Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaftan futerkowo-skórzany
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Inne
Michos³aw
Tak sobie my¶la³em, i wymy¶li³em. Otó¿ co Wy na to: dwie skóry (te takie z futrem), zszyte (dziurki i przeple¶æ rzemieñ) u góry za ³apki i zarzucone przez g³owê, spiête pasem w pasie? Da³oby radê u S³owianina (ogólnego)?
fizibnschiz
raczej nieeeeee ass.gif

lepiej zaopatrz sie w we³ne lub len i uszyj co¶ normalnego...

a takie futro mo¿na wykorzystaæ na tysiace sposobów (zale¿y oczywisæie co to za futro), choæby na wykoñczenia... wiec nie maranuj go w jaki¶ nieprzemy¶lany sposób

ps. poszukaj dobrze a potem pytaj
uwierz mi tu byt³o ju¿ wszystko icon_cool.gif icon_cool.gif icon_cool.gif trzeba tylko sie wysiliæ i poszukaæ troche

pozdrawiam
Michos³aw
No ok, wpad³em na takowy nieszczêsny pomys³ pod wp³ywem tych skór za 3 dychy z allegro icon_wink.gif Dziêki zatem i wezmê siê za co¶ innego.
wszebor
Ale¿ ze skórek mo¿na. Tylko, ze z g³ow±. S³owianie to nie barbarzyñcy i nie obdartusy.
Mo¿esz podszyæ futerkami jaki¶ ciuch z we³ny na przyk³ad. Ale skóry na wierzchu nie no¶. Dzisiaj futerka s± popularne, ale wtedy raczej by³y pod spodem ni¿ na wierzchu.
pozdro
p.s. nic konkretniej nie pisze, bo pojêcie s³owianin ogólny NIE istnieje.
Michos³aw
Mia³em na my¶li jakowy¶ uniwersalny dla wiêkszo¶ci ludów s³owiañskich strój. OK, czyli sobie poprostu podszyjê który¶ kaftan futrem smile.gif

Pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Michos³aw)
Mia³em na my¶li jakowy¶ uniwersalny dla wiêkszo¶ci ludów s³owiañskich strój. OK, czyli sobie poprostu podszyjê który¶ kaftan futrem smile.gif

Pozdrawiam

Prrr stój szalony ... jeszcze raz .... Chcesz robiæ s³owianina?? ... No to po kolei ...

1. Jak ju¿ to pdbijaæ p³aszcz a nie kaftan .... zreszt± kaftan?? Jaki kaftan???
2. Rozejrzyj siê po strojach i najpierw zrób spodnie, giez³o, tunikê, buty a pó¼niej my¶l co dalej.
3. jest taka fajna opcja ... SZUKAJ!!!

Buziaczki
wszebor
CYTAT(Halfgar)
1. Jak ju¿ to pdbijaæ p³aszcz a nie kaftan .... zreszt± kaftan?? Jaki kaftan???
2. Rozejrzyj siê po strojach i najpierw zrób spodnie, giez³o, tunikê, buty a pó¼niej my¶l co dalej.
3. jest taka fajna opcja ... SZUKAJ!!!

Buziaczki

Mo¿e kolega nie wie co to kaftan? smile.gif Rzeczywi¶cie je¿eli chcesz robiæ za S³owianina ogólnego, który swoj± drog± nie istnieje, to podbicie p³aszcza by³oby dobr± spraw±. Bo trza Ci wiedzieæ, ¿e kaftan to rzecz raczej charakterystyczna maj±ca swoje ¼ród³a na wschodzie. Kaftan to co¶ rozpinanego najpro¶ciej rzecz ujmuj±c, z guzami czy innymi rodzajem guzików. Dalej szukaj sam.
pozdrawiam
Wszebor
Misha
ekhhm... ja jednak bym siê chcia³a wypowiedzieæ.. polemizowac :D je¿eli chodzi o "s³owian wschodnich" zamieszkuj±cych mi Ru¶ Kijowsk± (Xw-XIw) istnia³a tzw szuba która by³a zrobiona ze skóry, zszyta futrem do ¶rodka, bogatsi ludzi obszywali j± jeszcze jedwabiem delikatn± we³n± itp http://ticketsofrussia.com/hermitage/03/hm3_5_12a.html tak jak tu, no ale to juz by³ wypas dla bogaczy. Np. ksiêzniczki i bojarówny mia³y nawet po kilka takich "kurteczek" bardzo ³adna rzecz. Zreszta mo¿na o tym i o wym poczytac na stronce http://www.strangelove.net/~kieser/Russia/KRC.html no ale to dla rusina, co z po³udniowcami i zachodem nie wiem :-) zycze powodzenia i jak wczesniej siê wypowiedziano - SZUKAJ
Boran
CYTAT(Misha @ 19:43 10.02.2007) *
ekhhm... ja jednak bym siê chcia³a wypowiedzieæ.. polemizowac :D je¿eli chodzi o "s³owian wschodnich" zamieszkuj±cych mi Ru¶ Kijowsk± (Xw-XIw) istnia³a tzw szuba która by³a zrobiona ze skóry, zszyta futrem do ¶rodka, bogatsi ludzi obszywali j± jeszcze jedwabiem delikatn± we³n± itp http://ticketsofrussia.com/hermitage/03/hm3_5_12a.html tak jak tu, no ale to juz by³ wypas dla bogaczy. Np. ksiêzniczki i bojarówny mia³y nawet po kilka takich "kurteczek" bardzo ³adna rzecz.

Akurat w kontek¶cie tego konkretnego znaleziska trudno mówiæ o S³owianach Wschodnich, bo kaftan pochodzi z pó³nocnego Kaukazu i nale¿a³ - owszem - do bogacza, ale chazarskiego, ewentualnie alañskiego. Poza tym tu raczej jedwab jest czê¶ci± konstrukcyjn±, a futerka (wiewiórcze zreszt±) dodatkowym bajerem.

CYTAT
Chcesz robiæ s³owianina?? ... No to po kolei ...

1. Jak ju¿ to podbijaæ p³aszcz a nie kaftan .... zreszt± kaftan?? Jaki kaftan???

A, przepraszam, czemu nie mo¿e byæ kaftan?

pozdrawiam
Boran
wszebor
CYTAT
A, przepraszam, czemu nie mo¿e byæ kaftan?

Wydaje mi sie, ¿e chodzi³o o ograniczenie zapêdów do kaftana, skoro nawet siê nie wie, co siê chce za bardzo dotwarzaæ, aczkolwiek mogê siê myliæ, bo nie ja jestem autorem tego stwierdzenia smile.gif.
Misha
Ja niechce byæ pos±dzona o u****liwo¶æ, ale nadal twardo stoje przy swoim kaftanie z wiewiórczego futra, a ¿e chazaraski? przeciez Ru¶ Kijowska i ziemie pobliskie w tamtym czasie czerpa³y z pó³nocy i wschodu poniewa¿ znajdowa³y siê pomiêdzy zagra¿aj±cymi im wojskami - lekka jazd± koczowników ze stepu i ciêzkozbrojna piechot± z ogólnie pojêtej skandynawii, dlatego tez mamy szble w uzbrojeniu konnego dru¿ynnika, okrog³e tarcze "wikiñskie" fibule skandynawskie, zdobienia chazarskie i wareskie , czy bizantyjskie pow³oki w stroju ksi±zêcym, wiêc wed³ug mnie spokojnie mo¿na szyæ kaftany z futrem - szuby jak pisa³am wcze¶niej, by³y zreszt± "czysto" ruskim wnalazkiem :P warrior.gif
boholt
S³awa
znalaz³em na strychu karton z futrami fretek oraz 2 nutrii
czy s± one w jakimkolwiek stopniu przydatne do odtwórstwa historycznego? chodzi mi o szweda/warega z IX-X wieku
pozdrawiam
Owka
Fretka, udomiowona forma tchórza, pojawia siê w okolicach ¶ródziemnomorskich dobrze przed nasz± er±. To, cz i na ile mog³a byæ utrzymywana we wczesno¶redniowiecznej Skandynawii, to rzecz mniej pewna - ale na pewno mogli tam mieæ swobodny dostêp do futer z formy dzikiej, czyli tchórza. A futro fretki standardowej (chodzi o kolor) jest bardzo podobne do tego z tchórza. Trochê wiêcej problemu mo¿e byæ z tzw. odmianami barwnymi.

Nutria pochodzi z Ameryki Po³udniowej, jej hodowla rozpowszechni³a siê w Europie w pocz±tku XX wieku.

Czyli: fretka - tak, nutria - nie.
boholt
dziekuje bardzo smile.gif
odmiana ktora mam to ciemna, dokladnie to brazowe futerko
a nutria i tak nie jest zbyt mila w dotyku :/
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Owka
To br±zowe futerko u fretki to w³a¶nie standard, czyli jak najbardziej w porz±dku.
Pozdrawiam smile.gif
Ketill

Znalaz³em w domu co¶ na kszta³t tego cuda, przy czym wygl±da normalnie, a nie jakby potraktowano bia³± farb± (kolor taki kremowaty). jest trochê d³u¿sze i szersze (mam 180 cm a jest spore jak na mnie) Pytanie - czy takie co¶ nadawa³oby siê dla Norwega X/XI w.?
Borg
nieee....jak co dla Górala bez gustu
Rabiega
CYTAT(Borg @ 16:07 27.10.2008) *
nieee....jak co dla Górala bez gustu

Dlaczemu nie ? Fajne jest. Do tego chomiki na ³ydkach koniecznie.

R.
sanoczak
nie nie mo¿e byæ. to sie do niczego nie nadaje. nie ma ¿adnych znalezisk, ani nawet ikonografii która mog³aby potwierdziæ ¿e w norwegii na prze³omie X i XI wieku noszono takiego cudaka. zreszt± jaki mia³oby sens zak³adanie baraniej skóry futrem na wierzch. pozagladaj do kilku ksi±¿ek, poogl±daj troche zdjêæ znalezisk i ikonografii które s± zamieszczone w tym dziale a ca³a sprawa bardziej ci sie rozja¶ni.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.