Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¿arna rêczne
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
Vislav
Witam - ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie?

W trakcie poszukiwañ hitorycznych metod mielenia ziaren kawy trafi³em na nietypowe ¿arna rêczne:

coffee roll grinder http://www.gardfoods.com/coffee/coffee.grinders.htm

- niestety nie potrafiê okre¶liæ czasu i miejsca u¿ywania takiego urz±dzednia - w/g tekstu s³u¿y³o ono do mielenia ziaren pszenicy. Wygl±da na to, ¿e by³o wykonane z drewna.

pozdrowienia Vislav
walden
Otó¿ wykona³em podobne urz±dzenie do mielenia (do tego celu u¿ywa³em ziarna ¿yta) - ale rezultat bardzo mizerny. Dla próby wykona³em urz±dzenie w nastêpuj±cy sposób: z dêbowego drewna wykona³em pó³kolist± podstawê, a do boków przyczepi³em deski sosnowe. Efekt podobny jak na rysunku Vislava tylko ¿e nie by³o to wy¿³obione z jednego kawa³ka drewna. Ko³o rozcieraj±ce te¿ by³o wykonane z dêbu. Rezultat: bardzo mierne efekty: trzeba by³o bardzo du¿o si³y wk³adaæ, a mimo to i tak licho siê rozciera³o. Ko³o i podstawê lekko ponacina³em, ¿eby ¿³obki pomaga³y w rozcieraniu. Mimo to i tak na m±kê siê zemleæ nie da³o. Próbowa³em tylko z ¿ytem. Wed³ug mnie najwdziêczniejsze zbo¿e do mielenia to proso.. ale nie znam ¿adnych ciekawych potraw z tej m±ki (proso mieli³em akurat w m³ynku do kawy).

Natomiast odnosz±c siê do tytu³u postu chcia³bym zapytaæ o inne ¿arna, które mog± s³u¿yæ do mielenia na m±kê. Chcia³bym wykonaæ rêczne ¿arna obrotowe z kamienia. Wiem jak to ma wygl±daæ, ale zupe³nie nie wiem, jak mo¿na te kamienie wykonaæ. Jaki to ma byæ rodzaj kamienia? Albo gdzie mo¿na go dostaæ? A przede wszystkim - jakby siê samemu chcia³o takie cudo zrobiæ to jakim sposobem? Niegdy¶ s³ysza³em ¿e jeszcze kilkadziesi±t lat temu do m³ynów wykonywano ¿arna wylewaj±c sie w formie.. Zastanawiam siê czy to prawda.. i co to musia³aby byæ za masa.. no bo przecie¿ na pewno nie beton. Za wszelkie sugestie z góry dziêkuje.
dara
¯arna rêczne które przedstawi³ Vislav mog³y s³u¿yæ do mielenia s³odu pszennego.S³ód w przeciwieñstwie do nie przetworzonej pszenicy jest kruchy i ³atwo mo¿na go rozdrobniæ w takiej "maszynce"
Co do materia³u na ¿arna.
Kamienie wyrabiano najczêsciej z granitu lub z piaskowca.
Wykonanie to zwyk³a robota kamieniarska,po prostu przecinak i m³otek.
Po wstêpnej obróbce i wyciêciu otworów wewnêtrznych,groszkowanie powierzchni zewnêtrznych i docieranie kamieni na sobie.Nastêpnie wycinanie przecinakiem (d³utem do kamienia) rowków rozprowadzaj±cych ziarno w górnym kamieniu,oraz podciêcia na ko³eczek podnosz±cy kamieñ.
Wykonanie jednego b±¼ trzech otworów na dr±¿ek napêdowy w górnym kamieniu i po zamocowaniu ja¿ma w dolnym kamieniu docieranie kamieni na "gotowo".
Oczywi¶cie potrzebna jest jeszcze drewniana podstawa i klin reguluj±cy grubo¶æ szczeliny miedzy kamieniami.
Dziêki temu ¿arna mog± s³u¿yæ do wyrobu m±ki i kaszy.
Co do odlewanych kamieni.Beton jak najbardziej.
Julko
Nie jestem w stanie rozpoznaæ tego na zdjêciu, ale mo¿e to ko³o rozcieraj±ce by³o z kamienia? Albo wersja "kamienna" lepiej sprawdzi³aby siê przy mieleniu zbo¿a?

Poza tym upra¿ona kawa (jak i s³ód) jest dosyæ krucha i to urz±dzenie w tym zastosowaniu mo¿e sprawdzaæ siê w wersji czysto drewnianej.
dara
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
¯arna w ruinach piekarni w Pompejach.
walden takie ¿arna to dopiero wyzwanie dla kamieniarza.
Chodz nie mam pewno¶ci czy nie s± przypadkiem odlewane z betonu rzymskiego.
dara
Sorki ¿e post pod postem ale edycja nie dzia³a i nie moge usunaæ niepotrzebnych miniaturek z postu powyzej.
Do rzeczy:
Zainspirowany postem waldena potanowi³em zbudowaæ samodzielnie zarna.

Bêdzie to ¿arno cukiernicze ¶rednicy 17 cm.
górny kamieñ juz prawie gotowy:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Po d³ugiej walce z kamieniem i nauk± kucia ¿aren metod± prób i b³êdów na dzieñ dzisiejszy efekt wygl±da tak:

http://img704.imageshack.us/slideshow/play...1874849ztl.smil

Oczywi¶cie trzeba jeszcze "dotrzeæ" kamienie i zrobiæ kad³ub drewniany,ale to ju¿ prosta sprawa.
Je¶li kogo interesuj± praktyczne porady domoros³ego kamieniarza to chêtnie siê nimi podzielê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.