Witam. Mam Pytanie, chcê wykonaæ he³m garnczkowy, ale niewiem z jakiego materia³u go zrobiæ. Wybra³em nierdzewke, o grubo¶ci 2 mm. czy uwa¿acie ¿e to dobry wybór??
pozdrawiam
Z³y wybór...
Nierdzewka jest nie historyczna...
I jest trudna w obrobce. Pozdrawiam
Gwyn
Weź zwykłą stal węglową, jest dostatecznie miękka, kowalna i ciągliwa do klepania na zimno; zresztą przy garnku masz same powierzchnie prostokreślne, więc i klepanie ograniczy się do zaginania krzywizn stożkowych, no i będzie trochę wiercenia. A przy okazji będzie bardziej historycznie.
Jak na końcu garnek dobrze wypolerujesz i natłuścisz - albo wyszmelcujesz lub pomalujesz, jeśli Twój materiał źródłowy jest szmelcowany lub malowany - to i korozja go tak szybko nie zeżre, o to się nie bój.
Grubość blachy od 1,5 do 2 mm jest OK, żeby była dostateczna masa (bezwładność) przy zderzeniu z mieczem lub obuchem, z tym że jeśli pod spodem masz mieć porządny pełny kaptur kolczy (plus dwie wyściółki - jedna pod kaptur, druga w hełmie) to i 1,5 mm będzie dość, bo będzie to dość ciężkie - chyba żeś nie lada bysio i że zależy Ci zeby nie było za dużych wgnieceń.
Powodzenia!
Witam.
Z tego co s³ysza³em to he³m garnczkowy dzia³a trochê jak dzwon wiêc dobrze jest wzi±æ metal ¶rednio twardy. Tu masz linka jak zrobiæ taki he³m:
http://www.gildia.com/teksty/qade/howto/ja...helm_garnczkowymo¿e co¶ pomo¿e
.
Hehehe,
no cóz, ten przepis na he³m jest widocznie do¶c stary,
a przy okazji mam pro¶bê, czy kto¶ z Was posiada ró¿ne wykroje do he³mów garnczkowych?
By³bym wdziêczny za pomoc,
Pozdrawiam, Tasi