Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Materia³ Na He³m Garnczkowy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Gabol
Witam. Mam Pytanie, chcê wykonaæ he³m garnczkowy, ale niewiem z jakiego materia³u go zrobiæ. Wybra³em nierdzewke, o grubo¶ci 2 mm. czy uwa¿acie ¿e to dobry wybór??
pozdrawiam
Stanis³aw Szal
Z³y wybór... smile.gif Nierdzewka jest nie historyczna...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
I jest trudna w obrobce. Pozdrawiam
Gwyn
Viator
Weź zwykłą stal węglową, jest dostatecznie miękka, kowalna i ciągliwa do klepania na zimno; zresztą przy garnku masz same powierzchnie prostokreślne, więc i klepanie ograniczy się do zaginania krzywizn stożkowych, no i będzie trochę wiercenia. A przy okazji będzie bardziej historycznie.

Jak na końcu garnek dobrze wypolerujesz i natłuścisz - albo wyszmelcujesz lub pomalujesz, jeśli Twój materiał źródłowy jest szmelcowany lub malowany - to i korozja go tak szybko nie zeżre, o to się nie bój.

Grubość blachy od 1,5 do 2 mm jest OK, żeby była dostateczna masa (bezwładność) przy zderzeniu z mieczem lub obuchem, z tym że jeśli pod spodem masz mieć porządny pełny kaptur kolczy (plus dwie wyściółki - jedna pod kaptur, druga w hełmie) to i 1,5 mm będzie dość, bo będzie to dość ciężkie - chyba żeś nie lada bysio i że zależy Ci zeby nie było za dużych wgnieceń.

Powodzenia!
Karat
Witam.

Z tego co s³ysza³em to he³m garnczkowy dzia³a trochê jak dzwon wiêc dobrze jest wzi±æ metal ¶rednio twardy. Tu masz linka jak zrobiæ taki he³m: http://www.gildia.com/teksty/qade/howto/ja...helm_garnczkowy
mo¿e co¶ pomo¿e icon_wink.gif .
Chadziaj
CYTAT(Karat @ 18:00 26.08.2006) *
Witam.

Z tego co s³ysza³em to he³m garnczkowy dzia³a trochê jak dzwon wiêc dobrze jest wzi±æ metal ¶rednio twardy. Tu masz linka jak zrobiæ taki he³m: http://www.gildia.com/teksty/qade/howto/ja...helm_garnczkowy
mo¿e co¶ pomo¿e icon_wink.gif .

shocked.gif shocked.gif shocked.gif shocked.gif shocked.gif
Co to jest??????
Tasi
Hehehe,

no cóz, ten przepis na he³m jest widocznie do¶c stary,

a przy okazji mam pro¶bê, czy kto¶ z Was posiada ró¿ne wykroje do he³mów garnczkowych?

By³bym wdziêczny za pomoc,

Pozdrawiam, Tasi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.