Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój Azjatycki - Szukam Kontkatu
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
Malroy
Witam,

Chcia³bym uszyæ / ewntualnie kupiæ sobie komplet ubrañ (na ka¿d± porê roku) w stylu wschodnim. Chodzi mi o strój azjatyckiego ³ucznika, kurcze troszkê jestem w tym ¶wie¿y i potrzebowa³bym kontaktu do osoby, która mog³aby w wspomnianej wy¿ej kwestii pomóc. Chodzi o dobór konkretnego typu ze wzglêdu na pochodzenie geograficzne i czas, samo wykonanie jak i pozosta³e powi±ane ze spraw± kwestie. Bardzo proszê o pomoc. Wiem, ¿e swoim tematem nie wnoszê nic do dyskusji o strojach, po otrzymaniu ewentualnej odpowiedzi w razie potrzeby poproszê o usuniêcie tematu.

Pozdrawiam
Malroy
Halfgar
A mo¿e tak okre¶lisz konkretniej:

1. Jaki okres historyczny
2. Jaki dok³adnie region bo Azja to tak troszkê du¿a jest ;)
3. Jaka narodowo¶æ smile.gif

ma'a as-salama
Malroy
CYTAT(Halfgar @ 13:32 30.08.2006) *
A mo¿e tak okre¶lisz konkretniej:

1. Jaki okres historyczny
2. Jaki dok³adnie region bo Azja to tak troszkê du¿a jest ;)
3. Jaka narodowo¶æ smile.gif

ma'a as-salama

No widzisz - kurcze, jest mi wstyd przyznaæ, ale potrzebujê pomocy od pocz±tku. Mój strój tak po prawdzie chcia³bym dobraæ do ³uku, który u¿ywam jest to koreañski Samick SKB. Dlatego potrzeba mi kontaktu do osoby, która mo¿e mnie od pocz±tku nakierowaæ, z któr± móg³bym poromawiaæ o mo¿liwych opcjach i ewentualnie wybraæ. Sorki za poprzednie pytanie, zdajê sobie sprawê z jego rozrzutu. Liczê na pomoc.

PS: Oczywi¶cie zdajê sobie sprawê, ¿e wspomniany wy¿ej Samick nie jest ³ukiem historycznym, ale noszê siê z zamiarem kupna w³a¶nie bardziej historycznego (azjatyckiego) miotacza

Malroy
Ania Kryska
Przepraszam, mo¿e siê czepiam, ale tak: najpierw mówisz, ze chcesz dobraæ strój do ³uku, który jest niehistoryczny. Jedyny strój pasuj±cy to strój wspó³czesny, czy nie? Za³ó¿my, ¿e wybierzesz sobie teraz jaki¶ strój, który ci siê spodoba. Pó¼niej kupisz sobie ³uk z innej sfery kulturowej i klops. Co mo¿na ci poradziæ, to mo¿e na pocz±tek poogl±daj sobie Osprey'e, jest tam du¿o kolorowych, ciekawych plansz daj±cych pojêcie ogólne, a potem poszukaj odpowiednich rzeczy w ¼ród³ach.
Pozdrawiam
Halfgar
Ten twój ³uk to jest typowy ³uk bliskowschodni i na twoim miejscu szuka³bym pod tym k±tem. Bliski Wschód - Syria, Irak, Egipt, Turcja. Teraz okre¶l siê jaki okres by ciebie interesowa³. My robimy XII/XIII wiek w³a¶nie Bliski Wschód i stroje mamy. smile.gif
Malroy
CYTAT(Halfgar @ 14:50 30.08.2006) *
Ten twój ³uk to jest typowy ³uk bliskowschodni i na twoim miejscu szuka³bym pod tym k±tem. Bliski Wschód - Syria, Irak, Egipt, Turcja. Teraz okre¶l siê jaki okres by ciebie interesowa³. My robimy XII/XIII wiek w³a¶nie Bliski Wschód i stroje mamy. smile.gif

A my, to kto dok³adnie, masz mo¿e ofertê gdzie¶ na www? smile.gif
Rabiega
CYTAT(Malroy @ 15:41 30.08.2006) *
masz może ofertę gdzieś smile.gif

Gwardia Saladyna aktualnie ma billboardy na rogatkach Bejrutu icon_cool.gif
Sorry, nie mogłem się powstrzymać...

Zaś poważnie - rozważ najpierw dokładnie kontekst czasoprzestrzenny planowanej rekonstrukcji.
Azja jest ogromna, ludów w niej wiele, a co jeden, to inny.
Jeśli nie jesteś posiadaczem anomalii genotypowej, ani oryginalnej stepowej urody, to kieruj sie raczej w kierunku Azji środkowej i zachodniej. Jako (powiedzmy ) blond- Uzbek nie będziesz zbyt wiarygodny smile.gif .
Jest na forum parę tematów i odnośników do stron wschodnich.
Tylko poszukaj.

Kłaniam.
Malroy
Oki, dziêki za odpowiedzi. Czy orientuje siê kto¶ jaki z ludów, je¿eli jest taki wyznawa³ buddyzm. Chodzi w³a¶nie o ludy Azji ¶rodkowej? Móg³bym stylizowaæ siê na takiego cz³eka i wyznanie zgadza³o by mi siê z realnym. Gdzie mogê szukac w informacji na ten temat? My¶lê, ¿e t± kwesti± zawê¿ê sobie kr±g mo¿liwo¶æi wyboru.

Wyczyta³em, ¿e mongo³owie byliby ok - dobra to teraz okres czasowy bym musi³ wybraæ, mo¿e XIII wiek - okres ¿ycia Temud¿yn-a, pewnie znalaz³bym du¿o informacji na temat tamtejszych ubrañ, zorientowany jest kto¶ w temacie.

Znalaz³em zdjêcie Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Halfgar
Mo¿e inaczej ci odpowiem ... Je¶li chcesz odtwarzaæ jak±¶ postaæ to poszukaj uwiarygodnienia jej obecno¶ci w krêgu kultury europejskiej w danym okresie. Je¶li XIII wiek to mongo³owie (ale oni wyznawali szamanizm), do pewnego stopnia Indie (tam by³ buddyzm, który pó¼niej przedosta³ siê do Chin i dalej na wschód). Inn± rzecz± jest dostêp do materia³ów ... wykrojów strojów i tak dalej. Jak nie masz wiedzy gdzie i czego szukaæ to bêdzie ci ciê¿ko samemu co¶ znale¼æ smile.gif
Malroy
CYTAT(Halfgar @ 09:56 31.08.2006) *
Je¶li XIII wiek to mongo³owie (ale oni wyznawali szamanizm), do pewnego stopnia Indie (tam by³ buddyzm, który pó¼niej przedosta³ siê do Chin i dalej na wschód).

Buddyzm by³ ju¿ znany

"Early Mongolian contacts with Buddhism are dated to the fourth century, when the activities of Chinese monks among the population of this border area are reported in contemporary Chinese sources. Buddhist influences spread as far as the Yenisei region by the seventh century, as evidenced by Buddhist temple bells with Chinese inscriptions found there. Another factor in the spread of Buddhism into Mongolia was the flourishing of Buddhist communities in the predominantly Uighur oasis states along the Silk Route. Furthermore, the palace that was built by Ogedei Khan (1229-1241) in Karakorum, the Mongol capital, was constructed on the foundations of a former Buddhist temple; some of the murals from this temple have been preserved, Sources for this early Buddhist activity are rather scarce. "
Halfgar
Owszem by³ znany bo Buddyzm jest starszy ni¿ chrze¶cijañstwo, ale Mongo³owie raczej nie niechêtnie przyjmowali buddyzm. Ta religia nie pasowa³a do ich wojowniczego charatkeru. Przynajmniej ci którzy najechali na Europê jako¶ na Buddystów nie wygl±dali ;).
Choæ pó¼niej byli bardziej sk³onii do zmiany wiary i odej¶cia od szamanizmu.
Malroy
CYTAT(Halfgar @ 15:14 31.08.2006) *
Owszem by³ znany bo Buddyzm jest starszy ni¿ chrze¶cijañstwo, ale Mongo³owie raczej nie niechêtnie przyjmowali buddyzm. Ta religia nie pasowa³a do ich wojowniczego charatkeru. Przynajmniej ci którzy najechali na Europê jako¶ na Buddystów nie wygl±dali ;).

A jak wygl±da buddysta smile.gif

Aj chyba zostanê jednak przy mongo³ach XIII wiek, znajdzie siê osoba, która szy³a ubrania w ten klimat?
Rabiega
Malroy, pisa³em powy¿ej, ¿e odpowiedzi i odno¶niki znajdziesz na forum.
Poszukaæ nie ³aska ?
Np. by znale¿æ to anger.gif ?
Malroy
CYTAT(Rabiega @ 19:46 31.08.2006) *
Malroy, pisa³em powy¿ej, ¿e odpowiedzi i odno¶niki znajdziesz na forum.
Poszukaæ nie ³aska ?
Np. by znale¿æ to anger.gif ?

³aska, ³aska - wybacz.
Proszê o nie usuwanie w±tku, ju¿ w krótce zadam konkretne pytania tycz±ce siê tematyki dzia³u.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.