Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krzese³ko Giête Sk³adane Z Oparciem
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

kiedys na sieci byl w pdfie bodajze projekt rozrysowany takiego krzeselka jak ponizej w zalaczniku
gdyby ktos byl taki mily i podeslal (moze ma u siebie na dysku), bo nie moge znalezc ... crazy.gif
Yhm
ja mam smile.gif bêde brzydka i dodam w za³±czniku bigsmile2.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
dziekuje .... oz³oce przy okazji
kalorov
Chcia³em siê upewni.
Tego krzes³a niemo¿na zrobi inaczej tylko z giêtego drewna prawda?
Zaytz
na upartego mo¿naby wycinaæ wygiêty kszta³t nóg z desek za pomoca wyrzynarki. ma to 2 wady:
1. du¿o odpadów = marnowanie surowca
2. bedziesz musia³ przeci±æ s³oje = ma³a wytrzyma³o¶æ.
drewno giête ma to do siebie, ¿e s³oje s± zachowane wiêc jest du¿a wytrzyma³o¶æ materia³owa.
Yhm
na upartego mo¿na zrobiæ proste nogi
EwKa
Przyklady gietych i prostych nog. A na upartego to mozna znalezc madrego stolarza co wybierze odpowiednio uksztaltowany naturalny konar z odpowiednim ukladem wlokien i z tego wykroi porzadne, giete nogi. Bez giecia na parze, bez ciecia po wloknach i oslabiania konstrukcji...
Zaytz
proste nogi - a i owszem, to nie problem. kalorov pyta³ jednak o te wygiête smile.gif
mo¿e i by siê znalaz³, co i tak nie zmienia³oby faktu, ¿e trzeba by siê napracowaæ z wycinaniem tego. moim zdaniem ³atwiej wyci±æ proste nogi i wygi±æ - mniej pracy.
pozdrawiam
EwKa
Jakies 99 procent dokumentacji foto ukazuja te kszesla na wyposazeniu zamkow wiec nie byly to meble swojskorobne lub kupowane na targu u partacza ew. samouka wsiowego. Robili je stolarze. Ci fachowcy robili bardziej skomplikowane meble. Czas nie gral ponadto roli jesli klient byl w stanie za niego zaplacic a wlasciciel zamku chyba byl? Dzis jak ktos chce miec takie kszeselko to niech tez sie zastanowi czy odtwarza osobe ktora bylo stac...
Borg
Jak temat wrze to ja zapytam
Czy znane sa podobne krzeselka z okresu XI/XII wiek?
Podobaja mi sie szczegolnie te z prostych desek
EwKa
nie spotkalam skladanych kszeselek o takiej konstrukcji szczebelkowej przed polowa XIVw.
Dla milosnikow liczenia sekow i sledzenia skojow w drewnie mam fotke w kolorze-Tyrol, ok. 1500r.
Szymon Piotr
Ewko?

Jestem ciekawy, bo siê przymierzam do robienia krzese³ka jakiego¶, za³±czona przez Ciebie fotka (ta wy¿ej) - sk±d s± te krzese³ka i jak s± datowane? Mo¿e wiadomo te¿ jakiego by³y przeznaczenia (czy siada³y na nich tylko bogate ty³ki)?

Pozdrawiam
EwKa
pod pierwsza-czarno/biala fotka masz opis muzealny...
Marcin z Rawy
Witam. Krzese³ka bardzo mi siê podobaj±, i zastanawiam siê czy sobie podobnego nie zrobiæ. Nurtuje mnie tylko pytanie - czy w XVII wieku mog³y byæ tego typu krzes³a u¿ywane? Je¶li wiecie to poratujcie. Poza tym nie wiem w jaki sposób wygi±¶æ drewno na parze, tak aby wszystkie nogi mia³y taki sam krzta³t, mo¿e kto¶ podpowie? A mo¿e kto¶ ma dostêp, lub zna sklep (stolarza), gdzie mo¿na kupiæ iu¿ wygiête w podobny krzta³t deszczu³ki, (i zna ceny)?
Sier¶ciak
Mo¿na w kawa³ szerokiej dechy powkrêcac ¶ruby w odpowiednich miejscach, owin±æ szmata ¿eby siê gwint nie odcisn±³ i na nich wyginaæ gor±ce mokre drewno do porz±danego kszta³tu a pó¼niej czekac a¿ sobie wyschnie i stwardnieje, jeden szblon jeden kszta³t, przynjamniej tak± mam nadziejê bo mo¿e siê zdarzyæ ¿e siê jedno wygnie ³adnie a nastepne trochê bardziej wróci do pierwotnego kszta³tu....
A i co do tej pary, to czy je¿eli drewno wsadzi siê bezposrednio do gara z gorac± woda i bedzie siê polewaæ ni± to co wystaje to bedzie efekt taki jak na parze, bo tak± metodê widzia³em i dzia³a³a a z tym parnikiem to trzebaby siê trochê postraæ, jakis kawa³ ruy za³twic...hmm
Jeszcze siê w to nie bawi³em ale taki jest mój plan.

pozdrawiam
EwKa
Na kolorowej fotce kszeselka z Tyrolu, dat. ok. 1500r. widac, ze drewno bylo ciete a nie giete. Pare postow wyzej napisalam o gieciu nad para uzywajac okreslenia "na upartego", bo nie wydaje sie to poprawna technika w odniesieniu do tych mebli.

Zachowane krzesla mialy nogi wycinane z dechy i przetrwaly kilkaset lat-solidnosc zawdzieczaja jak podejzewam odpowiedniemu gatunkowi drewna, sezonowaniu i przechowywaniu w stalych warunkach.

Krzeselka te sa bardziej charakterystyczne dla XVI i XVIIw. wnetrz zamoznych mieszczan i wlascicieli ziemskich niz dla XV wiecznego rycerstwa. Mozna wiec bez obaw stosowac je jako meble XVIIwieczne.
Marcin z Rawy
Bardzo dziêkujê. Ju¿ zaczynam my¶leæ nad sprawieniem sobie takiego¿.
Szymon Piotr
"pod pierwsza-czarno/biala fotka masz opis muzealny..."

Wiem wiem, tylko nie ma tam datowania, pytam czy siê moze orientujesz?
Ania Kryska
Jak to nie ma, jak jest: 2. Halfte 16. Jh. Wg mnie to oznacza II po³ XVII w., czy tak?
Szymon de Conti Sarré
CYTAT(Ania Kryska @ 15:52 01.09.2006) *
2. Halfte 16. Jh. Wg mnie to oznacza II po³ XVII w., czy tak?

Ma³a poprawka: XVI w.

icon_wink.gif
Yhm
a jakby kto¶ mia³ jeszcze problemy ze szprechaniem to napis pod krzes³ami brzmi:
"Zurich, Szwajcarskie Muzeum Narodowe
Krzes³a sk³adane i krzes³o no¿yczkowe, druga po³owa 16 wieku, wschodnia i po³udniowa Szwajcaria."
Szymon Piotr
Gdzie ja mam oczy? uni¿enie dziêkuje smile.gif
Abrat
na XIII wiek na pewno s± egzemplarze krzese³ o podobnym kszta³cie tylko "ramowych" z siedziskiem ze skóry.
pó¼niej wrzucê linki.
pozdr.
Abrat
Naamah
XIII wygl±daj± mniej wiêcej tak:Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik,

Prawda, ¿e ¶liczne??
Sier¶ciak
Parê dni temu mia³em okazjê sobie poogladaæ z bliska takie krzese³ko

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

i po g³êbszych oglêdzinach jestem pewien ¿e w tym egzemplarzu nogi s± wyciête nie wygiête, s³oje s± poprzekraczane.
egzemplarz na fotce jest z muzeum przy kosciele St.Croce we Florencji, niestety buraki nie maj± tam zwyczaju podpisywaæ eksponatów.

pozdrawiam
Rudeee
To korzystajac z chwili czasu wlnego wtrace tu swoje kilka uwag:) moze sie cos przyda.
A jednak historia meblarstwa na cos sie przydala crazy.gif
Krzeslo o ktorym tu mowa czyli "krzyzakowe skladane" to jeden z bardziej charakterystycznych podrecznikowych mebli renesansu. W histori meblarstwa renesans trwa XIV-XVIw i traktowany jest jako nowy kierunek w sztuce zapoczatkowany odrodzeniem kultury antycznej we Wloszech skad rozpowszechnil sie dalej na Europe.
Nie jest to mebel giety!!!
Technike giecia mebli zapoczatkowano w antycznej grecji. Niestety technika ta potem zanikla i zostala zapomniana. W pozniejszych czasach wszystkie S-owate i wolutowe wykonczenia mebli byly wycinano z masywu lub w elementach ktore nie pelnily funkcji konstrukcyjnej skladane i okleinowane.
Giecie w skali wiekszej zostalo zastosowane dopiero przez Thoneta ktory poczatkowo stosowal technike gieto-klejona gdzie skladalo sie na to ok 4-5 warstw drewna potem okleinowanego. Dopiero w 1859r zaczal wytwarzac masowo elementy giete z drewna litego przewaznie bukwego (poniewaz jego skorcz wynosi nawet 20%-znaczy da sie go az tak scisnac bigsmile2.gif ) rzadziej z jesionowego. Wiaze sie to z zapoczatkowaniem nowej metody z zastosowaniem tasmy stalowej ktora przejmowala na siebie glowna czesc naprezen rozciagajacych co zapobiegalo pekaniu elementow.
Jezeli chodzi o stoleczki romanskie to faktycznie najpopularniejsze byly te o konstrukcji krzyzakowej lub wsparte na czterech nogach o przektoju prostokatnym. Niestety dunno.gif nie posiadam przy sobie niczego w formie elektronicznej angsad.gif Moze kiedys sie wezme i poskanuje wszystkie notatki crazy.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.