Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Skórznia I Jej Wykrój...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Dagr
Mam takie pytanko czy skorznie mo¿na zrobiæ z wykroju np:koszuli czy tuniki.Chodzi mi o skórznie bojowo-urzytkow± z d³ugim rêkwem.I jak by ktos mia³ jakies zdjecia,obrazki,linki itp. rzeczy to by³ bym bardzo wdzieczny:) z góry dzieki
Rabiega
Nie ma znalezisk takiego wynalazku, nie ma wykroju.
Mo¿na tylko przypuszczaæ.
¯e by³o.
Lub nie.

K³aniam.
.Jarogniew.
a jak chcesz robiæ to tak samo jak koszule. wykroje znajdziesz na forum.
Kordeus
A po co ma robic skoro nie ma dowod ze cos takiego bylo?
Razoslaw
Z tego co wiem, skórzniami nazywano w ¶redniowieczu skórzane nogawice...
Wotawa
Tak, to zabawne.

Mam trzy uwagi:
1.
Tak jak pisze Razos³aw - skórznia to skórzana nogawica z pó¼nego ¶redniowiecza. U¿ywanie tego terminu w sosunku do skórzanej tuniki jest z³ym pomys³em.

2.
Skórzana kapota pokutuj±ca we wczesno¶redniowiecznych rekonstrukcjach to pewien uzus ubraniowy i wymy¶lona zosta³a w XXw. Wykrój wiêc nie istnieje. Ani bojowej ani ,,u¿ytkowej".

3.
CYTAT
A po co ma robic skoro nie ma dowod ze cos takiego bylo?
Tu trzeba wyja¶niæ. To wczesne ¶redniowiecze, nie ma dowodu, ¿e noszono bieliznê np. a jak±¶ siê nosi. Pewne rzeczy po prostu siê wymy¶la jedne lepiej - inne - gorzej. Wymy¶la siê te¿ np. przeszywanicê pod kolczugê, albo kapotê skórzan± (st±d ta nieszczêsna ,,skórznia") w tym samym celu, bo wogóle nie wiadomo co pakowano sobie pod kolcz±. Co wiêcej - wykrój koszuli na te czasy do którego odsy³ano tu to te¿ w wiekszosci zgadywank±. Ale i tak jest to chyba jedyny sposób. Nie zachowa³y sie ani jedne kompletne gacie, a to co wogóle siê zachowa³o miewa taki rozrzut w datowaniu, ¿e jest wyzwaniem samym w sobie.
W Xw nie by³o jeszcze Hansa Memlinga (wiem, ¿e trudno w to uwierzyæ icon_wink.gif), a znalezisk jest bardzo niewiele.

St±d ca³e zamieszanie.
Klepczar
to ja dorzucê jeszcze trzy pytanka do ró¿nych pancerzopodobnych wyrobów skórzanych.
1. Czy spotkali¶cie siê z urzywaniem w formie pancerza czego¶ w rodzaju skórzanej twardej kaftano-przeszywalnicy pikowanej (jakkolwiek g³upio to brzmi)
2. Czy jest jakie¶ historyczne ¼ród³o na temat pancerzy z "æwiekowanej skóry" czy poprostu istnieje to tylko w fantazy...
3. czy bardzo ¼le widziane jest urzycie na kaftan skóry typu bukat (takie twarde na buty) licowanej i farbowanej przemys³owo?
Wotawa
CYTAT(Klepczar @ 16:38 13.09.2006) *
to ja dorzucê jeszcze trzy pytanka do ró¿nych pancerzopodobnych wyrobów skórzanych.
1. Czy spotkali¶cie siê z urzywaniem w formie pancerza czego¶ w rodzaju skórzanej twardej kaftano-przeszywalnicy pikowanej (jakkolwiek g³upio to brzmi)
Tak, bywa³o tak w ró¿nych miejscach, w ró¿nych etapach historii.

CYTAT(Klepczar @ 16:38 13.09.2006) *
2. Czy jest jakie¶ historyczne ¼ród³o na temat pancerzy z "æwiekowanej skóry" czy poprostu istnieje to tylko w fantazy...
Fantasy.

CYTAT
3. czy bardzo ¼le widziane jest urzycie na kaftan skóry typu bukat (takie twarde na buty) licowanej i farbowanej przemys³owo?
"Urzycie" jest ¼le widziane, za¶ ju¿ u¿ycie ju¿ mo¿e byæ ok. To zale¿y ju¿ od ¶rodowiska. Moim zdaniem to dopuszczalne, choæ nieco w±tpliwe funkcjonalnie. Wola³bym zrobic pancerz ³uskowy albo lamelkowy z tej samej skóry utwardzanej w wosku. Barwienie skóry jest ca³kowicie dopuszczalne. Kolor czarny i czerwony by³ ³atwo otrzymywalny dziêki barwieniu róznymi tlenkami ¿elaza (za Wiklakiem).
Tak, prawie wszyscy u¿ywaj± skóry barwionej przemys³owo.
Razoslaw
1-nie bardzo wiem o co chodzi... opis wydaje siê dosyæ mglisty... Cy chodzi o cs takiego?: http://www.walhalla.com.pl/odziez/peages/p...ce/100_0934.php
Bo jak pisa³ Wotawa - to te¿ nie jest nic pewnego... Widzia³em takie na Wolinie i zazdro¶ci³em posiadaczom, bo moja lniana przsi±k³a do reszty.

2-Co do "æwiekowanej skóry", mog³ siê to wzi±¶c od p³atów. Na zwn±trz widaæ tylko nity. Kto¶ móg³ zobaczyc co¶ takiego na obrazku z epoki i pomy¶la³, ¿e to "zbroja skórzana æwiekowana". W kazdym b±d¼ razie w ¶redniowieczu siê nie spotka³em z czym¶ takim.

3-Samo istnienie takich kaftanów jest ju¿ spraw± dyskusyjn±. LIcowanie nikomu raczej nie bedzie przeszadzaæ a farbowanie - na jaki kolor?
Wotawa
CYTAT(Razoslaw @ 20:58 13.09.2006) *
1-nie bardzo wiem o co chodzi... opis wydaje siê dosyæ mglisty... Cy chodzi o cs takiego?: http://www.walhalla.com.pl/odziez/peages/p...ce/100_0934.php
Bo jak pisa³ Wotawa - to te¿ nie jest nic pewnego... Widzia³em takie na Wolinie i zazdro¶ci³em posiadaczom, bo moja lniana przsi±k³a do reszty.

I jest to przeszywanica, bo kolega chyba bardziej pyta³ o jednowarstwowy kaftanik. Swoj± drog± racja z tym deszczem. Mo¿e kto¶ opowie jak to siê sprawuje w upa³?
Taka odzie¿ to domys³, ale nie unikniemy takowych we wczesnym ¶redniowieczu. Stad zwracano tu uwagê na konieczno¶æ oparcia siê przynajmniej na w miarê potwierdzonych wykrojach tunik i innych wdzianek w takich adaptacjach.
Klepczar
dzięki za odpowiedzi.

lamelki to z tej skóry się nie zrobi ( to 2-3mm )

właśnie o coś pokroju tej przeszywki mi chodzi.
tyle że raczej zszywanej z łat...
Wotawa
Nie ba³bym siê zszywania z ³at absolutnie.
Powodzenia, pochwal siê rezultatem.
Hako
witam.....
....skórzane spodnie "Skórznie" Turska opisuje na str, 183 - Odzie¿ powszednia. Trzy strony dalej opisany jest skórzany kabat znaleziony na zamku w Pu³tusku. Dok³adnie odrysowano relikty zachowanej skóry wiêc przy odrobinia zaciêcia mo¿na spróbowac zrobiæ ten wykrój..

ZRP Hako
Racibora
Skórznie (w±tpliwego istnienia, jak siê przed chwil± dowiedzia³am) widzia³am na kramie Wojmira. I taka ma³a uwaga... Nie ma dowodów, ¿e by³o- a czy s± dowody, ¿e nie by³o? icon_cool.gif
Rabiega
CYTAT(Racibora @ 17:26 28.12.2006) *
a czy s± dowody, ¿e nie by³o? icon_cool.gif

Jak mia³by taki dowód wygl±daæ shocked.gif ?
Racibora
Hehe... to taki skrót my¶lowy ale je¶li pytasz, spróbujê odpowiedzieæ.
W okresach, z których jest du¿o znale¼isk i pozosta³y przekazy pisane (i in.), wiadomo w co siê ubierano, co i z czego jedzono itp. Je¶li kto¶ spyta: "Czy czo³gi bra³y udzia³ w bitwie pod Grunwaldem?" Mo¿na z czystym sumieniem odpowiedzieæ: "Nie". A czy gdzie¶ napisano: "Czo³gów nie by³o bo ich nie mieli¶my"? Ale mimo to wiadomo, ¿e ich nie by³o. A skórznie? Przecie¿ S³owianie u¿ywali skór w codziennym ¿yciu. Dlaczego nie mieliby uszyæ sobie skórzni?
Rabiega
Kwestia przewija siê we wszystkich sferach odtwórstwa historycznego.
Odtwarzamy to, co by³o ( zabytki, wiarygodna ikonografia ), lub czego istnienia mo¿emy siê domy¶laæ ( teksty ¼ród³owe z epoki ). W odtwórstwie wczesno¶redniowiecznym ( Wikingowie, S³owianie et consortes ) wci±¿ praktykowana jest barokowa pseudorekonstrukcja, nieumocowana faktograficznie.
Lepiej sobie jej darowaæ smile.gif .

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.