Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Przewê¿enia w kolczy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Krzy¿owiec
Witam
Czy by³by kto¶ tak ³askaw i przedstawi³ ró¿ne metody robienia przewê¿eñ w rêkawach, w kolczugach, oraz w nogawicach kolczych. Co do rêkawów to najwiêkszy problem mam z gdy ¶ciegi id± równolegle do ramienia. Zdjêcia mile widziane:) Pzdrawiam.
Krzy¿owiec
To jak? Nikt nic nie wie na ten temat? icon_cry.gif
Czarnian
to jak ?? trudno poszukaæ ??

ju¿ by³o o tym wspominane nieraz na forum

je¶li chodzi o nogawice kolcze to robi±c ka¿dy kolejny rz±d za kolanem ³±cz± siê 3 ogniwa u góry z 1 ogniwem

ooo ooo
00 00

co¶ w tym stylu

pozdr. czarnian
DYSZEL
Witam.

Czarnian ma racjê. Choæ do pewnego stopnia icon_wink.gif
Na forum by³o pe³no wzmianek o tym jak przewê¿aæ kolczê. Tyle tylko ¿e zawsze by³o to co¶ w podobie tego co napisa³ Czarnian, czyli
CYTAT
je¶li chodzi o nogawice kolcze to robi±c ka¿dy kolejny rz±d za kolanem ³±cz± siê 3 ogniwa u góry z 1 ogniwem  

ooo ooo  
00 00

I wszystko fajnie.
Z tym tylko faktem i¿ podawano to samo do rêkawów w kolczy.
Je¶li kto¶ ma rêkawy pod k±tem 45 stopni to niema problemu ale je¶li ma pod k±tem 90 stopni czyli tak jak powinno siê doczepiaæ rêkawy we wczesnym ¶redniowieczu to powstaje pewna bzdura. Chyba ¿e kto¶ chce sobie w dziwaczny sposób skróciæ rêkaw, a nie zwêziæ.
Dlatego podczepiam siê pod pytanie, poniewa¿ nigdzie nie znalaz³em tematu o tym jak przewêziæ rêkawy id±ce pod k±tem 90 stopni. Niech kto¶ wreszcie odpowie na to pytanie.
Wiem ¿e w teorii mo¿na ¶mia³o stosowaæ ró¿nej wielko¶ci ogniwa, doprowadzaj±c tym samym do przewê¿eñ, ale ciekawi mnie czy istnieje jaki¶ inny sposób.

Pozdrawiam.
Krzy¿owiec
Nic nie znalaz³em z tego co szuka³em a o czym napisa³em w pierwszym po¶cie face4.gif . Je¿eli sie myle to prosi³ bym o linka a w tedy zwrócê honor yes.gif . Tyle co mi napisali¶cie o pszewê¿eniu to wiem sam. Ale ja potrzebuje zdjêæ najlepiej od ludzi którzy posiadaja kolcze z takowymi przewê¿eniami w rêkawach. Wiem ¿e istnieje kilka mo¿liwo¶ci przewê¿eñ i chcia³bym zobaczyc je i porównaæ; wiec je¶li kiedys by³a tutaj o tym mowa to bêde wdziêczny gdyby kto¶ mi podes³a³ linka.

P.S. Dyszel jak samopoczucie po wczorajszym ognisku? bigsmile2.gif
Krzy¿owiec
Szkoda ¿e nikt nie mo¿e pomóc... icon_cry.gif
Vronec
hmmm przy 90 stopniach radze na rekawach gdy mamy rzadki w "wariancie nierozciagliwym " (rozumiecie o co mi chodzi) gdy do³aczasz nastepny fragment rekawa zbierz ko³eczkiem do³aczanym dwa ko³eczka z górnego fragmentu tak aby przeskoczyc jedno . po po³aczeniu jedno bedzie tak smiesznie zwisac ale wystarczy je odczepic
. co p[rawda powastaje wtedy pewna dziurka w kolczudze ale jest ona mikroskopijna (nawet przy mojej koszulinie z drutu 10mm na 2mm)
jezeli niejasno wyjasni³em prosze sie dopytywac

p.s. a w³±snie a jak z historycznoscia tego rozwiazania bo przyznam sie szczerze ze sam to wymysli³em i wydaje mi to sie jedyn± logiczna mozliwoscia , ale jesli b³adze to prosze mnie z b³edu wyprowadzic)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.