Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Miecze Z Xi W.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Thorgal
Czy mo¿e kto¶ mi powiedzieæ jak wygl±da³y miecze za czasów Wilhelma Zdobywcy? Czy nadal mia³y jelec i g³owice jak miecze wikiñskie czy te¿ jako¶ siê od nich ju¿ odró¿nia³y?
Borg
owszem wciaz sie takie lapia
polecam dla przykladu temat o zabytkach z Silniczki jak dobrze nazwe pamietam
ew poczytaj prof. M.Gloska ksiazki o mieczach, powinno byc troche, badz tez Lecha Marka "Wczesno¶redniowieczne miecze z Europy ¦rodkowej i Wschodniej. Dylematy archeologa i bronioznawcy"
Thorgal
Dziêki za informacje, ale prawdê mówi±c wola³bym jakie¶ konkrety (w±tpie czy znajdê odpowiedni± literaturê, o której wspominasz)
Ksi±¿e Wszebor
Witam
Ksi±¿ke pana Lecha Marka mo¿na znale¿¼ tu:
http://www.poczytaj.pl/15735
za 14,99 z³
pozdr
Thorgal
dziêki ale wci±¿ bêde siê upiera³ przy tym by dowiedzie¶ sie czego¶ o wygl±dzie tych mieczy tu i teraz, chodzi mi tylko o wygl±d najwa¿niejszych elementów: jelca i g³owicy
Thorgal
Dziêki o to w³a¶nie mi chodzi³o
Bratomir
skoro jest juz temat o mieczach to nie bede zaklada³ nowego

mam pytanie czy rêkoje¶æ miecza wikiñskiego mo¿na owin±c zamiast skóry drutem m±sie¿nym lub stalowym? czy jest to historyczne?
Vlasta
CYTAT(Bratomir @ 19:34 30.08.2006) *
skoro jest juz temat o mieczach to nie bede zaklada³ nowego

mam pytanie czy rêkoje¶æ miecza wikiñskiego mo¿na owin±c zamiast skóry drutem m±sie¿nym lub stalowym? czy jest to historyczne?

W ksi±¿ce Iana Peirce'a "Swords of the Viking Age" autor podaje przyk³ad dziesi±towiecznego miecza z Tamizy, obecnie w British Museum, gdzie rêkoje¶æ owiniêta jest srebrnym drutem, przy czym pada stwierdzenie, ¿e "mimo i¿ ze Skandynawii znane s± inne podobne egzemplarze, autor bardzo w±tpi, czy to by³o zamierzone oryginalne pokrycie". Co dok³adnie przez to rozumie, nie wyja¶nia dunno.gif . Dodatkowo na obu koñcach jelca s± obr±czki z plecionego srebrnego drutu, które mog³y w swoim czasie s³u¿yæ do przytrzymywania skórzanej ok³adziny. Fotki niestety nie wrzucê - dozwolona przestrzeñ za³±czników 0 bajtów.
Pewnie trzeba by jeszcze podr±¿yæ temat - mo¿e jaki¶ bronioznawca siê wypowie?
Pozdrawiam!
Vlasta
Rabiega
Żaden ze mnie bronioznawca, ale sie wypowiem smile.gif .
Większość wczesnych znalezisk mieczowych jest "goła" - pewnie więc okładziny rekojeści ( drewno ) i owijka (skóra ) uległy biodegradacji.
Pojawiające się zabytki z resztkami, bądź bardziej kompletnymi elementami oprawy rękojeści być może przedstawiają broń "paradną", podczas gdy użytkowa była pozbawioną takich elementów, jak owijka.
Być może też (dotyczy to zabytków nie pochodzących z pochówków) te elementy oprawy zostały zamontowane później ?
Co do kwestii technicznych : owijka stalowa - nie znam potwierdzenia wykopaliskowego takowej. Owijki ze stopu miedzi i cynku/cyny - o.k., srebro -jak najbardziej.

Kłaniam.
Bratomir
ok to technicznie ju¿ wiem i czekam jeszcze mo¿e kto¶ jeszcze mi pomoze:)
Tristram
W 1053 roku pod Civitate Normanowie starli siê w bitwie z si³ami papieskimi pokonuj±c je. Wed³ug ¼róde³ pisanych z tego okresu w obozie papieskim znajdowa³ siê oddzia³ szwabskiej piechoty, która walczyla oburêcznymi mieczami! Czy kto¶ co¶ wie na temat tych XI wiecznych dwurêczniaków lub pó³toraków, s± jakie¶ znaleziska lub ikonografia?
Wojciech88
Witam! Czy kto¶ wie co¶ na temat mieczy znalezionych w Mohowoje (niem. Wiskiauten)? Ile ich by³o? Jak wygl±da³y? Gdzie s± teraz? Cmentarzysko by³o badane ju¿ w XIX w., a w pewnej ksi±¿ce znalaz³em informacje, ¿e w zbiorach Prussia Museum w Królewcu (wtedy) znajdowa³y siê zabytki z tego cmentarzyska. Niestety nie napisano, czy by³y w¶ród nich równie¿ miecze angsad.gif a wiadomo mi, ¿e broñ, w tym w³a¶nie miecze, na tym cmentarzysku odnaleziono. Dodam tylko, ¿e interesuj± mnie w³a¶nie te XIX wieczne badania, a nie te, które trwaj± teraz.
Pozdrawiam
Sigurdsson
Je¶li by³y przed wojn± w Królewcu, to albo powêdrowa³y w jej trakcie do naszego Bratniego Narodu, albo spoczywaj± gdzie¶ ukryte przed naszym w³a¶nie Bratnim Narodem, tak jak inne zabytki z tamtego okresu (jak nam mówi³ pewien doktor na zajêciach, znaleziska subneolityczne z Prus Wschodnich zosta³y zniszczone, albo rozkradzione, albo schowane nie wiadomo gdzie podczas wojny, tak wiêc mog³o siê te¿ staæ z innymi). Znaj±c ¿ycie, dokumentacja pewnie te¿ zaginê³a.
mitryll
Witam ja natomiast szukam informacji dotycz±cych tego miecza http://znaleziska.org/wiki/index.php?title...echan%C3%B3w%29 .Poniewa¿ jestem zainteresowany zamówieniem sobie rekonstrukcji. Chodzi mi g³ównie o szeroko¶æ przy jelcu jak i wymiary samego jelca .
Znicz
Na rysunku widaæ – g³ownia mocno skorodowana. Zbyt mocno – by wymiary skorodowane przypomina³y orygina³. Lepszy do zwymiarowania jest tego  typu miecz z Lednicy – choæ ten te¿ skorodowany niesymetrycznie. 

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik 

Pozdrawiam Znicz

Macbeth
Czy ten miecz nadaje siê dla normana z okresu bitwy pod Hastings? Bo chcia³bym troszeczkê zamieniæ obszar i okres rekonstrukcji, a nie wiem czy ten miecz bêdzie pasowa³ czy muszê sprawiæ sobie nowy. Z góry dziêkujê za odpowied¼.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.