CYTAT(Nammah @ 11:42 07.09.2006)
Czy kto¶ znalaz³ takie fanaberie w ikonografii z tego okresu. Bo szczerze mówi±c ja poraz pierwszy widze tak zakoñczone koszule. Wydaje mi sie,¿e mtoda o której mówi Kay to raczej ukrycie przez osobê szyj±c± braku umiejêtno¶ci do zakoñczenia V-dekoltu.
To nie s± fanaberie. Takie wykoñczenie koszul jest wzorowane na rze¼bach z katedry w Chartre (XII w.) Patrz za³±czniki. Generalnie przyjmuje siê, ¿e takie zdobienie koszul wystêpowa³o w XII w. i pierwszej po³owie XIII w.
CYTAT
Podejrzewam tylko,¿e jest to element charakterystyczny g³ównie dla rycerskich koszul.
No, raczej nie, bo znalezione przyk³ady posiadania takich wykoñczeñ dotycz±
wy³±cznie postaci kobiecych. Czê¶æ panów, wychodz±c z za³o¿enia, ¿e w XII w. bielizna damska nie ró¿ni³a siê od mêskiej, funduje sobie takie koszule. Ale potwierdzenia ikonograficznego nigdzie nie ma.
Istniej± natomiast s± ¶lady pisane, wskazuj±ce na noszenie takich koszul prze obie p³cie:
– „Dolophatos d’Heberes” (XIII w.) – wers 7991 i nast. ,
– „Le Roman de la violette” (XIII w.) – wers 3466 i nast. ; oraz
– « Do Chevalier de l’Espee” – wers 40 i nast.
Przy opisach koszul mówi siê tam wyra¼nie m.in. o bieleniu, wyszywaniu (z³ota nitk±) i
marszczeniu. Odpowiadaj±c na pytania
Borga:
Jak to jest wykonywane?Przez dzisiejszych (francuskich) odtwórców s± robione w dwojaki sposób:
1. Zgodnie ze wskazówkami Violette-le-Duc’a (str. 70) s± one
plisowane lub marszczone. Eugene pisze, ¿e podobny sposób by³ jeszcze w u¿ycie przy wykañczaniu mankietów we Francji w XIX w. Ale jak siê nazywa po polsku ten proces marszczenia mankietów nie wiem - po francusku to „blanchisseusse de fin”;
2. To co masz na zdjêciu zosta³o zrobione inaczej . Naszyto drug± warstwê materia³u, przeszyto j±, a w powsta³e rurki delikatnie upchano w³ókna przêdzy lnianej (metoda prowansalska).
Do jakiego typu ubioru sie nadaja takie zdobienia?Cywilnego i raczej górne warstwy spo³eczne - w³±czaj±æ w to królowe (za „Dolophatos d’Heberes”). Nie nosozno ich samych.
Czy tylko lniane ciuchy czy tez wierzchnie welniene takzetylko lniane koszule
Czy ktos zna inne zrodla dla tego?za³±czniki i ¿ród³a pisane (patrz wy¿ej)
I w koncu czy ma to jakas specjalna nazwê w naszym nazewnictwie?No tego to ja Ci nie powiem - plisowanie?? marszczenie? gufrowanie??
No i to chyba na tyle. Mam nadziejê, ¿e pomog³em.
Pozdrawiam,