTAT(Nammah @ 11:42 07.09.2006) *
Czy kto¶ znalaz³ takie fanaberie w ikonografii z tego okresu. Bo szczerze mówi±c ja poraz pierwszy widze tak zakoñczone koszule. Wydaje mi sie,¿e mtoda o której mówi Kay to raczej ukrycie przez osobê szyj±c± braku umiejêtno¶ci do zakoñczenia V-dekoltu.

To nie s± fanaberie. Takie wykoñczenie koszul jest wzorowane na rze¼bach z katedry w Chartre (XII w.) Patrz za³±czniki. Generalnie przyjmuje siê, ¿e takie zdobienie koszul wystêpowa³o w XII w. i pierwszej po³owie XIII w.

CYTAT
Podejrzewam tylko,¿e jest to element charakterystyczny g³ównie dla rycerskich koszul.

No, raczej nie, bo znalezione przyk³ady posiadania takich wykoñczeñ dotycz± wy³±cznie postaci kobiecych. Czê¶æ panów, wychodz±c z za³o¿enia, ¿e w XII w. bielizna damska nie ró¿ni³a siê od mêskiej, funduje sobie takie koszule. Ale potwierdzenia ikonograficznego nigdzie nie ma.
Istniej± natomiast s± ¶lady pisane, wskazuj±ce na noszenie takich koszul prze obie p³cie:
– „Dolophatos d’Heberes” (XIII w.) – wers 7991 i nast. ,
– „Le Roman de la violette” (XIII w.) – wers 3466 i nast. ; oraz
– « Do Chevalier de l’Espee” – wers 40 i nast.

Przy opisach koszul mówi siê tam wyra¼nie m.in. o bieleniu, wyszywaniu (z³ota nitk±) i marszczeniu.

Odpowiadaj±c na pytania Borga:

Jak to jest wykonywane?Przez dzisiejszych (francuskich) odtwórców s± robione w dwojaki sposób:
1. Zgodnie ze wskazówkami Violette-le-Duc’a (str. 70) s± one plisowane lub marszczone. Eugene pisze, ¿e podobny sposób by³ jeszcze w u¿ycie przy wykañczaniu mankietów we Francji w XIX w. Ale jak siê nazywa po polsku ten proces marszczenia mankietów nie wiem - po francusku to „blanchisseusse de fin”;
2. To co masz na zdjêciu zosta³o zrobione inaczej . Naszyto drug± warstwê materia³u, przeszyto j±, a w powsta³e rurki delikatnie upchano w³ókna przêdzy lnianej (metoda prowansalska).

Do jakiego typu ubioru sie nadaja takie zdobienia?
Cywilnego i raczej górne warstwy spo³eczne - w³±czaj±æ w to królowe (za „Dolophatos d’Heberes”). Nie nosozno ich samych.

Czy tylko lniane ciuchy czy tez wierzchnie welniene takze
tylko lniane koszule

Czy ktos zna inne zrodla dla tego?

za³±czniki i ¿ród³a pisane (patrz wy¿ej)

I w koncu czy ma to jakas specjalna nazwê w naszym nazewnictwie?
No tego to ja Ci nie powiem - plisowanie?? marszczenie? gufrowanie??

No i to chyba na tyle. Mam nadziejê, ¿e pomog³em.
Pozdrawiam, smile.gif
Tasi
Witam,

Sorry za lekki zejscie z g³ównego watku, ale...
jak sie ma plisowanie szarawarów do historycznosci? (ma ktos jak±¶ ikonografiê?)
Fakt ¿e ³adnie wygl±daj± jak siê równo fa³dy(takie ¶redniej wielko¶ci) uk³adaja, chocia¿ np dra¿ni mnie widok szarawarów splisowanych w mnóstwo drobnych kancików anger.gif .

Pozdrawiam, Tasi
Rabiega
Re - Tasi.
To zale¿y o jak± lokalizacjê pytasz.
Generalnie - szarawary do Wschód i Po³udnie.
O wczesnym europejskim szarawarowym ¶redniowieczu nie wiadomo niczego.
Generalnie ( ogromnie upraszczaj±c ) przyjmuje siê, ¿e im dalej na wschód , tym szerzej i fa³d wiêcej.
Z tym, ¿e to tylko "przyjmuje siê", bo wykopalisk ¿adnych, a ikonografia tylko "wschodnia".

Generalnie - sprawa ma siê podobnie jak z lamelkami - ludziska nosz±, choæ dokumentacji brak.

Ja by³bym ostro¿ny.
Je¶li odtwarzasz "nie koczownika" - to w³a¶ciwsze bêd± wê¿sze gacie - i temat plisek masz z g³owy.

K³aniam.
Tasi
Re- Rabiega

To ¿e wschód i po³udnie to wiem,
chodzi mi g³ównie o ikonografie (wschodnia rzecz jasna).
na freha by³o troche przedstawieñ szarawarów lub czego¶ podobnego, ale g³ównie z terenów Rusi (ew. przedstawienia Waregów)
by³bym bardzo wdziêczny o co¶ z typowo wschodniego- chetnie koczowniczego, ew. jeszcze dalej, Bizancjum, ludy Tureckie itp.

Równie¿ k³aniam icon_cool.gif
Borg
Damianie wielkie dzieki
Z przeznaczeniem zmartwiles mnie troche...
Ale zrodla pisane sa i to 3, posiedze, pomysle ew Aga bedzie miala koszuline smile.gif
Halldis(Naamah)
przyznam,¿e nie wiedzia³am i dziêki za info, chêtnie zapoznam siê z podan± literetur±.
Rozumiem,¿e to wykoñczenia typowo XII maj±ce korzenie we wczesnej bieli¼nie plisowanej na ca³ej d³ugo¶ci. Czy siê mylê.
Do którego wieku owe wykoñczenia wsytepowa³y? Bo w XIV ju¿ tego nie ma.
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.