Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czy piny (nity ozdobne) s± poprawne?
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
Kless
Witam.

Nurtuje mnie pytanie, czy piny, czyli te elementy ozdobne w rêkoje¶ci np. noza, by³y stosowane na prze³omie XIV/XV w.

Je¶li kto¶ ma jakie¶ info na ten temat, to bêdê wdziêczna za odpowied¿.

W za³±czniku przyk³adowe zdjêcie ca³kowicie wspó³czesnej rêkoje¶ci, która jest ozdobiona w³a¶nie pinami. (te ma³e rozetki icon_wink.gif ).

Pozdrawiam.
Kless.
watman
CYTAT(Kless)
Nurtuje mnie pytanie, czy piny, czyli te elementy ozdobne w rêkoje¶ci np. noza, by³y stosowane na prze³omie XIV/XV w.
Je¶li kto¶ ma jakie¶ info na ten temat, to bêdê wdziêczna za odpowied¿.

1) z tego co ja wiem, to 'piny' to po prostu spolszczone angielskie slowko oznaczajace szpilki czy nity, i jest uzywane na okreslenie wszystkich nitow przy oprawie noza ;]
2) kangur na pewno ma ozdobne nity na rekojesci sztyletu tarczowego - moze byedzie cos wiedzial i o nozach?
Sier¶ciak
Mo¿e byæ pewien konstrukcyjny problem, bior±c pod uwagê ¿e takie mozaikowe piny s± ¶liczne itd, to s± robione na zywicy epoksydowej, nie wiem co mia³oby byæ tym "³±cznikiem"i wype³niaczem wszystkich elementów w ¶rodku, mo¿e cyna....mog³yby ca³kiem nie¼le wygl±daæ..ale w ¿adnych ¼ród³ach takich jak dot±d nie widzia³em.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Z tak± form± siê jeszcze nie spotka³em. Przy no¿ach to raczej nity rurkowate, przy sztyletach i kordach formy wypuk³e odlewane/obrabiane przez z³otnika/itp. Choæ kto wie, co tam po muzeach le¿y...Pozdrawiam
Gwyn
Danniels
Na pewno ozdabiano rêkoje¶ci ozdobnymi gwo¼dziami, które by³y nabijane na gotow± oprawê.
Ale czy nity ³±cz±ce ca³o¶æ do kupy te¿ bywa³y tak ³adnie wykañczane nie wiem. My¶lê ¿e w lepszej jako¶ci (dro¿szych) przedmiotach wybijano jaki¶ wzorek na zaklepanym nicie albo jako¶ inaczej go obrabiano, ale to tylko przypuszczenia. Trzeba by znale¼æ jaki¶ zabytek tak potraktowany ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci.

Tylko ¿e tak sobie my¶lê ¿e trzeba byæ naprawdê bogatym i zepsutym ¿eby tak ozdabiaæ zwyk³y nó¿.. Sztylet owszem.

Pozdrawiam
Jacunio
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.