Czytanie dawnych kronik i parahistorycznych dzie³ literackich to chyba dobry sposób by poznawaæ nie tylko historiê, ale te¿ mentalno¶æ, opinie na rózne tematy ludzi ¿yj±cych w interesuj±cych nas czasach. Czy oprócz szlagierów kronikarskich mo¿ecie poleciæ jakie¶ ma³o znane dzie³a pisane w ¶redniowieczu?
Ja wa¶nie zamknê³am ostatni± stronê "czynów Ludwika ¦wiêtego króla Francji" Jeana z Joinville i jestem zachwycona. Pisze cz³owiek osobi¶cie znaj±cy króla i bior±cy z nim udzia³ w pierwszej z jego krucjat. Daje wgl±d nie tylko w wydarzenia historyczne, opisane zreszt± do¶æ chaotycznie, ale przede wszystkim pozwala poczuæ klimat obyczajów dworu francuskiego XIII wieku, zawiera te¿ wzmianki o obyczajach saracenów i ludów rzekomo ¿yj±cych na koñcu ¶wiata, nie brak te¿ zabawnych czy rozbrajaj±cych wzmianek o codziennych zabawach, (roz³o¿y³ mnie na ³opatki i przeci±gn±³ po betonie motyw w którym hrabia d'Eu, dla zabawy, buduje minibalistê by zestrzeliwaæ naczynia ze sto³u swego s±siada, autora ksi±¿ki, a tak¿e opis jak król robi swojemu przyjacielowi a-kuku) czy te¿ opisów epizodów mówi±cych wiele o mentalno¶ci ludzi tamtych czasów. Polecam. Wch³ania siê momentalnie.