Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zakoñczenia Troczków
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Borach
Przeszukałem całe forum i nic nie znalazłem.
Wiem, że troczki mogły być wykańczane skuwkami odlewanymi ze srebra lub mosiądzu. Ostatnio słyszałem, że u biedniejszych warstw społecznych mogły być zastąpione zawiniętymi na końcu sznureczka metalowymi blaszkami.
Jaka to mogłabybyc blacha i jak z historycznością rozwiązania?
Adsumus
Z tego co wiem to jak najbardziej historyczne...
Tu
masz przyk³ad
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Najczê¶ciej spotykane skuwki wykonane s± z blachy ze stopów miedzi (mosi±dz, br±z, sam mosi±dz), zwiniêtych albo w rurkê albo w sto¿ek, zamocowane do troków nitem ¿elaznym/stalowym. Po prawdzie to wszystkie zachowane skuwki jakie widzia³em na w³asne oczy b±d¼ jakie widzia³em w publikacjach wykonane by³y w ten sposób. Ze ¶rednowiecznych podobno jakie¶ by³y i odlewane (niby s± jakie¶ zabytki z Italii), ale na razie musze wierzyæ na s³owo. Czyli blaszka nitowane jest pewna, bo znana z wielu wykopalisk. Reszta opcji oparta na plotce i poszlakach. Czekamy na rozwój sytuacji. Pozdrawiam
Gwyn
Borach
Wielkie dziêki.

A jaka jeszcze blacha poza mosiê¿n± wchodzi w grê? S³ysza³ kto¶ o miedzi lub stali wykorzystywanej w ten sposób?

Pytanie:
Jak i czym mo¿na to latwo i szybko znitowaæ (jestem laikiem w tej dziedzinie). Albo, czy nie mo¿na tego po prostu przyszyæ?
Triss
Witam!
oczywi¶cie, ¿e mo¿na przyszyæ, ale tylko te skuwki, które posiadaj± dziurki wykonane w tym celu.
takie rozwi±zanie jest prostsze i bardziej wytrzyma³e, a jak sznureczek siê zerwie mo¿na przeszyæ skuwkê do innego i nadal j± u¿ytkowaæ.
pozdrawiam
Triss
EwKa
Sa takze skuwki zaklepywane na rzemieniu,sznurku-nie maja one zadnych dziurek.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pozwolê sobie nie zgodziæ siê z opcj± przyszywania. Tj wykluczyæ jej nie mo¿na, ale zarówno przedstawienia ikonograficzne produkcji troczków jak i zabytki potwierdzaj± jedynie opcjê nitowan±. Dodam, ¿e nitowanie jest SZYBSZE ni¿ szycie. Zajmuje jakie¶ 40 sekund. Kawa³ek cienkiego gwo¼dzika, m³otek, 'kowad³o' i do dzie³a. Pozdrawiam
Gwyn
Basia
Có¿... kolega Adsumus ju¿ zareklamowa³ mój kram ;)

Jako wykonawca troczków pozwolê sobie wypowiedzieæ siê na ten temat.
Ja osobi¶cie nie natknê³am siê na koñcówki odlewane, tak jak pisze Gwyn. Zwijane za¶ koñcówki mia³y kszta³t b±d¼ to walcowaty, z lekkim zwê¿eniem u góry, b±d¼ sto¿kowaty (i taki te¿ model u¿ywam), wykonywane by³y z mosi±dzu lub br±zu. Wiêkszo¶æ posiada³a nity ¿elazne/stalowe w dziurkach, lub ¶lady rdzy po takich nitach (a wiêc nitowanie miedzi± te¿ nie wpisuje siê w to, co uda³o mi siê dotyczczas przeczytaæ). Bywa³y te¿ takie, o których wspomina EwKa, czyli od strony sznurka by³y zaklepywane/zaciskane na ca³ym swoim obwodzie.
To wiêc jakby oddala hipotezê o wszywaniu koñcówek. Tym bardziej, ¿e (i tu znów przychylam siê do s³ów Gwyna) wszywanie jest i bardziej pracoch³onne i chyba mniej efektywne. A i wygl±da bardziej efektownie takie nitowanie. bigsmile2.gif Chocia¿ ja nitujê troszkê d³u¿ej od Gwyna (bo i ze szlifowaniem i polerowaniem...).
Ponadto tak± koñcówkê, jak kto¶ siê postara, mo¿na u¿yæ ponownie.

¯yczê mi³ej zabawy
Borach
Wielkie dziêki.
W³a¶nie tego potrzebowa³em.

I jeszcze jedno pytanie:
bigsmile2.gif Gdzie u¿ywaæ tak wykoñczone troczki? icon_wink.gif
Adsumus
W domu, do przełączania kanałÃ³w w TV

Choćby do podwiązania spodni do dubletu, albo "zapięcia" go.

CYTAT
Cóż... kolega Adsumus już zareklamował mój kram ;)

Proszę bardzo smile.gif
Ania Franczyk
Czy ktoś wie coś na temat innych zakończeń troczków niż metalowe? Czy używano do ich wykonania drewna, kości lub czegokolwiek innego?
S³odziutki
CYTAT(Ania Franczyk @ 14:09 06.09.2006) *
Czy kto¶ wie co¶ na temat innych zakoñczeñ troczków ni¿ metalowe? Czy u¿ywano do ich wykonania drewna, ko¶ci lub czegokolwiek innego?

Ja siê nie spotka³em. Mnóstwo ko¶cianych akcesoriów widzia³em, ale nie zakoñczenia troczków.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Tubi¶
Witam

Wskrzeszê nieco ten temat. Czy s± komu¶ znane zachowane przyk³ady, albo jakiekolwiek wzmianki o skuwkach wykonywanych z cyny (g³ XIV wiek)? Materia³ w sumie wydaje siê dobry, ³atwo stopiæ, uformowaæ blachê itd. Jak wiadomo cyna by³a w u¿yciu w XIV w. (badgesy, naczynia)...
MagicWojtek
Wskrzeszê te¿ temat
jak± grubo¶æ powinna mieæ blacha mosiê¿na aby móc wykonaæ skuwki??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.