Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: najwczesniejsze stroje
> Ubiór i dodatki > Ubiory staro¿ytne > Inne ubiory staro¿ytne
Borg
Witam
Jakie sa znane najstarsze wykroje, przedstawienia ciuchów?
Mysle o czyms pokroju neolitu
Z gory dzieki
Pozdrawiam
jagoda
hmmm, zale¿y czy chodzi ci dok³adnie o cudem zachowany ca³y strój, czy o rekonstrukcjê. Najstarsz± znan± mi rekonstrukcj± jest strój z paleolitycznego pochówku z Sungiru (by³o tam pochowane 3 osoby- mê¿czyzna i 2 ch³opców)Stroje by³y niesamowicie ozdobne, z tysi±cami paciorków. Po ich uk³adzie uda³o sie zrekonstruowaæ mo¿liwy wygl±d stroju- skórzane bluzy z kapturami i spodnie. Je¶li jako strój traktujesz równie¿ maski i stroje szamañskie, to bogactwo wzorów jest na malowid³ach jaskiniowych- przewa¿nie ludzie w zwierzêcych maskach, skórach, z rogami i ogonami.
Najwcze¶niejszy zachowany ca³y strój z terenu Europy jaki teraz mi przychodzi do g³owy to jest Oetzi- cz³owiek z lodowca- epoka br±zu- ubrany by³ w p³aszcz pleciony z trawy, mia³ plecak, i skórzane spodnie (lub nogawice) i tak±¿ bluzê, aha, i jeszcze czapkê na g³owie. Rysunki tego stroju s± bardzo czêsto zamieszczane w ró¿nych pracach.
Rysunkami lub zdjêciami powy¿szych s³u¿ê na ¿yczenie.
Pzdr
Thyrvald
CYTAT(jagoda)
Najwcze¶niejszy zachowany ca³y strój z terenu Europy jaki teraz mi przychodzi do g³owy to jest Oetzi- cz³owiek z lodowca- epoka br±zu-
cz³owiek z Oetzi ma ponad 5000 lat wiec wg moich obliczen pochodzi a paleolitu . Z epoki br±zu pochodzi cz³owiek z Tollund w Danii i inne wiele innych zw³ok bagiennych
jagoda
CYTAT(Thyrvald)
CYTAT(jagoda)

Najwcze¶niejszy zachowany ca³y strój z terenu Europy jaki teraz mi przychodzi do g³owy to jest Oetzi- cz³owiek z lodowca- epoka br±zu-
cz³owiek z Oetzi ma ponad 5000 lat wiec wg moich obliczen pochodzi a paleolitu . Z epoki br±zu pochodzi cz³owiek z Tollund w Danii i inne wiele innych zw³ok bagiennych

Ca³kiem mo¿liwe, ze masz racjê, nie jest to br±z, ale na pewno nie paleolit. hmmm, na studiach uczyli mnie, ze paleolit koñczy siê jakie¶ 10.000 lat p.n.e, czyli z pocz±tkiem holocenu. Je¶li tak jak mówisz ma ponad (zale¿y jeszcze jak bardzo ponad) 5.000 lat to jest to eneolit.
Rabiega
CYTAT(jagoda)
(zale¿y jeszcze jak bardzo ponad) 5.000 lat to jest to eneolit.

Ma 5300 lat.
Zygmunt
CYTAT(Thyrvald @ 12:39 03.07.2006) *
człowiek z Oetzi ma ponad 5000 lat wiec wg moich obliczen pochodzi a paleolitu . Z epoki brązu pochodzi człowiek z Tollund w Danii i inne wiele innych zwłok bagiennych

Przepraszam ale radziłbym się opierać na obliczeniach naukowców a nie własnych. Oetzi to nazwa własna człowieka z lodowca alpejskiego (nazwa bodaj od Oetental- doliny rzeki Oeten, powinno być pisane przez "O umlaut" pogranicze Włoch i Austrii, Tyrol) nadana przez media i powszechnie przyjęta. Pochodzi z póżnego neolitu a nie mezolitu a już tym bardziej paleolitu (posiadał kilka przedmiotów z brązu), okres ten bywa określany chalkolitem ("epoką miedzi"). http://www.archaeologiemuseum.it/index_ice.html
Człowiek z Tollund pochodzi z okresu przedrzymskiego epoki żelaza a nie z epoki brązu, z tego co wiem. http://en.wikipedia.org/wiki/Tollund_Man
Co do strojów ze znalezisk bagiennych z Danii polecam prace Margared Hald (epoka brązu, epoka zelaza łącznie z wczesnym średniowieczem)
Viator
S±dz±c po sformu³owaniu pytania, Borgowi chodzi o najstarsze ubiory tkane lub szyte z tkaniny (napisa³ "wykroje"). Pojawi³y siê w³a¶nie w neolicie.

Ja niestety nie dysponujê takowymi.
Dzidas
mam kilka wykrojów ubrañ pochodz±cych z epoki br±zu i ¿elaza (znaleziska bagienne), kontakt znajdziesz na stronie www.siekiera.com.pl
Borg
Odgrzewam stary jak ¶wiat temat.
Czy kto¶ dysponuje wiedz± o rodzajach szwów, wykoñczeñ brzegów i kolorystyce najstarszych ciuchów?
Interesuj± mnie g³ownie bagienne, duñskie z epoki br±zu.
Razoslaw
CYTAT
posiada³ kilka przedmiotów z br±zu), okres ten bywa okre¶lany chalkolitem ("epok± miedzi")

http://survival.strefa.pl/oetzi.htm
Tu ³adnie wyeksponowane poszczególne elementy ekwipunku, choæ bez szczegó³ów. Jedna miedziana siekierka to nie kilka br±zowych przedmiotów dunno.gif
Mnie uczyli ¿e ten okres to eneolit ale co tam...
Vlasta
CYTAT(Borg @ 20:00 24.11.2009) *
Odgrzewam stary jak ¶wiat temat.
Czy kto¶ dysponuje wiedz± o rodzajach szwów, wykoñczeñ brzegów i kolorystyce najstarszych ciuchów?
Interesuj± mnie g³ownie bagienne, duñskie z epoki br±zu.

Tutaj jest trochê -niestety, podgl±d jest mo¿liwy od po³owy artyku³u, wiêc wrzucam pocz±tek:
"To start with the Danish textile material from the Bronze Age: some 150 graves with textile remains have been recorded, among them seven with totally preserved costumes (Ills.1.21and 1.22) and a further small number of incomplete ones consisting of single garments, including cloaks and caps. To this group can be added a large number of small fragments, which constitute most of the Danish finds. Some twenty other finds from southern Sweden and south-eastern Norway and another score of finds from Schleswig-Holstein and Mecklenburg in northern Germany are very homogeneous and belong to the same cultural entity, consisting of southern Scandinavia and northern Europe, called the nordischer Kreis.
The common features of Nordic Bronze Age textiles are that they are all coarse tabbies, normally with three to six threads per cm, and are made of a primitive wool, which is very similar to the wool of the wild mouflon. In some instances, wool can be seen to have been prepared in some way, for example, the coarse kemps, which are one of the characteristic features of primitive wool, may have..."
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.