CYTAT(KENDZIOR)
Witam wszystkich frehowiczów!
Swój pierwszy ³uk wykona³em do¶c dawno(3 lata temu) ale to by³a totalna prowizorka choæ strzela³a na ponad 100m :D . Teraz zbieram siê z zamiarem wykonania dugiego ³uku bardziej profesjonalnego. W lasach w mojej okolicy rosn± akacje( troszkê sêkate) leszczyny ( ca³kiem w porz±dku) i strasznie poskrêcane jesiony. w³a¶nie z powodu zró¿nicowania drzewa zadaje pytania. Jakiego typu drzewa i jaki przekrój zastosowaæ do wyrobu prostego ³uku tak oko³o 160cm-170cm ?? Naci±g jest mi obojêtny, poniewa¿ gdy bêdê widzia³ ¿e ³uk jest twary to go wtedy zniwelujê do porz±danego naci±gu.
Aha i proszê o nie polecanie mi ¿adnych ksi±¿ek. Mo¿e i odpowiedz± na moje pytania ale jako¶ nie mam chêci ich zamawiaæ, czytaæ i praktykowaæ co jest w nich napisane. Czekam na wasze odpowiedzi z ¿ycia wziête (tzn z w³asnego do¶wiadczenia)
Z góry dziêkuje za odpowiedzi.
Cis (Taxus baccata), mimo ¿e od wieków ro¶nie na naszych terenach, jest ju¿ od czasów W³adys³awa Jagie³³y pod ochron±. W sposób legalny mo¿na go pozyskaæ jedynie z wiatro³omów lub ogórdków przydomowych, czyli z w³asnej uprawy. Jednak nawet w tym ostatnim wypadku obowi±zuj± ograniczenia. Drzewo takie mo¿na wyci±æ bez konieczno¶ci wystêpowania o pozwolenie jedynie pod warunkiem, ¿e nie przekroczy³o ono wieku trzydziestu lat (dotyczy to wszystkich gatunków drzew). Prawdopodobnie trzydziestoletni cis bêdzie mia³ jednak za ma³± ¶rednicê i raczej nie uda siê z niego wykonaæ dobrego ³uku. Znalezienie cisu odpowiedniej jako¶ci jest bardzo trudne. Je¶li mimo to uda nam siê zdobyæ ten doskona³y materia³, musimy przy obróbce zachowaæ wyj±tkowe ¶rodki ostro¿no¶ci. Opary i py³ tego drewna s± truj±ce. Podczas szlifowania pracujmy na powietrzu, w masce przeciwpy³owej na twarzy. Cisu nie poleca siê pocz±tkuj±cym "rzemiel¶nikom". Mimo ¿e jest ³±twy w obróbce, wiele drobnych sêków oraz zmiany biegu w³ókien sprawiaj±, ¿e wykonanie ³uku wymaga sporych umiejêtno¶ci.
Bardzo atrakcyjnym, a jednocze¶nie dostêpnym materia³em jest wi±z [wi±z szypu³kowy (Ulmus laevis)oraz wi±z górski (brzost, Ulmus glabra) ]. Drewno to jest bardzo wytrzyma³e i sprê¿yste. Mo¿na z niego wykonywaæ zarówno ³uki p³askie, jak i te o wy¿szych przekrojach ramion (np. tradycyjny angielski longbow). Zale¿y to od jako¶ci wybranego kawa³ka drewna
Jesion (Fraxinus excelesior) jest dobrym, tanim i ³atwym do zdobycia materia³em na ³uk. W ¶redniowieczu by³ u¿ywany obok cisu i wi±zu. Wyra¼ne s³oje sprzyjaj± w³a¶ciwemu wyborowi odpowiedniego pnia lub deski, a ich czytelno¶æ sprzyja te¿ skuteczno¶ci samej pracy. Pamiêtajmy, ¿e w przypadku jesionu powinno siê "pod±¿aæ za s³ojami". Nie wolno te¿ wykraczaæ poza bieg w³ókien drewna. W przeciwnym wypadku jesion bêdzie siê rozszczepia³. £uk jesionowy ma tendencjê do uk³adania siê za ciêciw± (czyli po jej zdjêciu zostaje wygiêty), zaleca siê wiêc szersze ramiona (3,5-4cm) lub wiêksz± ich d³ugo¶æ.
Gatunkiem "³uczniczym" jest równie¿ robinia akacjowa (robinia bia³a, grochodrzew bia³y, robinia pseudoacacia, popularnie zwana akacj± bia³±). Jest to dobry materia³, choæ podobnie jak jesion uk³ada siê za ciêciw±. Nadaje siê na ³uk o szerokich ramionach. Przy wê¿szych ramionach dobrym rozwi±zaniem jest naklejenie cienkiego paska drewna innego gatunku na gdzbiet ³uku (strona ³uku, która znajduje siê od strony celu w czasie strzelania)
Klon cukrowy (Acer saccharum) jest obecnie u¿ywany do produkcji ³uków jako ¶rodkowa warstwa oddzielaj±ca laminaty z w³ókna szklanego. Mo¿na jednak wykonaæ z tego drewna longbow angielski lub ³uk p³aski. Materia³ ten jest twardy, ale ³atwy w obróbce. Nadaje siê te¿ do wyrobu cienkich listewek naklejanych na grzbiety ³uków wykonanych z innych gatunków drewna.
Jako zasadê nale¿y przyj±æ, ¿e gatunki bia³e (zwyk³e li¶ciaste - jesion, wi±z, robinia, klon) nadaj± siê raczej do wykonania ³uku p³askiego. Wykonanie d³ugiego ³uku angielskiego, je¶li dysponujemy materia³em naprawde wysokiej jako¶ci, jest mo¿liwe, ale jego ¿ywotno¶æ jest zwykle ograniczona ze wzglêdu na du¿e si³y rozci±gaj±ce i zgniataj±ce - nieod³±cznie zwi±zane z wysokim przekrojem ramion d³ugiego ³uku angielskiego.
Macie szczê¶cie, ¿e chcia³o mi siê przepisywaæ
Polecam ksi±¿kê Jaros³awa Jankowskiego - "£uk - Drewniany £uk ¦redniowieczny" Pozdro :P