Hej,

Tak siê z³o¿y³o, ¿e moje "bractwo" ma realne szanse na przeprowadzenie projektu, który polega³by na wybudowaniu jakiej¶ budowli historycznej (tak, wiem g³upio to brzmi). Jako ¿e staramy siê odtwarzaæ po¼ne ¶redniowiecze (tak z grubsza lata 1430-1450) a do tego z terenów £u¿yc Górnych (czyli ówczesne Czechy, b±d¼ Cesarstwo Niemieckie), odpadaj± takie przyjemne budowle, jak gród wczesnopiastowski czy obóz mongolski (wielce ubolewam zw³aszcza nad tym drugim), a z kolei nie staæ nas na warowniê raubrittersk±, zameczek rycerski, czy fort.
W zwi±zku z powy¿szym chodzi mi po g³owie pomys³ rekonstrucji obozowiska z tego okresu i z tych ziem.
Mia³o by to byæ raczej obozowisko maego oddzia³u (Milicji Miejskiej), ¶cigaj±cego jak±¶ bandê czy te¿ wybieraj±cego siê na jakiego¶ raubrittera.
Wiadomo, ¿e pierwsze co siê nasuwa na my¶l to po prostu namioty, ale czy tylko.......?
Je¶li taki oddzia³ zastrzmywa³ sie na kilka dni, b±d¼ robi³ mini baze wypadow±, to czy nie wyrasta³y w nim (wokó³ niego) jakie¶ drewniane konstrukcje?
Ma kto¶ mo¿e do¶wiadczenia w rekonstrukcji takiego obiektu? Tudize¿ jakie¶ ¼ród³a historyczne, b±d¼ opracowania (bo ja mam g³ównie o takich obozowiskach w wykonaniu ludów stepowych, a to nie bardzo pasuje). Jakie¶ pomys³y, sugestie, porady, przestrogi?

Pozdrawiam ³uczniczym pozdrowieniem

sztrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr