Czy kto¶ wie co¶ o Malborku w tym roku?? o ile na oczy mi nie pad³o to w kalendarium 2006 nic na ten temat nie ma ...
Wejdz na wp.pl lub onet.pl i tam poszukaj na dole:p
chodzi mi o info dla bractw, nie turystów (np. wymagania "sprzêtowe", czy turniej jest kontraktowy, etc.)
Gregor, Rudobrody nie b±d¼cie tacy ostrzy, bowiem rzeczywi¶cie informacji dla grup nie znajdzie siê ani na oficjalnej stronie malborka ani na innych. Co¶ mi siê wydaje, ¿e nikt ich nie zamie¶ci³ w Internecie, bowiem z za³o¿enie tam maj± przyjechaæ g³ównie grupy zaprzyja¼nione z organizatorami. I nie szczególnie zale¿y im na innych. Choæ mogê siê myliæ;)
Mi siê uda³o uzyskaæ zaproszenie, choæ jak mi powiedziano to trochê za pó¼no to zrobi³em, bowiem nie dostanê pieniêdzy za te trzy dni prób, jakie bêd± przed inscenizacj± urz±dzane (co prawda na nie mogê nie przyjechaæ
) I na w³asny koszt bêdê musia³ za jedzenie sobie zap³aciæ.
Co do wymagañ sprzêtowych nic siê nie zmieni³o tj. dopuszcz± do bitwy we wszystkim, co masz niezale¿nie od „historyczno¶ci” takowego sprzêtu.
Co do turnieju nic nie wiem no poza tym, ¿e, na 99% je¿eli siê odbêdzie to bêdzie na zasadach angielskich IM.
Pozdrawiam,
Galahad
CYTAT(Galahad)
Gregor, Rudobrody nie b±d¼cie tacy ostrzy, bowiem rzeczywi¶cie informacji dla grup nie znajdzie siê ani na oficjalnej stronie malborka ani na innych. Co¶ mi siê wydaje, ¿e nikt ich nie zamie¶ci³ w Internecie, bowiem z za³o¿enie tam maj± przyjechaæ g³ównie grupy zaprzyja¼nione z organizatorami. I nie szczególnie zale¿y im na innych. Choæ mogê siê myliæ;)
I nie mylisz sie Galahaldzie Org± nie zalezy na histerycznosci i pojawianiu sie "nowych" bractw
To turniej siê odbedize??
Rok temu nieco go zabrak³o.....
Oblezenie bedzie i owszem zaczyna sie w piatek...
ogolnie zycza powodzenie zebyscie nie byli olani przez orgow, dostali identyfikatory etc. ....
Z tego co mi wiadomo to turniej ma byæ, choæ g³owy za to nie dam;). Postaram siê przez brata wywiedzieæ i informacjê zamieszczê.
Pozdrawiam,
Galahad
A ja bym dala, ze bedzie
Galahad, moglbys dac jakis kontakt do orgow?
Ale orgowie niezbyt chêtnie odnosz± siê do rozpowszechniania swoich danych... Inaczej mówi±c jad±cym ¿yczê powodzenie i szczê¶cia bo siê wam przyda, a Drollsów nie bêdzie
Mam nadziejê, ¿e nie bêdê mia³ z tego powodu potem problemów;)
Na priv. wys³a³em do organizatora strony polskiej .
Pozdrawiam,
Galahad
Ju¿ dostalem pewn± informacjê, ¿e w tym roku turniej bêdzie w piatek i sobotê.
I ponoc ma byæ przed bitw± komisja sprawdzaj±ca opancerzenie i broñ.
Pozdrawiam,
Galahad
jak taka sama jak rok temu to sie ludzie dowiedz± tu cytuje "szmaciarze na góre do lekkiej litwy a zbrojni na dó³, tam gdzie sie co¶ dzieje <LOL>
przez orgów ta ipreza jest s³aba i nie klimatyczna
Chocia¿ miejsce daje du¿o to wa¿niejsi s± ludzie, je¶li orgi to cz³onki nie ma co liczyæ na fajn± imprezê .rok temu by³ taki Sajgon ¿e to szkoda mówiæ.
Ogólnie rzecz bior±c impreza mog³aby byæ fajniejsza ni¿
Niestety, w tym roku organizatorzy te¿ siê nie popisali. Wiêcej tam nie jadê i innym nie polecam :[
Morrigan - mój mi³y sk³ada ci podziêkowania za pyszne wino
Ano nie popisali sie... totalny bez³ad organizacyjny-brak identyfikatorów, za ma³o kartek na jedzenie, etc. ... ech szkoda gadac.. Ca³o¶c jakos ratuje fakt ¿e inscenizacja siê uda³a.
Morrigan-winko pierwsza klasa
Ostróda-dziêki za pojedynki artyleryjskie
Jak wy¿ej. Za ma³o identyfikatórw... kolesia do ciê¿kozbrojnych wpu¶cili z kawa³akiem szyny kolejowej i praktycznie bez pancerza... lito¶ci...
BTW. mi kto¶ zachêdorzy³ identa... na 10 osobow± grupê mieli¶my ich 7 wiêc i tak by³y wcze¶niej pewne problemy...
ogólnie miejsce ma potencja³, ale przygotowanie kuleje... jeszcze wróci³em pocharatany bo schodek siê z³o¿y³ podemn± jak schodzi³êm i bigwanty mi przy¼dzieli³y w golenie...
odno¶nie "turnieju" kto by³ i widzia³ ten wie wiêc: uuu brawo, brawo...
jeszcze pare innych problemów wyskoczy³o pó¼niej, ale jeste¶my w trakcie ich rozwi±zywania...
ogólnie sympatycznie, paru nowych fajnych ludzi pozna³em, z tej strony impreza super. ze strony bardziej techniczej... tu nieco gorzej, je¿eli co¶ siê zmieni to przyjadê znowu, bo miejsce jest ca³kiem ca³kiem...
Pozdrawiam.
My mieli¶my 2 (s³ownie: dwa) identyfikatory na 17 osobow± grupê... ¿enada mili pañstwo. Co do zmian w organizacji... by³em tam 3lata temu i nic sie nie zmienilo od tego czasu, wiec chyba nie ma co liczyc na zmiany w przyszlym roku. Co do wyposazenia uczestnikow inscenizacji to mozna by³o spotkac tarcze ze znaków drogowych, salade z dwiema zas³onami(!!) zrobiona z he³mu wojskowego,kolesia w kolczudze, normanie i z dwójk±, oraz inne kwiatki...
A najgorsze jest to ¿e ci±gle kto¶ nam bezczelnie mówi³ ¿e tu przeszkadzamy, a mnie osobi¶cie próbowano usun±c (w do¶c niemi³y sposóB) z pola na chwile przed inscenizacj± za... brak identyfikatora
Miejsce mo¿e i potencja³ ma, ale organizatorzy ruch rycerski maj± najwyra¼niej w powa¿aniu
Powoli ludzie siê przekonuj± do tego, ¿e je¼dziæ na ta impreze to masochizm. Odziwo nikt nie skar¿y siê na to, ¿e zosta³ zmieszany z b³otem przez tego buca Szaj....skiego.
Hehe jak by³o ka¿dy wie, ale ten sobotni teatr cieni i te sympatyczne towarzystwo z Gdyni podnios³y morale
I dziêkujê za s³owa uznania wasza porterówka te¿ zacna i to bardzo
To ja jeszcze co¶ o tym Malborku powiem:
Otó¿ proszê pañstwa do dzi¶ nie otrzymali¶my obiecanych kontraktów. Przys³ano nam czê¶æ mówi±c ¿e reszta bêdzie w bli¿ej nie okre¶lonym czasie. Po ostatniej interwencji us³yszeli¶my i¿ uzupe³nienie przyjdzie w najbli¿szych dniach, ale do kwoty równej 2/3 obiecanej i reszty NIE BÊDZIE...
Tak wiêc odradzam jakiekolwiek kontakty z orgami tej imprezy, a za rok to se sami bêd± t± wie¿e pchaæ
Mo¿e jeszcze napisz kto dok³adnie jest organizatorem.
W 2005 roku tez tak by³o.... ( chodzi oczywiscie o kontrakty )
I zaraz kto¶ znowu zaraz powie, ¿e organizatorem jest Burmistrz Malborka, albo muzeum zamkowe, bo co z³ego to nie my
Widze ,¿e standardowe posuniêcie 2 organizatorów na "uszczkniêcie" dodatkowych profitów.
Pozdrawiam
To mo¿e lepiej traktowaæ Oblê¿enie Malborka jako pokaz (dla mnie to w³asnie taki trochê inny pokaz) i poprostu podpisywaæ umowê z organizatorami.
Pozdrawiam
CYTAT(Pixel @ 19:09 11.09.2006)
...a za rok to se sami bêd± t± wie¿e pchaæ...
Obawiam siê, ¿e siê mylisz. Tych co siê zniechêc± zast±pi± nowi, mniej do¶wiadczeni na których zadzia³a sama nazwa i "magia miejsca". W ten sposób zawsze bêdzie nêdzny poziom sprzêtowo-strojowy i organizacja pod "zdech³ym azorkiem".
A wystarczy³oby zmieniæ organizatorów, zapewniæ trochê klimatu i spokojnego obozowiska dla uczestników i koszty spad³yby radykalnie i grupy na poziomie t³umnie by siê stawi³y (penie nie od razu, ale od czego¶ trzeba zacz±æ).
W zasz³ym roku ogl±da³em to "od ¶rodka" w tym, chocia¿ siedzia³em caly czas w pracy na zamku, ograniczy³em siê do obej¿enia inscenizacji i wybuchania ze ¶miechu, kiedy id±c do pracy lub wracaj±c, widzia³em tak± masê "elfów, gandalfów, ponurych ¿mudzinów i innych czcicieli Benamuki"
Pozdrawiam,
Szymon
Niestety zmiana organizatorów nie le¿y w gesti nikogo tutaj. Straszna szkoda bo marnotrawi siê Polski hit turystyczny. Inscenizacja choæby w 1/3 tak du¿a jak grunwald czy mniejsza ale za to stoj±ca na naprawde wysokim poziomie- co¶ w stylu weekendowego skansenu po³±czonego z turniejem da³a by spore mo¿liwo¶ci zarobku. Tylko ¿e organizatorzy to ludzie którym wystarczy wyszarpaæ pare z³ i nie zale¿y im czym ta impreza bêdzie. Zawsze te¿ znajd± siê "bractwa" które za piwo bêd± gotowe daæ "pokaz" psuj±c przy tym potwornie rynek tym którzy za swoje umiejêtno¶ci i sprzêt chcieli by uczciwych pieniêdzy- dlatego coraz ¿adziej dajemy pokazy. Co za¶ do Malborka to zdecydowanie by³a to najgorsza, najnudniejsza i najbardziej zdezorganizowana impreza na jakiej by³em- jak widze nic siê nie zmieni³o
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.