Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk Z Ró¿y?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
GHERIK_01
Dotychczas robi³em jedynie ³uki p³askie z jesionu i wi±zu, zastanawiam siê czy z ró¿y tak¿e da³oby siê wykrzesaæ ³uk.
Ostatnio znalaz³em ³adn± ga³±zkê dzikiej ró¿y. Ga³±zka ma powy¿ej metra d³ugo¶ci i 4cm ¶rednicy (o ile mi wiadomo drewno dzikiej ró¿y jest bardzo giêtkie). Najpierw chcia³em j± trochê wysuszyæ a nastêpnie poddaæ kilku zabiegom.
1. Wstêpnie wystrugaæ kszta³t ³uku (zastanawiam siê czy nie zrobiæ tego ³uku w po³±czeniu z jesionem)
2. Wytrenowaæ ³uk na belce.
3. Zagotowaæ go w wielkim garnku i wygi±æ go po¶rodku w przeciwn± stronê (tak ¿eby przypomina³ nie napiêty ³uk refleksyjny)
4. To samo co punkt 3. tyle ¿e odnosi siê do gryfów.
5. A na koniec napi±æ ciêciwê tak aby wygina³ siê w tê stronê w któr± by³ trenowany.

Chcia³bym uzyskaæ w taki sposób profil zbli¿ony do ³uku refleksyjnego.
Jest to wogóle mo¿liwe(mo¿e drewno powinno sie czym¶ wzmocniæ?)? Czy drewno prze¿yje taka kuracjê?
GHERIK_01
Z tego powodu, ¿e nikomu nie chcia³o siê odpowiadaæ na moje pytania ( wiem ¿e to trochê g³upio brzmi: refleksyjny ³uk z ró¿y- no ale trzeba eksperymentowaæ tongue.gif ) postanowi³am zabraæ siê do pracy.
Narazie zrobi³em tyle:
- wystruga³em 2 listewki (jesionow± i "ró¿ow±"/ró¿an± tongue.gif )
- zagotowa³em je i ukszta³towa³em tak aby wygl±da³y na nie napiête ³uki refleksyjne
- sklei³em je ze sob±...
... i to narazie tyle.

Listewki s± wystrugane tak ¿e posiadaj± grzbiet (jeden s³ój) oraz brzusiec. Postronie grzbietu ca³ego ³uku umie¶ci³em listwê "ró¿an±", a jesionow± przyklei³em grzbietem do brzu¶ca listwy z ró¿y.... mas³o ma¶lane. icon_mrgreen.gif
Oba grzbiety bêd± po stronie celu.

Co¶ czujê ¿e samo drewno tego nie wytrzyma tongue.gif
Nishru
No ciekawie siê zapowiada , dobrze ze uzyles jesionu po stronie brzusca bo on ma podobno tendencje do podazania za cieciwa . Nie wiem jak z drewnem rozy , okaze sie smile.gif , ale naprawde chetnei zobaczylbym foty tej produkcji smile.gif , ciekawe jaki kolor ma to drewno z rozy...no i musiales dorwac niezly krzaczor smile.gif zeby miec wystarczajaco duzo drewna .
Co do techniki , to ilu uzyles zaciskow stolarskich i jakiego kleju do sklejenia 2 rodzajow drewna ?
Co do gotowania drewna to mozesz tez zamiast tego ogrzewac je nad para , przykryj tylko wszystko folia aluminiowa zeby byla lepsza "sauna" i uwazaj zeby sobie nie zrobic ogniska w kuchni smile.gif
powodzenia!
tutaj masz linka do tutoriala robienia refleksów :
http://groups.msn.com/ferretsarcherywebpag...urvingatip.msnw
Czarny Rycerz
Moim zdaniem to jednak róza pêknie albo bardzo ulozy siê za ciêciw±... ALe cóz...Spróbuj a moze ci wyjdzie:)
GHERIK_01
Klei³em... to zaczy klejê ¿ywic± poliestrow±. Kolor drewna ró¿y jest zdli¿ony do jesionu smile.gif D³ugo¶æ ³uku to oko³o 1m- i tutaj doszed³em do wniosku ¿e s± marne szanse na to ¿e siê ³uk nie z³amie. No ale poczekamy- zobaczymy. Dzisiaj zabra³em siê do strugania ³uku z wi±zu- ciekawe co wyjdzie... Nie wiecie przypadkiem czy wystarcz± 3 miesi±ce suszenia drewna wi±zu w zimnej pywnicy( sucho te¿ tam nie jest smile.gif )
Vanir
wiazu nie suszylem ale wydaje mi sie ze wiekszosc drzew suszy sie podobnie (jesli sie myle to mnie koniecznie poprawcie) jesion suszylem miesiac i jest bardzo fajny smile.gif
GHERIK_01
Je¿eli suszy³e¶ ten jesion tylko i wy³±cznie w wilgotnej (zimnej) pywnicy to wed³ug mnie 1 miesi±c to za ma³o.
Jak mi siê z³amie mój ró¿any ³uk to napiszê tongue.gif
Ha! mam jeszcze drug± po³ówkê tej ga³êzi z dzikiej ró¿y wiêc bêdê dalej próbowa³... cool.gif
Vanir
hehe powodzenia ;)
nie nie suszylem w wilgotnej piwnicy icon_cool.gif mam do tego warunki dobre i w pelni je wykorzystuje :D drzewo mi sie wysuszylo wprost idealnie. w wilgotnej piwnicy mysle ze tak ze 2 miesiace wystarcza. chyba ze masz istny potop to proponuje ja suszyc w pokoju nie w piwnicy bo efekt bedzie odwrotny do zamierzanego tongue.gif
Strzelec
Ja kiedy¶ robi³em ³uk z ró¿y, a patyk suszy³em na parapecie nad kaloryferem okolo 3 miesiêcy. Ja robi³em tylko z ró¿y. Po skonczeniu strzela³ 80m ale przyznam ¿e troche zawali³em bo niewiedzia³em w jakim stopniu naci±gaæ i niestety przy kolejnym strzale... icon_sad.gif z³ama³a sie

P.S Vanir jaki ³uk zrobi³e¶ z jesionu?? devil.gif
Adsumus
Poczytaj forum, a dowiesz siê jak robili inni ³uki, mo¿e bardziej do¶wiadczeni od Nanira
Vanir
taaa Adsumus ma racje smile.gif poczytaj temat "powiem jak zrobic ³uk" to dowiesz sie czy go zrobilem czy nie i wiele innych rzeczy od ludzi o wiele madrzejszych odemnie ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.