Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Waregowie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Gniewomir z Dregowii
Witam

Poszukujê jakichkolwiek informacji o wygl±dzie wojowników Wareskich.
Mile widziane zdjêcia. smile.gif
Mi¶ z Brochowa
Wareg = najprawdopodobniej ruskiego pochodzenia okre¶lenie na wojownika z pó³nocy walcz±cego za pieni±dze dla Bizancjum (b±d¼ kogokolwiek innego), albo i samego Rusa zajmuj±cego siê tym chwalebnym rzemios³em.
Rozrzut w kilometrach - ca. 1500.
Mo¿e trochê bardziej precyzyjnie? :-)
Wojmir
Hej podsy³am ¶wietnie zrobiony rysunek - naprawdê du¿o mo¿na z niego wynie¶æ.
Pocisk mi siê wydaje ¿e kole¶ na zdjêciu to czysty rusin a nie wareg.
Pocisk
hmmmmmm, nie wiem, jestem leszczem...
ale przeciez moda wareska to miszanina skandynawskieji ruskiej.
Zawisza
Z tym rysunkiem bym uwa¿a³ jest to bowiem robota niejakiego Dzysia rosyjskiego rysownika, który nawet u ruskich uwa¿any jest za fantastê do¶æ czêsto
Wojmir
Mi w tym rysunku wszystko pasuje !
Ju¿ tu kto¶ poleca³ stronê www.vestep.narod.ru - polecam j± jeszcze raz!
Fajna stronka tylko ryciny ³aduj± siê strasznie d³ugo. ¦wietne rysunki i mo¿na du¿o z nich wynie¶æ np. wzory na tarcze i hafty na koszulach (motywy ro¶³inne dominuj±ce na s³owiañszczy¼nie) Nie mówiê ¿e wszystko jest tam super historyczne ale warto zobaczyæ - mnie szczególnie zainteresowa³o przedstawienie po³owców czyli ludu koczowniczego z zachodniej turcji i ich s³awne maski licziny.
Zachêcam jeszcze raz - naprawdê warto!
Zawisza
Tak wogóle to ja j± polece³em ale powtarzam z du¿ym dystansem Dzy¶ fajnie maluje "ogólne zasady" moze zachowuje ale nie jest to ¼ród³o do rekonstrukcji mi siê te¿ podobaj± jego prace np. w ksi±¿kach Ljedowoje poboiszcze lub Kulikowskaja bitwa jednak lepiej potraktowaæ go jako materia³ do szczególonej weryfikacji
BoBeK
Patrze na ten rysunek i patrze................i patrze daaaaalej............ ciagle patrze i mam pare pytan:
Czym moge zast±piæ he³m okularowy? Bo z tego co slysza³em to s± ró¿ne opinie na temat czêstotliwo¶ci ich wystêpowania. Co on ma przy pasie za nozyk, ja dopiero sie odnajduje w mrocznych dziejach i nie wiem wybaczcie :-P I czy móg³by kto¶ podaæ wiêcej rycin bo podane strony nie dzia³aja:

Edit:
Poszuka³em troche w goglach i znalazlem fotki:
http://www.lore-and-saga.co.uk/assets/imag...Rus_Viking1.jpg

http://www.medievaldesign.com/vikingblack/kaftansm.jpg

Hehehe:
http://members.tripod.com/nberrington/site...s/vikingrus.jpg
kaper
bobku, okulary by³y na g³owach wysoko postawionych wikingów, ¶mia³o mo¿na go zast±piæ zwyk³ym spangenhelmem, co do jego no¿a, to po prostu zwyklasty nó¿ bojowy, np do walki w zamkniêtym pomieszczeniu. Czêstotliwo¶æ wystêpowania okularów jest ma³a poniewa¿ znaleziono tylko kilka.
powodzenia w "odmrocznianiu" siê bigsmile2.gif
Sighrolf
CYTAT
bobku, okulary by³y na g³owach wysoko postawionych wikingów (...)

Raczej wysoko postawionych ludzi z epoki Vendel. W epoce która was interesuje na ¿adnym przedstawieniu Normanowie nie s± w he³mach okularowych, tylko w zwyk³ych "normanach" (i chyba z t±d ta nazwa).

CYTAT
(...)Czêstotliwo¶æ wystêpowania okularów jest ma³a poniewa¿ znaleziono tylko kilka.(...)

Dok³adniej JEDEN!!! Gjermund, ale to w Anglii, a temat jest o waregach.

Pare pojedyñczych okularów (samych okularów, bez dzwonu) znalezionow Danii, ale bez dzwonu nie mamy obrazu pe³nego he³mu i nie zrobi siê z tego rekonstrukcji. Zapewne o te pojedyñcze okulary chodzi³o Dzysiowi, na rysunku który zamie¶ci³ Wojmir (te¿ mam jego prace icon_wink.gif fajnitkie bitwy).

CYTAT
(...) powodzenia w "odmrocznianiu" siê

¯yczê dok³adnie tego samego icon_wink.gif

Waregiem mo¿na nazwaæ ka¿dego kto ¿y³ na szlaku ze Szwecji do Bizancjum i zajmowa³ siê handlem i rabowaniem. Lecz generalnie waregami nazywa siê najczê¶ciej zrusyfikowan± skandynawiê, albo zeskandynawizowan± ru¶... Bez ró¿nicy, chodzi o Szwedów co siê osiedlili na Rusi (np. Ruryk itp.).

Wrzucam zdjêcie Rosjan którzy w³asnie robi± takich waregów.
Jarogniew
CYTAT
Dok³adniej JEDEN!!! Gjermund, ale to w Anglii, a temat jest o waregach.

a ja zawsze myslalem ze to w Norwegii...

a Ci kolesie z zalcznika to niemiecka grupa

jeszcze jakies (ponoæ) okulary znaleziono na Rusi

CYTAT
Lecz generalnie waregami nazywa siê najczê¶ciej zrusyfikowan± skandynawiê, albo zeskandynawizowan± ru¶

a Dzys troche momentami przegina:) szczegolnie w konstrukcji pancerzy, pozatym pelno elementow na jego rysunkach (swietnych bardz rysunkach) to na pierwszy rzut oka fantazja

popieram smile.gif

pozdro
Zawisza
"jeszcze jakies (ponoæ) okulary znaleziono na Rusi "

ano ponoæ na Bia³orusi - w za³±czniku szkic znaleziska ze S³onimia na Bia³orusi ksi±¿eczka to Wierhnieie Poniemanie IX - XIII wiek" autor Zwierugo wyd Miñsk 1989
Sighrolf
CYTAT
Ci kolesie z zalcznika to niemiecka grupa

Mój b³±d, wrzuci³em z³± fotkê, chcia³em wrzuciæ fotkê blackravena.

Ju¿ nie bêde siê bawi³ w za³±czanie, podam adres http://blackraven.go.ru

Pisz±c o tych okularach, mia³em na my¶li epokê wajkingóf, okularów generalnie by³o du¿o, ale nie w owych czasach.

Papyl (Zawisza) mnie ubieg³ z tym bia³oruskim he³mem (acz kolwiek bym zrobi³ b³±d bo wydawa³o mi siê, ¿e znaleziono go w Rosji icon_wink.gif ), ale to nie zmienia faktu, ¿e i tak to ju¿ nie te czasy. XI w. to ju¿ czasy chrze¶cijañstwa, a era wajkingóf dogorywa³a w owym czasie, wiêc te¿ na nic taki he³m (róbcie sobie normany ludzie, a nie kombinujecie).

Pozdr.
kaper
nie wiadomo dok³adnie czy okularów by³o du¿o, mo¿e wydaje ci siê tylko dlatego ¿e wiêkszo¶æ bractw wikingowych nosi okulary, ludzie róbcie sobie normany i wio ! (chyba ¿e wszyscy s± jarlami bigsmile2.gif )
p.s. czy s± jakie¶ znaleziska okularów z policzkami czy to tylko wariacje rzemie¶lników ?
Sigurd
Pewnie chodzi ci o te mroczne he³my typu Giermundbu z dodanymi policzkami, noszone m. in. przez Rosjan ( rok temu na Wolinie jeden by³ na sprzeda¿ ) - dla mnie to profanacja :-) a nie wariacja.
Madeleine
Proszê mi tu nie zaczynaæ dyskusji o he³mach, bo to nie jest odpowiedni dzia³ na to.
Canis Lupus
http://halla.mjollnir.pl/index.php?showtop...light=waregowie

Tu macie linka do halli na temat waregów
Rabiega
"Hac urget lupus, hac canis..."

A co niby wnosi to do tematu, skoro i tak wiêkszo¶æ Hallowiczów dysponuj±cych wiedz± wywodzi siê z Frehy ?
Konsul
Tu za³±czam osprey'owskie rekonstrukcje Gwardii Wareskiej.

Gwardzi¶ci X- XI w.

Waregowie i je¼dziec X- XI w.

Dla porównania tak wyglada³a ciezka piechota bizantyjska mniej wiecej w tym samym okresie. Róznic wielkich nie ma.
Zuchwa³y
Czy mi siê wydaje, czy na drugim zdjêciu ten le¿±cy ma os³onê na kark z metalowej karaceny??
Rabiega
CYTAT(Zuchwa³y @ 21:36 17.10.2006) *
Czy mi siê wydaje, czy na drugim zdjêciu ten le¿±cy ma os³onê na kark z metalowej karaceny??

Rycin z Osprey'ów nie traktowa³bym jako dogmatu i ¼ród³a ikonograficzego.
Raczej.
smile.gif

K³aniam.
Icek Flajsz
£uskowe nakarczki przy he³mach bizantyjskich wystêpuj± w ikonografii bizantyjskiej, np. w "Kronice Skylitzesa". Sama kronika jest datowana na XIV wiek, wiêc z waregami ma niewiele wspólnego (chyba ¿e miniatury odnosz± siê do czasów wareskich).
Pozdrawiam.
BjoernGW
Jak wygl±da sprawa ³uczników w¶ród Waregów?
sanoczak
a móg³by¶ trochê bardziej sprecyzowaæ pytanie? chodzi ci bardziej o wyposa¿enie, uzbrojenie czy samo wystêpowanie ³uczników wareskich

pozdrawiam
M¶ciwoj - BRZSanockiej
BjoernGW
CYTAT(sanoczak @ 16:52 26.06.2008) *
a móg³by¶ trochê bardziej sprecyzowaæ pytanie? chodzi ci bardziej o wyposa¿enie, uzbrojenie czy samo wystêpowanie ³uczników wareskich

pozdrawiam
M¶ciwoj - BRZSanockiej

Witam,
chodzi mi o uzbrojenie i wyposa¿enie, je¶li takowi byli oraz sam fakt istnienia. Szczerze nic nie znalaz³em o tym.
Pozdrawiam,
Bjoern Adrian
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.