W dniach 6-8 pa¿dziernika chcê zorganizowaæ ma³± imprezê w klimatach XIII - XIV wiek.
Charakter obozowy wybitnie, zatem namioty itd niezbêdne, s³omê i zorganizujemy, ognisko bêdzie raczej jedno, wspólne.
Chêtni do sprawdzenia swych ciuchów i sprzêtu w warunkach jesiennych mile widziani.
Miejsca do strzelania z ³uku bêdzie, rzucanie oszczepami i toprami tak¿e. W programie æwiczenia szermierki i grupowe.
Bêdziemy w lesie oko³o 2 km od g³ównej trasy, na pó³noæ od £odzi. Do najbli¿szego przystanku PKP i PKS ca³e kilometry. Woda, jedzenie itp w³asne - ew zrzuta i co¶ zorganizujemy.
Nie przewidujê na miejscu ¿adnych wspó³czesnych gad¿etów wyj: telefony. siekiera, ³opata, samochód i baniaki na wodê.
T³umów, publiki itp nie przewidujê. Impreza dla nas, przez nas pope³niona.
Zg³oszenia GG: 187808 lub jasminpriv@poczta.fm
bardzo chetnie i mi³o przyjmuje twoje zaproszenie mozesz mnie wpisac
Rota Piesza Bocke te¿ jest zainteresowana taki wyjazdem ;] mam nadziejê, ¿e bêdzie mo¿na tam fajnie powalczyæ ;]
Byli¶my ju¿ na miejscu imprezy robi±c wizjê lokaln±.
Dojazd jest banalny:
Od strony Gdañska, jedziecie do £odzi, przeje¿dzacie pod Autostrada A1 w miejscowo¶ci Emilia, przy kapliczce, 200 metrów za wiaduktem, skêcacie w prawo. Jedziecie prosto, przeje¿dzacie mostem (kawa³ek drogi asfaltowej) nad zjazdem na autostrade i oko³o kilometr jedziecie prosto. W pewnym momencie bêd± sta³y albo samochody w polu po prawej pod lasem, przy ma³ym zagajniku sosonowym, albo bêdzie strza³ka i tablica: TUTAJ:)))
Od £odzi: Jedziecie tras± na Gdañsk. W miejscowo¶ci emilia przeje¿dzacie rondo na wprost mijaj±c tym samym wjazd na autostradê. Z 300 metrów dalej po lewej jest kapliczka - wje¿dzacie w t± drogê ¿u¿low± przy kapliczce ... Na google w linii lasu widac takie dwie zatoczki w lesie. To tam.
Od najbli¿szej stacji paliw jeste¶my oddaleni jakie¶ 2,5 km, za plecami mamy lasu pare kilometrow, z frontu jakie¶ 800 m do autostrady. rozbici bêdziemy na skraju lasu, b±d¼ te¿ na ³±czce przed - jak komu wygodnie.
Palimy jedno ognisko wspólne; Drugie bêdzie kuchenne. Kuchnia, spi¿arnia, sto³y, ³aweczki bêd± zadaszone, zatem sta³a os³ona od deszczu bêdzie.
Dêdziemy mieli dodatkowe deski itp aby nikt nie biega³ z konserwami i pasztetami czy innymi s³oikami na wierzchu.
Jak sie wyrobimy, to chcemy impreze sfabularyzowaæ tak, aby zbrojni raczej przez dwa dni byli w sprzêcie non stop, za¶ ich pacho³kowie robili resztê obs³ugi.
Przez obie noce wystawiamy warty, gdy¿ lokalnie pl±cz± siê grzybiarze i my¶liwi.
Pamiêtajcie, ¿e impreza jest przez nas dla nas, zatem ka¿dy co¶ wnosi do imprezy - chcemy sie wspólnie bawiæ, bez podzia³u na organizatorzy/go¶cie.
W zwi±zku ze zmian± planów z prawdziw± przyjemno¶ci± równie¿ bym przyby³.
Je¿eli widzieliby¶cie mo¿liwo¶æ przyjazdu dla samotnego mnicha
, który zadba o strawê duchow±
to proszê
mnie równie¿ uwzglêdniæ w sk³adzie.
O ile nie wypadnie mi nic i nie zda¿y siê jaka¶ katastrofa to te¿ bym siê przycz³apa³- pewnie jak zwykle sk³adem smochodowym- czyli 5os
Cze¶c ja¶minku zadzwoñ do mnie mo¿e uda mi siê zorganizaowa¿ ¿arcie jak najbardziej zaintersowany a jelenie jak przyjad± to jeszcze lepiej
Jelenie przyjada i opêdzluja namiot Adasia z ¿arcia i alkocholu;]
Ja¶min, chcecie to zorganizowaæ w formie typowego turnieju czy raczej manewrów / warsztatów? jakby przyjecha³o wiêcej ekip mo¿na by by³o poczwiczyæ starcia bohurtowe - tak po kilka razy dziennie :D
Impreza nie ma nic wsó³nego z typowym turniejem. Nie bêdzie publiki z wyj±tkiem grzybiarzy ... gdy¿ jeste¶my na skraju lasu za wsi± Zimna Woda. Impreza jest nastawiona na jako¶æ - pa¿dziernik wymaga trochê w sprzêcie odpowiedniego wyposa¿enia. Nie bêdzie tolerancji dla wspó³czesnych gad¿etów i mamy sami siê staraæ o to dbaæ.
Niestety nie staæ nas na 20 czy 50 litrowy kocio³ na herbatê, wodê ale s±dzê, ¿e to nie bêdzie problem.
Ca³o¶æ bêdzie fabularyzowana, ze scenkami, dramatycznymmi po¶cigami w pe³nym opanerzeniu przez las i z niespodziewanymi zwrotami akcji w okolicach rzymskiej latryny.
W sprzêcie bêdziemy w sobotê i niedzielê parê godzin siedzieæ. siekiery do rzucania, oszczepy i inne cele w lesie te¿ przewidziane. £ucznicy lepiej niech zabior± ze sob±pacynek trochê, gdy¿ mog± byæ niezbêdne do zabawy.
By³em ju¿ na miejscu imprezy-i las wygl±da przednio, totalne odludzie chocia¿ jakby na si³e poszukaæ grzybiarza to siê znajdzie:>Aczkolwiek miejsce do walki jest i wszystkie znaki wskazuj±, ¿e bêdzie gut:)
Ave,
Hiszpan
:>
1. Zatem tak: ciuchy wymagane na wszelki wypadek na warunki zimowe; siedzimy na skraju lasu, bedziemy sie po krzakach ciagac;
2. Sprzet obozowy i zywienie: trzeba miec wlasne zywienie i zabrac zapas wody, bo nie bedzie jej na miejscu wcale - brak nawet strumienia; miski, kufle, dzbany na wode, kociolki na ognisko, garnki gliniane wymagane; podobnie ma sie zapas swieczek i lampionow!!! Jak chcecie jesc pasztet i dzem czy parowki, to wowczas na zewnatrz namiotu nie ma sladu reklamowki, konserwy czy tez puszki; Namiot tu nie wspomne - musi byc historyczny (ortaliony nasladujace historyczne, nadajace sie do sprzedazy piwa - odpadaja w 100%)
3. Walczacy: nie bedzie podzialu na obozowiska zadne - to wyjdzie w praniu na miejscu; spiski i intryg mile widziane;
4. Zadnych wspolczesnych gadzetow na wierzchu - nie bedzie tolerowane - komorki: dzwon z namiotu; wode do dzbana przelewaj na zapleczu; nie pal papierosow przy ognisku w nocy jak zalejesz weza ... Jak komus przemokna buty: biaga na boso albo w mokrych butach - podobnie z ciuchami.
5. 1 snopek slomy na glowe gwarantujemy;
6. 1 wspolne ognisko do imprezowania;
7. osobne ognisko kuchenne z grillem/roznem na postawienie garnkow ale garow raczej nie zapewniamy; 8. bedzie jeden gar z 20 litrow z goraca herbata;
9. nie ma zadnej skladki od uczestnikow, zatem jeszcze raz: zywienie, picie, browary, hurysy - organizowac ze soba;
10. miejsce do wspolnego siedzenia bedzie zadaszone;
11. starac sie tworzyc i trzymac klimat - pacholki usluguja swym "panom" itd ... pan rycerz niech biega z mieczem za pasem, ale niech tez ma giermkow, pacholkow itd ...
12. impreza jest dla nas, zatem warty nocne beda oboziwazywac wszystkich, podbnie jest z lataniem po drewno itd
13. nie jest to impreza komercyjna, ale prywatna na prywatnym terenie zatem trzodzenie itd niemile widziane
14. program: robimy co chcemy i kiedy chcemy, pewne elemnty scenariusza beda narzucone - dla chetnych do wspolnej zabawy; Jak czujecie potrzebe zrobienia jakiegos strzelania, walki, poszukiwania grzybow - robcie to
15. lucznicy - zabrac musowo pacyny!!!
16. do najblizszej stacji paliw jest ok 2 km, nie wiecej; 17. do wjazdu na autostrade jest nie wiecej niz 2 km;
18 do najblizszego wiekszego miasta jest nie wiecej niz 7 km;
Do zobaczenia wkrótce na miejscu!!!
Telefon kontaktowy do mnie:
501 33 42 11 i w przypadku jak pierwszy nie chodzi to:
668 35 55 88
My bêdziemy od czwartku na miejscu, z opcj± pozostania do poniedzia³ku. W pi±tek od rana mo¿na przyje¿dzaæ, póki grzybiarze w las nie pójd±;)
Jasminie!!!
Chce Tobie i wszystkim bioracym udzial w organizacji tego spotkania , bardzo serdecznie
podziekowac za trud jaki wlozyliscie w to przedsiewziecie, oraz za atmosfere ktora potrafiliscie stworzyc.
Bylo
super. Jeszcze raz, serdeczne dzieki.
Pozdrawiam
Efendi
Ja¶minie!
Chyba ka¿dy który móg³ do¶wiadczyæ uroku tej imprezy ma takie samo o niej zdanie -
by³a fenomenalna
Jeszcze raz dziêkuje w imieniu naszej ekipy za go¶cinê, szczególnie za przepyszne
szlachetne trunki
i ¿are³ko (Efendi - twój królik przebi³ wszystkie pyszno¶ci)
jak i to co dzia³o siê w polu, oraz niepowtarzalny klimat który wspólnie uda³o nam siê stworzyæ.
To by³o wprost idealne zakoñczenie obozowych przygód w tym sezonie.
Jeszcze raz wielkie dziêki dla tych którzy w³o¿yli du¿o wysi³ku aby zorganizowaæ t± imprezê; oby takich by³o w przysz³ym sezonie jak najwiêcej!
Witam
Gratulujê udanego spotkania. Ju¿ ¿a³ujê, ¿e nie uda³o mi siê wybraæ.
Wrzuæcie fotki - abym jeszcze bardziej ¿a³owa³.
serdecznie pozdrawiam
Vislav
Nie pozostaje mi nic innego jakdo³±czyæ siê z pochwa³ami do przedmówców.
REWELACJA!!!!
Jak mo¿ecie wszyscy tak chwaliæ?? Przecie¿ trzeba im zarzuciæ, ¿e by³o stanowczo za krótko… Moi drodzy, kochani itd! Kiedy organizuje siê co¶ tak wspania³ego to trzeba przewidzieæ, i¿ przybyli tam go¶cie pozostan± nienasyceni i wyj±tkowy smutek zago¶ci w ich sercach, kiedy tak szybko i drastycznie zakoñczycie imprezê(na któr± dotar³a oczywi¶cie sama elita)…
Apelujê, aby zdjêcia, które pragniecie opublikowaæ by³y dok³adnie przesegregowane… Chêtnie sama bym je wpierw obejrza³a, korzystaj±c oczywi¶cie z Waszej uprzejmo¶ci, co do której nie mam ¿adnej w±tpliwo¶ci, przenajmilsi
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i ¶le ca³uski
AMEN
Niechaj i ja dodam swoje "amen" dla tre¶ci powy¿szych. Oby czas zw³oki do nastêpnego takiego spotkania jak najkrótszym byæ siê okaza³. By³o genialnie!
Pozdrawiam wszystkich i ¶lê ca³uski :*
Hania
Dziêki za gor±ce s³owa, bez Was, takiej imprezy by nie by³o, zatem tym bardziej siê cieszê, ¿e przyjechali¶cie i wspólnie spêdzili¶my te pa¿dziernikowe, ciep³e s³oneczne dni.
Zdjêcia przeselekcjonujê - musze du¿o drzew i krzewów powycinaæ, bo s± niemediewalne, kto widzia³ tyle drzew w traktatach:)))
W weekend robimy powtórkê, kto¶ to wszystko co zosta³o musi zje¶æ i wypiæ, bo uciekli¶cie za szybko:))) Za¶ skoro taka Wasza wola, to pewnie powtórkê takiej imprezy zrobimy a i jeszcze pare innych harców mamy w zapasie i na zimê i na wiosnê.
Pozdrawiam
Wielkie dziêki za go¶cinê.
Miodzio,miodzio,miodzio.
Widaæ by³o w³o¿on± pracê w przygotowania,³awy ,daszki no i nie toyka
Za rok latryna bêdzie ze stojakiem na gazetê, gdy¿ nie ka¿demu krajobrazy takie musz± odpowiadaæ, choæ widok na ³±kê by³ niesamowity:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.